Biblioteca Școlară Virtuală, de 46 de milioane de euro din fonduri europene și naționale, stă nefolosită de aproape doi ani, cu 3.600 de lecții digitale pentru 11 discipline plus o platformă de management pentru profesori / Motivul: Ministerul Educației blochează crearea conturilor / Secretarul de stat Sorin Ion are cont și susține că „se vor conecta” și elevii, și profesorii

2.540 de vizualizări
Foto: roedulib.ro
Biblioteca Școlară Virtuală EDULIB pentru elevi și profesori, proiect prevăzut de Legea educației încă din 2011, pe care Ministerul Educației a plătit peste 46 de milioane de euro din fonduri europene și naționale, stă nefolosită din iunie 2023 până în prezent. Motivul este unul birocratic – funcționarii și oficialii din Ministerul Educației refuză să permită deschiderea conturilor de către elevi și profesori pe platformă. Secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar Sorin Ion, din Ministerul Educației, a declarat într-o anchetă România te iubesc, difuzată duminică la ProTV, că „se vor conecta”, fără să ofere un termen sau să explice motivul.

Platforma este extrem de importantă pentru că în ea au fost create cu fonduri uriașe 3.600 de lecții virtuale pentru: matematică, fizică, chimie, biologie, istorie, geografie, limba și literatura română, informatică și TIC, robotică/ȘTIM, limba engleză și limba franceză. În plus, EDULIB conține o platformă de management pentru activitatea didactică, extrem de importantă având în vedere apelul public constant al autorităților și politicile de digitalizare a educației, precum și birocrația din învățământ.

Potrivit Raportului privind starea învățământului în anul școlar 2023-2024, al Ministerului Educației, deblocarea posibilității de creare a conturilor ar urma să fie făcută „după ce platforma SIIIR va conține datele elevilor și cadrelor didactice pentru a fi importate în vederea creării conturilor”. Doar că platforma SIIIR conține toate aceste conturi, pentru că în SIIIR – Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România – sunt toate datele elevilor, profesorilor și școlilor publice și private autorizate și acreditate din țară.

„Proiectul POCU Platforma digitală cu resurse educaționale deschise – EDULIB (Biblioteca virtuală) În cadrul proiectului au fost create 3.600 de lecții virtuale pentru: matematică, fizică, chimie, biologie, istorie, geografie, limba și literatura română, informatică și TIC, robotică/ȘTIM, limba engleză și limba franceză, o platformă de management pentru activitatea didactică, precum și dotate 5.400 de școli cu kituri multimedia și truse ȘTIM. Platforma RoEduLib urmează să fie lansată și dată spre utilizare după ce platforma SIIIR va conține datele elevilor și cadrelor didactice pentru a fi importate în vederea creării conturilor. Valoarea totală a contractului de finanțare a fost de 230,75 mil. lei”, se arată în raportul oficial.

Ce declară Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației și Cercetării din anul 2020:

Paula Herlo, ProTV: „Biblioteca virtuală, a cărei finanțare a fost accesată tot în 2019, a fost implementată abia în iunie 2023, cu câteva zile înainte de expirarea termenului. Dar nici până azi copii și profesorii nu au acces la ea. Această facilitate a stat nefuncțională un an de zile.

Sorin Ion, Ministerul Educației și Cercetării: Da, nu ne-am dorit…

Paula Herlo, ProTV: Dar spuneți că o să fie funcțională în curând.

Sorin Ion, Ministerul Educației și Cercetării: Este funcțională…

Paula Herlo, ProTV: Dar copiii nu se pot conecta, nici profesorii, pentru că nu au conturi.

Sorin Ion, Ministerul Educației și Cercetării: Se vor conecta”.

După cum se vede în imaginile filmate chiar în biroul demnitarului, acesta are o tablă interactivă pe care accesează EDULIB, având cont creat în platformă.

Foto: captură PROTV

Fraza din Raportul privind starea învățământului se regăsește aproape copy-paste și în Raportul de mandat al Ligiei Deca, fosta ministră a Educației în perioada 2022-2024. „Platforma RoEduLib așteaptă să fie lansată și dată spre utilizare îndată ce platforma SIIIR va conține datele elevilor și cadrelor didactice pentru a fi importate în vederea creării conturilor”, scria fosta ministră în decembrie 2024.

Captura Edu.ro

Conform prezentărilor de pe site, pe platformă ar trebui să fie următoarele resurse:

  • “Elevii își aleg anul de studiu și materia, apoi au acces la zeci de cursuri, manuale și resurse educaționale deschise, aplicabile și în sala de clasă”
  • “Se vor putea defini fluxuri individuale de învățare pentru fiecare copil, în funcție de nevoile sale”
  • “Învățarea va fi asistată de către un sistem cu inteligență artificială, care le va oferi exact materialul de care au nevoie și îi va ajuta să-și testeze cunoștințele. După ce a adunat suficiente informații despre parcursul lor în platformă, Roboțelul va putea evalua și gradul de alfabetizare funcțională a elevului. “
  • Edulib va dota 5400 de școli gimnaziale cu kituri multimedia. Toți atâția profesori vor fi instruiți pentru ca elevii să poată accesa fără probleme ultimele noutăți din platformă.”
  • “Platformă compusă din mai multe sisteme interconectate, dar care prezintă o experiență unitară”
  • Aplicația unde sunt centralizate toate resursele educaționale se numește Gravity Learning
  • Acces pentru profesori la sisteme de elaborare a lecțiilor virtuale
  • O noutate: învățare adaptivă cu ajutorul inteligenței artificiale. Nextlab.tech oferă un asistent virtual de învățare, Ioana, care “facilitează lecții printr-o interfață de sinteză vocală”, dar și un modul de testare, Testrax. “Asistentul virtual poate răspunde la întrebările adresate de elevi în cadrul lecțiilor, iar profesorul are posibilitatea  de a interveni cu răspunsuri, dacă asistentul nu știe să răspundă.”
  • Profesorii pot monitoriza parcursul elevilor la nivel de lecție și testare

