Consiliul Național al Elevilor atrage atenția că trecerea inspectoratelor școlare județene în subordinea autorităților locale, așa cum prevede proiectul de ordonanță de urgență a guvernului, ar facilita politizarea excesivă a acestora / O poziție similară a anunțat și Federația Părinților

738 de vizualizări
Foto: © Pattanaphong Khuankaew | Dreamstime.com
Consiliul Național al Elevilor nu susține trecerea inspectoratelor școlare județene în subordinea autorităților locale, așa cum prevede proiectul de ordonanță de urgență a guvernului privind măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare. Elevii consideră că “trecerea ISJ-urilor în subordinea autorităților locale ar facilita politizarea excesivă a acestora”. Și Federația Națională a Părinților a semnalat într-un comunicat de presă primit vineri de Edupedu.ro, că schimbările despre discută Executivul zilele acestea ar putea însemna numiri în funcții politice și bugete alocate mult prea mici pentru nevoile locale.

Consiliul Național al Elevilor este de părere că “trecerea direcțiilor județene de învățământ preuniversitar în subordinea autorităților locale ar facilita și politizarea excesivă a acestora, fapt ce se constată și în conducerile actualelor inspectorate școlare județene”, potrivit unui comunicat de presă.

Conform Raportului privind starea învățământului preuniversitar – 2022, publicat în martie 2023 de Ministerul Educației, toate funcțiile de inspector școlar general sunt ocupate prin detașare în interesul învățământului, întrucât concursurile nu s-au mai organizat de dinaintea anului 2020.

În plus, Consiliul Național al Elevilor remarcă și faptul că în legea Învățământului Preuniversitar, legea nr. 198 din 2023, care va intra în vigoare pe 2 septembrie, nu există structura „Inspectoratele Generale Școlare”, ci sunt „direcții județene de învățământ preuniversitar.” Situația a fost semnalată și de Edupedu.ro zilele trecute.

“În acest context, Consiliul Național al Elevilor nu susține prezenta măsură din pachetul Ministerului Finanțelor, întrucât aceasta vine în contradicție cu actualele norme ale Legii Învățământului Preuniversitar, iar descentralizarea unor structuri precum direcțiile județene ale învățământului preuniversitar ar putea periclita și posibilitatea de a rezolva anumite problematici pe care le întâmpină elevii din teritoriu, acestea fiind transmise în prezent în mod centralizat: de la conducerile școlilor, la inspectoratele școlare județene, respectiv la Ministerul Educației”, scrie în comunicat.

Elevii se alătură astfel poziției anunțate și de Federația Națională a Părinților. Aceasta remarca faptul că schimbarea “ar putea însemna numiri în funcții politice”.

„Înțelegem nevoia de a adaptare a politicilor educaționale în funcție de specificul fiecărui județ, înțelegem că gestionarea resurselor trebuie să răspundă nevoilor locale, însă transferul subordonării inspectoratelor școlare județene de la Ministerul Educației la autoritățile publice județene poate avea un efect contrar, consecințele fiind extrem de grave”, atrage atenția Federația Părinților.

Comunicatul de presă integral al Consiliului Național al Elevilor

Pe data de 2 august 2023, ministrul finanțelor a prezentat un pachet de măsuri ce are drept scop reducerea cheltuielilor bugetare ale României, printre care se numără și faptul că inspectoratele școlare județene (viitoarele direcții județene ale învățământului preuniversitar, conform Legii Învățământului Preuniversitar nr. 198/2023) vor trece în subordinea autorităților publice județene.


În acest context, Consiliul Național al Elevilor nu susține prezenta măsură din pachetul Ministerului Finanțelor, întrucât aceasta vine în contradicție cu actualele norme ale Legii Învățământului Preuniversitar, iar descentralizarea unor structuri precum direcțiile județene ale învățământului preuniversitar ar putea periclita și posibilitatea de a rezolva anumite problematici pe care le întâmpină elevii din teritoriu, acestea fiind transmise în prezent în mod centralizat: de la conducerile școlilor, la inspectoratele școlare județene, respectiv la Ministerul Educației.


Important de reținut este faptul că, încă de la debutul proiectului „România Educată”, s-a propus ca inspectoratele școlare județene să fie transformate în centre județene pentru învățământ preuniversitar, însă cu păstrarea acestora sub autoritatea centrală a Ministerului Educației, nu sub tutela autorităților județene. Această caracteristică se regăsește și în forma finală a noii Legi a învățământului, unde este specificat faptul că direcțiile județene de învățământ preuniversitar (apărute drept centre județene în proiectul inițial) sunt deconcentrate ale Ministerului Educației.


