Evaluarea Națională 2020: Elevilor cu peste 37.3 ̊C li se mai ia de încă trei ori temperatura, la interval de 2-5 minute. Cei cu febră nu intră în examen

6.969 de vizualizări
Foto: captură Youtube
Ministerul Educației anunță într-un comunicat cu regulile de Evaluare Națională că, în zilele de examen, la intrarea în școală cadrele medicale vor face triajul epidemiologic al elevilor astfel: vor lua temperatura candidaților la Evaluarea Națională, “temperatură ce nu trebuie să depășească 37.3 ̊C”. “În cazul în care temperatura înregistrată depășește maximul admis, se repetă măsurarea acesteia de trei ori succesiv, la interval de 2-5 minute”, adaugă Ministerul Educației.
 • Regulile de triaj au fost comunicate de Ministerul Educației la câteva ore după ce Avocatul Poporului i-a cerut de urgență să elimine limita de 37,3 °C stabilită anterior drept condiție pentru ca elevii să poată intra în examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat
 • Atât ministrul Educației, cât și ministrul Sănătății au refuzat, la solicitarea Edupedu.ro, să dea o lămurire în legătură cu ce fac elevii, după decizia Avocatului Poporului

Ministerul Educației anunță astăzi, 12 iunie, că elevii “care au avut temperatura peste maximul admis” vor susține probele conform unei proceduri speciale, în perioada 22 iunie – 4 iulie. Instituția menține, așadar, triajul epidemiologic și temperatura 37.3 ̊C ca prag maxim pentru intrarea în examen. 

Cum se va efectua triajul epidemiologic al elevilor, luni:

În zilele de examen, la intrarea în centrul de examen (în școală), cadrele medicale vor efectua triajul epidemiologic al elevilor astfel:

 • Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact, temperatură ce nu trebuie să depășească 37.3 ̊C. În cazul în care temperatura înregistrată depășește maximul admis, se repetă măsurarea acesteia de trei ori succesiv, la interval de 2-5 minute;
 • Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact se va realiza la umbră;
 • Observarea clinică a simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată).

Fiecare centru de examen trebuie să aibă covorașe dezinfectante, măști de protecție pentru elevi și profesori, substanțe dezinfectante pentru mâini, precum și să:

 • se realizeze curățenia și dezinfectarea pardoselilor, a obiectivelor din sala de curs (pupitre, mese, scaune), clanței ușii, mânerelor de la geamuri, pervazul ferestrei, prin ștergere cu apă și detergent, apoi cu substanțe biocide;
 • intrările/ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare, către sălile de examen și alte încăperi, vor fi semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat;
 • se asigură existența, în regim permanent, de săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar;
 • În sălile de clasă examenele se vor desfășura prin stabilirea locurilor astfel încât să existe o distanță între candidați, pe rânduri și între rânduri, de 2 m unul față de celălalt.
Comunicatul integral al Ministerului Educației:

Peste 170.000 de absolvenți ai clasei a VIII-a vor susține Evaluarea Națională, sesiunea 2-27 iunie 2020

La Evaluarea Națională din sesiunea 2-27 iunie 2020 s-au înscris 172.482 de absolvenți ai clasei a VIII-a, dintre care 16.004 în municipiul București, conform situației centralizate de către Ministerul Educației și Cercetării.

Examenul începe luni, 15 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Miercuri, 17 iunie, se desfășoară proba la Matematică. 10.294 de absolvenți ai clasei a VIII-a vor susține joi, 18 iunie, proba la Limba și literatura maternă.

Probele pentru examenele naționale încep la ora 9:00 și se vor desfășura în 4.337 de centre de examen.

Primele rezultate vor fi comunicate marți, 22 iunie, până la ora 14:00 (în centrele de examen).

Contestațiile pot fi depuse în zilele de 22 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 23 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00). Acestea pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi afișate sâmbătă, 27 iunie.

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Probele sunt monitorizate audio-video.

Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor, creion negru pentru realizarea desenelor/schemelor și instrumente de desen la proba de Matematică.

Pentru elevii care solicită și primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naționale de Organizare a Evaluării Naționale în vederea susținerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează proba scrisă/probele scrise, după finalizarea ultimei probe prevăzute în Calendarul de desfășurare a Evaluării Naționale.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. De asemenea, elevii vor fi informați că este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări/materiale: manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).

Elevii aflați în izolare/confirmați pozitiv cu noul coronavirus vor susține probele conform unei proceduri speciale, în perioada 22 iunie – 4 iulie. La această etapă vor participa doar absolvenții care au avut temperatura peste maximul admis, au fost in izolare, carantină, au afecțiuni cronice care pot crește receptivitatea sau severitatea afecțiunii în contextul pandemiei, sunt spitalizați/internați, în prima etapă a examenelor naționale, pentru diverse afecțiuni.

