Deontologia apare din nou ca materie obligatorie pentru Științele Comunicării – Raluca Radu, FJSC

1.701 de vizualizări
Foto: pixabay.com
Deontologia a fost reintrodusă în lista cursurilor obligatorii pentru domeniul Științele Comunicării, iar Legislația media figurează din nou în lista disciplinelor complementare, în documentele de referință publicate de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior, după cum a semnala, pe pagina sa de Facebook, Raluca Radu, șefa departamentului de Jurnalism a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC) a Universității din București. Ea notează acum că modificările în standardele ARACIS au fost făcute la sfârșitul lunii aprilie și publicate pe site-ul Agenției acum o lună, pe 26 mai.

Dispariția deontologiei din rândul materiilor obligatorii la toate facultățile de comunicare fusese semnalată la începutul anului, când zeci de profesori universitari și reprezentanți ai unor ONG-uri au transmis ARACIS o scrisoare deschisă în care cereau ca agenția să îndrepte această “eroare materială”.

  • Aceștia arătau în scrisoarea deschisă că “Deprofesionalizarea în relații publice și publicitate este primul pas în instaurarea unui regim autoritar, cu interese reduse în menținerea transparenței decizionale în instituțiile publice, a transparenței afacerilor, a pieței libere. Din păcate, istoria recentă a României a demonstrat că un regim totalitar, cum a fost regimul comunist, nu permite nici măcar existența profesiilor de specialist în relații publice și specialist în publicitate, iar jurnaliștii sunt instrumentalizați în propagandă și legitimarea puterii abuzive”. Mai multe despre acest caz

Sâmbătă, Raluca Radu de la FJSC a scris pe Facebook:

  • “Deontologia a fost reintrodusă de ARACIS în lista cursurilor obligatorii pentru domeniul Științele Comunicării, iar Legislația media/ Dreptul comunicării este din nou în lista disciplinelor complementare. Din câte văd, modificările au fost făcute la sfârșitul lunii aprilie și urcate pe site-ul ARACIS pe 26 mai, acum o lună.
  • Le mulțumesc tare, tare mult celor peste 70 de semnatari ai scrisorii deschise către ARACIS, care mi-au fost alături în acest demers, în 2020. De asemenea, le mulțumesc foștilor mei colegi din comisia de specialitate a ARACIS, care au înțeles că trebuie îndreptată rapid acestă eroare materială, prin care fuseseră eliminate două discipline fundamentale pentru formarea unor viitori profesioniști în jurnalism, relații publice și publicitate.
  • Este, pentru mine, un semn de speranță pentru o lume normală”

Foto: Pixabay.com


1 comment
  1. Propun filosofia ca disciplină de studiu la clasa a XII a pentru toate profilele, deoarece învață și despre etică și morală!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

SURSE Proiectul Legii Deca, măsuri de contrareformă în educație: Noi funcții de conducere a universităților ar urma să poată fi create de senate, pe “modelul Marga”, pentru “parcarea” rectorilor care vor să-și mențină influența fără să se mai expună unui nou mandat

Senatele universităților din România ar urma să poată înființa noi funcții de conducere a instituțiilor de învățământ superior, pe lângă funcțiile de rector, prorector, director administrativ, decan, prodecan, director de…
Vezi articolul

OFICIAL Evaluare psihiatrică obligatorie, la 4 ani, pentru personalul care predă și cel auxiliar din universități / Lista cu afecțiunile care constituie contraindicații pentru funcțiile din învățământul superior

Menținerea într-o funcție didactică de predare sau didactică auxiliară din învățământul superior este condiționată de evaluarea medicală la un interval de 4 ani, care va include, în mod obligatoriu, și…
Vezi articolul

Zeci de profesori și specialiști în drept, alături de reprezentanți ai societății civile, solicită înființarea unei comisii parlamentare comune pentru revizuirea Constituției: “Este necesară o dezbatere chibzuită, fundamentată științific și transparentă”

Cadre didactice, specialiști și pasionați de drept constituțional, precum și reprezentanți ai societății civile din România le solicită, printr-un apel public, parlamentarilor să ia în considerare înfiinţarea unei Comisii speciale…
Vezi articolul

Sprijin financiar de 300 de lei pe lună pentru elevi de liceu și 330 de lei pe lună pentru studenți, prevăzut în apelul „Primul student din familie”. Liceele și Universitățile pot depune proiecte până pe 31 mai 2024

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat apelul „Primul student din familie”, în care unitățile de învățământ și universitățile pot depune proiecte care să includă măsuri de tip „punte” în…
Vezi articolul

UPDATE – BREAKING Prima modificare a legii educației Iohannis, înainte ca aceasta să intre în vigoare, a fost adoptată de Guvern / Ministerul Educației, condus de Ligia Deca, a introdus pe ascuns mai multe prevederi, printre care dezincriminarea vânzării de referate sau lucrări pentru licență, masterat sau doctorat – surse

Prima modificare a legilor Educației ar urma să aibă loc joi, 31 august, printr-o ordonanță de urgență care a fost introdusă de Ministerul Educației pe ordinea de zi a ședinței…
Vezi articolul