Directoarea Ionela Neagoe: Am copil care a intrat cu 10 la Lazăr, dar în clasa a IX-a nu a trecut de 5 la matematică, iar în a XI-a a ajuns corigent

77.378 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos / George Călin
„Am copii care intră în liceu cu note foarte mari, dar nu își păstrează toți acel nivel”, a declarat Ionela Neagoe, directorul Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din București, în emisiunea Viitor pentru România cu Nicoleta Călugăreanu, PrimaNews, de pe 27 iunie. De exemplu, „am copil care a intrat cu 10 la Lazăr, 10 la matematică, 10 la română, dar în clasa a IX-a nu a trecut de 5, iar în a XI-a a ajuns acum corigent la matematică”, a susținut aceasta.

Ionela Neagoe a spus că „nu neapărat este vina profesorului, care nu ajunge la sufletul lui. Se întâmplă ceva cu el. Este adolescența sau este modul în care el a fost învățat să învețe sau n-a fost învățat să învețe”.

Ea a oferit și două exemple concrete:

  • „Am copil care a intrat cu 10 la Lazăr, 10 la matematică, 10 la română, dar în clasa a IX-a nu a trecut de 5, iar în a XI-a a ajuns acum corigent la matematică. Am această realitate.
  • Am copil care a intrat la Lazăr cu 10 pe linie, inclusiv media 5-8 tot 10, dar la franceză n-a putut să treacă de 2-3 în primele luni, pentru că atât știa, dar el primise 10 la școala generală”.

„Rezultatele de la Evaluarea Națională și performanța din școala generală nu reflectă întotdeauna rezultatele obținute de un elev pe parcursul liceului: „Trăim într-un glob de cristal în care ne facem că nu realizăm sau nu vrem să facem diferența între faptul că, în momentul în care copilul a dat examen, a performat la acel nivel și momentul în care intră în liceu și se întâmplă diverse în viața lui sau chiar el nu mai este motivat să învețe,” a spus Ionela Neagoe.

Informații de context

Foarte mulți elevi au, să zicem, media 9.50 la Matematică, în generală, și la Evaluarea Națională iau 6. Asta spune ceva de cum se dau notele. Noi avem multe școli în care trei sferturi din note sunt peste 9, a declarat Cristian Hatu, președintele Centrului de Evaluare și Analize Educaționale.

Daniel David, ministrul Educației și Cercetării, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că trebuie „să avem standarde de evaluare și de notare”. „Pentru învățământul liceal, gândim să elaborăm aceste standarde de notare și de evaluare odată cu programele pentru învățământul liceal”, a spus acesta.

Salariile competitive între profesori și evaluările bazate pe performanță sunt prevăzute în planul de guvernare propus de premierul desemnat Ilie Bolojan. În document este menționată congruența dintre notele elevilor în școală și la examenele naționale.

Andreia Bodea, directoarea Colegiului Național I. L. Caragiale din București, a vorbit, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, despre „explozia” de note între 9.90 și 10 la Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a. „Nu se poate să fie această explozie, de ani de zile, de sute de medii, la Evaluarea Națională, între 9.90 și 10. Nu este normal. În primul rând, nu este realitatea, nu este sănătos”, a spus directoarea.

În februarie, Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației la acea vreme, a declarat, la Prima TV, în emisiunea Viitor pentru România cu Nicoleta Călugăreanu, că „un copil care ia 2 la matematică, la evaluarea națională, are media 10 la niște obiecte la care nu s-ar fi putut descurca fără matematică”. „Nu cred că poți să fii de 2 la matematică și să fii de 10 la fizică, la geografie, poate la chimie, dacă lucrezi cu niște procente”, a precizat acesta.

În 2024, mediile între 1 și 3 obținute de elevii care au susținut Evaluarea Națională au fost, în cele mai multe cazuri, mai mici cu 4 puncte decât mediile din clasele V-VIII, arată o analiză făcută de Edupedu.ro pentru 7 județe. Este îngrijorător că elevii cu medii mai mici de 3 la examenul de final de clasa a VIII-a au medii gimnaziale peste 6. În Arad, un absolvent cu media anilor de gimnaziu 9.23 a obținut media 2.20 după susținerea celor 2 probe. Este o diferență de peste 7 puncte.

