Avocatul Poporului solicită organizarea examenului de specialitate pentru medicii care și-au finalizat rezidențiatul: „Reprezintă un minim ajutor pentru personalul medical epuizat, care lucrează cu cazurile cele mai grave din secțiile ATI”

2.054 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Organizarea examenului de specialitate pentru medicii care și-au finalizat rezidențiatul „reprezintă un minim ajutor pentru personalul medical epuizat, care lucrează cu cazurile cele mai grave din secțiile ATI, dar și din restul secțiilor medicale”, transmite Avocatul Poporului într-un comunicat de presă.

Astfel, Avocatul Poporului solicită ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, organizarea acestui examen, având în vedere că medicii care și-au finalizat rezidențiatul așteaptă de peste cinci luni să-și dobândească dreptul de practică.

Cererea vine pe fondul lipsei de medici specialiști „cu care se confruntă spitalele din România, pe fondul actualei pandemii, dar și faptul că în luna martie 2020, potrivit informațiilor difuzate de presă, peste 700 de medici se înscriseseră la examenul de specialitate, examen anulat și care nu a mai fost organizat, în contextual existenței unităților sanitare care înregistrează deficit major de personal, dar și al creșterii semnificative a numărului pacienților care au nevoie de asistență medicală”.

Perioada de rezidenţiat pentru medicii din ultimul an, care nu pot susţine în acest moment examenul de specialist, a fost prelungită până la data de 31 octombrie, a anunțat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, la începutul lunii aprilie.

„Rezidenţilor de ultimul an care au terminat la 1 aprilie rezidenţiatul, dar nu pot da examenul de specialist, li s-a prelungit perioada de rezidenţiat până la 31 octombrie, urmând să fie reîncadraţi ca rezidenţi până în acel moment, când vor susţine examenul de medic specialist. La fel în toate unităţile care ţin de Ministerul Sănătăţii, posturile vacante pot fi ocupate şi de personal contractual în regim de urgenţă pe perioada stării de urgenţă“, a declarat Tătaru atunci.

 

Sursă foto: Pixabay.com


1 comment
  1. Avem un om la conducerea ministerului sănătății care se prezintă drept un medic chirurg cu înțelegerea problemelor din interiorul sistemului. Nu prea se vede ce înțelege acest ministru din moment ce:
    1. Lipsa de personal medical necesar a „rezolvat-o” prin detașări forțate în vreme ce examenul de rezidențiat l-a blocat și nici nu dă semne că l-ar debloca. Școlile postliceale de formare a asistenților medicali au fost închise de-a valma cu tot sistemul educativ, în loc de a le menține deschise în regim de siguranță pentru a avea personal medical cu pregătire medie. Nici o strategie de repatriere a personalului medical nu a fost reflectată într-o inițiativă legislativă sau OUG.
    2. Sistemul spitalicesc a fost bulversat prin măsuri pompieristice singurul efect fiind blocarea accesului la asistență medicală a celor cu boli cronice grave.
    3. Sistemul de achiziții și repartiție a materialelor medicale și sanitare a fost transformat într-un haos în care responsabilitățile au fost pasate către autoritățile locale fără a fi alocate și resursele financiare necesare.
    4. DSP-urile au fost decapitate și populate cu persoane incompetente dar obediente și le-au fost date atribuții și responsabilități care depășesc cu mult capacitatea acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ligia Deca anunță că la Colegiul Național Șincai, Inspectoratul Școlar București a făcut deja un raport, dar că va clarifica public ce a fost acolo doar după ancheta Corpului de Control al Ministerului: „Trebuie un just echilibru între a evita situațiile de fraudă și a ajuta copiii, totuși, să nu aibă un motiv suplimentar de stres”

Ministra Educației, Ligia Deca, a confirmat că a trimis Corpul de control al Ministerului la Colegiul Național “Gheorghe Șincai” din București, acolo unde au fost anulate zeci de lucrări la…
Vezi articolul

Consorțiul de universități europene Civica, din care face parte și SNSPA, condamnă încălcarea flagrantă a libertății de exprimare în Iran: “Universitățile nu ar trebui să interzică accesul femeilor la anumite domenii academice, ci să ofere aceleași condiții de studiu pentru toți”

Consorțiul Universitatea Europeană de Științe Sociale, numit și alianța CIVICA, lansează, într-o declarație comună, un apel la comunitatea internațională pentru a condamna brutalitatea și agresiunea forțelor guvernamentale împotriva protestatarilor din…
Vezi articolul

Au început înscrierile pentru “Hai la Olimpiadă!”, program de pregătire pentru elevii din școlile publice interesați să se pregătească la matematică, fizică sau informatică la nivel competitiv

Elevii din sistemul public de învățământ pasionați de matematică, fizică sau informatică se pot înscrie, până pe 11 octombrie, în programul de pregătire “Hai la Olimpiadă!”, desfășurat de Fundația “Nouă…
Vezi articolul