Europa FM: Ministerul Educației caută soluții juridice să-i oblige prin lege pe toți profesorii să predea online

31.368 de vizualizări
Foto: © Milkos | Dreamstime.com
Ministerul caută soluții juridice să oblige prin lege toate cadrele didactice să predea online, au declarat surse din instituție citate de Europa FM. Informația apare după ce Edupedu.ro a publicat sâmbătă un document prin care Ministerul Educației solicită școlilor să se pregătească pentru cursuri online.

“Surse din cadrul MEC au declarat pentru Europa FM că instituţia  caută soluţii juridice să oblige, prin lege, toate cadrele didactice să predea online.

Chiar mâine, reprezentanţi ai MEC se vor întâlni cu cei ai Autorităţii pentru Protecţia Datelor Personale pentru a găsi soluţii menite să prevină eventuale procese intentate de cadrele didactice care nu vor să apară în faţa camerelor video”, scrie Europa FM într-o analiză publicată duminică în care mai apare și punctul de vedere al noului subsecretar de stat Jean Badea, care a spus că recomandarea făcută de minister școlilor, de a-și face cont pe platformele online gratuite oferite de Google și Microsoft, “nu este limitativă”. Acesta a explicat că acolo unde școlile au deja alte platforme, pot lucra pe acelea, dar le pot integra și pe cele recomandate.

“Facem recomandarea tuturor instituțiilor de învățământ ca să-și activeze aceste licențe. Nu este o comunicare limitativă, în sensul în care dacă deja dețin alte platforme sau utilizează alte platforme pe care au deja experiență de lucru, ele le pot fi folosite în continuare, însă cu siguranță pot integra și aceste două soluții”, a declarat Jean Badea pentru Europa FM.

Surse din cadrul Ministerului Educaţiei au mai declarat pentru Europa FM că multe cadre didactice nu vor să predea online. La minister, au ajuns şi cereri absurde, potrivit publicației citate: unele cadre didactice au condiţionat predarea pe internet de plata chiriei la locuinţa în care stau sau au cerut drepturi de autor.

Reamintim că de vineri, 25 septembrie, din cauza alegerilor locale, majoritatea şcolilor din ţară vor fi închise 3 zile, în Capitală 4. Luni se va discuta dacă și ziua de joi va fi fără cursuri față în față. Ministrul Educației Monica Anisie a anunțat că în această perioada toate cursurile vor continua online.

Foto: © Milkos | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil. Pentru școli, elevi și studenți Dreamstime.com oferă 50% reducere la toate planurile, până la sfârșitul lunii septembrie.


24 comments
  1. @cristina
    Arogant/a cum sunt, o sa-ti raspund mai sacadat de data asta.
    1. Daca de partea cealalta a baricadei ar aparea, prin miracol, vreun parinte mai inteligent ca tine si care nu si-ar varsa frustrarile de vreo 3-4 luni incoace pe orice picior de profesor prinde, l-as asculta cu placere daca ar avea solutii concrete.
    2. Iti repet, din aroganta si nu din alta cauza, ca nu profesorii sunt vinovati de faptul ca orele la gimnaziu au ramas la fel de multe, ci ministerul care amana aplicarea legii. Nu e greu, pana si tu poti intelege, nu cere un efort intelectual foarte intens.
    3. Te plangi ca are program incarcat. Pai mai elibereaza-l tu atunci de meditatiile pe care, foarte posibil, i le vari pe gat fara sa-l/sa o intrebi, mai du-l/-o la un sport (cum mergeai tu cand erai pionier, intre doua gherghefuri facute la lucru manual) si, in general, invata-l/-o ca viata nu e facuta din pauze, ci din munca, preferabil fara sa fii agatat/a de poala mamei.
    4. Despre sistem, ei da, aici iti dau dreptate. De pe vremea traforajului tau si pana astazi nu s-a schimbat nimic. Se alearga cu disperare dupa niste note (copiii mai in spate, parintii mai vartos) mincinoase, se traieste cu iluzia odraslei cu #10 pe linie# care trebuie sa prinda #o scoala buna#. Asta le bagati copiilor in cap inca de cand sunt mici, de asta alergati voi, parintii, dupa gradinite, scoli si licee #de fite#. Ii obositi mult mai mult decat cele 30+ ore de la scoala.
    5. Ai fi impacata cu ideea unei scoli profesionale cinstite pentru copilul tau, daca asta i-ar placea sa faca?
    Bref, mai ia o pauza de la atacat de-a valma profesorii si mai uita-te in propria ograda. Te rog sa nu-mi raspunzi, am treaba multa cu copiii aia carora le sunt prof/a caci, nu-i asa, e vai de ei….