În 2022, mediile din clasele V-VIII obţinute de elevii care au fost notați cu medii sub 3 la examenul de Evaluare Națională 2022 au fost, în peste 90% din situațiile analizate, mai mari cu cel puțin 4 puncte. Edupedu.ro a analizat rezultatele din 8 județe din România.

În 2020, mediile din gimnaziu ale elevilor care au luat 3 la Evaluarea Națională au fost și cu 4-5 puncte mai mari, conform unui analize Edupedu.ro.

Președintele Asociației Naționale a Colegiilor și Liceelor Pedagogice din România, Mircea Bertea, a declarat, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, că „din păcate, în România, școala nu te pregătește pentru viață”. Acesta a spus că „școala te pregătește să ai succes la examenul de la școală.”

Profesorul Radu Gologan este de părere că „principala problemă cu Matematica în clasele mai mari provine din felul în care sunt organizate examenele”. Acesta a declarat pentru TVR Info că subiectele de la Evaluarea Națională și de la examenul național de Bacalaureat „verifică nişte reţete”.

În decembrie 2024, profesorul de matematică Flavian Georgescu a declarat, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, că „orele trebuie să fie mult mai practice”. „Evident, copiii au nevoie să înțeleagă practic cum stau lucrurile și la ce le folosesc. Noi nu mai putem veni să fim niște mașini de scris în fața lor”, a precizat acesta.

Despre standardele de notare

Edupedu.ro a scris că niciun profesor nu va mai pune note ca în prezent, din septembrie 2025, ci pe baza noilor standarde de evaluare pentru fiecare disciplină, inexistente momentan. Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar – ROFUIP 2024 prevede că din septembrie 2025 vor fi folosite „standardele naţionale de evaluare pentru fiecare disciplină, domeniu de studiu şi modul de pregătire” în notarea elevilor.

Articolul 101 alin. 3 din ROFUIP 2024 prevede: „Începând cu anul școlar 2025-2026, toate evaluările se realizează pe baza standardelor naţionale de evaluare pentru fiecare disciplină, domeniu de studiu şi modul de pregătire. Pentru toate disciplinele din învăţământul primar, gimnazial şi liceal, filierele teoretică, vocaţională, precum şi tehnologică, pentru disciplinele din trunchiul comun, standardele naţionale de evaluare se elaborează de către Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare. Pentru învăţământul tehnologic, pentru fiecare disciplină/domeniu de studiu/modul de pregătire care nu este în trunchiul comun, standardele naţionale de evaluare se realizează de Centrul Naţional de Învăţământ Tehnologic şi Tehnologic Dual”.

Prin acest articol are loc transferarea prevederilor din Legea 198/2023 în ordinul de ministru. Momentan, din cele două instituții de mai sus, doar Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare a fost recent înființat, potrivit hotărârii nr. 251 din 13 martie 2025. Centrul Naţional de Învăţământ Tehnologic şi Tehnologic Dual încă nu există.

În orice caz, aceste standarde de evaluare menționate în articolul din ROFUIP 2024 nu există în prezent, iar prima încercare de elaborare a lor a fost un eșec băgat sub preș de Ministerul Educației.

Primul proiect prin care standardele naționale de evaluare ar fi trebuit să fie făcute a fost STANDEV – început și abandonat de Ministerul Educației, care și-a dat seama că nu pot fi făcute standardele de evaluare într-un timp atât de scurt – circa 18 luni de zile, din iunie 2022 până la 31 decembrie 2023. „Timpul era suficient de scurt”, după cum declara secretarul de stat Bogdan Cristescu în mai 2024. Au existat câteva cheltuieli de proiect, apeluri pentru cooptarea experților și a profesorilor care să scrie itemi pentru platforma de evaluare, după care acesta a fost închis fără niciun anunț din partea instituției sau a managerului de proiect – Marius Avram șef serviciu la CNPEE.

