Astăzi încep înscrierile online la grădiniță, iar grupa mare devine obligatorie. Descarcă cererea-tip de înscriere la grădiniță 2020 / Anisie: Cei care nu pot să facă înscrierile online, se pot duce fizic la grădiniță începând de mâine

12.609 vizualizări
Calendarul înscrierii la grădiniță 2020 / Foto: edu.ro
Astăzi încep înscrierile la grădiniță, pentru copiii care nu au urmat până acum învățământul preșcolar. Amintim că din septembrie 2020 grupa mare de grădiniță devine obligatorie, deci acum copiii cu vârsta de 5 ani trebuie înscriși la grădiniță, indiferent dacă au urmat celelalte grupe sau nu. Calendarul de înscriere la grădiniță 2020 prevede că înscrierile la grădiniță – pentru copiii care n-au urmat niciodată învățământul preșcolar, se desfășoară în două etape: 8 iunie – 3 iulie și 20 iulie – 10 august.

Cazurile care nu au fost clarificate în cele două etape de înscrieri se pot rezolva în perioada 11 – 31 august.

Contactată de Edupedu.ro pentru a lămuri dacă părinții pot face înscrierile la grădiniță și astăzi, 8 iunie, în condițiile în care este sărbătoare legală și zi nelucrătoare, Monica Anisie a declarat că “înscrierile online se pot face de astăzi, de aceea am și stabilit prima zi de înscrieri 8 iunie. Dar cei care nu pot să facă înscrierile online, din cauza condițiilor tehnice, se pot duce fizic la grădiniță începând de mâine”.

Întrebat dacă va fi luată în considerare grupa mare ca fiind parcursă din toamnă și în centrele de zi sau în grădinițele care nu sunt autorizate/acreditate, ministrul Educației a declarat, pentru Edupedu.ro, “luăm în calcul să recunoaștem parcurgerea grupei mari, dacă centrele de zi sau școlile internaționale care urmează alt curriculum decât cel din sistemul românesc încep procedurile de autorizare. Dacă ei se autorizează, luăm în calcul să fie recunoscute. Se pot depune dosarele de acum și evaluările pentru autorizare-acreditare au început să se realizeze de către ARACIP și în sistem online. Deci dacă centrul de zi dorește să se autorizeze ca grădiniță, poate să o facă depunând documentația la ARACIP și forma va fi recunoscută de Minister. Ei se autorizează ca nivel de învățământ preșcolar“.

În ceea ce privește situația copiilor care au aproape 3 ani, dar care nu sunt primiți în grădinițe, pentru că legea prevede că grădinițelor le este virat costul standard per elev peste vârsta de 3 ani, Anisie a declarat că “este o situație într-adevăr…, dar nu poți sa încalci legea. În momentul în care preluăm creșele, nu va mai fi nicio problemă. Asta începând cu anul școlar 2021-2022, pentru că preluarea lor presupune și realizarea costului standard per ante-preșcolar. Dar, în prezent, în momentul în care copilul împlinește 3 ani, părinții îl pot înscrie la grădiniță. Așa este legea, care spune că trebuie sa aibă 3 ani pentru a urma grădinița“.

Cererea-tip de înscriere la grădiniță 2020 – descarcă de aici cererea, în format .PDF:
Cererea-tip de inscriere la gradinita 2020

 

Amintim că în această toamnă devine obligatorie grupa mare de la grădință și este prima dată când înscrierea copiilor în învățământul preșcolar se realizează direct în aplicaţia SIIIR, registrul sistemului de învăţământ. “Ocuparea locurilor libere, după finalizarea etapei de reînscriere, se va face cu respectarea prevederilor din legislația în vigoare și, cu precădere, în acest an, a prevederilor Legii nr. 56/2019, asigurând cuprinderea tuturor copiilor de 5 ani în grupa mare, care parte a învățământului obligatoriu”, prevede procedura de înscrieri la grădiniță.

