VIDEO Marcel Ciolacu: România nu trebuie să aibă licee în care niciun elev nu ia bacul și oameni cu 2 și 3 la titularizare

20.574 de vizualizări
Foto: Ilona Andrei – G4Media
„România nu trebuie să aibă licee în care niciun elev nu ia bacul. România nu trebuie să mai aibă în sistemul de educație oameni cu doi și trei la titularizare, care s-au făcut profesori doar pentru că n-au găsit altceva mai bun de făcut”, a declarat Marcel Ciolacu, președintele PSD, în Parlamentul României.

Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc, joi, pentru votul de învestire a Guvernului propus de premierul desemnat Marcel Ciolacu, transmite Agerpres, potrivit G4Media.ro.

„Pentru asta trebuie să facem un sistem echitabil, performant și avantajos pentru toți profesorii care își fac datoria. Primul primul pas va fi ca salariul debutantului din educație să pornească de la salariul mediu brut pe economie, iar educația să fie din nou un domeniu care să atragă cei mai buni oameni. Și voi face asta, pentru că eu cred că orice viziune pentru națiune se construiește doar punând educația pe primul loc”, a spus Marcel Ciolacu.

În acest context, Ciolacu a vorbit despre criterii de salarizare pentru profesori:

„Trebuie ca specialiștii din educație, alături de profesori și Ministerul Educație, să găsească un sistem prin care salariile să reflecte în mod corect respectul cuvenit meseriei, dar și performanță. Este nevoie de criterii. Profesorii care muncesc din greu trebuie răsplătiți, trebuie să câștige mai mult, pentru că așa este normal.”

Redăm discursul lui Marcel Ciolacu:

„Stimați colegi, suntem cu toții de acord că, în anul 2023, profesorii nu trebuie să-și strige nevoile și disperarea pe străzi. Este evident că, începând cu anii 90, acest stat nu și-a onorat contractul social și a neglijat educația. Suntem aici din cauza greșelilor făcute timp de 30 de ani. Profesorii au obosit să tot spere că cineva le va reda demnitatea și respectul cuvenit în societate.

De aceea, când vine vorba de educație, speranța nu va fi o opțiune pentru mine. Ca prim-ministru, voi livra la milimetru ce am promis împreună cu președintele Senatului, Nicolae Ciucă, iar cea mai mare garanție, dincolo de orice ordonanțe sau legi, este aceea că fac parte din partidul care a livrat deja și medicilor ce a promis. Sunt pregătit să discut oriunde și oricât cu profesorii pentru a găsi împreună soluțiile corecte. (…)

Acesta este angajamentul meu ferm ca viitor prim-ministru. Dincolo de asta, trebuie să fim conștienți că nu este vorba doar de bani. Banii dați fără cap se vor risipi ca apa în nisip. Și peste 4 ani vom fi în același loc. Trebuie ca specialiștii din educație, alături de profesori și Ministerul Educație, să găsească un sistem prin care salariile să reflecte, în mod corect, respectul cuvenit meseriei, dar și performanță. Este nevoie de criterii.

Profesorii care muncesc din greu trebuie răsplătiți, trebuie să câștige mai mult, pentru că așa este normal. România nu trebuie să aibă licee în care niciun elev nu ia bacul. România nu trebuie să mai aibă în sistemul de educație oameni cu doi și trei la titularizare, care s-au făcut profesori doar pentru că n-au găsit altceva mai bun de făcut.

Pentru asta trebuie să facem un sistem echitabil, performant și avantajos pentru toți profesorii care își fac datoria. Primul primul pas va fi ca salariul debutantului din educație să pornească de la salariul mediu brut pe economie, iar educația să fie din nou un domeniu care să atragă cei mai buni oameni. Și voi face asta, pentru că eu cred că orice viziune pentru națiune se construiește doar punând educația pe primul loc.”

Informații de context

Anul trecut, 42 de licee din România au 0% promovabilitatea la Bacalaureat 2022, potrivit platformei bacplus.ro. 4 dintre aceste licee se află doar în județul Maramureș, câte 3 sunt în Sălaj și Constanța, iar câte 2 licee în județele Alba, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Dâmbovița, Dolj, Harghita, Ialomița și Tulcea.

Condițiile pe care un elev trebuie să le îndeplinească pentru a promova examenul de Bacalaureat sunt:

  1. să-și fi echivalat sau recunoscut (după metodologia de Bacalaureat 2022) toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
  2. să susţină toate probele scrise şi să obțină nota 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
  3. să obţină media generală 6(cel puţin) la probele scrise.

Media notelor la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de Bacalaureat. Acolo unde candidaţii obţin media generală 5,99, media generală se rotunjeşte la 6,00.

În 2022, 18.41% din candidați au luat note sub 5. În perioada 2017-2022, procentul cel mai mare de absolvenți cu note sub 5 la titularizare a fost înregistrat în 2017. În acel an, aproape 24% din absolvenți nu au reușit să obțină nota 5. Tot în 2017, totalul candidaților cu note sub 5 a fost peste 21%.

