Aproape 1.000 de tineri absolvenți de medicină, farmacie și stomatologie, fără locuri la Rezidențiat pe 8 decembrie, după ce ministrul Sorina Pintea a anunțat public că nu va respecta Legea 197

4.995 de vizualizări
SURSA: gov.ro
Aproape 1.000 de absolvenți de medicină, farmacie și stomatologie nu vor ști pe ce posturi vor da concurs, după ce ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat într-o conferință de presă pe 1 noiembrie că a luat decizia să mențină actuala cifră de școlarizare aprobată deja, de 4.710 locuri scoase la concurs pentru examenul de Rezidențiat. Decizia ministrului contrazice Legea 197/2019, care prevede că „cifra de școlarizare pentru rezidențiat este cel puțin egală cu numărul de locuri reprezentând totalul absolvenților de medicină, medicină dentară și farmacie cu diplomă de licență din promoția anului în curs, cumulat cu numărul de posturi”. Potrivit datelor oficiale, anunțate de ministrul Pintea, anul acesta sunt 5.684 de absolvenți de medicină, farmacie și stomatologie.

Absolvenții de medicină, farmacie și stomatologie sunt bulversați după ce ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat că nu are de gând să modifice cifra de școlarizare prin ordin de ministru, așa cum îi cere noua lege adoptată în procedură de urgență săptămâna trecută de către Parlament. Potrivit actului normativ, cifra de școlarizare ar trebui să fie cel puțin egală cu numărul absolvenților de medicină, stomatologie și farmacie din România, cumulat cu numărul de posturi, adică minimum 5.684. Cu toate astea, Sorina Pintea susține că nu va face nicio modificare a celei deja aprobate, adică 4.710 posturi. Rămân 974 de candidați fără loc, deși Legea 197/2019 prevede că toți trebuie să aibă loc și post. Iată declarația făcută vineri după-amiază, pe 1 noiembrie, potrivit Agerpres:

“Astăzi am semnat ordinul de ministru pentru rezidenţiat şi drept urmare examenul de rezidenţiat a intrat în linie dreaptă. (…) A apărut o nouă prevedere, astfel încât numărul de locuri să fie egal cu numărul absolvenţilor. Am aprobat o cifră de şcolarizare de 4.710. (…) Avem în România 3.401 absolvenţi de medicină generală, numărul locurilor scoase la rezidenţiat pe medicină generală este 3.990. Totalul de 4.710 include şi zona de medicină dentară şi farmacie. Diferenţa este foarte mare între numărul absolvenţilor şi numărul locurilor la medicină dentară şi farmacie. Logica este foarte clară. Numărul posturilor pentru farmacişti în spitale este limitat. Absolventul de farmacie se adresează inclusiv zonei private. La fel, medicul dentist. (…) Această cifră – 4.710 – va fi suplimentată dacă la examenul de rezidenţiat se va obţine o medie corespunzătoare intrării în rezidenţiat“, a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

„Noua prevedere” la care se referă ministrul este în Legea 197/2019, aprobată de Parlament în procedură de urgență pe 29 octombrie, promulgată de Președinte în ziua următoare și publicată deja în Monitorul Oficial pe 31 octombrie. Este vorba despre articolul 2, alineatul 3:

„Cifra de școlarizare pentru rezidențiat este cel puțin egală cu numărul de locuri reprezentând totalul absolvenților de medicină, medicină dentară și farmacie cu diplomă de licență din promoția anului în curs, cumulat cu numărul de posturi conform art. 18, stabilită prin ordin al ministrului sănătății. În cazul în care numărul candidaților care promovează examenul de rezidențiat este mai mare decât cifra de școlarizare inițial anunțată, aceasta se va suplimenta până la repartiția candidaților, astfel încât toți candidații promovați să poată accesa un loc sau un post de rezidențiat. Ministerul Finanțelor Publice asigură resursele financiare necesare școlarizării prin rezidențiat la nivelul cifrelor de școlarizare aprobate.”