“Orarul reînscrierilor și respectiv al înscrierilor va fi stabilit de conducerea unității de învățământ și va fi afișat în loc vizibil în fiecare grădiniță pentru informarea părinților și a publicului interesat, inclusiv pe site-ul acesteia, dacă există, și pe site-ul Inspectoratului școlar”, a stabilit Ministerul.

Referitor la înscriere, părinții pot comunica unității de învățământ și prin fax, poștă electronică sau telefonic, datele necesare (date privind solicitantul, date privind copilul, date privind opțiunile exprimate), pentru a fi introdus în aplicația informatică specifică.

În grădinițele în care numărul cererilor de înscriere este mai mare decât numărul de locuri, vor fi aplicate, succesiv, criterii de departajare generale și criterii de departajare specifice.

Criteriile generale de departajare sunt următoarele și presupun existența:
  • unui document care dovedește că este orfan de ambii părinți
  • unui document care dovedește că este orfan de un părinte
  • unui frate/ a unei surori înmatriculat/e în anul școlar următor în unitatea de învățământ respectivă
  • unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului, însoțit de certificatul de orientare școlară eliberat de Comisia de orientare școlară și profesională

În acest caz, în care numărul cererilor de înscriere este mai mare decât numărul de locuri, repartizarea copiilor se face în ordinea descrescătoare a numărului de criterii generale de departajare cumulate de către fiecare copil. De exemplu, se repartizează la început copiii care îndeplinesc 3 criterii menționate mai sus, apoi cei care îndeplinesc 2 criterii și în final cei care îndeplinesc unul.

Criteriile specifice de departajare sunt elaborate de fiecare grădiniță în parte, sunt aprobate de Consiliul de Administrație al acesteia și avizate de consilierul juridic al inspectoratului școlar județean. Criteriile specifice de departajare se aplică după epuizarea departajării pe baza criteriilor generale. Criteriile specifice “nu pot fi discriminatorii și nu pot include existența unor liste de preînscrieri, organizate în afara calendarului procesului de înscriere” la grădiniță, prevede procedura Ministerului Educației.

Directorii de grădinițe trebuie să publice pe site-ul grădiniței capacitatea instituției, numărul de locuri pe fiecare grupă în parte (mică, mijlocie, mare), criteriile generale și criteriile specifice de departajare.

Descarcă de aici, în format .pdf, adresa Ministerului Educației privind înscrierile în grădinițe 2020
Informații de background

Amintim că legea care mărește durata învățământului obligatoriu de la 11 la 16 ani până în 2030 a fost promulgată de Președintele României, Klaus Iohannis, în aprilie 2019. Proiectul de lege a fost inițiat de un grup de 19 parlamentari UDMR în frunte cu Szabo Odon și șapte parlamentari PSD.

Documentul prevede creșterea duratei învățământului obligatoriu în felul următor:
  • până în 2020 – devin obligatorii grupa mare de la grădință și clasele a XI-a și a XII-a – 14 ani în total
  • până în 2023 – grupa mijlocie – 15 ani în total
  • până în 2030 – grupa mică – 16 ani de învățământ obligatoriu.

În prezent, învățământul obligatoriu este de 11 clase – începe la clasa pregătitoare și se încheie la clasa a X-a. Legea Educației în forma sa inițială prevedea însă trecerea clasei a IX-a la gimnaziu și un liceu de doar 3 ani – prevederi anulate de guvernul PSD condus de Victor Ponta.