Fără să facă „tam-tam” pe tema aceasta, Ministerul Educației a lansat în iulie 2024 programul cu fonduri europene RECRED – o reîncălzire a celebrului CRED. Prin acest program care are ca scop abilitarea curriculară și la liceu vor fi făcute se pare și standardele naționale de evaluare pentru fiecare disciplină, potrivit descrierii de pe edu.ro. Patru case ale corpului didactic și CNPEE vor lucra la „elaborarea unui sistem național coerent și fiabil de standarde de evaluare pentru învățământul primar și gimnazial. Acest sistem sprijină formarea la nivel funcțional a competențelor din profilul de formare pentru fiecare elev, asigură comparabilitatea nivelurilor de performanță ale școlilor și convergența cu standardele internaționale de evaluare (PISA, PIRLS, TIMSS)”.

Pentru RECRED perioada de implementare este de 48 luni, de la 1 iulie 2024 până la 30 iunie 2028, iar bugetul alocat este de 167.260.921,69 lei, din care 147.818.257,78 lei finanțare nerambursabilă.

Termenul pentru metodologia și standardele naționale de evaluare a fost de 30 august 2024, potrivit ordinului nr. 3.069 din 15 ianuarie 2024.


12 comments
  1. părerea mea este ca încă se fraudează examenele și ca notele sunt acordate în funcție și de cine e mami sau tați.

  2. Sunt copii care iau note mari la evaluare dar nu pe munca lor. Sunt ajutați în școala la examen. Nu pot pricepe cum se poate da examenul cu tot cu profesorii din școală. E lăsat asa tocmai pentru a ne întoarce la vechiul sistem în care liceele sa aleagă pe cine primește. Numai meritocratie e în România asta

  3. Bravo, în sfârșit s-au găsit vinovații: copii. Ei sunt responsabili pentru eșecuri, pentru toate nereușitele pentru tot ce e rău, nimeni altcineva.

  4. Eu o felicit pe această directoare ca a făcut presiuni asupra profesorului sa-i dea 10 elevului de 5. La scoala unde predau(tot de „top”…) nu ieși din biroul directoarei pana nu dai 10 cui vrea ea, pentru ca pune părinții să-ți scrie reclamatii si ți le arată(nici nu contează ce scrie acolo…faptul că reclamatiile conțin calomnii ordinare la adresa profesorului), iți spune ce fel de comisii va pune să te sancționeze(de disciplină, de recorectare a lucrarilor, de etică, de…), și urlă ca o isterică, așa încat îi dai 10…indiferent cat de slaba ar fi lucrarea elevului, indiferent că esti un profesor corect și respectat de elevi, indiferent că elevii tăi iau premii la concursuri. Dacă nu-i dai 10 lui Goe, nu esti nimic. Cand idioții ajung la carma scolii, nu mai există niciun respect, nicio obiectivitate, nicio regulă. Sigur, cei mai obedienți sunt ajutați să ia gradatie de merit.

  5. Ar fi interesant de aflat câți elevi cu medii mai mici decât ale ultimilor din clase au fost primiți prin transfer, în locul celor care nu au ținut pasul cu exigențele liceului.

  6. exemplu personal: domnul profesor nu suporta „pletele” iar altul nu reusea sa ajunga in pauza pana la cancelarie pentru ca…avea 75 de ani si efectiv mergea 1m in 30 de secunde…altul era intre job-uri in perioada aia nasoala economic si ridica catedra cu picioarele cand statea pe scaun spunand ca nu ii place sa fie profesor…liceu de top 1997…din 10 la matematica la examen in clasa a IX-a am ajuns la 6.50 la bac la matematica, la restul avand peste 9 si am mers pe stiinte sociale :)) a murit in clasa a 10 pe la final si dupa aia au venit niste inspectori tot asa, care cautau sa-si mute titulatura acolo in caz ca pica partidul si apoi venea altul…dezastru! din pacate nu am avut fonduri sa ma mut asa ca…daca esti sarac si trebuie sa inghiti, da, se poate sa ajungi de la 10 la 5 strict din cauza profesorului la un liceu de top!

