DOCUMENT Ordinul comun a fost modificat: Reluarea cursurilor cu prezența fizică se realizează pentru toate unitățile de învățământ preuniversitar cu un procent de minimum 60% din personal vaccinat

22.590 de vizualizări
Sorin Cimpeanu / Foto: gov.ro
Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății cu regulile pentru școli a fost modificat, a anunțat ministerul Educației, care a și trimis jurnaliștilor acreditați forma finală a documentului.

Anunțuri recente și reacții:

Care sunt modificările făcute:
  1. După art. 3 se introduce un articol nou, art.31 cu următorul cuprins

Art. 3(1) Începând cu data de 08 noiembrie 2021, reluarea cursurilor cu prezența fizică se realizează pentru toate unitățile de învățământ preuniversitar în cadrul cărora un procent de minimum 60% din personal este vaccinat.

(2) Începând cu data de 08 noiembrie 2021, reluarea cursurilor se face în regim online pentru toate unitățile de învățământ preuniversitar în cadrul cărora un procent mai mic de 60% din personal este vaccinat.

(3) Consiliile de administrație ale unităților de învățământ preuniversitar emit decizia privind modalitatea de reluare a cursurilor, în conformitate cu alin (1) și alin (2), cu informarea inspectoratelor școlare județene/ISMB.

(4) Trecerea de la scenariul online la scenariul cu prezență fizică se face prin decizia consiliilor de administrație ale unităților de învățământ preuniversitar, cu informarea inspectoratelor școlare județene/ISMB, în situația atingerii procentului de  60% menționat la alin (1).

(5) Decizia prevăzută la alin (4) se ia prin raportare la fiecare zi de vineri, conform situației privind personalul vaccinat, publicată și actualizată săptămânal pe site-ul inspectoratului școlar județean/ISMB.

(6) Prin excepție de la dispozițiile alin (1) și alin (2), unitățile de învățământ special reiau cursurile începând cu data de 08 noiembrie 2021 cu prezența fizică.”

2. În Anexă – Măsurile sanitare şi de protecție în unitățile de învățământ preuniversitar/ unitățile conexe în perioada pandemiei de COVID-19, la punctul III. Măsuri de protecție la nivel individual, punctul 2. Purtarea măștii de protecție, lit. a) și lit. c) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„a) purtarea măștii de protecție este obligatorie în incinta unității de învățământ.

(…)

c) masca de protecție nu este obligatorie în cazul preșcolarilor, indiferent de vârstă, precum şi în timpul tuturor orelor de educație fizică în condițiile art. 3 alin. (8) din prezentul ordin.”

3. În Anexă – Măsurile sanitare şi de protecție în unitățile de învățământ preuniversitar/ unitățile conexe în perioada pandemiei de COVID-19, la punctul III. Măsuri de protecție la nivel individual, punctul 2. Purtarea măștii de protecție, după lit. e), se introduce o nouă literă, litera f), cu următorul cuprins: 

„f) masca de protecție nu este obligatorie pentru personalul didactic/nedidactic şi personalul didactic auxiliar implicat în procesul de învățământ în unitățile de învățământ special, în situația în care procesul specific de predare/învățare/recuperare impune un contact vizual complet, caz în care se vor putea folosi viziere.”

Documentul poate fi descărcat de aici:


15 comments
  1. Discriminare! O decizie imorală de a slăbi relația profesori – părinți! Pe baza exprimărilor d-lui ministru, profesorii nevaccinați au un ”comportament iresponsabil”! Mă întreb, oare domnii guvernanți și politicienii au comportament responsabil? Dar cunoaștem proverbul cu peștele… !

  2. La nivel national s-a aplicat, cu acordul tacit al partidelor, imunizarea de turma.Batranii au fost cei ”rariti”, probabil nu e mare necaz, ca oricum nu aduceau venituri la buget, din contra, consumau!
    Prin deschiderea scolilor fara a se tine seama de rata de incidenta se continua imunizarea de turma, copii fiind vectoruii care o vor desavarsi! Vom ajunge precum Brazilia si India, la imunizarea naturala a populatiei. Pentru cei care mor, ”Ghinion”…

  3. Revoltator!
    Astazi, scolile au primit ordin 5558 privind inceperea cu prezenta fizica doar daca sunt vaccinati peste 60% din angajati…!
    Dubios si revoltator, pt ca nu se tine cont si de numarul celor cu certificat “trecut prin boala”.
    Este doar presiune asupra scolilor, sa se vaccineze masiv.
    Este o masura diabolica de tensionare a relatiei dintre scoala si familiile elevilor, desi toti vor sa fie la clase!
    Au ajuns profesorii sa fie suspectati de raspandirea covid? Elevii nu…? Doar se stie ca vaccinatii transmit oricum!
    Parintii injura profesorii, guvernantii sarbatoresc dezbinarea