  2. Vin cu laptopul de acasă. Cumpărat din salariul meu, în timp ce nu-mi permit o nouă pereche de ochelari! Cu microfonul meu, camera video a mea, internetul meu, curentul meu electric, programele (MS Office, antivirus cu licență… că de, avem ore on-line și să ne protejăm etc.) cumpărate tot din salariul meu. E ca și cum dacă m-aș anagaja macaragiu ar trebui să vin cu macaraua de acasă… plus combustibilul.
    Uitați ce face Italia: https://cartadeldocente.istruzione.it/#/
    Stau la laptop peste 14 ore/zi, zilnic. Spor de calculator? Nu și în învățământ, din păcate. Nici măcar un control oftalmologic gratuit, o reducere la lentile…

  3. Înțeleg că este greu atât pentru profesori cât și pentru copii.
    De ce nu vă revoltați că elevii din clasa a VIII-a au 30 de ore pe săptămână fără opționale? Probabil nu vă interesează. Aveți normele complete în continuare. Sindicatele și-au făcut treaba. Copiii nu contează.

    1. Mă voi revolta când voi înțelege de ce eu, copil fiind, am avut circa 40 de ore pe săptămână, repartizate în șase zile/săptămână (pentru că pe atunci doar duminica era zi liberă), iar copiii de azi nu pot „rezista” cu 30 de ore… Păi dacă nu pot, reduceți-le „norma” la zece ore, poate e suficient să știe să se semneze și să facă ceva calcule esențiale. De ce să știe cât mai mult? Probabil dăunează… Școala este PENTRU copii, cum să nu ne intereseze?

      1. Ce poantă bună! Am găsit un orar vechi de clasa a VII-a. Aveam 32 ore (sâmbăta 4 ore) din care 3 erau de lucru manual. Aveam timp să merg la antrenamente de 3 ori pe săptămână. Nu se făceau meditații pentru că nu era nevoie. În prezent, așa cum a spus reprezentata ministerului, școala îi pregătește pentru nota 6. Să nu mai vorbim și de presiunea mediei claselor 5-8.

        1. Mai ramane sa ne zici de PTAP, borcane si cravate rosii. Ia mai lasa-ne cu nostalgiile tale! Daca nu-ti rezista odrasla la scoala, retrage-o, bag-o la homeschooling si in pauze canta-i la flaut s-o eliberezi de stress. Si pregateste-o tu pentru Harvard daca n-ai gasit inca profesori pe masura ei. Ati luat-o razna de tot unii din parintii astia!

          1. Nu am motive sa am nostalgii. Pot sa comentez. Am raspuns la mesajul care facea referire la orarul de 40 de ore pe saptamana. Arogant/a, ca de obicei. Nu suportati nimic din ceea ce vine din partea cealalta a “baricadei” si sa va gandti ca nu detineti adevarul aboslut asa cum nici eu il detin. De cea au luat-o razna parintii? Ca vor reducerea numarului de ore? Pana acum nu am intalnit parinti, unii dintre ei profesori, care sa nu se planga de orarul incarcat. Vai de copiii carora le sunteti profesor/profesoara!

    2. @cristina
      Bate calu sa priceapa iapa. Ce legatura are articolul cu comentariul tau? Ai vreun odor care nu mai poate de atata scoala? Pai vorbeste cu Anisie, nu cu profesorii. Ea trebuia sa aplice legea si sa reduca nr de ore la gimnaziu, nu profesorii. Dar v-ati obisnuit, parintii astia ai lui peste, sa clantaniti pe aici la adresa profesorilor ca deh, e in trend. Cat ai vrea sa stea la scoala? Doua ore cu pauza de surmenare?

  4. Spor la căutat…nu le vor găsi! Prea mult este de argumentat…pentru un guvern incompetent! Ideea de a OBLIGA, atunci când tu NU OFERI NIMIC pentru a facilita un serviciu on-line, arată cât de penibil poți fi cu asemenea declarații!

    1. Sa ma oblige sa predau online? Laptopul nou e in service. Ce o sa mi faca? Sa mi dea altul, sa mi dea bani de net, curent..Un laptop e 2000 lei, abonament voce si net minim 80 lei, curent…fara numar…daca ai ai 15 clase ca mine, imbogatesti ionul…Deci ….Aloooo!!! Alooo! Nu va aud!!! Mos Craciun si prietenii sai!!! Roger, aici elfii slugarnici.Over!

