DEZBATERE La ce vârstă ar trebui să înceapă copiii școala? Bariera impusă de legislație vs. unii părinți. Ce spun specialiștii și cum e în alte țări

7.137 de vizualizări
Foto: © Evgenyatamanenko | Dreamstime.com
Începutul anului școlar aduce și o dezbatere în educație. Este vorba despre copiii care împlinesc 6 ani începând din luna ianuarie 2024 și care, potrivit metodologiei de înscriere la școală, nu pot fi înscriși în clasa pregătitoare.

Pe de o parte, voci ale părinților cer eliminarea interdicției ca cei în vârstă de 5 ani să nu poată urma primul an de școală, dacă o evaluare realizată de psihologi ar atesta că ei sunt pregătiți.

De cealaltă parte, psihologii contactați de G4Media.ro susțin că limitarea vârstei până la care copiii pot intra în prima clasă de școală urmărește interesul copiilor: ei pot fi cognitiv la același nivel cu prietenii lor cu jumătate de an mai mare, dar emoțional riscurile sunt mari, susțin aceștia.

Potrivit metodologiei de înscriere la școală, pot fi înscriși în clasa pregătitoare elevii care împlinesc 6 ani înainte de 1 septembrie, dar și cei care împlinesc această vârstă între 1 septembrie și 31 decembrie, pe baza unei evaluări. Cei care împlinesc 6 ani după 1 ianuarie 2024 nu pot susține evaluarea psihosomatică, deci nu pot merge la școală.

Până în 2020, legislația permitea înscrierea copiilor la școală, chiar dacă nu au împlinit încă 6 ani până la finalul anului calendaristic, pe baza unor metodologii de înscriere care permitea evaluarea lor. Din 2021, aceste metodologii nu mai permit acest lucru.

Citește articolul integral pe G4Media.ro

Foto: © Evgenyatamanenko | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea


1 comment
  1. eu zic sa lasă copii sa fie copii cat trebuie. Micșorarea vârstei de a merge la școală crează numai greutăți pentru copii. Au timp suficient să meargă la școală. Au 12 ani până termina școală obligatorie și apoi cei ce vor să continue au facultate ,master,etc. Odată mers la școală înseamnă program riguros, lecții ,etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ce spune despre elevii români TIMSS 2019, testarea care a arătat că România are cel mai mare analfabetism științific funcțional din UE: Multe exerciții teoretice și prea puține experimente, mulți elevi care merg înfometați la școală, inegalități / Recomandările Raportului de țară

Aproape jumătate dintre elevii români simt că le e foame când ajung la școală și la fel de mult spun că au puține cărți în casă, mulți reclamă agresivitate între…
Vezi articolul

Daniel Funeriu: “Dezlânata și neconvingătoarea „Românie Educată” prezidențială (care împreună cu uciderea Elodiei a devenit cea mai faimoasă faptă cu autor necunoscut)” va fi de-a dreptul toxică, fără verificarea ad integrum a doctoratelor

“Fără un soclu moral solid – a cărui bârnă de rezistență trebuie să fie verificarea ad integrum a doctoratelor – dezlânata și neconvingătoarea „Românie Educată” prezidențială (care împreună cu uciderea…
Vezi articolul