Iată ce declara pe 20 iulie 2022 Sorin Cîmpeanu, ministru al Educației la acea vreme: „Nu știu dacă e bine să spun că, la examenul de titularizare de anul acesta, 90% din cei care au obținut note sub cinci vin pe o anumită filieră, cu niște competențe dobândite în anumite instituții (…)”.

Articol în curs de actualizare

Citește și:
Studiile premierului desemnat Marcel Ciolacu: Diplomă de licență la 9 ani după absolvirea facultății, studii postuniversitare înainte de examenul de licență, exmatriculat de la doctorat / Alte câteva semne de întrebare fără răspuns
Analiză: Mai mult de jumătate din candidații de la titularizare, absolvenți 2022, nu au reușit să ia peste 7 / Cîmpeanu: Nu știu dacă e bine să spun că 90% din cei care au obținut note sub 5 vin pe o anumită filieră

22 comments
  1. Nu fac politica, dar DE ACORD TOTAL cu ce spune dl. Colacu.
    Nu ma interesează cine și cum a luat bacu, dar un profesor al cărei nota de titularizare este 2, 3 ce sa învețe el copiii. Și știu caz concret, la privat nu a rezistat 6 luni, după care a prins loc în învățământ și mi-a ras în nas, când mi-a spus, habar nu are sa scrie și sa vorbească corect literar, ce sa mai vorbim despre pedagogie. Eu nu as accepta profesori sub nota 8.

    1. Pentru binele poporului, veniți dvs în învățământ! Dacă respectivul a prins un loc, așa praf cum este, veți prinde și dvs. Bani, vacanțe, huzur.
      Aveți grijă cum scrieți, totuși. Ar fi preferabil să fiți mai bună decât fostul coleg: ” dar un profesor al cărei notă” nu e corect, corect este ” un profesor a cărui notă”.

  2. Domnule Ciolacu , atâta timp cât la liceu se intră cu note de 1, 2 sau 3 nu puteți avea pretenția ca acești candidatul sa ia 6 la bacalaureat. E de noaptea minții. Sunt licee unde sunt admiși candidați ( în proporție de 90% ) cu note sub 5 . Cum credeți că aceștia vor lua 6 la bacalaureat???
    Atâta timp cât nu se modifică condițiile de intrare la liceu , vor fi și licee cu 0 elevi care promovează examenul de bacalaureat.

  3. Filierele prin care se formeaza aceste cadre didactice sunt, fabricile de diplome unde scoala se face cu frcventa foarte redusa. O lucrare de licenta se poate cumpara destul de ieftin.
    Odata ajuns in sistem nu e neaparat obligatoriu sa predai la clasa, sunt functii in inspectorate ca doar pentru asta servim partidul.
    Si uite asa un post va fi blocat mereu si nu vine nimeni .

  4. Atâta timp cât nu se pliază și programele școlare și pentru elevi și pentru profesori ca să ofere cunoștințele și aptitudinile necesare elevilor ca să poată deveni profesorii de mâine și profesorilor ca să poată să se perfecționeze încontinuu și să facă performanță, ideile sunt bune, dar rămân doar vorbe goale.
    Ca să nu mai mentionăm că e nevoie de criterii de evaluare clare, de obiectivitate, și nu știu câtă obiectivitate poate exista în România unde “PCR-ul” (pile cunoștințe relații) a ajuns la nivel de excelență.

  5. Hai, Ciolacule! Arata-le ce poti! Si ceasca era cizmar, dar a dezvoltat tara. Dupa s-a ales praful. Poate, poate…
    Nu doar profesorii au studii superioare, nu sunt ei “entelectualii” tarii. Ei produc doar analfabetii,doctoranzi tarii de j’ de ani ca nu isi fac treaba pentru care sunt platiti oricum. Ghinion? E poveste veche, lasati-l pe primul profesor!

  6. Poza spune tot. Completează fără greș. Singura întrebare este :unde se vor duce cei ca tine dacă aceste licee cu 2 și 3 dispar? La muncă? Nu va place munca. La ajutor social? Nici?! Voi vreți sa faceți politică!

  7. Daaa! Și marmota învelea ciocolata în staniol. E normal sa ai și note mici și note mari. Fiecare își primește rasplata. Este anormal sa faci circul mediatic pe care îl faci cu datele personale ale unor oameni.Dar de unde sa știi asa ceva? Pe la școală nu prea ai dat decât acum spre bătrânețe. La 30 de ani abia-abia ai avut mintea unuia de 18…Greu,greu cu ganditul asta, cu conexiunile dintre neuroni…
    Și minciunile pe care le spui cu inocenta imaturitatii care te caracterizează sunt de-a dreptul ilare. Dacă e sa ma iau după mintea ta de copil, lipsita de prea mulți neuroni, cred ca iar se pregătește un măcel specific celor ca tine pe care vrei sa îl motivezi angelic în fata tarii bananiere ca a fost pe criteriu de performanță. Iar vrei sa furi din acadelele altora și sa bagi în buzunarul propriu cu o falsa justificare. Ok. Baga criteriu de performanta și vom ajunge pana la Bruxelles dacă nu bagati și la voi. Totul are o limită, mai copile!