Structura anului școlar 2020-2021
Semestrul I (17 săptămâni)

Cursuri:                            Luni, 14 septembrie 2020 – Marți, 22 decembrie 2020
Vacanță pentru grădinițe și clasele pregătitoare – a IV-a: 26 octombrie – 1 noiembrie 2020
Vacanța de iarnă:          Miercuri, 23 decembrie 2020 – Duminică, 10 ianuarie 2020
Cursuri:                            Luni, 11 ianuarie 2021 – Vineri, 29 ianuarie 2021
Vacanţa intersemestrială: Sâmbătă, 30 ianuarie 2021 – Duminică, 7 februarie 2021

Semestrul al II-lea (17 săptămâni)

Cursuri:                           Luni, 8 februarie 2021 – Joi, 1 aprilie 2021
Vacanţa de primăvară: Vineri, 2 aprilie 2021 – Duminică, 11 aprilie 2021

  • Paștele Catolic va fi în 2021 pe data 4 aprilie

Cursuri:                           Luni, 12 aprilie 2021 – Joi, 29 aprilie 2021
Vacanță de primăvară: Vineri, 30 aprilie 2021 – Duminică, 9 mai 2021

  • Paștele Ortodox va fi în 2021 pe data 2 mai

Cursuri:                           Luni, 10 mai 2021 – Vineri, 18 iunie 2021
Vacanţa de vară:           Sâmbătă, 19 iunie 2021 – data din septembrie 2021 la care încep cursurile anului şcolar 2021 – 2022.

Ce înseamnă învățământ obligatoriu? Sancțiuni și obligații

Potrivit legilor și regulamentelor în vigoare, părinții/tutorii copilului care nu frecventează învățământul obligatoriu pot fi sancționați și, în cazul în care există ajutoare sociale pe care le încasează, acestea pot fi sistate/condiționate.

Legea Educației Naționale nr. 1 din 2011 prevede:

Articolul 86

(1) Unitățile de învățământ încheie cu părinții, în momentul înscrierii antepreșcolarilor, respectiv a preșcolarilor sau a elevilor, în Registrul unic matricol, un contract educațional, în care sunt înscrise drepturile și obligațiile reciproce ale părților. Contractul educațional-tip este aprobat prin ordin al ministrului educației naționale și este particularizat, la nivelul fiecărei unități de învățământ, prin decizia consiliului de administrație.

(2) Nerespectarea prevederilor contractului educațional-tip de către unitatea de învățământ este sancționată de inspectoratul școlar, în conformitate cu prevederile metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educației naționale.

(3) Părintele sau tutorele legal este obligat să ia măsuri pentru școlarizarea elevului, pe perioada învățământului obligatoriu.

(4) Părintele sau tutorele legal răspunde pentru distrugerile materiale din patrimoniul școlii, cauzate de elev.

Articolul 360

(1) Următoarele fapte constituie contravenții și se sancționează după cum urmează:

a) nerespectarea dispozițiilor art. 86 alin. (3), din culpa părintelui sau a tutorelui legal instituit, cu amendă cuprinsă între 100 lei și 1.000 lei ori cu muncă echivalentă în folosul comunității, prestată de părinte sau de tutorele legal;

(2) Constatarea contravenției și aplicarea amenzilor contravenționale prevăzute la alin. (1) lit. a) se fac de către persoanele împuternicite de primar în acest scop, la sesizarea consiliului de administrație al unității de învățământ.

Citește și:

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Darius Vâlcov, despre proiectul discutat cu Ion Ţiriac: Jumătate din copiii care se vor naşte anual, în viitor, în România, vor putea să vină în aceste grădiniţe sportive private

Guvernul a aprobat vineri seara programul prin care acorda un ajutor de stat pentru construcţia de grădiniţe sportive olimpice. În conferinţa de presă care a urmat şedinţei de guvern, cosilierul pe…
Vezi articolul

VIDEO Orban: Plata a 75% din salariu pentru părinții care stau cu copiii încetează pe 12 iunie. Recomandăm soluții în mediul familial să lase copiii, dar permitem redeschiderea grădinițelor și after school-urilor

Redeschiderea grădinițelor și after school-urilor a fost aprobată în ședința de Guvern, potrivit declarației făcute de premierul Ludovic Orban. „Odată cu încheierea școlii va înceta măsura de sprijin care a…
Vezi articolul