Ziua de salariu pentru angajații din Învățământ, modificată în august. Profesorii vor fi plătiți cu trei zile mai devreme, adică pe 11 august – document

65.909 vizualizări
Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com
Salariile aferente lunii iulie 2023 pentru profesorii și angajații din sistemul de Învățământ vor fi achitate pe data de 11 august, potrivit unui ordin al ministrului Finanțelor. Este vorba despre ordinul nr. 2241 din 21 iulie 2023, document ce urmează să fie publicat în Monitorul Oficial. Măsura a fost luată în contextul în care data de 15 august (Adormirea Maicii Domnului) este zi liberă legală.

Conform ordinului nr. 86 din 2005 al Ministerului de Finanțe, care stă la baza reglementării datelor din lună la care se primesc salariile pentru bugetari, angajații din Educație primesc regulat salariile pe data de 14 a lunii.

„c) în cazul ordonatorilor principali de credite și al instituțiilor publice din subordinea acestora pentru care data plății salariilor prevăzută în anexa la Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 86/2005, cu modificările și completările ulterioare, este data de 14, respectiv 15, plata se efectuează în data de 11”, se arată în ordinul citat anterior.

Informații de context

Pe 14 iulie, angajații din Învățământ au primit salariile majorate, conform ordonanței de urgență nr. 57 din 2023. Aceste majorări vin ca urmare a grevei din perioada mai-iunie.

Conform Ordonanței de urgență nr 57/2023, Guvernul trebuie să crească salariile de bază din Învățământ cu 1.300 de lei brut din luna iunie pentru cadrele didactice și didactice auxiliare și cu 400 de lei brut pentru personalul nedidactic.

De asemenea, ordonanța prevede că, de la 1 ianuarie, salariul debutantului va fi cât cel mediu pe economie, precum și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă.

„Art. III – (2) Grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari.

(3) Personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024.”

Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


19 comments
  1. Elevii români care au participat la Olimpiada Internațională de Chimie (IChO) 2023, organizată în Elveția, au luat o medalie de aur, două de argint și una de bronz, conform rezultatelor anunțate luni, 24 iulie, la festivitatea de premiere, transmisă online seara. Trei elevi din lotul de olimpici sunt de la licee de stat, scrie Edupedu.ro.

    se pare ca modul asta de predare ANOST cum comenteaza unii,fara sa aiba habar, aduce medalii!
    felicitari copiilor si dascalilor!!
    Trebuie sa fie trist sa nu fi avut un profesor de care sa nu ti amintesti cu drag…trist…trist…
    As da timpul inapoi sa mai am parte de o ora cu profesorii mei! Toti profesorii mei!

    1. Eu, înafară de două profesoare, una de limba și literatura română și cealaltă de geografie din liceu, care m-au învățat, cu adevărat, printre modul superb de predare aceste materii, ceilalți profesori nu au fost decât niște oameni care veneau la școală doar pentru a pleca de acasă, nu aveau absolut niciun talent de a preda, ne jigneau sau nu veneau deloc la oră, dar aveau pretenții de la noi, care ne puneau să conspectăm din manual și nu aveam voie să punem întrebări despre lecția respectivă, dacă nu înțelegeam ceva. Chiar și la matematică, materie foarte importantă pentru noi, profesoara nici nu venea la clasă sau venea și încerca să ne racoleze pentru meditații, așa că acești copii sunt excepții puține, care cu timpul își vor da seama de cât de putred este sistemul de învățământ și sistemul bugetar, pline de oameni care nu își fac treaba și nu își asumă răspunderea pentru nimic, doar vor salarii mari și sporuri salariale cât mai mari și mai multe, și vor pleca din țara asta de căcat. Comunismul a murit, dar spiritul a rămas același!

      1. erai leneșă la învățat, nu că veneau și plecau. Țoți v-au predat lecții, dar mulți elevi nu învață. Cum de olimpicii învață la toate obiectele?! Rușine să-ți fie.

        1. Nu eram deloc leneșă la învățat, așa că nu le mai lua apărarea, că foarte mulți dintre ei nu fac altceva decât să își bată joc de copii și de părinții lor, care la clasă vin și stau pe rețelele de socializare sau nu vin deloc și racolează mușterii pentru meditații, așa că ciocul mic și treci înapoi în peșteră

      2. După modul în care te exprimi se vede că nu prea ți-a plăcut școala, studiul. Succesul ține și de dorința și pasiunea elevului, ceea ce la tine lipsea! Așa că nu mai arunca vina pe alții pentru insuccesul tău!

    2. Ca ai doi , trei supra fortati nu inseamna nimic , poate orice tara si Africana .. Aceste concursuri vor sa oglindeasca posibilitatile tuturor elevilor , iar aici s tem fuci …

    3. Felicitari elevilor si profesorilor implicati! Nu poti face performanta fara un profesor bun la clasa, nu pot face performanta fara elevi interesati, muncitori si perseverenti! Un elev participant la olimpiada nationala este un elev de admirat pentru orele intregi de munca suplimentara. DE acord, mai exista si profesori care stau degeaba la ore si elevii conspecteaza dar ca sa nu mai fie asa ceva, solicit si imi doresc sa fie inspectii neanuntate, sa intre la ora inspectori dupa ce se suna, la 10, 15, 20, 30 min si sa surprinda felul in care se fac orele. L-ai prins pe d-l prof ca stă si elevii se joaca …da-i o santiune 20% din salariu pe 3 luni, la a doua abatere mergi la sanctiune mai mare …si daca se mai repeta nepasare..desfacut contract de munca!

  2. Nu inteleg cum se calculeaza la nedidacti,cei 9la suta nu sa mai auzit nimic de ei.Sunt cei 400 care s au dat.ca aici ne pierdem in amanunte.Sau trebuie sa calculeze 9 la suta plus 400 ca nu inteleg oricum la nedidactic este haos in fluturase.iar gradatiile nu le ia in calcul nimeni .

  3. Nu întâmplător dl Budăi a demisionat de la Ministerul Muncii,că grila de salarizare pt profesori a rămas în aer.Vedem ce va fi de la 1 ianuarie, că grevă din învățământ e doar suspendată,nu și terminată…

    1. În cazul în care nu știai, s-au produs niște modificări în contractul colectiv de muncă, cu acordul tacit al sindicatelor voastre: timp de doi ani de zile nu mai aveți voie să faceți grevă. Dacă vă apucă, iar nebunia asta, veți fi concediați, așa că stați liniștiți și îmbunătățiți modul de predare la clasă, căci este foarte anost și nu trezește interesul copiilor.

  4. Salarii de lux pentru cadrele didactice, au salarii mai mari decât omologii lor din Ungaria, iar acolo se lucrează 8-10 ore pe zi, nu 3-4 ca în România.
    Plus că scot pe bandă analfabeți funcțional.
    Salarii astronomice pentru bugetari de lux.
    Poate urmează să le dea și pensii speciale. Cine știe?

    1. Probabil in Africa sahariana si in peste 50% din restul omenirii se munceste mai mult si se castiga mai putin. Nu ne mai vindecam de venin si fiere niciodata! Iar chestia aia cu 4 ore de lucru… e argumentul incultilor. Si nu glumesc!

  5. probabil asa vor fi platiti toti cei care urmau sa ia salariul in 14…este zi libera atunci!
    nu e prima data cand se iau salariile mai repede! si cand ziua de salariu pica duminica,se iau salariile vinerea…deci…nu e cine stie ce:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like