  8. Ciolacule ciolacule ce va trebuie voua astia care ati condus Tara asta dupa 90….aaa stiu ma ce va trebuie …un alt canal ma ciolacule facut de manutzele voastre ciorditoare….:)))))

    1. Oamenii s-au schimbat/perindat pe la putere. Ura pt psd e maxima ca doar ei au fost primii dupa revolutie, ei au “privatizat” economia si industria tarii. Ideea e ca nu era Colacu pe atunci, am prins-o si eu din zbor, a fost fsn, psd, dar nu el. Hai sa il sustinem, poate face mai mult. Nici nu mai au importanta studiile. Nu toata lumea cu studii face si politica. Nu oricine se baga acolo. Trebuie tupeu si sorici gros. De pe margine suntem viteji toti, dar acolo e o lupta si santaj si viata lor e pusa pe tapet, nu m-as cobori, dar cineva trebuie sa conduca! Nu am votat psd de la primul mandat al lui Iliescu, nu sunt psd-ist, dar hai sa vedem, sa-i acordam o sansa! Sa-l sustinem, e om simplu ca noi, poate ajuta cumva tara asta frumoasa si ravnita de toti, mai putin de noi. Poate face multe, hai sa vedem, Ciolacu te sustinem unii! 🙃

      1. @ Dc,
        De 34 de ani tot acordăm șansa. Unii nu mai avem de trăit atât timp cât să tot acordăm șanse.

  9. Întrebarea e! în aceste județe cate școli profesionale sunt si ce dotări au și ce facilități oferă! Nu au nevoie toții elevi de bac, dat de o meserie bună cu atât mai mult. După 3 ani de liceu tot nu au ce pune pe masă! După profesională sa facă un seral cine simze ca poate si vrea, dar nu au unde, ia faceti bine si căutați! Eu sunt de parere că principal ar fi profesionalele daca se poate in sistem dual cu atat mai bine, și mai apoi bacu! Sunt foarte mulți care nu au ce mânca. Sunt la scoala ca îi mai ajută alocația. Profesorii nu pot turna știință in capul elevilor flămânzi!

  10. Și nici prim miniștri cu master înaintea licenței sau doctorat înaintea masterului. Și bacalaureatul sa fie dat la 18 -19 ani. Nu la aproape 30 de ani. Cred ca asa vroiați sa continuati

  11. Contează și cum vor fi motivați salarial profesorii nu doar ca debutanți, ci și pe măsură ce își dobândesc grade didactice și vechime în învățământ. Dacă diferențele vor fi derizorii între salariul unui profesor debutant și profesorii care au obținut gradele 2 și 1, tinerii competenți tot nu vor fi atrași să intre în sistem, din cauza lipsei perspectivei financiare pe măsură ce avansează în carieră. Oricum, să nu vă așteptați ca acești tineri să dea buzna în sistem, numai pentru că salariul unui debutant va fi cel mediu brut pe economie. Părerea mea este că nivelul salarizării unui debutant ar trebui să fie cu măcar 25-30 la sută peste salariul mediu pe economie.

    1. Mai lasati-ma6cu gradele că nu e suficient. După gradul 1, cei mai mulți profesori nu mai fac un pas înainte. Că nu mai au de ce. Să se umble și la sancționarea celor care nu își fac meseria cum trebuie.

    1. Domnul Ciolacu nu stie ce vorbeste!
      Oricine termina o facultate si are modulul psihopedagogic, se poate inscrie la examenul de titularizare asadar, vor fi mereu note mici. Probabil, si domnul Ciolacu poate sa sustina examenul de titularizare.
      La examenul de titularizare NU se inscriu numai profesori!!! Parca vad stirea: “50% dintre profesori au luat note intre 2 si 5”. Bineinteles, e o prostie!
      Problema este ca sistemul ii primeste si pe cei cu note mici, deoarece nu are cu ce sa ocupe locurile libere. Oamenii sunt admisi in ordinea descrescatoare a notelor obtinute.
      Daca s-ar crea concurenta, atunci sistemul i-ar asimila pe cei mai buni.
      In opinia mea, salarizarea atragatoare este principala conditie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

„Solicităm de urgență modificarea hotărârii de guvern, în sensul în care aceasta să reglementeze o arie mai largă de măsuri care să limiteze răspândirea COVID-19, dacă pentru autorități redeschiderea școlilor în siguranță este cu adevărat o prioritate” – propunerea Consiliului Național al Elevilor

„Solicităm de urgență modificarea hotărârii de guvern, în sensul în care aceasta să reglementeze o arie mai largă de măsuri care să limiteze răspândirea COVID-19, dacă pentru autorități redeschiderea școlilor…
Vezi articolul

„Suntem 4,9 milioane de tineri și vă spunem NOI dacă avem nevoie de educație sexuală!” Educația sexuală în școli, motiv de scandal între AUR, Ministerul Educației și o coaliție de ONG-uri

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) cere explicații Ministerului Educației, după ce secretarul de stat Maria Ștefania Manea a fost citat într-un comunicat de presă al unor organizații neguvernamentale care anunță…
Vezi articolul