250 de ONG-uri din România și străinătate cer guvernului să deconteze procedura de avort la cerere și reclamă că accesul la avort a devenit tot mai dificil în România

219 vizualizări
Foto: Pexels.com
Peste 250 de organizații ale societății civile din România și internaționale cer printr-o scrisoare deschisă ministrului Sănătății și Casei de Asigurări de Sănătate (CNAS) decontarea procedurii de avort la cerere, potrivit unui comunicat de presă.

Asociația Moașelor Independente și Centrul FILIA, împreună cu Coaliția pentru Egalitate de Gen și Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor (VIF), alături de alte 223 de organizații ale societății civile din România și internaționale, solicită, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, și președintei Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adela Cojan, decontarea din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări de Sănătate (FNUASS) a procedurii de avort la cerere.

Organizațiile care luptă pentru drepturile sexuale și reproductive în România arată că accesul la avort a devenit din ce în ce mai dificil în România în ultimii ani, ceea ce nu face decât să crească numărul de avorturi în condiții de risc, iar măsura decontării acestei proceduri va asigura femeilor acces universal și sigur la acest serviciu medical, indiferent de vulnerabilitățile și identitățile lor. Totodată, astfel va putea fi realizată monitorizarea numărului de proceduri efectuate în instituțiile medicale aflate în contract cu CNAS, lucru care va ajuta la identificarea instituțiilor, localităților și județelor în care acest serviciu medical esențial nu este furnizat.

Articolul integral, pe G4Media.ro.

2 comments
  1. Adică cineva, oricine, vrea să facă o procedură medicală la cerere (adică că așa vrea, din varii motive), fără a fi recomandate de medic drept absolut necesare și eu, ca cetățean de rând, să plătesc ?!?
    Incredibil, la ce nivel de nesimțire idioată s-a ajuns !
    Bine, nu e prost ăla care cere ..
    Dar genul ăsta de activism socialist ar fi necesar să fie penalizat, întrucât e o formă de extremism și discriminare.

  2. Procedura de avort trebuie decontata doar ca parte a actului medical care cere imperios un avort( malformatii grave intrauterine, pericol pentru sanatatea mamei etc). Pentru inconstientele care nu au notiuni elementare de protectie, desi s-au desfasurat sute de campanii pe acest subiect, sa-si asume consecintele. In fiecare cabinet de familie exista posibilitatea gratuita de contraceptie(injectie, anticonceptionale). Se face planificare familiala inca din scoala. Se poate practica protectia naturala sau cu prezervativ cu 50 de bani. Deci, nu-si are rost cererea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ligia Deca cere directorilor Centrelor Județene de Resurse și Asistență Educațională să caute „ce putem face mai bine pe termen scurt și lung” în privința incluziunii / Înaintea discuțiilor, un raport european arăta lipsurile majore ale României în acest domeniu

„Mă bazez pe directorii centrelor să identifice împreună ceea ce putem face mai bine pe termen scurt și pe termen lung, în ceea ce privește incluziunea”, spune Ligia Deca, ministrul…
Vezi articolul

VIDEO Arafat, despre decizia de a închide școlile la sub 1% infectare a elevilor și profesorilor: Aceștia sunt elevii care s-au diagnosticat, mai sunt elevii care nu se știe dacă sunt infectați sau nu, dar pot infecta și pe alții / Franța nu a închis școlile pentru că a luat măsuri mult mai dure

Cei sub 1% dintre elevii infectați, anunțați de ministrul Educației sâmbătă dimineața la ProTV “sunt elevii care s-au diagnosticat”, a precizat Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, tot…
Vezi articolul

În vacanța de iarnă, școlile care nu sunt racordate la reţele centralizate de încălzire trebuie să verifice dacă sursele de încălzire prezintă siguranță și există rezerve de combustibil pentru tot sezonul rece – adresă a Ministerului Educației

Inspectoratele școlare trebuie să ceară școlilor care nu sunt racordate la reţele centralizate de încălzire şi utilizează centrale termice proprii, ca în vacanța de iarnă să verifice dacă sunt îndeplinite…
Vezi articolul