De asemenea, considerăm că această schimbare ar fi una redundantă, ținând cont că, în actuala Lege a Învățământului Preuniversitar, se menționează și înființarea unui Consiliu consultativ pentru învățământ preuniversitar în fiecare județ/Municipiul București, din care vor face parte atât reprezentanți ai Instituției Prefectului, cât și reprezentanți ai consiliilor județene/Consiliului General al Municipiului București. Astfel, este evident că vor fi luate în calcul și particularitățile fiecărui județ/Municipiul București în momentul adoptării unor decizii de impact la nivel local pentru sistemul de învățământ.
În plus, reprezentanții elevilor cred că descentralizarea ar îngreuna procesul prin care ne ajutăm colegii din teritoriu să rezolve anumite probleme cu care se confruntă, deoarece direcțiile județene nu ar avea cărei suprastructuri să raporteze situații problematice, în cazul în care ar fi total independente de Ministerul Educației.

Consiliul Național al Elevilor este de părere că trecerea direcțiilor județene de învățământ preuniversitar în subordinea autorităților locale ar facilita și politizarea excesivă a acestora, fapt ce se constată și în conducerile actualelor inspectorate școlare județene. Conform Raportului privind starea învățământului preuniversitar – 2022, publicat în martie 2023 de ME, toate funcțiile de inspector școlar general sunt ocupate prin detașare în interesul învățământului, întrucât concursurile nu s-au mai organizat de dinaintea anului 2020.


„Este imperios să ne asigurăm că noua lege a învăţământului preuniversitar reprezintă cu adevărat o reformă a sistemului de educație. O astfel de modificare nu ar face altceva decât să ne arate că principiile care au stat la baza proiectului România Educată rămân doar la stadiul de proiect, fără dorință de implementare”, a declarat Miruna Croitoru, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Comunicatul de presă al Consiliului Național al Elevilor
Informații de context

Guvernul Ciolacu a anunțat un proiect de OUG pentru măsuri bugetare în domeniul cheltuielilor publice“, stârnind controverse în zona bugetară și în cea privată, precum și în rândurile societății civile.

Mai exact, inspectoratele școlare trec la autoritățile județene, dar sunt coordonate de Ministerul Educației, de la 1 ianuarie 2025, potrivit unei variante actualizate a proiectului de ordonanță de urgență pentru a reduce deficitul bugetar, document publicate de stiripesurse.ro. Miercuri, 9 august, Ministerul Educației a reacționat la propunerile din proiectul de ordonanță pe care Ministerul Finanțelor îl pregătește: „în prezenta ordonanță de urgență sunt introduse o serie de măsuri care afectează funcționarea și reforma sistemului național de învățământ prevăzută în Legea învățământului preuniversitar și în Legea învățământului superior“, a scris instituția.

Deputatul UDMR Szabo Odon a anunțat miercuri că, dacă prevederile ordonanței s-ar aplica în Educație, 40 din cele 42 de inspectorate școlare s-ar desființa, iar școlile cu mai puțin de 50 de angajați ar pierde personalitatea juridică. Prima variantă de proiect de ordonanță (OUG) a fost publicată pe 1 august de Economedia.ro.

Un raport publicat în martie 2023 de Ministerul Educației, instituție care refuză de doi ani să organizeze concursuri, așa cum îi cere legea, arată că toate funcțiile de conducere din inspectoratele școlare și casele corpului didactic sunt ocupate politic, prin detașare. Federația Părinților nu a reacționat până acum la acestea. Peste 1.700 de directori de școli sunt puși tot politic – detalii aici.