În zilele probelor de examen, la intrarea în centrul de examen/unitatea de învățământ, cadrele medicale vor efectua triajul epidemiologic al elevilor astfel:

 • Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact, temperatură ce nu trebuie să depășească 37.3 ̊C. În cazul în care temperatura înregistrată depășește maximul admis, se repetă măsurarea acesteia de trei ori succesiv, la interval de 2-5 minute;
 • Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact se va realiza la umbră;
 • Observarea clinică a simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată).

Reamintim faptul că fiecare centru de examen va dispune de echipamente și materiale de protecție (covorașe dezinfectante, măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini, etc). De asemenea:

 • se realizează curățenia și dezinfectarea pardoselilor, a obiectivelor din sala de curs (pupitre, mese, scaune), clanței ușii, mânerelor de la geamuri, pervazul ferestrei, prin ștergere cu apă și detergent, apoi cu substanțe biocide;
 • intrările/ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare, către sălile de examen și alte încăperi, vor fi semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat;
 • se asigură existența, în regim permanent, de săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar;
 • În sălile de clasă examenele se vor desfășura prin stabilirea locurilor astfel încât să existe o distanță între candidați, pe rânduri și între rânduri, de 2 m unul față de celălalt.

Ministerul Educației și Cercetării pune la dispoziția celor interesați o linie TELVERDE – 0800801100 – pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul Evaluării Naționale. Numărul va fi disponibil în perioada 15 – 18 iunie, între orele 8:00 – 16:00, iar vineri, 19 iunie, între orele 8:00 -14:00.

Media generală obținută în cadrul Evaluării Naționale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenții clasei a VIII-a își vor putea continua studiile în învățământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toți elevii care au finalizat ciclul gimnazial.”

Informații de background

Recomandarea Avocatului Poporului vine cu 3 zile înainte de primul examen din cadrul Evaluării Naționale 2020.

Amintim că prima soluție comunicată de Ministerul Educației pentru examenele din acest an a fost chiar organizarea unor săli de examen speciale pentru elevii care vor fi găsiți la triajul epidemiologic cu temperatură peste 37,3% grade Celsius.

Facem niște săli speciale în care ei [candidații cu temperatură peste limită – N.Red.] să susțină evaluarea. În altă sală decât restul copiilor, astfel încât să nu se simtă ceilalți în pericol”, anunța pe 26 mai 2020 secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar din Ministerul Educației, Rodica Barcari, pentru stiriedu.ro. “Noi acum lucrăm la o procedură, pentru că am cerut punctul de vedere al Ministerului Sănătății. Vrem să avem o procedură bine fundamentată despre ce facem cu copiii care au o temperatură mai mare de 37,3 grade Celsius, să fie într-o sală specială, în funcție de ce ne recomandă și Ministerul Sănătății. Adică niciun copil să nu fie discriminat și să poată susține examenul”, preciza atunci Barcari.

Doar două zile mai târziu, pe 28 mai 2020, președintele Klaus Iohannis anunța că Evalaurea Națională a absolvenților de clasa a VIII-a se organizează anul acesta, pentru prima oară, în două sesiuni. “Pentru copiii, însă, care sunt bolnavi, care sunt găsiți cu febră la intrarea în școală, care sunt izolați împreună cu familia la domiciliu, deci pentru motive medicale și de carantină se organizează o a doua sesiune de Evaluare Națională începând din 29 iunie”, a declarat Iohannis.

Elevii și părinții au criticat dur decizia președintelui Klaus Iohannis de a nu accepta atunci o procedură specială pentru elevii identificați cu temperatură la prima sesiune de Bacalaureat. “Atragem atenția asupra faptului că elevii care, din varii motive, nu vor trece de triajul epidemiologic, vor fi condamnați la a renunța la facultatea pe care doresc să o urmeze”, au arătat aceștia într-un comunicat remis Edupedu.ro.

În urma criticilor lansate de Consiliul Național al Elevilor și de Federația Asociațiilor de Părinți, Guvernul a decis organizarea unei sesiuni speciale și pentru Bacalaureat, deși aici existau deja 2 sesiuni planificate: cea din vară, plus cea din toamnă la care Ministerul nu a renunțat.

Chiar astăzi, 10 iunie, în Monitorul Oficial au fost publicate cele două ordine de ministru de organizare a sesiunilor speciale de Evaluare Națională și BAC 2020, pentru elevii care din cauza condițiilor medicale sau pentru că au avut temperatura peste limita admisă nu au putut participa la prima sesiune.