  5. Ma apuca greata, dar spun lucrurilor pe nume!
    1. Nu poti pune pe nimeni sa iti munceasca, fara sa ii asiguri uneltele necesare muncii!
    2. Nu poti pune pe nimeni sa munceasca, pana nu te-ai asigurat ca detine toate cunostintele necesare! Altfel va provoca accidente, iar tu, ca angajator, esti responsabil!
    3. Nu poti fi pentru unii muma si pentru altii ciuma. Daca pentru angajatii din diverse domenii se acorda 2500 de lei daca au facut telemunca in starea de urgenta, pentru cei din invatamant nu se poate! Cum o veni asta?

  6. Cereri absurde?! Nu serios! Ceea ce cereti voi e absurd: auzi, sa ma oblige sa fac on line pe laptopul MEU, internetul MEU, casa MEA ( unde daca stau cu sau fara chirie mi se pare normal sa ma despagubesti tu, minister, care nu esti in stare de nimc, dar vrei sa te FOLOSESTI de ceea ce este AL MEU)!!!!! Voi tot de pe ale voastre lucrati in cabinetele caldute din minister! Sa va fie rusine! DEMISIA, INCOMPETENTILOR!!!

    1. Pai marirea pe care au amanat o pt la anul era de max 300 lei / cadru didactic si nu au zis nici pas …aceasta gaita e impotriva profesorilor de fapt , doar se preface jalnic !

  7. Raportat la numărul elevilor ce nu au dispozitive cu acces la internet, numărul profesorilor ce nu vor sa apară online este foarte mic. Ce facem cu elevii ce vor dar nu pot participa la orele online?

  8. Să ofere instrumentele necesare (laptopuri, tablete) și să se plătească conexiunea la internet. Până atunci nu poti obliga.

    1. Exact. Multe școli nu au infrastructura pentru online. Venim cu laptopul de acasă și ne plimbam cu el din clasa in clasa, facem hotspot cu internetul nostru. Sa ne spună d-na ministru ce alt sector bugetar mai lucrează pe baza resurselor materiale ale angajaților.

  9. E mai simplu si mai ieftin.De ce sa angajeze profesori si sa se faca in doua schimburi fără să fie nevoie de online?Banii de tablete au dispărut de mult…
    Eu zic sa va treziți la realitate si sa angajați oameni!Dacă ar fi putut ar fi obligat profesorul sa lucreze in doua schimburi dar si in conditiile astea sunt mulți care au renunțat ,daca le dubla normă de predare nu mai rămânea nimeni.

  10. Vorbe…
    Cum sa faca asta cand ei nu au asigurat acces la internet ,laptop sau cursuri de formare?
    Au mai tăiat si din salarii. Un laptop costa mai mult de jumătate din salariu,în condițiile în care trebuie să plătesc si întreținere, mâncare etc.Daca mai ai si o chirie.

  11. Dacă „specialistul” în educație muzicală specializată – vioară va găsi o atare soluție, mă închin!… Restul e tăcere!…

  12. Cu cine sa faci cursuri online? Se stie foarte bine ca majoritatea elevilor nu dispun de mijloace! Multi elevi, pentru a prinde semnal la telefon, merg in cimitire, pe dealuri, pe stiva de lemne, etc. Ei nu au dreptul la educatie? Suspendati cursurile pana reusiti sa faceti dotarea necesara, altfel cresteti discrepanta dintre sate si orase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Klaus Iohannis: Posibil, achiziții de tablete pentru elevii fără acces la școala online / Copiii fără notă în catalog de la începutul semestrului II vor fi chemați la școală / Pe vară trebuie să ne pregătim pentru un posibil val II de epidemie

Ministerul Educației pregătește o “posibilă” achiziție de tablete, pentru elevii care nu au acces la educația online, a anunțat președintele Klaus Iohannis. În cadrul unei conferințe de presă susținute la…
Vezi articolul

BREAKING Săptămâna viitoare toate școlile din județul Cluj ar putea trece în sistem online, susține ministrul Sănătății: În anumite județe sistemul de sănătate “dă semne de blocare” / 7 județe au trecut de 50% grad de ocupare a paturilor COVID

În prezent, județul Cluj are o rată de ocupare a paturilor cu bolnavi Covid-19 este de 67,5% – județ cu cea mai mare rată, (n.red. criteriu pentru intrarea școlilor online…
Vezi articolul

Radu Szekely, consilierul ministrului Educației: ”Poate măsura justă ar fi fost (…) să fie suspendați toți profesorii nevaccinați” / Explică faptul că decizia nu putea fi luată de minister, ci doar de parlament

Consilierul ministrului Educației, Radu Szekely, susține că o eventuală măsură prin care cadrele didactice ar fi fost obligate să se vaccineze, pentru a putea profesa, nu este la îndemâna ministerului,…
Vezi articolul