Foto: © Pattanaphong Khuankaew | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Trecerea inspectoratelor școlare la consiliile județene, așa cum prevede ordonanța Guvernului, ar bulversa sistemul de învățământ și ar crea premise pentru numiri în funcții pe criterii politice, atrage atenția Federația Părinților, deși toate numirile în inspectorate sunt politice de cel puțin 2 ani
De la 1 ianuarie 2025, inspectoratele școlare trec la autoritățile județene, dar sunt coordonate de Ministerul Educației, potrivit unei noi variante a proiectului de OUG pentru reducerea deficitului bugetar / Până atunci, trebuie să îndeplinească două condiții pentru a nu fi desființate
Ministerul Educației: Proiectul de ordonanță de urgență cu măsuri fiscale afectează funcționarea sistemului de învățământ, asigurarea dreptului la educație și drepturile personalului didactic
BREAKING 40 de inspectorate școlare din cele 42 s-ar desființa dacă ordonanța de urgență cu măsuri de reducere a cheltuielilor ar fi aplicată și în Educație, atrage atenția deputatul Szabo Odon. La fel, toate centrele judeţene de excelenţă și cluburile sportive şcolare din România / Peste jumătate din şcoli şi-ar pierde personalitatea juridică, „ceea ce nu poate fi acceptat”
Partidul REPER acuză guvernul că pregătește baronizarea României prin trecerea inspectoratelor de sănătate și educație la consiliile județene
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, pune lipsa unor salarii decente pentru profesori pe seama “optimizărilor fiscale” ale unor companii din mediul privat, în contextul proiectului de ordonanță menit să acopere găurile bugetare / Reducerile de cheltuieli pregătite pentru sectorul bugetar evită multe surse ale risipei de bani publici
Inspectoratele școlare județene și direcțiile de sport și de cultură vor trece în subordinea autorităților locale, de la 1 ianuarie 2025 – măsură de reducere a cheltuielilor, anunțată de Ministrul Finanțelor / În noua lege a Învățământului, inspectoratele sunt înlocuite cu direcții județene subordonate Ministerului Educației

3 comments
  1. Consiliul asta National al Elevilor este format din elevi care merg la scoala sau “elevi” de 35 de ani cu salariu… platit de Soros?

  2. Oricum este un cuib politic, paralel cu nevoile învățămăntuli , loc în care rotunjesc salariile nesimțite pseudopedagogii cu carnete de partid, care au fost fugăriți de copii din clase, dar cu certificate în buzunare, obținute prin C.C.D-uri corupte .Noi , care nu acceptăm aceste stări de fapte suntem luate la ,,mișto,,. Dacă ai o găndire normală și logică ești considerat o parie(un om lipsit de dreptur,i cu găndire retrogradă).Mă găndesc și mă întreb : cine are dreptul să judece viitorul meu. În orice caz nu politicienii aleși pe hărtie. La anul voi lua decizia corectă. Sper că vă găndiți și voi la o schimbare. Merităm mai mult, chiar dacă avem haine ponosite de la second hand, dar avem mintea limpede și nealterată; mai avem zămbetul pe buze, chiar dacă plănge inima și sufletul. Avem de dus o cruciadă(sunt liber gănditor), o cruciadă a găndirii pozitive, a moralului nealterat. Cred în generațiile noi, fac parte din ființa noastră, dar avem responsabilitatea morală să îndrumăm spre tot ce e pozitiv și constructiv, unde dialogul stă la baza comunicării. Știu că dialogul capătă alte valențe in timpurile noastre în care I.A. ne acaparează găndirea și chiar sentimentele, dar nu trebuie să renunțăm la partea umană a ființei noastre, care este a noastră, și numai a noastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Teodor-Florin Cilan, până acum prorector, a obținut la limită voturile necesare pentru a deveni rector la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, în turul 2 / Alegerile au fost reluate după ce fostul rector Ramona Lile, reales în decembrie, nu a fost confirmat în funcție, în urma unei decizii de plagiat

Conferențiarul Teodor-Florin Cilan a obținut, miercuri, voturile necesare pentru a fi ales rector al Universității „Aurel Vlaicu” (UAV) din Arad, într-un al doilea tur de scrutin, după ce, în primul…
Vezi articolul

FOTO Prima testare Covid-19 din școli, de săptămâna viitoare, se va putea realiza marți sau miercuri, anunță secretarul de stat Sorin Ion: Noile teste de salivă pentru elevi și profesori sunt ambalate individual sau câte două

Noile teste Covid-19 pentru elevi și profesori sunt ambalate individual sau câte două, anunță autoritățile, care publică o serie de fotografii de la livrarea testelor către depozitele inspectoratelor școlare județene.…
Vezi articolul

Monica Anisie: Elevii și studenții nu vor repeta anul școlar sau pe cel universitar. Eu înțeleg îngrijorarea celor care ar trebui să susțină examenele naționale, ministerul pregătește un set de măsuri

În momentul de față nu se pune problema ca elevii și studenții să repete anul școlar sau universitar, subliniază ministrul Educației într-o declarație la Realitatea Plus. Întrebată care este „scenariul…
Vezi articolul