Apel urgent transmis de peste 40 de medici, cărora li se alătură cercetătorii Ad Astra: Testarea rapidă a populației să se facă și prin teste IgG/IgM și antigen. România mai are 2 săptămâni până când folosirea largă a oricărui test nu va mai putea încetini transmisia SARS-COV2

14.787 de vizualizări
Foto: Pexels.com
“Tehnologia PCR de testare este cea mai bună la ora actuală, dar noi nu credem că România și celelalte state din Europa au acum sau vor avea în viitoarele săptămâni capacitatea necesară pentru a testa zeci de mii de oameni în fiecare oraș. Capacitatea e limitată atât de numărul de teste disponibile, cât și de numărul de personal calificat, sau numărul de instrumente PCR în funcțiune”, scriu 46 de medici într-o scrisoare deschisa co-semnată și de cercetătorii reuniți în Asociația Ad Astra. Medicii și cercetătorii solicită, prin acest apel, folosirea testelor IgG/IgM și antigen pentru testarea rapidă a populației.

“Aceste teste sunt deja folosite în SUA și în alte țări. Din estimările noastre, România mai are 1-2 săptămâni până când folosirea largă a oricărui test nu va mai putea încetini într-un mod semnificativ transmisia în populație. Acest apel e urgent – să ne luptam cu tot ce avem la dispoziție acum, și să nu așteptăm până când epidemia va ajunge la zeci de mii de cazuri”, spun medicii semnatari ai scrisorii deschise.

Este urgent să începem testarea agresivă a populației pentru identificarea și izolarea rapidă a cât mai mulți dintre oamenii infectați cu virus“, atrag atenția aceștia.

Amintim că ministrul Sănătății a declarat într-un interviu acordat Știrilor Pro TV că toți bucureștenii vor fi testați pentru COVID-19. Ulterior, secretarul de stat Nelu Tătaru a afirmat că vor fi testați pentru coronavirus şi locuitorii din celelalte oraşe, Bucureştiul fiind un proiect pilot, pentru a putea evalua starea de infectare a unui oraş.

Textul integral al scrisorii deschise remise de Ad Astra

“In aceste vremuri de criza sanitara trebuie sa folosim toate armele la dispozitie pentru a lupta cu virusul SARS-COV2. Masurile de distantare sociala luate pana acum de guvern si cele care vor urma, o sa ajute sa se reduca transmisibilitatea virusului. Pe langa aceste masuri, este urgent sa incepem testarea agresiva a populatiei pentru identificarea si izolarea rapida a cat mai multi dintre oamenii infectati cu virus.

Tehnologia PCR de testare este cea mai buna la ora actuala, dar noi nu credem ca Romania si celelalte state din Europa au acum sau vor avea in viitoarele saptamani capacitatea necesara pentru a testa zeci de mii de oameni in fiecare oras. Capacitatea e limitata atat de numarul de teste disponibile, cat si de numarul de personal calificat, sau numarul de instrumente PCR in functiune.

In ultima luna au aparut teste antigen SARS-COV2 si teste anticorpi IgG/IgM pentru virus (teste rapide non-PCR). Aceste teste sunt inferioare din punct de vedere statistic unui test PCR, dar au si avantaje clinice si epidemiologice. Sunt deja multe teste cu CE mark aprobate de UE, pe care noi dorim sa le folosim in Romania.

– Rezultatele testelor rapide non-PCR sunt disponibile in 10-20 minute
– Capacitatea de testare cu aceste teste poate fi crescuta foarte rapid in Romania pentru ca nu e nevoie de personal calificat sau instrumente complexe
– Testele IgG/IgM pot fi folosite imediat pentru a vedea cine a trecut deja cu bine prin infectie si e imunizat(a), dar si pentru a face screening de populatie (chiar daca detectarea nu e la fel de precoce precum cu PCR)
– Testele antigen sunt o alternativa mai ieftina si rapida a PCR – ar trebui folosite cel putin pana cand capacitatea PCR va creste la un nivel suficient de mare

Noi sugeram ca programele nationale de testare pe PCR sa continue; in acelasi timp sa extindem testarea cu tot ce avem la dispozitie pentru alte categorii de pacienti (de exemplu viroze in populatia generala, contacti asimptomatici). In acest fel vom identifica un numar mai mare de oameni cu SARS-COV2 pe care sa-i izolam cat mai eficient. Imperfectiunile acestor teste nu trebuie sa ne opreasca – oare ce ar fi folosit omenirea daca aceasta pandemie ar fi aparut acum 20-30 de ani? Se pot face protocoale cu o combinatie de teste care sa imbunatateasca cu mult performanta testelor rapide non-PCR: de exemplu reflex PCR pentru test negativ cu suspiciune mare clinica.