Potrivit Legii, cifra de școlarizare pentru Rezidențiatul din acest an trebuie să fie obligatoriu aprobată printr-un ordin de ministru, lucru specificat atât în Art 2. alin 3, cât și în Art II – alin 2: „Cifra de școlarizare pentru rezidențiat pentru anul 2019 se aprobă prin ordin al ministrului sănătății. Ministerul Finanțelor asigură resursele financiare necesare școlarizării prin rezidențiat, la nivelul cifrelor de școlarizare aprobate.”

Cifra despre care spune ministrul Pintea, de 4.710 locuri, fusese aprobată încă din 3 mai 2019, prin HG 260 privind aprobarea cifrelor de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat și pentru învățământul superior de stat în anul școlar/universitar 2019-2020. Însă potrivit noii legi, care este un act juridic cu o putere superioară unei Hotărâri de Guvern sau unei OUG, Rezidențiatul 2019 trebuie să aibă cifra de școlarizare cel puțin egală cu numărul absolvenților și aprobată prin ordin de ministru al Sănătății.

Între cifra de școlarizare inițială și cea care ar rezulta din numărul de absolvenți este o diferență de 974. Acești absolvenți se vor înscrie în examen, dar ei nu vor avea posturi. Potrivit declarației ministrului, numărul posturilor va fi suplimentat apoi, dacă acești candidați obțin puntajul de absolvire a rezidențiatului. Cu alte cuvinte, cei care vor lua Rezidențiatul „fără loc”, ar putea primi un loc la „suplimentare”. Problema este că acești candidați vor participa la un concurs de Rezidențiat la care nu vor ști pe ce posturi vor ajunge, în condițiile în care legea spune că toți din generația 2019 trebuie să aibă loc asigurat.

Numărul absolvenților din 2019 a fost menționat de ministrul Sorina Pintea când a anunțat amânarea Rezidențiatului, problemă pe care a pus-o atunci în responsabilitatea Președintelui Klaus Iohannis. Pe 4 octombrie Sorina Pintea spunea că „Ne aflăm într-o situaţie fără precedent. Pentru prima oară, concursul de rezidenţiat este în pericol de a nu se mai desfăşura, iar 5.684 de absolvenţi ai promoţiei 2019 în medicină, medicină dentară şi farmacie riscă să nu poată continua pregătirea într-o specialitate”.

La conferința de vineri după-amiază, Sorina Pintea a evitat să mai pronunțe acest număr total de absolvenți și a încercat, în schimb, să explice de ce nu va modifica cifra de școlarizare, așa cum cere Legea 197.

În prezent sunt 15.830 de rezidenți, potrivit datelor de la Ministerul Sănătății.

Cifra de școlarizare pentru Rezidențiat 2019 s-a stabilit încă de la începutul anului printr-o solicitare trimisă Ministerului Educației de către Ministerul Sănătății prin adresa SP 1513/07.02.2019, înregistrată la Ministerul Educației Naționale cu nr. 8365M/11.02.2019. Menționăm că la acel moment nu era cunoscut numărul absolvenților deoarece examenele de final de an și de licență s-au susținut în vară.

Edupedu.ro a scris pe 10 octombrie despre cum nevoia de medici este ”mimată de către Guvern”, având în vedere că la nivel declarativ și în notele de fundamentare ale actelor normative erau trecute adevărate catastrofe în privința deficitului de specialiști în medicină, însă numărul posturilor scoase la rezidențiat a scăzut cu 1.020 în 2019 față de 2018.

Pentru examenul de rezidențiat au fost alocate anul trecut 5.730 de locuri, potrivit Hotărârii de Guvern 765 din 27 septembrie 2018. Pentru 2019, numărul de locuri a scăzut la 4.710, cu 18%, fără nicio justificare.

FOTO: gov.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Numărul dispozitivelor digitale a crescut puțin în familii, în timpul școlii la distanță din primăvară / Tot telefonul rămâne instrumentul preferat / Copiii au petrecut pe Internet aproape de două ori mai mult decât pentru școala online – raport KiDiCoTi

Trecerea de la predarea față în față la școala online, în primăvară, nu a însemnat o creștere semnificativă a dispozitivelor digitale în familiile elevilor, unde tot telefonul rămâne instrumentul preferat,…
Vezi articolul