  4. Vai!
    Dar domnule Ministru, cine verifică dacă școala declară pe bune câți profesori sunt vaccinați?
    La școlile/ grădinițele private interesul e să înceapă urgent cursurile pentru că altfel părinții pot să pună problema neachitării taxei întregi. Bun. Și cum pot eu, părinte ce mă interesează siguranța copilului să aflu dacă într-adevăr, mai mult de 60 la suta din personal e vaccinat? Cum pot fi eu sigură?

    1. scolile raporteaza deja de luni de zile situatia angajatilor vaccinati, deci se stie demult cati sunt vaccinati in scoala X

  5. Acestui ministru ii pasa doar de Bucuresti, restul tarii nu conteaza. In loc sa faci turul televiunilor mai bine faci turul scolilor prin tara.

  6. In negocierile PNL-PSD nu le ies calculele si ministrul asta e in plus. Ca sa-l poata da afara l-au pus sa dea ineptia asta de ordin. Evident ca la toata smecheria lui nu si-a dat seama ca asa il dau astia afara. Cine va suferi? Copiii, părinții și nu în ultimul rand profesorii. Dezbinare nemaiauzita nicaieri in lume. Rusine celor care ne conduc!

  7. sper sa fie publicat acest comentariu
    Daca mai intereseaza pe cineva opinia unui specialist:Octavian P Jurma, ca ne place sau nu tot ce a spus s/a adeverit:Nu pot sa exprim in cuvinte ce sentiment imi lasa aceasta decizie…
    Nu au preluat nimic din propunerile si petitiile zecilor de mii de parinti si a asociatiilor care ii reprezinta. 0% dialog social, 100% dictat politic in spirt cazon de tip „ordinul se executa, nu se discuta”
    Aruncand acest criteriu, perfect arbitrar, de „60% dintre profesori si personal vaccinati” doar ca pretext pentru a ignora situatia epidemiologica, Presedintele arunca securea razboiului in sanul societatii civile de parca nu am fi suficient de divizati.
    Efectul epidemiologic al masurii este infim. 60% din personal vaccinat nu poate impiedica scoala sa devina un focar, pentru ca inseamna un procent de sub 30% din comunitatea scolii respective.
    Efect este psihologic insa este imens pentru ca obligatia de vaccinare nu este inclusa in ordin, doar invitatia la ura si resentimente.
    Probabil a fost mutilata propunerea ca scolile sa se deschida in functie de rata de vaccinare din localitatea respectiva + incidenta sub 3 la mie + certificat verde la intrarea in scoli pentru toti (elevi + profesori) + o carantina pentru toti pana coboram sub 3 la mie + certificat verde pentru toti dupa 3 la mie.
    Acum e vina profesorilor ca nu se deschid scolile. Ei au devenit inamicul numarul 1 din cauza carora scoala nu se poate deschide, nu incompetenta si neglijenta voastra. Am terminat cu demonizarea medicilor si acum a venit randul profesorilor.
    Ce sa facem? Ar trebui ca parintii sa fugareasca profesorii cu furcile pe strada ca se se vaccineze? Sa ne transferam copiii in scolile vaccinate?
    Cand sa se vaccineze profesorii si personalul scolar? De ce nu au auntat asta acum 2 saptamani? Se stia exact unde vom fi azi. Gata cu certificatul verde? De ce nu il folosim?
    Dar copiii ce bai au? Ei de ce sa nu fie vaccinati 60% in licee?
    Dar parintii ce bai au? Ei de ce sa nu fie vaccinati 60%.
    Dar comunitatea in care traiesc elevii ce bai are? De ce sa nu fie vaccinata 60%?
    Dar tara ce bai are? De ce sa nu fie vaccinata 60%?
    Sute de copii in spitale, zeci de copii la ATI, sute de orfani. Zeci de profesori morti, sute de profesori si mii de parinti schiloditi de boala. Acesta e pretul scolii deschise indiferent de gravitatea situatiei epidemiologice doar ca sa nu inchidem nimic in jurul scolilor.Greu job sa prezinti serios haosul care va urma de luni in scoli ca organizare rationala. Nervii parintilor si profesorilor va fi egalat doar de inutilitatea mascaradei.
    Era mai cinstit inainte. Nu ne intereseaza riscul epidemiologic in scoli si produs de scoli. Cu asta basta Ce sens are sa vopsim stalinismul in… specialism, sau cum sa ii spunem?
    Au distrus din nou campania de vaccinare dar si certificatului verde. Pregatiti-va sa o luam de la capat…
    Ma opresc aici pentru ca revolta ma face sa scriu lucruri pe care apoi o sa le regret.

