Bulgaria are în sfârșit un guvern, după aproape doi ani de criză politică. Premierul Nikolai Denkov, profesor și academician, face parte din elita cercetării mondiale în domeniul fizico-chimiei / Vicepremier prin rotație este fostul comisar european pe educație, Mariya Gabriel

170 de vizualizări
Sursa: Captură Video
Nikolai Denkov a fost votat marți prim-ministru al Bulgariei după ce a primit 132 de voturi în Parlament, potrivit G4Media, transmite Novinite. Denkov (susținut de partidul Continuăm Schimbarea al fostului premier reformist pro-european Kiril Petkov) va fi prim-ministru prin rotație pentru primele 9 luni de guvernare, după care va fi înlocuit de Mariya Gabriel (susținută de GERB, partidul ex-premierului populist Boiko Borisov).

Nikolai Denkov este susținut de două mari partide – Continuăm Schimbarea și GERB, care au făcut multe compromisuri politice pentru a ajunge la un compromis politic. Vicepremier și ministru al afacerilor externe va fi Mariya Gabriel, fost comisar european pe educație.

Denkov va fi prim-ministru prin rotație pentru primele 9 luni de guvernare, după care va fi înlocuit de Mariya Gabriel (susținută de GERB, partidul ex-premierului populist Boiko Borisov).

Nikolay Denkov este academician al Academiei Bulgare de Științe (BAS) și membru titular al Academiei Europene de Științe „Academia Europaea”, profesor și doctor în științe în chimie fizică. Este membru al „Grupului de lucru pentru științe fizice” din cadrul Agenției Spațiale Europene (ESA). Conduce laboratorul „Formulări și materiale active” la Facultatea de Chimie și Farmacie a Universității „St. Kliment Ohridski” din Sofia.

Conform clasamentului 2021 al Universității Stanford, citat de Novinite, academicianul Denkov se află în top 1% dintre cei mai influenți oameni de știință din lume în domeniul său. Cercetările sale științifice se desfășoară în domeniul fizico-chimiei sistemelor coloid-dispersate, al substanțelor tensioactive și al numeroaselor aplicații ale acestora. A publicat peste 180 de articole științifice, dintre care două în prestigioasa revistă „Nature” și câte unul în „Nature Physics” și „Nature Communications”, precum și 18 recenzii.

Citește articolul întreg pe G4Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Andra Berceanu, FEPAL, reacție la menținerea admiterii la liceu prin examen în proiectul legii Deca: Dacă vi se părea mult ca timp și bani să compensați școala la nivel de limba română, matematică, o limbă străină, acum vor fi de compensat la nivel de examen cu miză mare și alte discipline: fizică, chimie, biologie, informatică

„Rezultatele școlare depind în mare parte de fenomenul meditațiilor”, scrie Andra Berceanu, directorul executiv al Federației Părinților și Aparținătorilor Legali (FEPAL), într-o reacție la conferința de presă și cele două…
Vezi articolul

Consiliul Tineretului din România: Propunerea sectorului de tineret nu se regăsește în forma adoptată a PNRR / “Un pas în spate” pentru mecanismele de reziliență ale României

Consiliul Tineretului din România își exprimă, printr-un comunicat emis vineri, “profunda dezamăgire” față de faptul că propunerile sectorului de tineret pentru Planul Național de Redresare și Reziliență, intitulate CRESC Tineret,…
Vezi articolul

Surse: Universitățile vor da titlurile de doctor și tot ele vor verifica plagiatele. Instanțele capătă rol-cheie în cazurile de plagiat, în timp ce CNATDCU e retrogradat și transformat în comisie controlată de o direcție din Minister condusă de 6 ani de o apropiată a lui Sorin Cîmpeanu – Proiectul Deca al Legii învățământului superior

Forul-cheie în verificarea acuzațiilor de plagiat în cazul doctoratelor – Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) – reapare în proiectul Legii învățământului superior – varianta…
Vezi articolul