Calendarul sesiunii “normale” de Evaluare Națională 2020:
2-5 iunie 2020 Înscrierea la evaluarea națională
15 iunie 2020 Limba și literatura română – probă scrisă
17 iunie 2020 Matematica – probă scrisă
18 iunie 2020 Limba și literatura maternă – probă scrisă
22 iunie 2020 (până la ora 14:00) Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
22 iunie (ora 16:00-ora 19:00) – 23 iunie (ora 8:00-ora 12:00) Depunerea contestațiilor
23-26 iunie 2020 Soluționarea contestațiilor
27 iunie 2020 Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor
Calendarul sesiunii “normale” de Bacalaureat 2020:

3 – 10 iunie 2020     Înscrierea candidaților

11  – 17 iunie 2020   Echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale

22 iunie 2020           Limba și literatura română – proba E a) – proba scrisă

23 iunie 2020          Limba și literatura maternă – proba E b) – proba scrisă

24 iunie 2020           Proba obligatorie a profilului – proba E c) – proba scrisă

25 iunie 2020           Proba la alegere a profilului și a specializării – proba E d) – proba scrisă

 30 iunie 2020         Afișarea rezultatelor la probele scrise – până la ora 12:00

 30 iunie 2020         Depunerea contestațiilor în intervalul orar 16:00 – 20:00

1 iulie 2020              Depunerea contestațiilor în intervalul orar 8:00 – 12:00

1 – 4 iulie 2020       Rezolvarea contestațiilor

5 iulie 2020            Afișarea rezultatelor finale

Calendarul sesiunilor speciale de BAC și Evaluare Națională 2020:

 

Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Citește și:

 

 

 

 


5 comments
 1. Au găsit cea mai simplă soluție, ca de obicei…ca și când copiii ar fi obiecte.
  Oare cum se simte un copil care e trimis acasă de la examen, pe bază de termometru? Protejat de ,,dușmanii poporului”, desigur. Poate că ne merităm conducătorii, pentru toată comoditatea noastră politică, dar copiii noștri cu ce au greșit să fie ,,eroii” ,,scenariilor” unor astfel de minți?

 2. Are dreptate Avocata poporului: poate avea temperatura de la emotii sau a alergat. Daca un elev are sau nu are Covid se poate vedea doar prin test de laborator. Deci elevii si preșcolari, cand intra intr-o institutie școlară, inclusiv ptr examenele naționale BAC si EN sa aduca act medical ca nu au COVID 19- asa cum si medicii au conditionat accesul la servicii medicale de acel act, asa sa se faca si in educatie…

  Cadrele didactice sa ii ia ca model pe medici ca au ajuns departe…

  Elevii trebuia puși să aducă, de la medic, ca nu au COVID 19- act emis de laboratoare cu nu mai mult de 72 ore în urmă, asa cum le iau părinții și pentru a-si duce copiii în vacante în țări straine. Acolo isi permit, deci au bani. De ce sa expui ceilalți elevi si cadrele didactice???

  Cum pot plăti pentru o consultație cu medici de 15 minute un astfel de test, pot plăti si pentru profesori, ca dau cu ei un examen de 180 minute… Sau profesorul este un sclav modern de mana a doua….

  Cum dau bani pentru sănătate, parintii sa dea si pentru test COVID 19 pentru a accesa educatia…

 3. Prostie mai mare nu poate exista. Prin astfel de masuri ministrul (guvernul) își da EVALUAREA,din păcate AU PICAT.

 4. La fiecare 2 zile Ministerul viseaza altceva: azi le facem sali speciale, maine nu i lasam in examene, azi nu mai termoscanam, maine le luam temperatura. De cand mama m a facut nu am pomenit atata indolenta si prostie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Harta mediilor de 10 la Evaluarea Națională 2022. De două ori mai multe medii de zece în toată țara / București urcă de pe locul doi în 2021, pe primul loc, având cele mai multe medii de 10 în 2022

Rezultatele de la Evaluarea Națională 2022 au adus 221 medii de 10 la nivel național, potrivit rezultatelor publicate de Ministerul Educației înainte de perioada depunerii contestațiilor. Cele mai multe medii…
Vezi articolul

Orele elevilor care nu dau simulările naționale pentru Evaluarea Națională și BAC 2024 trebuie să se desfășoare corespunzător, le transmite Ministerul Educației școlilor

Școlile trebuie să ia toate măsurile ca orele elevilor care nu sunt implicați în simulările examenelor naționale (Evaluarea Națională și BAC 2024) să se desfășoare în mod corespunzător, potrivit procedurii…
Vezi articolul

Pentru elevii cu tulburări specifice de învățare, Ministerul Educației recomandă părinților să depună cereri la școală pentru a obține tehnologii speciale în vederea examenelor de evaluare națională și bacalaureat, anunță Federația părinților

Ministerul Educației recomandă părinților elevilor care au nevoie de tehnologii speciale la examenele de evaluare națională și bacalaureat să depună o cerere la unitatea școlară, pentru ca acești elevi să…
Vezi articolul