  8. Nu pot pentru viața din mine să înțeleg logica din decizia asta. Nu profesorii răspândesc Covid, ci elevii, lipsa restricțiilor duce la creșterea cazurilor. În clasa mea procentajul vaccinării între elevi este de 0.8%, iar rata de vaccinare între personal este de peste 80%. Pe cine interesează dacă portarul este vaccinat, în timp ce sub 1% din elevii unor clase nu sunt. Decizia a fost luată de parca profesorii sunt singurele persoane ce interacționează cu elevii, nu ei între ei. Sunt elevi nevaccinați ce beau din aceeași sticlă cu apă iar voi mergeți după profesori de parcă ei aduc Covid în școală.

    1. ei lasa, ca la noi la clasa, invatatoarea nu poarta masca. Deci cred ca regulile nu se respecta de nici o parte, tipic romanesc.

  9. Au stat 2 săptămâni efectiv degeaba.
    Doar ca sa schimbe două articole, cu informații disponibile si acum 2 săptămâni.

    Elevii, parintii si sindicatele vin cu zeci de propuneri pertinente si fezabile iar două ministere nu sunt in stare sa ofere ceva clar, predictibil, eficient, argumentat pedagogic sau medical.

    Acesti ministri fac mai mult rău decât bine.

  10. Nu ma pricep la drept constitutional, dar cred ca masura e discriminatorie in multiple sensuri: pe de o parte, ii impiedica pe cei care traiesc in localitati cu rate de infectare mici (poate chiar zero!) sa vina la scoala, ceea ce, cum bine stie toata lumea in afara de Cel-Al-Carui-Nume-Nu-Poate-Fi-Rostit-Fara-Greata, se intampla mai ales in mediul rural, unde copiii nu au conditii pentru cursuri online; pe de alta parte, ii expune fara mila pe cei care fac scoala in localitati cu rata foarte mare de infectare, in special in orase, unde, in general, exista conditii pentru scoala online.

    Probabil sindicatele ar trebui sa faca si ceva concret, nu doar sa dea din gura, si sa atace pe cai legale aceasta hotarare aberanta. Dar, indiferent de asta, ceea ce va urma va fi o crestere a infectarilor. In curand vom fi acolo unde eram acum doua saptamani.

  11. Terifiant!
    Ce presiuni s-or fi pus pe medici sa accepte tacit ca la orice incidenta a cazurilor, elevii sa se prezinte fizic la școală, ajungand aici cu mijloacele aglomerate de transport…
    Vor reîncepe cursurile in regim hibrid(elevi din familii cu covid) si cursuri tinute de catre profesori in clase goale, online(clase cu cazuri de covid).
    Asa ne-am chinuit cu totii, profesori si elevi, asa ne vom chinui in continuare, in loc sa se faca cursuri online pana scade in Bucuresti si Ilfov incidenta imbolnavirilor.

    1. N-ai invatat nimic din experienta de pana acum? “pana scade incidenta”? Pai scade doar vara si in perioada concediilor, si creste la un timp dupa toate parangheliile permise o data cu marea relaxare, fix cand ar trebui sa inceapa scoala! Dar la biserica e permis indiferent! Hai sa testam si slujbe religioase online si scoala in persoana, sa vedem cum evolueaza cazurile!

      1. Gogule, incidenta creste tocmai din cauza nesimtirii cu care cei de care pomenesti inteleg sa se distreze.
        Si din cauza lor, li se imbolnavesc si copiii, vin la școală chiar asimptomatici fiind si isi imbolnavesc colegii vulnerabili. Si tot asa, bulgarele de zapada se rostogolește, creste si “noroc” de Câmpeanu, ca stie sa intretina si sa crească valurile pandemiei.
        Sa iti traiasca dictatorul intru multi ani si sa ai parte numai de astfel de indivizi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Câte 70-80 de lucrări primite de profesori la corectat, “până luni”, după simularea de BAC 2024. Mulți evaluatori spun că termenul e imposibil / Profesorii ar trebui plătiți pentru aceste simulări ale examenelor naționale, potrivit liderului sindical Marius Nistor

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat pentru Edupedu.ro că profesorii care evaluează lucrările de la simularea examenului de Bacalaureat au un număr mare de lucrări…
Vezi articolul