Potrivit unei cronologii Edupedu.ro:

Fostul ministru, Monica Anisie, anunța că va fi realizată până în septembrie 2020. Finanțarea este făcută în cadrul unui proiect cu fonduri europene în valoare de 40 de milioane de euro semnat de ministrul interimar al Educației, Daniel Breaz.

În luna martie 2021, Maria Manea, care era secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat pentru Edupedu.ro că proiectul Biblioteca Școlară Virtuală se afla „în etapa de evaluare a eligibilității ofertanților. Apreciem, raportat la calendarul de evaluare a ofertelor, că putem declara un câștigător în luna mai a acestui an”, ceea ce nu s-a întâmplat.

În luna august 2021, Tudor Oprea, fost subsecretar de stat în Ministerul Educației, declara pentru Edupedu.ro că stadiul de licitație se va încheia „peste o lună, maximum două”, adică cel la târziu la sfârșitul lunii octombrie 2021.

Apoi, Sorin Cîmpeanu a spus, de 1 noiembrie 2021, că așteaptă ca licitația să se finalizeze, știind că licitația se finalizase pe 29 octombrie. Anunțul s-a lăsat în continuare așteptat. În noiembrie, Gheorghe Dinu de la ARNIEC a spus de mai multe ori că așteaptă un răspuns de la ANAP.

Între timp, ANAP a răspuns solicitărilor Edupedu.ro și a precizat, pe procedură, cine anunță câștigătorul (ARNIEC) și până când poate face asta – 15 decembrie 2021. Detalii AICI.

Câștigătorul licitației a fost anunțat cu doar o săptămână înainte de termenul maximal prevăzut, pe 8 decembrie 2021. Era vorba despre Asocierea dintre S & T România, Trencadis Corp SRL și Ascendia. Printre acționarii firmelor câștigătoare erau și foști consultanți politici ai fostului premier Vioricăi Dăncilă și fostului președinte Klaus Iohannis.

Termenul de implementare al proiectului este de 36 de luni de la data semnării contractului de finanțare, adică pe 10 septembrie 2022 proiectul ar fi trebuit să fie finalizat și implementat, potrivit declarației fostului subsecretar de stat din minister, Tudor Oprea.

Conform site-ului Edulib, proiectul ar fi trebuit finalizat până în martie 2023: „Începând cu luna decembrie, când este planificată finalizarea validării scenariilor pentru lecții, se vor migra progresiv lecțiile existente, respectiv importa lecțiile noi, până la data de finalizare a proiectului care este luna martie 2023.”

Proiectul a fost finalizat în iunie 2023. Din acel moment stă nefolosit.


2 comments
  1. experienta din platofrma este oribila.
    Dupa ce m-am chiunui sa tot accesez lectii m-am prins ca exista un buton cu “Descarca”
    Iti descarca un zip pe care tu, copil inocent, trebuie sa-l desfaci pe laptopul tau (iti dai seama cum e asta pe tableta 🙂 ) si apoi daca te prinzi ca zip-ul ala contine defapt “un site” deschizi index.html si hopa porneste lectia. Mai fratilor, cine a programat platforma asta? cred ca si atestatul de informatica al unui elev din satul Prabusirea Sperantei Vale ar arata mai bine si ar da o experienta mai placuta utilizatorului.

  2. Au trecut 2 ani de când am participat la simulacrul de formare (teoretic ar trebuit sa fiu trainer pt colegii mei de școală)

    In aceste 24 de luni (fără cont) nu am putut sa mai exersez nimic
    De fapt si atunci am avut acces doar la conturi temporare complete pe o perioadă de doar câteva zile.
    Acele conturi (care permiteau și crearea de lecții in aplicație) au fost dezactivate, imediat ce s-a încheiat ,,instruirea”

    Teoretic ar trebui sa se autosesizeze DNA pt spălare de bani.

    Nu e posibil sa cheltui 46 de milioane de euro pt un produs menținut intenționat nefuncțional.

    PS
    Stilul dictatorial al politrucilor din MEC continuă iar ministrul se preface ca nu ii vede sau nu are in realitate nicio putere politică sa ii schimbe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Raluca Turcan: Cei mai vulnerabili sunt copiii din familii monoparentale sau din familii cu foarte mulți copii. Acei copii intră în sistemul de educație. Întrebarea este: resursele pe care noi le vedem pentru copii, pentru sistemul de educație în general, ajung și la toți acei copii? Răspunsul meu ca ministru al Muncii este că nu

„Finanțarea educației nu poate fi privită separat de calitate și echitate în educație. (…) În sistemul de educație intră copii care au șanse diferite și acces diferit la sistemul de…
Vezi articolul