Conferință de presă solicitată Ligiei Deca de jurnaliștii acreditați pe Educație, după ce în cele 280 de zile de la preluarea actualului mandat ministra nu a mai organizat un asemenea eveniment

945 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Mai mulți jurnaliști din presa centrală, acreditați la Ministerul Educației, susțin inițiativa corespondentului PROTV, Adriana Stere, prin care aceasta a solicitat luni, 18 martie, ministrului Educației, Ligia Deca, organizarea unei conferințe de presă. Ar fi prima astfel de conferință din actualul mandat, început pe 15 iunie 2023. Cea mai recentă conferință organizată la Ministerul Educației, de Ligia Deca, cu presa acreditată pe acest domeniu, a avut loc în urmă cu 290 de zile, pe 2 iunie 2023.

Invitația jurnalistică de a organia o conferință de presă a fost făcută pe grupul de presă cu presa acreditată, al Ministerului Educației.

„Vreau sa lansez către dna ministru invitația de a ne primi la o conferință de presă, ca nici nu mai țin minte când a fost ultima… Se întâmplă niște lucruri în Educație, câteva sute de mii de copii și părinți se agită, iar de la șefa ministerului nu se aude nimic. Asta, după o mulțime de comunicate în februarie, cu întâlniri și vizite pe afară. Dar de ce e în țară cine se ocupă? Să fie totul anunțat, fără alergătură pe holuri și apariții anunțate când s-a încheiat tot”, a fost mesajul Adrianei Stere.

Mai mulți jurnaliști care reprezintă redacții centrale de presă au apreciat mesajul și și-au anunțat susținerea pentru demers. Edupedu.ro susține demersul Adrianei Stere.

Până la ora publicării acestui articol, nu a existat nicio reacție din partea reprezentanților Ministerului Educației.

Menționăm că la cel mai recent eveniment pe Educație, prezentarea unui raport făcut de OCDE cu finanțare de la Comisia Europeană, pe reforma educației în România – salarizarea profesorilor pe bază de performanță, presa nu a fost invitată.

Edupedu.ro a semnalat faptul că raportul care „conține recomandări privind implementarea reformelor adoptate anul trecut prin noua lege a învățământului preuniversitar, conform viziunii strategice «România Educată»”, a fost anunțat de Ministerul Educației cu doar 15 minute înainte de evenimentul de prezentare a documentului.

Presa nu a fost invitată la conferință, ci doar îndreptată, cu foarte puțin timp înainte, să urmărească o transmisie pe Facebook. Reporterilor Edupedu.ro care au venit să asiste fizic, dat fiind interesul public ridicat în legătură cu acest subiect, persoane implicate în organizare le-au transmis inițial că nu este permis accesul presei. La întrebările reporterilor cu privire la identitatea celor care au impus această interdicție, persoanele respective au revenit asupra deciziei și au hotărât să permită prezența jurnaliștilor la conferința organizată de Direcția Generală pentru Sprijinirea Reformelor Structurale (DG REFORM) a Comisiei Europene, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și Ministerul Educației.

Ligia Deca a avut trei conferințe de presă la sediul Ministerului Educației în primul mandat de ministru al Educației, în Guvernul Ciucă: prima – la 10 zile de la preluarea mandatului, a doua – la prezentarea proiectelor de legi ale Educației și a treia – în perioada grevei generale a profesorilor din mai-iunie 2023. Nicio conferință de presă nu a mai fost organizată în actualul mandat, din Guvernul Ciolacu.

Ligia Deca este ministrul Educației din 3 octombrie 2022.


3 comments
  1. Daca tot e conferinta de presa, macar adresati-i dnei ministru, domnilor si doamnelor jurnalisti, niste intrebari in AJUTORul invatamantului romanesc.
    Probabil ca nu va mai exista o astfel de “oportunitate”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Impact puternic al nivelului de educație al părinților asupra situației materiale a copiilor: România are cea mai mare rată din UE a copiilor din familii care se confruntă cu lipsuri – 85%, mai mult decât dublul mediei europene

În 2021, 39% dintre copiii din UE care trăiau în gospodării cu un nivel de educație scăzut (cel mult învățământul secundar inferior) au fost afectați de lipsuri materiale, în comparație…
Vezi articolul

Minimum 15 credite transferabile obținute prin cursuri de formare continuă o dată la 5 ani, condiție pentru profesori în proiectul legii Deca. Impactul formărilor va fi monitorizat la clasă, anunță ministra

Profesorii vor trebui să obțină minimum 15 credite ECTS prin cursuri de formare continuă, la fiecare 5 ani, începând de la data licențierii în cariera didactică (actuala definitivare în învățământ…
Vezi articolul