Școlile se redeschid fizic pe 8 februarie / Președintele Iohannis a anunțat scenariile după care vor funcționa

66.897 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Decizia de redeschidere a școlilor în format fizic a fost luată azi, 2 februarie, la Cotroceni, potrivit surselor Edupedu.ro. Școlile se vor redeschide pentru elevi și profesori, cursurile se vor relua în format fizic, cu respectarea unui nou set de reguli, potrivit acelorași surse.

UPDATE: Klaus Iohannis a făcut anunțul oficial la ora 17:00: Am decis redeschiderea școlilor începând de luni, majoritatea copiilor merg fizic la școală. În scenariul roșu, merg fizic doar copiii la gradiniță și clasele I-IV – VIDEO

Știirea inițială:

Președintele Klaus Iohannis va anunța această decizie, precum și felul în care școlile se vor redeschide, în curând, printr-o declarație de presă, de la Cotroceni, la ora 17:00.

Vizate de această decizie sunt toate cele 17.656 de unități de învățământ din preuniversitar, din România.

La ședința la care s-a luat această decizie au participat:

 • premierul Florin Cîțu,
 • ministrul Sănătății – Vlad Voiculescu,
 • ministrul Educației – Sorin Cîmpeanu,
 • șeful DSU – Raed Arafat
 • Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol.

Imagini de la ședința de lucru:

Potrivit legislației, în acest moment redeschiderea fizică a școlilor va trebui reglementată prin ordin comun al miniștrilor Sănătății și Educației. Tot prin ordin comun ar trebui aprobate noile reguli, noile ghiduri pentru învățământul preuniverstar și pentru cel universitar.

Reamintim că pe 14 ianuarie tot Klaus Iohannis a anunțat că scenariile redeschiderii școlilor cu sistem semafor vor reveni:

Ușor schimbat, noul model de scenarii prevede următoarele:

Scenariul Verde – în localitățile care au o rată de infectare de până la 1 la mie, toate școlile se redeschid fizic.

Șcenariul Galben – Peste 1 la mie rată de infectare, până la 3 la mie, merg în continuare copiii la grădiniță și elevii la școala primară, plus cei din clasele terminale, a VIII-a și a XII-a.

Scenariul Roșu – Peste 3 la mie până la 6 la mie, rata de infectare. Copiii de grădiniță și copiii de ciclul primar continuă să meargă la cursuri, ceilalți trec în online.

Scenariul 100% online – Atunci când se ajunge la rata de infectare peste 6 la mie localitatea se carantinează și toată lumea stă acasă, școlile se închid, se merge în online.

Scenariul hibrid – negat de ministrul Educației în primă fază, anunțat ca imposibil de eliminat în patru situații de către același ministru, la câteva zile distanță.

Care sunt cele patru situații în care scenariul hibrid se aplică:

 1. Elevii au contraindicații medicale, au vulnerabilități vor face ore online;
 2. Elevii au aparținători în familie care au vulnerabilități certificate, ca atare aceștia vor face ore online;
 3. Elevii prezintă simptome, în mod evident dacă prezintă simptome, recomandarea mea și a ministrului Sănătății și a oricui este să facă orele de acasă;
 4. Profesorii care prezintă vulnerabilități fac ore online;
 5. Profesorii care au simptome vor sta acasă și iarăși se va face predarea-învățarea online, de acasă.

Foto: © PojoslawDreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


8 comments
 1. Cei cinci decidenti sunt cu totii vaccinati si in egoismul lor feroce nu ii mai intereseaza de ceilalti…
  Poate Iohanis daca ar avea copii care la randul lor ar avea bunici nu ar mai fi la fel de superficial in aceasta problema. Poate ca ar trebui sa incepem sa corelam toate decesele de acum inainte, care vor avea legatura cu infectarea cu SARSCOV2, iar cei care mai raman in vii sa ii aduca in fata instantei pe acesti cinci indivizi care pun interese de ordin economic mai presus de insasi viata semenilor lor. Si cand ma gendesc pe unii i-am votat!

 2. Așa și ar trebui să fie, ar trebui să putem opta pentru cursuri online. Problema ar trebui să fie tratată mult mai atent. Persoanele care au participat la această decizie nu știu foarte mult despre psihologia elevilor actuali. Nu cunosc că a te pregăti pentru examenele naționale este mult mai dificil în condițiile actuale când schimbul de materiale este nerecomandat. Nu cunosc faptul că cei mai mulți elevi petrec cel puțin 3 ore pe drum dus-întors, ca să nu mai spunem de presiunile din partea altor materii, generate, la rândul lor, de presiunea mediei mari. Mai mult decât atât, numărul de ore petrecut în aceeași sală de clasă încalcă cu mult limitele recomandărilor specialiștilor. În plus, de ce s-au efectuat vaccinări pentru profesori, știindu-se că se va lua această decizie? Argumentul a fost simplu: sentimentul general este că profesorii nu fac nimic acasă. Poate că sunt cazuri de așa ceva. Dar nu sunt peste tot asemenea cazuri? Încă o dată, profesorii sunt văzuți ca o masă colectivă pur funcțională (ce-i drept, mulți se complac și contribuie la asta). Încă o dată, părinții preferă să lase copilul în grija altcuiva. Nu mă refer, desigur, la părinții care au probleme reale în acest sens, ci la cei care preferă să aplice un tip de educație mai „la distanță”. Prin urmare, trist. Și mai tristă lipsa de acțiune a școlilor.

 3. Autorul e invitat și el la școală: “Șcenariul Galben – Peste 1 la mie rată de infectare, până la 3 la mie, merg în continuare la copiii la grădiniță și elevii la școala primară, plus cei din clasele terminale, a VIII-a și a XII-a.”
  Acum mai citește încă o data! 🙄

 4. Sa se poata opta pentru scoala online la cerere, nu doar in anumite situatii. Unii nu vrem să ne asumăm riscuri inutile!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Examene la colegii după Evaluarea Națională, care devine obligatorie pentru toți elevii, din 2024, limba română – probă distinctă la bacalaureat din 2027, anunță Sorin Cîmpeanu după discuții cu sindicatele / Decizii și pentru filiera liceelor, palatele și cluburile copiilor, elevii cu cerințe educaționale speciale

“Posibilitatea legală a organizării concursului propriu de admitere la nivel de colegiu (nu numai la nivelul colegiilor naționale), cu condiția ca această admitere să fie organizată imediat după susținerea examenului…
Vezi articolul

Ministerul Educaţiei, despre cei 3.456 de elevi din clasa a VIII-a apăruţi în “sistem” între Simulare şi Evaluarea Naţională: “Datele pe care le prezintă MEN sunt de la directorii şcolilor”

Aplicaţia informatică a Ministerului Educaţiei afişa pe 28 iunie 2019 un număr de elevi înscrişi în clasa a VIII-a cu 3.456 mai mare decât cel care figura în aceeaşi aplicaţie…
Vezi articolul

Profesoară de chimie: Aflu că o să închei o singură medie pe an, dar nu mi se spune dacă s-a făcut vreun studiu, care este impactul scontat / E nevoie de măsuri care să ducă la schimbarea modului de predare

În ultimii ani, cuvântul „schimbare” a ajuns să îi agaseze deopotrivă pe profesori, părinți și elevi. Anunțate cu aplomb și, deseori, cu puțin timp înainte de data implementării, schimbările nu…
Vezi articolul