  7. Stai sa va povestesc despre toti premiantii cu 10 pe linie ma uit la ei si plang uni dabea pot sa isi miste corpul din A in B
    Nu zic ca poate la mate au 10 dar la sport au de 5 maxim 6 …. probabil sunt talentati si la desen dar si la muzica …. foarte multi copii talentati in Romania
    Sunt profesor de sport si vad numai de 10 daca ar fi pe bune 70 % din copii sun de nota 5, 6
    daca se pune copilului nota ce o merita „strici media copilului ii distrugi viata … nu mai ia bursa”
    Ma gandesc sa se faca si la matematica, romana , fizica , chimie etc la fel sa se puna note doar pe prezenta

    cum se poate face diferenta intre elevi daca unu ce nu are treaba cu sportul primeste 10 … unu de merita 10 la sport o sa primeasca la alte materii 10 ca doar nu vrem sa stricam media?

    am dat exemplu la educatie fizica unde se vede si din avion diferenta intre copii
    pacat nu ar trebuii ca toti sa fie de nota 10 ci doar acolo unde merita

  8. Aceste exemple demonstreaza cat de putred este sistemul romanesc de educatie. Un sistem centrat pe praduiala sistematica, impotriva copiilor.

    Intr-o tara normala astfel de copii, dupa o evaluare initiala, intra imediat intr-un program de sprijin. Nu conteaza cum a ajuns in aceasta situatie, ci la ce metode remediale sau de compensare raspunde pentru a progresa si ajunga la nivelul colegilor sai. Un astfel de copil este cu cerinte educationale speciale (CES) si ar trebui ajutat. Foarte posibil sunt CES temporare si intr-un an de zile ar putea ajunge peste standardele minime.

    La noi numai elevii cu un certificat de orientare vor primi sprijin, adica un profesor de sprijin. Restul sunt lasati de izbeliste. Nu ai certificat, nu primesti nimic.

    Acest sistem este mentinut de actualul ministru care refuza sa faca o reforma autentica. Un valoros continuator al dezastrului Iohannis – Deca.

    Doamna director pe langa un program de tip chiul by design (cls. XII) ar putea pilota si un program in care sa angajeze profesori de sprijin si un psiholog scolar. Daca nu ii este indiferent ca pierde copii pe drum ar putea face presiuni asupra ministrului sa se apuce de reforme si sa trancaneasca mai putin.

    Pe larg despre ce inseamna de fapt CES: https://www.edusprijin.ro/ce-inseamna-ces-cerinte-educationale-speciale/

  9. Este imposibil de crezut / citit că un director de „top” nu înțelege de ce ” are” copii care nu mai au 10 pe linie in CLS 9, ….după ce au avut note extrem de mari la evaluarea națională.. ( sunt de acord că este nerelevant ce note de dau și cum in gimnaziu).

    Cred că nu numai că se ințelege extrem de bine că există două categorii, mai mari sau mai mici (numeric) de părinți, mai naivi și mai puțin naivi in legătură cu învățarea….

    Poate simplificând un pic, multi părinți, să le spunem, didactic „naivi în legătură cu învățarea”….. fac eforturi financiare extraordinare / sacrificii înainte de evaluarea națională, ” macar. într- a opta” , „sa intre copilul la un liceu cu ștaif și renume”….. …..că doar ac ștaif / reclama (…. adică exact acest tip de articol și seria din ultimele zile ale acestei doamne dir) o fi având vreo bază …
    Mare eroare de atribuire, .. acești părinți părea/nu conștientizează că vor fi nevoiți să continue și după clasa a noua, cu meditații, cu disciplina etc etc… ..

    Ipoteza… sa presupunem prin reducere la absurd că putem să ne prefacem ( așa, fix ca în ac articol de marketing… ) că nu înțelege autorul ce fi cum… cu acești copii. ??? adolescenta??? ce fenom negativ! :))

    ……. și, desigur exista ceilalți copii, pt care programul de meditații este constant (pt că exista putere financiara), adică și după intrarea la un liceu „bun”
    ….dar, da, ca sa funcționeze, cu derogări geniale de la legalitatea programului scolar obligatoriu,
    ….pt acei părinți( ne- naivi), pt clasa a douasprezecea s-a găsit , deci, soluția…. 3/5 zile pe săptămână prezenta la școală ( !?cum o fi și aceea, că interesant de selectiv modul de informare despre acest program „pilot”). in rest, ff probabil, meditații….
    Adică, de ce nu ar generaliza acest program ministerul ed la absolut toate liceele/ toată perioada CLS 9 – 12….daca s- a dovedit așa de performant…. ???
    poate pt că se știe bine că la majoritatea liceelor oricum nu ar avea cum să se întâmple fenomenul „recunoscut” la Lazăr…..???

