„Vreau la facultate”, program prin care peste 100 de studenţi din medii vulnerabile vor primi burse lunare, lansat de Universitatea „Babeş-Bolyai” și World Vision România

2.108 vizualizări
Foto: © Kasto80 | Dreamstime.com
În perioada 2023-2026, studenţii incluşi în programul Vreau la facultate, lansat de Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca și Fundația World Vision România, vor beneficia de un laptop sau un calculator, workshopuri tematice specifice vieţii de student, un program de mentorat şi orientare în carieră, acces la şcoli de vară şi burse lunare pentru acoperirea cheltuielilor minime pentru cămin şi transport, potrivit unui comunicat de presă.

Procentul tinerilor români care terminau o facultate în 2021 era aproape de două ori mai mic (23,3 %) faţă de media Uniunii Europene de 41,2 %, potrivit ultimului raport Monitorul Educaţiei şi Formării realizat de Comisia Europeană. Una dintre cauzele invocate este direct legată de nivelul scăzut de participare la sistemul universitar a tinerilor din mediile dezavantajate, se precizează în comunicat.

Ca să facă faţă cheltuielilor pentru facultate, 70% dintre elevii din anii terminali de liceu din medii defavorizate plănuiesc să muncească pe perioada studiilor, conform unui sondaj realizat de fundaţia World Vision România. Motivele invocate de tineri sunt:

  • 78% dintre adolescenţi sunt îngrijoraţi de nivelul tot mai ridicat al preţurilor;
  • 34% dintre respondenţi spun că familiile nu-i vor putea susţine financiar la facultate;
  • 14% se tem că nu vor găsi loc la cămin, iar costurile pentru o chirie sunt prea mari raportat la bugetele lor.

Pentru unu din trei liceeni din medii defavorizate, din clasele XI – XII, unul dintre cele mai importante criterii în alegerea facultăţii este posibilitatea de a primi o bursă de studiu de la universitate.

Proiectul prin care 100 de studenţi de la UBB vor fi sprijiniţi să termine facultatea

Având în vedere această situaţie, Universitatea Babeş-Bolyai în parteneriat cu Fundaţia World Vision România lansează programul ‘Vreau la facultate’, prin care 100 de studenţi din medii vulnerabile vor fi sprijiniţi să finalizeze studiile universitare.

Modelul proiectului este inspirat după programul Vreau în clasa a 9-a prin care, în prezent, 1.000 de adolescenţi de la sate şi din alte comunităţi vulnerabile sunt sprijiniţi cu burse, activităţi de educaţie nonformală, mentorat şi tabere de vară, ca să-şi termine studiile liceale, dar şi ca să se dezvolte profesional şi personal.

Astfel, în perioada 2023-2026, studenţii incluşi în proiect vor beneficia, cu sprijinul donatorilor, de următoarele: un laptop sau un calculator pentru procesul de învăţare şi studiu, workshopuri tematice specifice vieţii de student, un program de mentorat şi orientare în carieră, acces la şcoli de vară şi burse lunare pentru acoperirea cheltuielilor minime pentru cămin şi transport, conform comunicatului.

Foto: © Kasto80 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Toderiuc, inspector general școlar adjunct ISMB: În București, toți elevii vor fi prezenți fizic la școală de pe 14 septembrie. Ce se întâmplă dacă apar focare de coronavirus în unitățile de învățământ

Toate școlile gimnaziale din București vor începe școala cu scenariul verde și toți elevii vor fi prezenți fizic la școală, cu măști puse la dispoziție de autorități și dezinfectant pe…
Vezi articolul
Rezultate finale Evaluarea Națională 2020

Aproape 58 de milioane de lei, proiect cu fonduri europene, pentru standardele de evaluare în educație până la finalul anului viitor. Ministerul Educației: Va asigura o evaluare unitară la nivel național atât pentru evaluările curente și sumative, cât și pentru examene

Ministerul Educației demarează implementarea proiectului „Standardizare și evaluare unitară pentru sistemul de educație preuniversitar – STANDEV”, anunță instituția într-un comunicat. Semnarea contractului de finanțare între Ministerul Educației (prin Centrul Național…
Vezi articolul

Sindicatele FSLI cer sancționarea elevilor și părinților care postează filmulețe din timpul predării online. Simion Hăncescu: Profesorii, amenințați cu desfacerea contractului de muncă dacă nu predau online. Este un abuz

Acces la internet de mare viteză în școli, laptopuri, camere video pentru filmarea lecțiilor online și sancțiuni pentru elevii și părinții care „aduc grave prejudicii de imagine unor cadre didactie,…
Vezi articolul
Evaluarea Națională 2021

Guvernul să adopte o strategie pentru digitalizarea educației pornind de la Smart-Edu, cere o organizație de elevi / România Educată “nu cuprinde multe dintre propunerile” făcute deja în privința digitalizării

Elevii unei organizații care pledează pentru digitalizarea educației solicită Ministerului Educației să adopte o strategie pentru digitalizare în sistemul educațional care să se bazeze pe proiectul de strategie în acest…
Vezi articolul