VIDEO Profesorul Cătălin Ciupală, despre cum au făcut profesorii Colegiului Șaguna din Brașov o platformă de autotestare inedită: Am plecat de la nevoia de feedback instant și am ajuns la o platformă de învățare personalizată

4.344 de vizualizări
Cătălin Ciupală / Foto: captură – dezbatere online (ReConstruiește EdUcația – 8 dec. 2021)
„Noi am creat o bază imensă de întrebări, este mai mare decât orice culegere care există pe piață acum. Avem peste 12.000 de întrebări acum implementate și, la un anumit capitol, am făcut testul astfel încât el (elevul) să ia întrebări random dintr-o bancă special creată de noi de întrebări, astfel încât de fiecare dată când se autotestează elevul, el vede alte întrebări”, a declarat Cătălin Ciupală, profesor de matematică la Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov, despre proiectul implementat în școala sa, în cadrul în cadrul conferinței online „ReConstruiește EdUcația”, organizată miercuri, 8 decembrie, de EduPedu.ro și G4Media.

Cadrul didactic a explicat care sunt avantajele programului: „În primul rând, este o învățare personalizată și spun acest lucru pentru că eu am făcut împreună cu colegii mei, am început să facem lecții înregistrate, am luat modelul occidental și acum avem la multe dintre capitolele respective, avem lecții înregistrate pe care elevii le pot parcurge ori de câte ori își doresc. De exemplu, el este în clasa a XI-a și vrea să recapituleze ceva important din a IX-a, așa că se va putea uita pe lecția respectivă predată de mine, va putea să se autotesteze și să învețe mult mai bine, să poată să-și recapituleze materia mult mai bine”.

De asemenea, acesta a punctat că elevii au început să pună întrebări și mediul este unul colaborativ: „În liceu se pierde destul de mult din interesul pentru matematică și, din interesul de a face temele, și acum am întrebări din temă. Deci, elevii mă așteaptă cu întrebările direct. (…) A devenit un mediu colaborativ pentru elevi, nu vă vine să credeți cât colaborează între ei”.

Cătălin Ciupală, despre proiectul Moodle din școala sa:

„Acum vreo doi ani de zile, am implementat o platformă Moodle. De ce o platformă Moodle? Este o platformă gratuită. Am obținut o sponsorizare ca să obținem un server în cloud și am implementat platforma, se numește EduAS a colegiului („Andrei Șaguna” din Brașov). Țin să spun că aproape toate universitățile mari din lume au o platformă care este Moodle, prelucrată sau nu, care are anumite facilități extraordinar de importante. Cea mai importantă facilitate pe care am vrut-o eu a fost ca să se poată elevii autotesta. Imediat o să vă explic cum. 

Noi am plecat de la ideea și de la premisa că elevii au foarte mare nevoie de autoverificare. Un copil când dă o lucrare de control, eu mă refer acum la matematică, că dă o teză, că dă un examen, el de fapt nu știe unde se află. El înainte de lucrarea de control – de exemplu la capitolul X – el nu știe ce știe, decât că are idei despre ce știe, dar nu știe exact. Nu este nimic standardizat, nimic clar pentru el cât știe. Eu vorbesc de marea masă a elevilor, nu vorbesc de cei care nu știu nimic și știu sigur că nu știu nimic sau cei care sunt foarte buni și știu că știu. Da, vorbesc de 80-90% dintre elevi care nu știu de fapt unde se află. Și atunci am creat această platformă, special creată pentru autoverificarea elevilor. Acesta a fost scopul principal.

Toate testele pe care și le verifică, pe care și le dau elevii, sunt diferite. De ce? Pentru că noi am creat o bază imensă de întrebări, este mai mare decât orice culegere care există pe piață acum. Avem peste 12.000 de întrebări acum implementate și la un anumit capitol, am făcut testul astfel încât el să ia întrebări random dintr-o bancă special creată de noi de întrebări, astfel încât de fiecare dată când se autotestează elevul, el vede alte întrebări. Cu alte cuvinte, îi este foarte greu să memoreze răspunsurile, pentru că eu doresc ca el să știe cât știe, nu să știe cât a memorat din răspunsuri. Aceasta este o schimbare fundamentală, pentru că majoritatea testelor și platformelor sunt cu teste impuse, și nu iau random (n. red. “la întâmplare”) de acolo. Practic, ele nu sunt standardizate după anumite criterii de care am vorbit și există riscul de demoralizare a copiilor.

