BAC 2024 Sesiunea de toamnă începe joi, 8 august, cu proba de competențe la limba română – calendar

11.067 de vizualizări
Foto: Calendar BAC 2024
Prima probă de la examenul de Bacalaureat 2024, sesiunea de toamnă, începe joi, 8 august. Este vorba de proba de evaluare a competențelor de comunicare în limba română, potrivit calendarului aprobat prin ordinul de ministru 6.156 din 2023.

Competențele la română se mai pot susține și vineri, 9 august, zi dedicată și competențelor de evaluare a comunicării în limba maternă. Luni, 12 august, candidații sunt evaluați la competențele digitale, iar marți și miercuri (13-14 august) – la o limbă modernă studiată în liceu.

  • Fiecare centru de examen anunță programul stabilit și planificările pentru candidați pe baza calendarului general, așa că este recomandat să urmăriți informările centrului de la examen la care veți susține probele.

Ce se întâmplă în timpul probei de competențe la română și cum este evaluat răspunsul candidatului sunt prezentate într-un ghid auxiliar didactic realizat de Ministerul Educației.

Elevii de clasa a XII-a trebuie să dovedească că pot citi corect și cursiv pentru a obține calificativul mediu la proba orală de competențe în limba română. Ce trebuie să știe un elev pentru a primi calificativul avansat sau experimentat – vezi aici.

Potrivit procedurii de la sesiunea de vară, audierea textului la proba de competențe la o limbă străină se face de două ori și timpul de lucru este de 20 de minute, iar la scris candidații au două ore.

Potrivit procedurii valabile tot pentru sesiunea de vară BAC 2024, Internetul este tăiat după primele 15 minute la proba de competențe digitale. Câte puncte trebuie să obții pentru nivelul „utilizator experimentat” – vezi aici.

Prima probă scrisă este luni, 19 august, la Limba și literatura română. Urmează marți, 20 august, proba la Matematică sau Istorie (proba obligatorie în funcție de profil), miercuri, 21 august – proba scrisă la disciplina la alegere, iar joi, 22 august – la limba maternă.

Vezi aici:

Primele rezultate vor fi publicate luni, 26 august, conform calendarului de la Ministerul Educației, până la ora 12. În aceeași zi, de la 12 la ora 18, pot fi depuse contestațiile, la centrele de examen, în format fizic sau online la adresa de mail indicată de fiecare liceu organizator de examen în parte.

Între 27 și 29 august are loc rezolvarea contestațiilor, iar pe 30 august, vineri, se afișează online pe bacalaureat.edu.ro rezultatele finale. Edupedu.ro le va publica imediat ce vor fi disponibile.

Calendarul Bacalaureatului de toamnă 2024:

15 – 22 iulie 2024: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe

  • 8 – 9 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 9 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 12 august 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 13 – 14 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 19 august 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 20 august 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 21 august 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 22 august 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

26 august 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor (orele 12.00 – 18.00)

27 – 29 august 2024: Rezolvarea contestațiilor

30 august 2024: Afișarea rezultatelor finale

Nota minimă de promovare – pentru fiecare probă – este 5 (cinci), iar media finală necesară pentru a promova examenul este cel puțin 6 (șase).

Corectarea lucrărilor, digitalizat. Lucrările se scanează în fața candidaților

Ca la sesiunea de vară, lucrările la sesiunea august a Bacalaureatului 2024 vor fi corectate în toată țara digitalizat, cu ajutorul unei platforme în care profesorii găsesc lucrările scanate ale candidaților. Psșii pentru profesori, detaliați într-un video al Inspectoratului școlar Covasna.

Amintim că anul trecut corectarea digitalizată de la Bacalaureat 2023, pliotată în premieră la nivel național la a doua sesiune, a adus cel mai mare procent de note greșite, corectate după contestații, din ultimii 10 ani, la sesiunea de toamnă – grafice.

Bac 2024, sesiunea de vară – cea mai mare rată de promovare din ultimii 15 ani

Rezultate Bacalaureat 2024 de după contestații au fost publicate de Ministerul Educației, vineri, 12 iulie, la 12:30.

Rezultatele arată o rată de promovare de 78,2% – o creștere cu aproape 3 puncte față de anul trecut și cele mai bune rezultate din ultimii 15 ani.

Aproape 49.000 de note de la Bacalaureat 2024, sesiunea iunie-iulie, au fost greșite și modificate după contestații.

Sunt cu 20 de medii de 10 mai mult decât la rezultatele inițiale, ajungându-se ca 59 de candidați să obțină media maximă. Este cel mai mic număr din ultimii 11 ani.

Citește și:
Competențe Bacalaureat 2024. Profesorii de română și TIC, plătiți cu 10 lei pentru fiecare candidat, profesorii de limbi străine care evaluează trei probe – cu 15 lei. Sumele sunt impozabile și cu 4 lei mai mari ca în 2022
Bacalaureat 2024, sesiunea de toamnă. Înscrierile încep luni, 15 iulie. Care sunt actele necesare / Prima probă scrisă este pe 19 august, la Limba română

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING De fapt sunt doar 21 de școli cu risc seismic I în toată România, anunță Guvernul, care spunea săptămâna trecută că sunt 118 clădiri / Justificarea – unele au urmat programe de consolidare, iar altele sunt, în prezent, în conservare, nefiind folosite

“Doar 21 de clădiri în care se desfășoară activități școlare în prezent se află în risc seismic 1”, anunță un comunicat de presă al Guvernului, emis după prima reuniune a…
Vezi articolul

“Burse pentru elevii de 7 şi 8, soluţia Buzăului pentru educaţie” – proiect de campanie lansat de PSD: Dacă până acum au fost premiaţi elevii care fac excelenţă, purtând şi riscul de a deveni fideli ţărilor de adopţie, primarul municipiului Buzău aduce în atenţie elevul de nivel mediu

Un material electoral editat de echipa de campanie a PSD Buzău anunţă că, de anul viitor, în municipiul reşedinţă de judeţ ar putea primi burse de studiu şi elevii cu…
Vezi articolul

OFICIAL Sindicatele din educație au respins oferta Guvernului și continuă greva. Simion Hăncescu, FSLI: Cererea profesorilor este de 2.000 de lei brut pe lună. Așa cum la sănătate s-a găsit soluția să se dea într-o singură tranșă mărirea, așa vor și angajații din învățământ

Profesorii nu au acceptat ceea ce oferă Guvernul, au declarat liderii sindicali la ieșirea de la întâlnirea cu oficialii guvernamentali. În acest moment greva continuă. Simion Hăncescu de la FSLI…
Vezi articolul