Baremele de la Olimpiada de Muzică au avut mai puține exerciții pentru că subiectele au conținut itemi din afara programei, retrași și cu punctele redistribuite – explicațiile președintei de comisie de la Craiova, Lăcrămioara Pauliuc / Cum comentează neafișarea unor rezultate, profesorul cu nepot în concurs și elevii descalificați

3.005 vizualizări
Olimpiada Națională de Muzică pentru liceu 2024, Craiova / Foto: Edupedu.ro
Baremele de la Olimpiada de Muzică (ONIIVSTM) 2024, etapa națională desfășurată în aceste zile la Craiova pentru sute de elevi de liceu, au conținut mai puține exerciții decât au rezolvat elevii pentru că unele din acestea ieșeau din programa pentru olimpiadă. „Așa că am decis să scoatem exercițiile respective, pentru a fi totul corect față de toți copiii care s-au pregătit respectând doar programa de concurs și nu și pe cea de la clasă”, explică pentru Edupedu.ro profesoara Lăcrămioara Pauliuc, președinta executivă a Olimpiadei.

Pauliuc a mai explicat, mai jos în articol, și:

  • cum apar 29 de elevi cu rezultate la proba de teorie muzicală deși sunt înscriși 28
  • cum a ajuns un profesor cu nepot în concurs să fie pus la jurizare la categoria lui
  • motivul pentru care nu a afișat în aceeași zi rezultatele de la solfegiu conform prevederilor din regulamentul de organizare
  • ce s-a întâmplat cu câțiva elevi veniți la concurs cu repertorii neprevăzute de regulament

Edupedu.ro a scris vineri seară, 19 aprilie, în a doua zi de probe pentru elevii participanți la Olimpiada de Interpretare Instrumentală, Vocală şi Studii Teoretice Muzicale (ONIIVSTM) 2024, despre mai multe nereguli semnalate de profesori, printre care baremul pentru proba de Teorie muzicală cu mai puține exerciții decât ar fi primit elevii. Aspectul a fost făcut public pe Facebook și de de profesorul Bogdan Vodă de la Universitatea Națională de Muzică din București (UNMB).

Lăcrămioara Pauliuc a explicat pentru Edupedu.ro că discordanța apărută la bareme a venit după ce profesorii au făcut subiectele pentru elevi înainte de probă, le-au dat elevilor să le rezolve, apoi au verificat subiectele și și-au dat seama că unele exerciții excedau programa de olimpiadă.

Profesorul (n. red. Bogdan Vodă) a făcut parte din comisie ani de zile, anul acesta el nu a fost. Deci au fost făcute subiectele, au fost date în săli ca elevii să se pună să scrie lucrările, după care am vrut să verificăm subietctele. Am luat programa de școală și de olimpiadă și am văzut că, deși subiectele respective sunt în programa de școală, ele nu se regăsesc în programele de olimpiadă. În acestea nu intrase nimeni ca să le actualizeze, să le armonizeze cu programa de școală. Noi am considerat să dăm șanse tututor elevilor.

Erau șanse să se fi pregătit din programa de olimpiadă și nu din cea de școală. Ca să fie echitabil pentru toată lumea, am zis că acele puncte să le redistribuim și că ar fi în folosul copiilor dacă cele 10 puncte de la acel subiect să fie redistribuite către cele care sunt pe programa din concurs”, a explicat Pauliuc, profesoară la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” din București.

Lăcrămioara Pauliuc / Foto: captură YouTube

Domnul profesor care a făcut afirmațiile pe care le-a făcut, dacă aduna punctajele de sus în jos pe verticală constata că tot 100 de puncte erau, copiii nu au pierdut nimic. Ceea ce a uitat profesorul să spună e că anii trecuți cand a fost în juriu și la dansul s-a întâmplat același lucru, au existat neconcordanțe. Și la dânsul s-a depășit programa de olimpiadă și nimeni nu a făcut atunci nimic ca să îndrepte situația. Altfel e foarte ușor să împroști cu noroi când ești pe margine”, a continuat președinta executivă a olimpiadei naționale.

