Controversă în Franța după ce un dicționar a inclus pronumele fără gen „iel”, inspirat din curentul woke. Ministrul francez al Educației: „Scrierea incluzivă nu este viitorul limbii franceze”

1.010 vizualizări
Ministrul francez al Educației, Jean-Michel Blanquer / Foto: captură – Facebook.com
Pronumele neutru „iel”, ca alternativă fără gen la „il” (el) și „elle” (ea), a fost introdus în ediția online a cunoscutului dicționar Le Petit Robert. Ministrul francez al Educației și parte din lingviștii și intelectualii din Hexagon au criticat decizia conducerii Le Petit Robert, inspirată din curentul woke din Statele Unite, scrie Le Monde. În replică, editorul dicționarului spune că “misiunea Le Petit Robert este de a observa evoluția unei limbi franceze diverse și aflate în mișcare și de a ține cont de ea”.

În timp ce utilizarea de zi cu zi a „iel” – un neologism care combină cuvintele franceze pentru el și ea („il” și „elle”) – rămâne în mare parte anecdotică pentru moment, parte dintre critici îl consideră un afront lingvistic care trebuie interzis.

Ministrul francez al educației, Jean-Michel Blanquer, a denunțat mișcarea dicționarului Le Petit Robert, susținând cererea unui parlamentar ca tutorele de limbă franceză de la Académie Française să intervină.

„Scrierea incluzivă nu este viitorul limbii franceze”, a scris Jean-Michel Blanquer pe Twitter. „Elevii noștri, care își consolidează cunoștințele de bază, nu pot avea asta ca referință”, a adăugat el.

Criticii le consideră importuri americane care urmăresc să împingă spre conflict între oamenii cu identități diferite, spărgând idealurile franceze de unitate și egalitate.

„Acest tip de inițiativă murdărește limba noastră și ajunge să-și împartă utilizatorii în loc să-i adune împreună”, a scris François Jolivet, deputatul din partidul centrist al lui Emmanuel Macron, care solicită interzicerea pronumelui de către Academia Franceză.

Directorul dicționarului Le Petit Robert a negat vreun motiv activist, spunând că specialiștii săi au observat o creștere a utilizării „iel” de câteva luni.

„Robert nu a avut un caz grav brusc de „wokeism” – un cuvânt pe care promitem să-l definim în curând”, a spus Charles Bimbenet. „Mi s-a părut util să precizăm sensul lui pentru oamenii care dau peste el, fie că vor să-l folosească sau, dimpotrivă, îl resping. Definirea cuvintelor folosite în lume ne ajută să le înțelegem mai bine”, a explicat acesta.


1 comentariu
  1. Ce “iel” ziceți voi acolo!? Scrieți exact ce pronume au găsit francezii! Nu mai inventați pentru limba română și voi aberații dintr-astea gen Zhe, thy; them, de la stângiștii LGBTQtrilulilulu americani!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Amnistie pentru plagiatori? / Un amendament care ar bloca retragerea titlului de doctor plagiatorilor dinainte de 2011 ar fi fost introdus „fraudulos” într-un proiect de lege la Comisia de Învățământ din Camera Deputaților, susține USR

Repezentanții USR în Parlament atrag atenția că un amendament ar fi fost introdus în mod fraudulos într-un raport final al Comisiei de Învățământ care viza o lege discutată anterior, despre…
Vezi articolul

Rezidențiat 2019. Specializarea în chirurgie orală și maxilo-facială, doar pentru medicii cu două facultăți absolvite, potrivit unui proiect de Ordin. ANOSR susține că e o discriminare și cere implementarea treptată a măsurii

Actualele generații de studenți ar fi discriminate dacă aceștia ar dori să opteze pentru specializarea de Chirurgie orală și maxilo-facială, susține Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) într-un…
Vezi articolul

Rectorul Universității de Medicină din Târgu Mureș: Metodologia de admitere la facultate “trebuie să rămână așa cum este”; certificatul de la BAC ce atestă nivelul de competență lingvistică în română “nu întotdeauna este dublat și de o situație reală”

Metodologia stabilită de Ministerul Educației pentru admiterea la studii universitare “trebuie să rămână așa cum este, pentru că ordinul de ministru care aprobă metodologia nu este imperativ pentru universități, ci…
Vezi articolul