Când o să intre în vigoare proiectul lui Andronescu? ”Am acum draftul de lege, dar nu vreau să-l scoatem pentru că vreau să intre în dezbatere aceste idei”

3.869 de vizualizări
SURSA: Edupedu.ro
Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat că are deja proiectul viitoarei legi a Educației pregătit, dar că înainte de a-l trimite la Parlament vrea să fie dezbătute ideile din ”viziunea Andronescu”, prezentată pe 29 martie. Oficialul a mai spus, la finalul conferinței de la Biblioteca Centrală Universitară, că nu are niciun motiv să amâne adoptarea acestor măsuri, dar și că, în opinia sa, noile reguli se vor aplica mai întâi copiilor care acum intră în sistem și nu celor existenți.

”Reporter: Când estimați că o să avem o lege concretă. Acum nu vorbim concret, dar când o să fie ceva concret?

Ecaterina Andronescu: N-avem niciun motiv să amânăm aceste lucruri. În momentul în care vor fi suficiente dezbateri, pentru că ceea ce am spus aici noi am intrat deja cu ele în dezbaterea publică, am fost în mai multe județe, ne-am întâlnit cu directorii. Și la Bistrița Năsăud, și la Cluj, și la Buzău și vom continua să facem aceste lucruri și în măsura în care vom constata că toți cei care aveau un punct de vedere l-au spus, atunci vom înainta drafturile de lege către Parlament.

Reporter: Când estimați, pentru că ați promis un draft de lege până la sfârșitul lunii martie?

Ecaterina Andronescu: Deci dacă eu să vă spun că îl am acum, dar nu vreau să-l scoatem pentru că vreau să intre în dezbatere aceste idei, poate n-o să mă credeți. Dar vă spun că eu nu sunt… Am învățat că trebuie să dezbatem mai mult în așa fel încât legea să fie larg acceptată.

Reporter: N-am înțeles dacă se va aplica o noua lege pentru anul școlar 2020-2021, sau 2021-2022?

Acest lucru nu-l pot decide eu, pentru că ce depinde de mine este să organizez dezbaterile, să adun toate ideile și să transmit Parlamentului.

Reporter: Dar ați vrea să se aplice din anul școlar viitor?

În momentul în care va prelua Legea și o va duce în forma finală, sigur că o să fim parte din dezbaterile care vor avea loc și în Parlament. Mi-aș dori să nu întârziem, fără îndoială. Adică nu mă interesează să amânăm lucrurile.

Reporter: Când veți avea gata legea și va fi deja promulgată, se va aplica copiilor care intră în sistem sau celor care deja sunt în sistem?

Eu cred că rațional este să începem cu începutul.”

Guvernul prin semnătura premierului Viorica Dăncilă a promis sindicatelor, în acordul încheiat la 1 decembrie 2018, la Alba Iulia, că până pe 31 martie 2018 va promova și adopta în Executiv trei legi ale educației, iar până în iunie 2019 Parlamentul le va adopta.

În urmă cu o lună FSLI avertiza asupra faptului că termenul va fi încălcat și amenința cu proteste. 

Citeşte şi:

 


3 comments
  1. Doamna Andronescu ar trebui sa faca loc la altii sa aiba grija de invatamantul romanesc si sa-si pastreze ideile pentru propriile amintiri!

  2. Așa ceva!
    Ca la scoala primară…
    De ce nu ți-ai făcut tema?
    Ba da! O am, dar e acasă, nu vreau să o arăt azi, va rog să mă lăsați pentru data viitoare….
    Daca nu ar fi de plâns, te-ar apuca râsul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul educației dă asigurări că elevii vor putea fi testați săptămâna viitoare / Vineri vor fi livrate în școli 10 milioane de teste, potrivit DSU / Testele sunt ambalate individual sau câte două

Ministrul Sorin Cîmpeanu a dat asigurări, într-o postare pe Facebook, că până săptămâna viitoare vor ajunge în școli 10 milioane de teste pentru preșcolari, elevi și angajați din învățământ. Primele…
Vezi articolul

Proiectele consolidate ale legilor Educației vor fi publicate săptămâna viitoare, anunță ministrul Cîmpeanu: Avem un mare hop și mari emoții la Ministerul de Finanțe și Ministerul Muncii / Acestea reprezintă avizul pentru creșterile de 40% ale salariilor profesorilor și pentru bugetul educației de 15% din Bugetul General Consolidat

Cele două proiecte consolidate ale legilor Educației, respectiv Legea învățământului preuniversitar și Legea învățământului superior, ar putea fi publicate săptămâna viitoare, după cum a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la…
Vezi articolul

Elevii trebuie să recupereze ziua de 2 iunie, declarată liberă de Guvern, până în 30 iunie, deși vacanța de vară 2023 începe pe 17 iunie / Ministerul Educației precizează că recuperarea se poate face și în avans (înainte de 2 iunie)

Elevii pot recupera ziua liberă de 2 iunie 2023 până în data de 30 iunie, potrivit Hotărârii de Guvern aprobate în ultima ședință din acest an pentru a crea așa…
Vezi articolul