Subiectele sunt făcute de o echipă de profesori care, pe parcursul anilor, au și rezultate și sunt în comisii și fac subiecte și la alte concursuri. Iar greșeala este omenească”, a adăugat Pauliuc, întrebată cine face subiectele acestea la care s-a greșit.

Subiectele se fac înainte de probă ca la orice examen de admitere. Oamenii au stat să lucreze, nu am ce să le reproșez. Faptul că s-a depășit programa de olimpiadă este una, dar totuși am încercat să reparăm eroarea. Anul trecut totuși nu s-a făcut treaba asta. Acum 2 ani s-a pus la modul foarte sincer problema reluării probei exact din cauza asta”, a continuat Pauliuc pentru Edupedu.ro.

Cât despre acuzațiile profesorului Vodă din postarea sa de pe Facebook, în textul adresat și ministrei Educației (ME), Ligia Deca, că președinta executivă a comisiei de la ONIIVSTM s-ar fi prezentat drept președinte al Centrului Național de Evaluare și Politici în Educație (CNPEE), instituția din subordinea ME care face subiectele la examene și olimpiade naționale, Pauliuc a reacționat spunând:

  • Nu este adevărat. Eu ocup doar funcția de consilier în cadrul CNPEE, nu de președinte. Nu aveam de ce să mă dau președinte. Eu sunt într-adevăr președinte executiv la olimpiadă, care se încheie mâine, și care e problema?”.

Profesoara a respins informația că baremele într-o variantă inițială ar fi fost retrase. „Dacă domul profesor ar fi fost curios, ar fi văzut că la fiecare subiect baremul este fragmentat. Am atâta tonalități de scris ori X puncte. Punctele s-au dus la celelalte subiecte, dânsul n-a mai citit și acolo”.

Cu toate acestea, ea apare în caietul de desfășurare a olimpiadei drept președinte CNPEE, informație eronată, dat fiind că directorul general CNPEE este Marian Șuță din anul 2016, potrivit CV-ului acestuia:

28 de elevi înscriși la teorie muzicală, 29 cu rezultate. Explicațiile lui Pauliuc

Conform rezultatelor de la proba de teorie muzicală obținute de Edupedu.ro, sunt 29 de elevi cu note, cu toate că potrivit centralizării înscrierilor, sunt 28 de elevi participanți. Lăcrămioara-Ana Pauliuc spune că „situația a fost următoarea: conform regulamentului, în cazul în care există paritate, dacă se califică, liceele pot primi locuri suplimentare pentru elevi.

Ca să poată fi redistribuite locurile, fiecare județ trebuia să trimită numele elevului și școala de unde provine și punctajul etc. Ideea este că toate celelalte licee au trimis fișele de înscriere ale copiilor într-un anumit timp, iar suplimentarea se face după aceea, după ce se întâmplă înscrierile, ca să ne dăm seama dacă mai rămân locuri sau nu. Cred că este un copil care a trimis înscrierile șideja rugasem organizatorii să facă revista olimpiadei, pentru că nu se face într-un timp scurt”.

Rezultatele de la solfegiu, afișate a doua zi cu celelalte probe, deși regulamentul prevede afișarea în ziua susținerii probei

Întrebată de ce nu a afișat rezultatele de la solfegiu – teorie muzicală în aceeași zi în care a fost susținută proba, Pauliuc a explicat că rezultatele la solfegiu nu sunt contestabile și că a ales să afișeze unitar punctajele pentru elevi:

Noi am afișat rezultatele cu tot-tot-tot ca elevii să facă contestații. La probele scrise se pot face contestații. Proba de solfegiu nu este contestabilă, celelalte probe – da, și teoria muzicală și dicteul. Am decis să le punem pe toate în aceeași zi ca copilulsă știe când face contestație la ce face contestație. Adică pui rezultatele la o probă la care copilul nu poate face contestație, despre ce vorbim aici. Dacă pui rezultate și vrei să le dai înainte, pui la ce poate să facă copilul contestație”, a afirmat președinta executivă a olimpiadei naționale de muzică pentru liceu 2024.