In medicina doctorii au experienta vasta sa lucreze cu teste imperfecte (vezi boala Lyme). Doar fiindca un test nu este la fel de bun ca altul, nu inseamna ca nu are utilitate clinica. Aceste teste sunt deja folosite in SUA si in alte tari. Din estimarile noastre, Romania mai are 1-2 saptamani pana cand folosirea larga a oricărui test nu va mai putea incetini intr-un mod semnificativ transmisia in populatie. Acest apel e urgent – sa ne luptam cu tot ce avem la dispozitie acum, si sa nu asteptam pana cand epidemia va ajunge la zeci de mii de cazuri!!!

Valentin Parvu, PhD Statistica Virginia Polytechnic Institute Mihaela Parvu, MD Boli Infectioase licentiata in NY
Adina Boiesan, Medic ATI
Bianca Moscu, Medic Primar Neurolog
Bogdan Moscu, Medic Specialist Dermatolog Adelaida Solomon, Medic Specialist Internist
Radu Dancu, Medic Specialist Hematolog
Florin Hopland-Nechita, Medic Specialist Urolog
Smaranda Maier, Medic Primar Neurolog
Ovidiu Tecoanta, Medic Specialist Cardiologie, Medic Primar Medicina de Familie Adrian Cristian, Medic Primar Medicina Legala
Raul Talau, Medic Specialist Psihiatrie
Maria Cretu, Medic Urgenta
Danusia Onisor, Medic Primar Gastroenterologie
Delia Trales, Medic Primar ORL
Olga Brusnic, Medic Primar Gastroenterologie
Cristina Oprica Rusoiu, Medic Primar Alergologie si Imunologie Clinica
Silvia Drasovean, Specialist Gastroenterologie
Daniela Dobru, Medic Primar Gastroenterolog
Sorina Dindere, Medic Primar ORL
Nadia Gherman, Medic Primar Alergologie
Delia Popa, Medic Primar Laborator
Ileana Rosu, Medic Primar Laborator
Alin Nechifor, Medic Specialist Urologie
Camelia Litivoi, Medic de Familie
Crina Fofiu, Specialist Gastroenterolog
Mariana Talau, Medic Specialist Neurolog
Cristina Radu, Medic Rezident Neurolog
Finna Eszter, Medic Rezident Neurolog
Gicuta Cojocaru, Medic Laborator
Oana Mosora, Medic Rezident Neurolog
Anita Gothard, Medic Specialist Neurolog
Olivia Baldea, Medic Primar Alergologie
Magda Mateica, Medic Primar Medicina Muncii
Julia Kovacs, Medic Rezident Gastroenterologie
Emese Bilibok, Medic Rezident Medicina de Familie
Evelyn Tanko-Szabo, Medic Rezident Medicina de Familie
Alexandra Moldovan, Medic Rezident Neurolog
Ana Maria Bumbea, Medic Primar Recuperare Neurologica
Madalina Borcan, Medic Primar Recuperare
Roxana Dumitrascu, Medic Specialist Recuperare
Claudia Dumitrescu, Medic Primar Neurologie
Georgiana Iobacioiu, Medic de Familie
Bogdan Baldea, Medic Primar Chirurgie Plastica
Gabriela Oancea, Medic Primar Pediatrie
Mariana Andrei, Medic Primar Radiologie

 

 

Citește și:

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cristian Litan, prorector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj, propus de PLUS pentru funcția de secretar de stat pentru cercetare în noul Minister al Cercetării, Inovării și Digitalizării

Cristian Litan, conferențiar universitar, cercetător și unul dintre prorectorii Universității Babeș-Bolyai din Cluj, este persoana propusă de PLUS pentru postul de secretar de stat pentru cercetare în noul Minister al…
Vezi articolul

EXCLUSIV Universitățile vor putea preda online de anul viitor, spune ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu: Activitățile online și ponderea lor pe fiecare domeniu și diferențiat la licență, master sau doctorat vor fi prevăzute în noi standarde care vor fi elaborate de ARACIS într-un termen de 90 de zile

Universitățile vor putea preda online începând de anul viitor, spune ministrul Educației, care a declarat pentru Edupedu.ro că pentru ca aceste cursuri online să fie recunoscute și finanțate de stat…
Vezi articolul

INTERVIU Jean-Marie Lehn, laureat Nobel pentru Chimie: Poate există prea multe îngrijorări privind buna educație, părinții se îngrijorează prea mult în legătură cu succesul copiilor, ar trebui să-i învețe să facă lucruri ei înșiși / Studenții – ajutați să învețe să gândească pe cont propriu

„Ce aș spune eu că trebuie să le fie transmis tinerilor: fă un lucru tu însuți, vezi ceea ce te interesează pe tine. Și cred că părinții se îngrijorează prea…
Vezi articolul