Evaluarea Națională 2019: Examenul la Limba și literatura română, susținut astăzi de absolvenții clasei a VIII-a

7.580 de vizualizări
Rezultatele de la Evaluarea Națională
Foto: Freepik.com
Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a începe astăzi, cu examenul la Limba și literatura română, potrivit calendarului anunțat de Ministerul Educației. Subiectele de la Română vor fi afișate oficial la ora 15:00 pe pagina subiecte.edu.ro și pe Edupedu.ro. Examenul începe la ora 9 și se încheie la ora 11. Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a este, de fapt, prima evaluare cu miză clară în traiectoria școlară: admiterea la o anumită clasă de liceu sau la o școală profesională.

Regulile examenului de Evaluare Națională 2019 prevăd că elevii nu au voie să iasă din examen mai devreme de o oră și trebuie să scrie numai cu cerneală sau pastă de culoare albastră. Rezultatele de la Evaluarea Națională 2019 se afișează pe evaluare.edu.ro și pe Edupedu.ro, pe 25 iunie, după care urmează contestațiile.

La examenul de Limba română, elevii sunt așezați câte unul în bancă, în ordine alfabetică, pe clase. Pe ușa fiecărei săli de examen este afișată lista cu numele elevilor repartizați în sala respectivă.

Elevii trebuie să respecte o serie de reguli în timpul examenului. 

La Evaluarea Națională 2019 s-au înscris 154.956 de absolvenți ai clasei a VIII-a, în 4.833 de centre de examen, conform situației centralizate de Ministerul Educaţiei, potrivit edu.ro. Este cel mai mare număr de elevi înscrişi din 2015 încoace, potrivit datelor oficiale.

Când a apărut Evaluarea Națională

Cunoscută în trecut drept Examenul de Capacitate, forma actuală a evaluării a fost introdusă în 1999 pentru a certifica nivelul de învăţare al elevilor la sfârşitul ciclului gimnazial, în baza aceloraşi standarde naţionale pentru toţi elevii. Aceasta înlocuieşte examenele de admitere organizate înainte de către diferitele
licee, examene care au fost eliminate.

Scopul evaluării, potrivit unei analize OECD, este testarea nivelului individual de învăţare al elevilor în vederea accesării învăţământului secundar superior: liceu (teoretic, vocaţional, tehnologic) sau școală profesională.

Punctajul unui elev este calculat în baza rezultatului obținut la evaluarea din clasa a VIII-a, care reprezintă actualmente 80% din media elevului. Mediile generale de absolvire a claselor V-VIII ale elevului, inclusiv media la purtare, deţin o pondere de 20%. Ţinând cont şi de opţiunile lor individuale, elevii sunt repartizaţi în baza acestui punctaj final la un liceu şi un tip de program pe care urmează să le frecventeze. Repartizarea este computerizată și detalii despre Admiterea la liceu sunt aici.

Calendar Evaluarea Națională

18 iunie 2019       Limba şi literatura română – examen scris
20 iunie 2019       Matematică – examen scris
21 iunie 2019       Limba şi literatura maternă – examen scris

25 iunie 2019      Afişarea primelor rezultate la școli, pe Edupedu.ro și edu.ro (până la ora 12:00), urmată de înregistrarea contestațiilor (între orele14:00 – 20:00)
29 iunie                Afișarea rezultatelor finale

CALENDAR ADMITERE LICEU 2019:

3 – 7 iulie 2019:              Elevii de clasele a VIII-a completează opțiunile în fișele de înscriere la liceu (aleg liceele și specializările la care vor să studieze, începând cu cea pe care și-o doresc cel mai mult) și introducerea în baza de date computerizată a datelor din fișele de înscriere

4 – 8 iulie 2019:              Elevii și părinții verifică fișele de înscriere la liceu și corectează eventualele greșeli în baza de date computerizată

12 iulie 2019:                 Repartizarea computerizată la liceu a absolvenților de clasa a VIII-a

15 – 18 iulie 2019:         Depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați

19, 22 și 23 iulie 2019: Rezolvarea de către comisia județeană de admitere a situațiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată, a repartizării candidaților care nu și-au depus dosarele de înscriere în termen și a candidaților care nu au participat sau au participat, dar nu au fost repartizați în etapa repartizării computerizate

FOTO: School photo created by freepik – www.freepik.com

Citește și:

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like