Elevii din două județe vor fi testați o singură dată săptămâna aceasta din cauza întârzierilor cu distribuția de teste de salivă

2.950 de vizualizări
Foto: © Ellinnur Bakarudin | Dreamstime.com
Elevii din județele Bistrița-Năsăud și Timiș vor fi testați doar o dată săptămâna aceasta, în loc de două ori așa cum a stabilit hotărârea CNSU, din cauza problemelor de aprovizionare a școlilor cu teste de salivă la timp. Amintim că încă de la finalul săptămânii trecute au început problemele când testele nu au mai ajuns vineri în școli, iar responsabilitatea pentru întârzieri a fost pasată între Sorin Cîmpeanu și Raed Arafat. Responsabil pentru încheierea contractelor și distribuirea testelor este IGSU, care este subordonat DSU, departamentul din cadrul Ministerului de Interne condus de secretarul de stat Raed Arafat. Duminică, Ministerul Educației și Grupul de Comunicare Strategică au anunțat că testarea elevilor și copiilor de grădiniță nu se mai face luni și joi, săptămâna aceasta, ci marți și vineri din cauza întârzierii livrărilor de teste pe bază de salivă.

Elevii din Bistriţa-Năsăud vor fi testați abia joi, după ce Inspectoratul școlar a distribuit, marţi, unităţilor de învăţământ, testele de salivă preluate în cursul dimineţii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, potrivit Agerpres.

„Am încheiat distribuirea către şcoli în urmă cu puţin timp. Au fost preluate de la ISU azi-dimineaţă şi am chemat urgent directorii unităţilor de învăţământ. Astăzi am primit 32.400 (de teste de salivă – n.r.) şi mai aveam o tranşă de săptămâna trecută, de 24.000, pe care nu am distribuit-o pentru că erau insuficiente. Acest total de 56.400 l-am distribuit tuturor, este vorba despre un test per elev, cu testarea efectuată joi”, a precizat Aurelia Dan, inspector școlar general.

Mai departe, unităţile de învăţământ se vor ocupa de asamblarea testelor de salivă, de gruparea acestora pe clase sau grupe şi de distribuirea către elevi şi preşcolari.

La nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, unde toate şcolile funcţionează în format fizic, testarea copiilor se face la domiciliu, cu câteva excepţii: pentru trei unităţi de învăţământ s-a optat ca testarea să fie realizată la şcoală, iar pentru alte patru se face în regim mixt.

În urma testărilor pentru COVID-19 de lunea şi joia trecută, nu a fost raportat niciun rezultat pozitiv. 

La Timiș, testele au ajuns abia în noaptea de luni spre marți la inspectoratul școlar

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Timiş, Marin Popescu, a declarat, miercuri, că elevii din judeţ vor fi testaţi o singură dată în această săptămână, întrucât testele de salivă au fost primite în noaptea de luni spre marţi şi nu au mai putut fi distribuite părinţilor, transmite Agerpres.

Până în acest moment, în judeţ au fost recepţionate 284.120 teste de salivă în trei tranşe, din care 67.200 au ajuns luni seara.

„Noi mai aveam o rezervă din primele două tranşe, rezervă de 40.000 de teste care au acoperit necesarul pentru Timişoara, distribuite vineri, astfel că luni acestea au putut fi aplicate. Timişoara a fost prioritară datorită mobilităţii urbane foarte mari şi nevoii de a monitoriza răspândirea virusului în comunitate. În această săptămână se aplică doar un test. Ne-am dori să testăm mai mult, cel puţin de două ori pe săptămână, dar regula de testare de luni şi joi a căzut, pentru că distribuţia testelor de salivă către judeţe este în zile diferite. Vom vedea cum vor decurge lucrurile pentru perioada următoare, în privinţa distribuirii testelor de salivă în judeţ. Inspectoratul Şcolar doar distribuie ceea ce primeşte”, a explicat Marin Popescu.

În primele două zile ale săptămânii, din testele de salivă aplicate (din stocul de rezervă) 12 au fost pozitive, din care şase au fost confirmate prin RT-PCR, cinci infirmate, iar pentru un caz se aşteaptă rezultatul.

De asemenea, luni au fost raportate 12 cazuri de elevi şi un cadru didactic pozitivi, dar care nu au făcut testul de salivă, ci RT-PCR, iar marţi au fost confirmaţi patru elevi, prin aceeaşi metodă, mai informează Agerpres.

Foto: Ellinnur Bakarudin | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
Mai avem nevoie de teste de salivă pentru încă 9 săptămâni în afară de aceasta, spune Sorin Cîmpeanu: Am transmis IGSU graficul – se ia vacanţă pe 23 decembrie, se revine la şcoală, unii pe 3 ianuarie, alţii pe 10 ianuarie
Pentru 46 de teste pozitive de salivă de săptămâna trecută nu există un răspuns, spune ministrul Educației: Pentru că nu poți să obligi părinții să meargă la testare PCR, nu există obligativitatea legală, deși ar trebui să fie acest lucru

3 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Editarea notelor și absențelor din catalogul electronic este permisă doar profesorului responsabil de disciplină, unul dintre standardele tehnice necesare pentru utilizarea catalogului electronic în școli – proiect

Editarea notelor și absențelor din catalogul electronic este permisă doar profesorului responsabil de disciplină/modul, potrivit unui proiect de ordin care stabilește standardele tehnice minime necesare pentru utilizarea catalogului electronic în…
Vezi articolul

Cursuri gratuite de latină și greacă veche pentru elevii de gimnaziu și liceu, organizate de Facultatea de Limbi Străine a Universității din București. Orele încep pe 7 octombrie și se țin online pentru elevii care nu sunt din Capitală

Elevii de gimnaziu și liceu pasionați de latină și greacă veche pot participa la cursuri gratuite de limbi clasice în fiecare sâmbătă, din 7 octombrie, organizate de departamentul de Filologie…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ Ministerul Educației a solicitat Ministerului Sănătății să spună dacă testele pe bază de salivă pot fi administrate elevilor la domiciliu sub supravegherea părinților: Ar fluidiza foarte mult procesul de screening / Ministerul cere și INSP o opinie oficială privind rata de vaccinare de 60%

Testele pe bază de salivă pot fi administrate elevilor și copiilor la domiciliu sub supravegherea părinților? Această întrebare a fost adresată de Ministerul Educației, public, Ministerului Sănătății, potrivit unui comunicat…
Vezi articolul