Am zis că am plecat de la o nevoie acută de autoverificare, am plecat de la nevoia automată de feedback instant, pentru că copiii prin toate jocurile pe care le joacă ei au un feedback imediat. Din toate platformele de socializare, au un feedback instant. Să fie un mediu familiar lor. Apropo de asta, Moodle-ul are aplicație proprie, deci e foarte ușor de utilizat pe device-uri mobile și, astfel încât autoverificându-se, el să poată să-și regleze învățare.

Ce a devenit platforma? Pentru că noi am plecat de la anumite premise și am descoperit anumite lucruri pe care noi nu le anticipam. În primul rând, este o învățare personalizată și spun acest lucru, pentru că eu am făcut împreună cu colegii mei, am început să facem lecții înregistrate, am luat modelul occidental și acum avem la multe dintre capitolele respective, avem lecții înregistrate pe care elevii le pot parcurge ori de câte ori își doresc. De exemplu, el este în clasa a XI-a și vrea să recapituleze ceva important din a IX-a, așa că se va putea să se uite pe lecția respectivă predată de mine, va putea să se autotesteze și să învețe mult mai bine, să poată să-și recapituleze materia mult mai bine. 

A devenit un mediu colaborativ pentru elevi, nu vă vine să credeți cât colaborează între ei. Am spus că este o mega-culegere, nu există pe piață culegere cu mai multe probleme decât avem aici, implementată în platformă. Au început elevii se rezolve și să pună întrebări și să-și pună întrebări. Am spus că recapitulează noțiuni foarte importante din anii trecuți, iar pentru profesor, deci pentru mine care utilizez platforma asta zilnic, aproape la orice oră de matematică, reglez instant predarea, văd ce nu știu și am reglat imediat, elimin timpii morți în timpul orei, pentru că eu momentul în care plasezi un test de 10 minute cu cinci întrebări, știu sigur că în acele 10 minute, toți elevii au parcurs cele cinci întrebări, deci s-au familiarizat. Practic elimini niște timpi morți, de dictare a textului, sunt specifici anumiți timpi morți. Pot face lucruri deosebite în timp real, e foarte important. 

În liceu se pierde destul de mult din interesul pentru matematică și din interesul de a face temele și acum am întrebări din temă. Deci, elevii mă așteaptă cu întrebările direct. Și e foarte important, apropo de ce se discuta anterior, că la nivelul școlii se standardizează evaluarea, adică eu, de la clasa mea și de la celelalte clase, toți elevii pot avea același nivel de dificultate al testelor. Este standardizată, să ne imaginăm ce ar fi o chestie aceasta, o platformă la nivel național. 

Ce urmează? Urmează în primul rând să îmi perfecționez metodele de utilizare pentru că simt că sunt anumite lucruri care îmi scapă. Aici aș avea nevoie și fac un apel la oameni – poate mediul universitar, poate nu – care se pricep la psihologia copilului în sensul modului de învățare pe aceste tipuri. O extindere a platformei la mai multe discipline, dar și la matematică, pentru că pe măsură ce trece timpul actualizăm stilul de probleme. Nu ultimul rând, aș dori ca această platformă să devină publică. Să ne imaginăm un elev de la o școală unde nu are acces la educație de calitate, că poate să intre pe platformă de tipul acesta și să urmărească anumite lecții și să se autotesteze. Ce diferență colosală va fi pentru elevul acela, care nu are acces la educație din varii motive – nu discut aici despre ce – dar care are acces acum. El va putea să vadă exact care este nivelul, de exemplu să se compare cu ceea ce știu colegii lui de la mine de la școală. Tipul acesta de platformă de autoverificare, acum concluzionez, este un mod după părerea mea inovativ de a face școală, pentru că este special creată pentru elev. Majoritatea platformelor sunt pentru profesori, aceasta este pentru elevi și este concepute special pentru ei.”

__________

Proiectul ”The European Parliament: leadership during historical change” este finanțat de Parlamentul European prin DG Communication. Edupedu.ro este singura responsabilă de conținutul acestui material și în niciun context acesta nu poate reprezenta poziția Parlamentului European.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Anisie: Vom încheia anul școlar într-un fel sau altul pentru că unele state europene au decis să nu mai redeschidă școlile și să încheie situația, altele să continue online

“Finalizarea anului școlar se va realiza, iar examenele naționale vor fi date. Evaluarea Națională și Bacalaureatul se vor ține și vom încheia anul școlar într-un fel sau altul pentru că…
Vezi articolul