Regulamentul specific prevede afișarea rezultatelor în aceeași zi:

Întrebată de reporterul Edupedu.ro și despre câțiva elevi care ar fi venit la olimpiadă cu alte repertorii decât cele acceptate prin regulament, pe care inițial ar fi recomandat să fie depunctați conform surselor Edupedu.ro, Pauliuc a declarat că elevii au fost descalificați conform regulamentului: „Așa au plecat de acasă. Probabil unii (n. red. profesori) vor să încalce regulamentul. Elevii au fost descalificați, așa este la o competiție, nu poți să mergi să dai o probă de Biologie la o admitere și să fii pregătit de acasă că dai la Matematică”.

Profesor cu nepot în concurs, eliminat din juriu

Un profesor cu nepotul înscris în concurs la o probă instrumentală a fost eliminat din concurs, a confirmat pentru Edupedu.ro Pauliuc. Profesorul a fost înlocuit din comisie, după cum explică aceasta, deși atunci când a fost sunat să confirme participarea, profesorul ar fi atras atenția că „am o problemă. Am nepotul în concurs”, lăsând de înțeles că așteaptă de la organizatori o soluție.

„Soluția a fost retragerea. Metodologia-cadru interzice acest lucru. L-am înlocuit, deși a fost greu. Ne este din ce în ce mai greu cu instrumentele rare, pe cale de dispariție din școli. Dacă ați văzut, am ales în acest an să fie profesori de la licee diferite în comisiile de jurizare, cred că doar în două situații avem profesori care sunt doi de la același liceu, de la instrumentele mai rare”, a mai declarat Pauliuc pentru Edupedu.ro.

Peste 480 de elevi și de profesori din liceele vocaționale sunt participanți la etapa națională a Olimpiadei de Interpretare Instrumentală, Vocală şi Studii Teoretice Muzicale (ONIIVSTM) 2024 care ține până duminică, 21 aprilie.

Context. Olimpiada Națională de Muzică a fost scena unor controverse în anii trecuți, după cum Edupedu.ro a dezvăluit în 2023. Două cazuri de nepotism s-au petrecut la ediția precedentă, la fazele zonale ale acestei olimpiade.

Primul, despre care am scris în aprilie – legat de un profesor din București care a fost evaluator la Olimpiada de Muzică, deși fiul său era înscris în concurs, lucru interzis de regulament. Edupedu.ro a arătat cum cazul a fost mușamalizat și Inspectoarea de Muzică ISMB a fost eliberată din funcție.

Al doilea caz – prezentat în iulie 2023, mușamalizat de instituțiile publice: Inspectoratul școlar Caraș-Severin și Ministerul Educației nu luaseră nicio măsură până atunci, deși știau de 4 luni că un profesor de muzică din Arad a fost evaluator la olimpiada națională, faza zonală, cu nepotul înscris în concurs.

Citește și:
Nereguli la Olimpiada națională de Muzică pentru liceu de la Craiova, semnalate de profesori: baremul pentru proba de Teorie muzicală, cu mai puține exerciții decât ar fi primit elevii – FOTO
Peste 480 de elevi și de profesori din liceele vocaționale, participanți la etapa națională a Olimpiadei de Muzică din Craiova. Probele încep joi, 18 aprilie
EXCLUSIV Mușamalizarea unui nou caz de nepotism la olimpiadă. Inspectoratul școlar Caraș-Severin și Ministerul Educației nu au luat nicio măsură până acum, deși știau de 4 luni că un profesor de muzică din Arad a fost evaluator la olimpiada națională, faza zonală, deși nepotul era înscris în concurs
Inspectoarea Georgeta Băcioiu, de la Inspectoratul Școlar București, eliberată din funcție după cazul de nepotism de la Olimpiada de Muzică – surse
Cum a mușamalizat Inspectoratul Școlar București cazul de nepotism de la Olimpiada de Muzică
EXCLUSIV Nepotism la olimpiadă. Un profesor a fost evaluator la Olimpiada de Muzică pe București, deși fiul său era înscris în concurs, lucru interzis de regulament: Inspectoratul trebuie să vă dea explicații, nu eu / Șefa comisiei de organizare știa de incompatibilitate, dar abia acum a cerut explicații
Nereguli la Olimpiada Națională de Muzică, semnalate de părinți: Ministerul Educației a modificat numărul de locuri pentru trei licee fără justificare, în afara regulamentului / Secretar de stat: Nu există niciun motiv de nemulțumire pentru nimeni

