Andronescu, despre voucherele PSD pentru elevii prezenți la școală: În acest moment nu avem bani în buget pentru acest proiect

3.192 de vizualizări
Ecaterina Andronescu / Foto: Facebook.com
Ecaterina Andronescu a declarat că în prezent nu există bani la buget pentru ca guvernul să plătească elevii cu 10 lei pentru fiecare zi în care nu au absențe, proiect anunțat de PSD ca prioritar pentru semestrul al II-lea. Întrebată la Realitatea TV “de unde această măsură” a voucherelor pentru prezența la școală, ministrul Educației a răspuns: “Nu știu să vă explic, dar pot să vă spun că în acest moment sunt câteva proiecte care sunt dedicate școlilor defavorizate sau școlilor cu elevi defavorizați unde acest lucru se poate întâmpla”. Andronescu a spus că “poate la rectificarea bugetară” vor fi alocate fonduri.
  • Amintim că Ecaterina Andronescu s-a clasat ultima la alegerile din partid, cu 1,26% din totalul voturilor exprimate.
  • Ministrul Educației a concurat cu Viorica Dăncilă la șefia partidului și a luat cele mai puține voturi dintre cei patru candidați la conducerea PSD, potrivit G4Media.ro.

Ecaterina Andronescu, pentru Realitatea TV, despre proiectul publicat de PSD care prevede acordarea de vouchere de 10 lei pentru fiecare elev care are o zi cu prezență integrală:

“Rep: Vorbim despre voucherele pe care ar trebui să le primească elevii care vin la şcoală, 10 lei pentru fiecare zi în care nu au absenţe, este măsura cu numărul 12 în planul de măsuri…

Ecaterina Andronescu: Da, asta ştiu, acest lucru îl ştiu…

Rep: De unde această măsură?

Ecaterina Andronescu: Nu știu să vă explic, dar pot să vă spun că în acest moment sunt câteva proiecte care sunt dedicate școlilor defavorizate sau școlilor cu elevi defavorizați unde acest lucru se poate întâmpla. Dacă Ministerul va primi la rectificare resursele necesare, acest lucru este altceva, dar în acest moment vreau să vorbesc despre aceste proiecte care sunt dezvoltate fie de inspectoratele școlare, fie de ONG-uri. Eu vă spun că în acest moment sunt câteva proiecte care se derulează din fonduri europene pentru elevii defavorizați din zonele defavorizate… unde acest lucru se întâmplă. Dacă se va întâmpla cu toți elevii acest lucru nu îl pot garanta în acest moment pentru că nu s-a produs rectificarea și bani în buget nu există. Dar poate prin rectificarea care urmează în luna iulie se va putea petrece şi acest lucru.

Rep: Şi există bani ca să acoperiţi? Care ar fi impactul bugetar?

Ecaterina Andronescu: Ceea ce vă spun este, încă o dată repet: în acest moment nu avem bani în buget pentru acest proiect…

Rep: Şi atunci de ce măsura apare pe pagina oficială a partidului, daca în acest moment nu sunt bani?

Ecaterina Andronescu: Nu am spus lucrul acesta. Sunt câteva proiecte care se află în derulare pentru elevii din zonele defavorizate şi nu este exclus să avem bani pentru toţi elevii din ciclul primar.

Rep: Care este impactul bugetar?

Ecaterina Andronescu: Păi înmulţiţi şi dumneavoastră circa un milion de elevi, câţi există în ciclul primar, cu 176 de zile câte are anul şcolar şi cu 10. Cam ăsta este impactul bugetar.”

Potrivit Raportului de Guvernare al PSD, Măsura 12 prevede „Vouchere de 10 lei/elev pentru fiecare zi de școală cu prezența integrală”, urmată de o explicație legată de implementare: “plata se va face la începutul lunii următoare. În anul școlar 2019-2020, voucherele vor fi acordate elevilor din ciclul primar, iar începând cu anul școlar 2020-2021 și celor din învățământul gimnazial”. 

SURSA: PSD

Dacă s-ar aplica acest proiect, atunci un elev care frecventează toate orele lunar, în toate cele aproximativ 20 de zile de școală, ar urma să primească 200 de lei în luna următoare. Cei care au lipsit o jumătate de lună, chiulind 10 zile din cele 20, deci două săptămâni de școală, vor primi “doar” 100 de lei luna următoare.

În învățământul primar și gimnazial sunt 1.653.688 elevi, iar în învățământul liceal sunt 629.755 de elevi, potrivit Institutului Național de Statistică. Dacă ar fi să primească toți câte 200 de lei pe lună, efortul bugetar ar fi 456.688.600 pe lună, adică peste 3 miliarde de lei pentru cele circa 7 luni de școală dintr-un an calendaristic.

