BREAKING Arafat: Elevii și profesorii nu mai pot veni la școală cu măști textile

12.366 de vizualizări
Foto: © Martinmark | Dreamstime.com
Elevii și profesorii vor putea purta la școală doar măști medicale de unică folosință, nu și măști textile, potrivit ultimei Hotărâri CNSU, care urmează să fie aprobată în ședința de Guvern de astăzi, de la ora 11:00. Secretarul de stat Raed Arafat a declarat pentru Edupedu.ro că aceasta este singura schimbare care vizează școlile, în ultima Hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU).

Măștile în școli vor fi doar medicale, chirurgicale, nu textile. Până acum au fost mixte, dar acum se schimbă asta”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat pentru Edupedu.ro.

În ședința premergătoare hotărârii, care a avut loc luni în prezența premierului Nicolae Ciucă, s-a discutat și „oferirea de măști gratuite elevilor care au nevoie”. O decizie în privința asta nu a fost încă anunțată.

Amintim că, săptămâna aceasta, elevii de gimnaziu și de liceu s-au reîntors la cursuri, iar săptămâna următoare revin elevii din învățământul primar și copiii de la grădiniță.

Creștere clară a cazurilor COVID-19, în a doua jumătate a lunii ianuarie, avertizează directorul medical de la „Matei Balș”

Directorul medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, Adrian Marinescu, a declarat că în ţara noastră se va înregistra, în a doua jumătate a acestei luni, o creştere „clară” a numărului de persoane infectate cu noul coronavirus şi se aşteaptă ca în februarie, martie şi aprilie să existe „probleme” legate de numărul de cazuri noi de COVID-19.

Adrian Marinescu spune că “undeva din a doua jumătate a lunii ianuarie spre 1 februarie va fi o creştere clară. Mă aştept ca lunile februarie, martie şi aprilie să fie lunile într-adevăr în care vom avea probleme legate de numărul de cazuri. Este foarte greu de spus când va fi exact vârful. (…) Mă aştept să fie un interval de maximum trei luni în care nu vom avea multe cazuri severe, dar vor fi multe infecţii şi marea problemă va fi de a gestiona situaţia, pentru că oamenii vor avea nevoie de evaluare. Ar fi ideal să se rezolve totul în pre-spital, nu la nivel de spital, la camera de gardă”, a afirmat medicul.

Au un risc mai scăzut să facă o formă complicată de COVID-19, și de a ajunge la terapie intensivă, persoanele vaccinate cu schemă completă, cele care au trecut prin boală sau cele care s-au vaccinat şi au şi trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2.

Foto: © Martinmark | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


5 comments
  1. Codul Muncii, o lege amărâtă pe care guvernanții nu o baga in seama, prevede că angajatorul este obligat să asigure materialele necesare pentru protectia muncii și prevenirea îmbolnăvirilor in timpul lucrului, deci și măști!
    Elevii și personalul școlilor trebuie să primească măști de protecție, substanțe dezinfectante, teste, de la stat, in mod egal și standardizat.

  2. ”oferirea de măști gratuite elevilor care au nevoie”. O decizie în privința asta nu a fost încă anunțată.
    Pai bai guvernantii tarii, scoala este loc de munca, atat pentru elevi cat si pentru angajati, iar echipamenul de protectie la locul de munca se asigura de angajator! Asta scrie in lege, dar voi nu va incurcati in asemenea amanunte, asa e?
    In caz contrar, atat copii cat si angajatii vor repurta de ”n” ori aceasi masca, ca nu le prisosec banii!
    Imi e scarba cu va faceti ca faceti, dar cu jumatati de masura si fara accent pe ceea ce e important! Asigurati transport separat pentru copii catre scoli? Daca nu, masca e fix pe pix, cand acestia se ingramadesc in microbuze cu toti navetistii!
    Profesorilor le-ati dat pana acum teste precum elevilor? Nu! Ei sunt doar sclavi pe plantatie, ambaleaza dar nu au voie sa beneficieze de o mica parte a muncii lor! Parca ei nu s-ar imbolnavi si nu ar putea transmite elevilor!
    Sa ne facem ca facem! Tot inainte crednici conducatori! Vrednic este…

    1. Din martie 2020 si pana azi, ianuarie 2022, ca profesor, nu am primit nici macar o masca de la angajator. Nici macar un test. Mastile mi le-am cumparat. Iar la inceputul pandemiei, acestea erau foarte scumpe, la suprapret. Ajunsese masca de 50 de bani 5 lei. Predarea online am facut-o de pe toate cele personale. E nevoie sa spun mai mult?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Inquam Photos / Nichita Cojocea

Ana Blandiana: Care este răul din societatea românească? Răul este în sistemul de învățământ, care trebuie transformat în ceva viu, în care profesorii să simtă din nou că sunt apostoli, nu slujbași

Poeta Ana Blandiana spune că sistemul de învățământ “merge într-adevăr rău”, că este “răul din societatea românească” care ar trebui transformat “nu într-un mecanism care să fac producă roboți, ci…
Vezi articolul

Consiliul Național al Elevilor, despre structura anului școlar 2021-2022: O fragmentare extremă și dezechilibru semnificativ între semestre / Ce variantă propusese organizația, care se plânge de lipsa consultărilor

“Ministerul [Educației] își asumă, practic, o fragmentare extremă a anului școlar și un dezechilibru semnificativ între semestre. Atragem atenția faptul că o astfel de măsură a fost aprobată și în…
Vezi articolul

Prin vacanța de 2 săptămâni “s-a urmărit, de fapt, reducerea costurilor cu salariile profesorilor, a cheltuielilor cu utilitățile unităților de învățământ și eliminarea obligativității acordării de zile libere plătite”, acuză Federația părinților

Toate argumentele invocate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru a susține intrarea copiilor în vacanță au fost “demontate”, afirmă Federația Națională a Părinților (FNAP) într-o luare de poziție transmisă, marți,…
Vezi articolul

Ministerul Educației vrea să plătească 735 de lei pentru un item de evaluare în cadrul platformei online de evaluare a elevilor și 2.084 de lei pentru o resursă educațională / Profesorii care au trimis până acum subiecte pentru examenele naționale nu au fost niciodată plătiți

Banca de 200.000 de itemi obiectivi pentru evaluare, integrată în platforma de evaluare online a elevilor la clasă și la examenele naționale, va costa 30 de milioane de euro, estimează…
Vezi articolul