Bulgaria are în sfârșit un guvern, după aproape doi ani de criză politică. Premierul Nikolai Denkov, profesor și academician, face parte din elita cercetării mondiale în domeniul fizico-chimiei / Vicepremier prin rotație este fostul comisar european pe educație, Mariya Gabriel

170 de vizualizări
Sursa: Captură Video
Nikolai Denkov a fost votat marți prim-ministru al Bulgariei după ce a primit 132 de voturi în Parlament, potrivit G4Media, transmite Novinite. Denkov (susținut de partidul Continuăm Schimbarea al fostului premier reformist pro-european Kiril Petkov) va fi prim-ministru prin rotație pentru primele 9 luni de guvernare, după care va fi înlocuit de Mariya Gabriel (susținută de GERB, partidul ex-premierului populist Boiko Borisov).

Nikolai Denkov este susținut de două mari partide – Continuăm Schimbarea și GERB, care au făcut multe compromisuri politice pentru a ajunge la un compromis politic. Vicepremier și ministru al afacerilor externe va fi Mariya Gabriel, fost comisar european pe educație.

Denkov va fi prim-ministru prin rotație pentru primele 9 luni de guvernare, după care va fi înlocuit de Mariya Gabriel (susținută de GERB, partidul ex-premierului populist Boiko Borisov).

Nikolay Denkov este academician al Academiei Bulgare de Științe (BAS) și membru titular al Academiei Europene de Științe „Academia Europaea”, profesor și doctor în științe în chimie fizică. Este membru al „Grupului de lucru pentru științe fizice” din cadrul Agenției Spațiale Europene (ESA). Conduce laboratorul „Formulări și materiale active” la Facultatea de Chimie și Farmacie a Universității „St. Kliment Ohridski” din Sofia.

Conform clasamentului 2021 al Universității Stanford, citat de Novinite, academicianul Denkov se află în top 1% dintre cei mai influenți oameni de știință din lume în domeniul său. Cercetările sale științifice se desfășoară în domeniul fizico-chimiei sistemelor coloid-dispersate, al substanțelor tensioactive și al numeroaselor aplicații ale acestora. A publicat peste 180 de articole științifice, dintre care două în prestigioasa revistă „Nature” și câte unul în „Nature Physics” și „Nature Communications”, precum și 18 recenzii.

Citește articolul întreg pe G4Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Florian Bichir, conferențiar de la Universitatea de Apărare, a postat pe Facebook un selfie în care apare imaginea lui Ion Antonescu. Institutul ”Elie Wiesel”: ”Postarea reprezintă o provocare la adresa instituțiilor statului”

Un cadru didactic de la universitatea care pregătește viitorii șefi ai Armatei a ales să-și exprime, pe Facebook, solidaritatea cu cei care stau acasă în perioada Stării de Urgență postând…
Vezi articolul

Ligia Deca schimbă discursul despre creșterile salariale promise angajaților din Educație la 1 ianuarie 2024: Acum se discută, în funcţie de proiecţia de buget pentru anul următor, care vor fi creşterile posibile / Ministra spunea recent că „vom face toate demersurile ca, chiar și în cazul în care nu avem o lege a salarizării, profesorii să beneficieze de ceea ce li s-a promis”

Ligia Deca a spus vineri seara, la Sinaia, legat de creșterile salariale ale personalului didactic, auxiliar și nedidactic, de la 1 ianuarie 2024, promise de Guvern și prevăzute în Ordonanța…
Vezi articolul