4 comments
  1. olimpiada națională a hoției și a pilelor !!! bătaie de joc , premii date doar celor cu relații !!
    Comisia de la pian fara coloana vertebrală și coruptă!!!
    Ne mai mirăm că ne pleacă copii din țară!!!

  2. Doamne ferește! ar trebui dați afară toți din minister responsabili de olimpiade , anul acesta nu a existat una fără probleme( și încă nu s-au terminat).

  3. Off Doamne, cate neregularitati si abuzuri, din partea unui profesor de violoncel de la Bucuresti, dl Mircea Marian, din juriul de la corzi grave, as avea sa-i transmit dnei Pauliuc dar se pare ca ne batem cu morile de vant iar doamna Pauliuc este ‘cotropita’ de personalitatea dnului in cauza,de jocurile lui de culise, care impunator, a servit comisiei de jurizare, propria lista de premiere in care erau la sectiunea violoncel,nu mai putin de cat 4(patru) premii 1 !!!!!
    Pe buna dreptate lumea se intreaba,de unde atatea locuri intai alocate violoncelului?
    Simplu, domnul in cauza a ‘furat’ premiile intai,doi,trei, si chiar mentiuni de la contrabas, harpa,viola…
    Doamna Pauliuc si dle Marian Mircea, dormiti bine dupa ce stiti ca ati nedreptatit niste copii ?
    PS. Stiu si presimt ca veti veni cu ‘interpretari’,acuze, scuze si atacuri la cei ce va deconspira ‘fraternitatile’ intr-ale raului si incorectitudinii vsv de niste copii si nazuintele lor….!
    Din partea mea, cel putin rusine obrazului vostru, de organizator si profesor jurat !

  4. Adică unii mai fraieri au rezolvat niște subiecte în plus (care evident au consumat timp) dar care n-au mai fost punctate, iar alții mai norocoși nu și-au mai bătut capul cu ele dar au primit puncte în plus față de ce se introdusese în barem, inițial.

    Cum de mai e Lixandru în minister?!! A încurcat efectiv TOATE olimpiadele de anul ăsta, cred că nu a fost una fără scandal, încurcături, neclarități și mișcări suspecte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Primăria sectorului 1 a anunțat că va cumpăra sediul Liceului Nicolae Tonitza, vechi de 120 de ani / Din 2016, elevii nu au putut folosi o clădire complet renovată a liceului, din cauza unor probleme tehnice semnalate de experți ISU

Administrația locală a Sectorului 1 anunță că dorește să cumpere sediul Liceului de Arte Plastice “Nicolae Tonitza” de pe strada General Berthelot nr. 56-58, (clădire veche de 120 de ani)…
Vezi articolul

Religie la BAC? Fostul ministru Daniel Funeriu: Religia este un opțional, iar copiii trebuie să poată să dea bacalaureatul şi din opționale, dar nota să fie luată în considerare doar dacă ea contribuie la creşterea mediei generale

Biserica Ortodoxă Română și reprezentanții altor 12 culte religioase recunoscute de statul român i-au cerut oficial ministrului Educației, Ligia Deca, să introducă în proiectul Legii învățământului posibilitatea ca Religia să…
Vezi articolul

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a inaugurat o grădiniță din Sectorul 3 cu primarul PSD Robert Negoiță și anunță că din 5 septembrie aceasta poate primi 400 de copii. Directoarea spune că „nu putem să facem oficial înscrieri”, pentru că nu are autorizare

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a scris într-o postare pe Facebook că o grădiniță din Sectorul 3 își dublează capacitatea de școlarizare și că va putea primi din toamnă 400 de…
Vezi articolul