Citește și:

PSD anunță că guvernul va plăti elevii cu 10 lei pentru fiecare zi în care nu au absențe. Măsura apare drept „prioritară” din semestrul II

 


4 comments
  1. Încercați să determinați elevii să nu mai lipsească prin adoptarea altor măsuri, așa cu 10 lei doriți să păcăliți iarăși populația! Școala trebuie frecventată, atâta timp cât ai ales asta, absolventul să – și găsească un loc de muncă la sfârșitul școlii astfel încât să – și poată duce o viață decentă, să – și întemeieze o familie în România și, nu în alte țări! Însă dacă în țară sunt multe chestiuni nerezolvate de vreo 30 de ani, a rămas puțin timp, D-nă Ministru, copiii s-au cam săturat de amăgeala guvernelor care s-au perindat…! La serviciu dacă lipsească o să le dea șeful 10 lei?! Ce fel de oameni doriți să formați?! Stimată D-nă, e cam ieftină chestiunea și lipsită de înțelesuri…,, Deși vorbești pe înțeles /eu nu te pot pricepe!… . ” Adoptați măsuri din acelea obligatorii:costumație decentă /chiar uniformă pt a nu se mai distinge săracii de bogați, regulament drastic, elevul găsit pe stradă dus la școală, amendat părintele etc, baruri fără elevi,.. și alte chestiuni! Și modele pozitive din partea politicienilor aflați la guvernare, fără să se mai certe este o idee pe care ar putea – o lua drept model de urmat….!

  2. Chestia asta mi se pare suprarealistă. Sa recompensam performanta este perfect dar cum sa recompensam faptul ca te prezinți la clasa? Ca faci ceea ce trebuie sa faci? Mai târziu laa job (la stat mai ales) le vom da bonus pentru ca se trezesc dimineața și vin la munca? În ce lume trăim?

  3. Doamna ministru de gand gand sa premieze si sa felicite cei 459 de absolventi de gimnaziu cu media 10 la Evaluarea Nationala ? Exista printre ei copii fara resurse materiale deosebite, ambitiosi, care ar aprecia un premiu si o evidentiere sincera!
    Politicienii am vazut ca isi promoveaza odraslele pe posturi super-misto, chiar daca nu au fost campioni la invatatura !
    Pacat ca tara asta va fi ingropata de cei care au condus-o si o conduc ! O tara in care creierele sunt tratate cu indiferenta le invita sa plece !
    Noapte buna, Romania!

  4. 1.760.000.000= un miliard șapte sute șaizeci de milioane de lei noi. Am calculat eu ca filolog impactul, doamna ministru, daca dumneavoastră vă era greu. Bine că-s un milion de copii, și nu în numărul lui avogadro, că nu știu cine va mai ajuta. Oricum nu contează în iulie de unde luam banii pentru ianuarie, că nu va mai fi responsabilitatea dumneavoastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Examen de admitere la liceu și admiterea la facultate, obligatorii – prioritățile PNL. Raluca Turcan: examenul de admitere la liceu va fi astfel gândit încât să crească competiția

Parlamentarii PNL au anunțat luni că lansează în dezbatere publică mai multe modificări ale Legii Educației, ca priorități “pentru începutul noii sesiuni parlamentare”. Cea mai importantă ar fi reintroducerea examenului de…
Vezi articolul

Cîmpeanu: Cred că sunt suficient de mulți elevi care primesc bursă de merit și e cazul să ne concentrăm atenția spre ceilalți elevi / Dacă va fi cazul, vom revedea criteriile în așa fel încât tot bugetul de burse să fie cheltuit pentru bursele elevilor

Întrebat de jurnaliști cum va proceda dacă vor rămâne bani de burse după ce va fi calculat numărul total de elevi beneficiari ai burselor, ministrul Educației a declarat că „vom…
Vezi articolul

Profesoara Dorica Boltașu: Structura examenului de Bacalaureat este gândită politic – cinci întrebări pe text au același punctaj ca un eseu de 3-4 pagini. Ca să iasă niște cifre la final și media 6. Nu încurajăm copilul să învețe nici literatură, nici limba română

Structura actuală a examenului de Bacalaureat este una politică, este de părere profesoara de limba română Dorica Boltașu, care spune că este „un subiect cu cinci întrebări de înțelegere a…
Vezi articolul

“Păpuși AI”, folosite în Malta pentru a-i învăța pe elevii de școală primară atât să converseze, cât și elemente de programare și machine learning cu ajutorul inteligenței artificiale

Posibilitățile de folosire a inteligenței artificiale în educație sunt explorate, în Malta, printr-un program ce apelează la diverse modalități de folosire a inteligenței artificiale (AI), inclusiv prin “păpuși AI”, printr-o…
Vezi articolul

Ora opțională de Religie – Părinții vor face o cerere la fiecare ciclu de învățământ preuniversitar, ca să-și înscrie copiii, potrivit proiectului legii Educației / Ligia Deca: Nu ne dorim în niciun fel să îngreunăm în sens birocratic viața familiilor, însă trebuie și noi să ne supunem regulilor constituționale

Înscrierea elevilor la disciplina opțională Religie se va face de câte ori elevul intră într-un nou ciclu de învățământ – primar, gimnazial, liceal, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, în…
Vezi articolul