    deci, dna prof, mai bine faceți alt tip de marketing … că dacă acum vreți să transmiteți ac mesaj, că părinții „naivi” sa-si vadă lungul nasului și să nu vă mai încurce cu copii care nu va trebuie, da, a fost receptat că atare..
    … pt că la Lazar nu se întâmplă ” minunății” sau miracole, asta am înțeles.
    Sau, daca este un program pilot așa de minunat, poate ar fi bine sa publicati raportul evaluatorilor externi/ min ed/ instituții abilitate… sa ne minunam și noi….sa ne bucuram cu toții!, pt că, in sine ar, ar fi un succes social
    … și o întrebare pragmatica…este sau nu de lux oferta educațională de la Lazăr?????
    este un tip mascat de semi- homeschooling acest troc/ truc legal…, cu dedicație .?
    …aștept articole adevărate ( analize serioase ) … daca are cine sa le facă la edupedu ( ? la minister
    ?)
    sau poate chiar , cu sinceritate dezarmantă, directoare, dar cu o expunere corecta.completa și edificatoare… nu așa de secretoasa și selectiva.

    Anul viitor copilul meu are evaluare națională, probabil va avea nota mare… dar, nu am bani de meditații pt următorii patru ani ( și nici nu vreau, deși m-ar aranja un program flexibil pt copil)….deci cum obțin și eu acele derogări necesare, fara sa deranjez (promit sa nu bifez opțiunea pt liceul Lazăr, deși estimez că sunt șanse să îmi pot pregăti copilul anul acesta, chiar și pt nota aproape maxima la eval națională).
    …ce mă sfătuiți, deci? eu nu sunt nici părinte naiv in legătură cu învățarea, nici un părinte absent din viața școlară a copilului , dar cu siguranță nici un client de „lux” pt oferte educaționale pe care nu le înțeleg … mai explicați, va rog, să știu ce am de făcut …..

  10. Și e de vină profesorul că în clasa a IX-a elevul a dat de droguri la liceul proaspăt ales, sau au divorțat părinții, sau este supus bullying-ului și nu mai poate învăța… Dintr-a IX-a până într-a XI-a, nimeni nu a verificat care e problema cu elevul respectiv, dar evident… cineva trebuie găsit de vină.

  11. Depinde cum și de către cine au fost notați cu 10 respectivii elevi. Probabilistic, statistic vorbind, este imposibil să existe note de 9 și 10 pe linie la clase întregi de elevi. A devenit o modă, care nu reflectă realitatea. Dar, dacă ar trebui să treacă printr-o evaluare adevărată, un procent foarte mic dintre ei ar putea lua de fapt aceste note.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Școlile din Franța, împovărate de procedurile de depistare a contacților Covid-19 / „Până acum, ne puteam ocupa de cazuri unul câte unul, în ordinea venirii. Acum suntem copleșiți” – director francez de liceu

A trecut mai puțin de o săptămână de la redeschiderea școlilor după Crăciun în Franța, dar la liceul Jean Renoir din Boulogne-Billancourt, un oraș în apropiere de Paris, unul din patru…
Vezi articolul

Cătălin Ciupală, profesor de matematică: Transferul cunoștințelor și jonglarea cu cunoștințe între domenii, arii, materii, nu se poate face decât în anumite condiții, care nu vor fi, după părerea mea, îndeplinite deloc de actualele planuri-cadru / Se fragmentează foarte mult învățarea prin multe materii care se propun la CDEOȘ

Profesorul Cătălin Ciupală, care predă matematică la Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov, a spus că „transferul cunoștințelor și jonglarea cu cunoștințe între domenii, arii, materii, nu se poate face…
Vezi articolul

Daniel David, răspuns către elevii, studenții și profesorii nemulțumiți de măsurile Guvernului care vizează Educația: Dacă aș fi în locul lor și eu aș protesta. Îi înțeleg, dar eu trebuie să fac ce trebuie să fac

Ministrul Educației le-a transmis un mesaj elevilor, studenților și profesorilor, nemulțumiți de măsurile de austeritate care se vor lua și în Educație: „redimensionarea burselor” și creșterea normei didactice cu 2…
Vezi articolul