Evaluarea Națională 2021. Sfaturi pentru proba scrisă la Limba Română de la profesoara Ecaterina Stanca: „Să fie atenți la participiu, aceasta este greșeala cea mai frecventă”

17.292 de vizualizări
Ecaterina Stanca / Foto: Facebook
Elevii trebuie să își împartă riguros timpul de lucru și să păstreze la final cel puțin 10 minute pentru recitirea lucrării. Toate textele trebuie citite cu atenție și acolo unde este nevoie, să își sublinieze cerința pentru a nu uita ce li se cere, îi sfătuiește profesoara de Limba Română Ecaterina Stanca de la Colegiul Național „Tudor Vianu” din Capitală.
Sfaturile pe care profesoara Ecaterina Stanca le-a dat pentru Edupedu.ro:

Subiectul I A

– precizarea legăturii între cele două texte date; prezentarea detaliată a legăturii identificate pentru fiecare dintre cele două texte;

– formularea clară a răspunsului la întrebare; ilustrarea răspunsului pe text;

– numirea textului cu care se face asocierea și precizarea corectă a autorului; numirea și prezentarea detaliată atât a asemănării, cât și a deosebirii.

– e recomandat ca aceste exerciții să fie făcute inițial pe ciornă pentru a permite încadrarea în numărul de cuvinte.

Subiectul II

– citirea cu atenție a cerinței;

– respectarea convențiilor specifice fiecărui tip de compunere;

– delimitarea clară a secvențelor;

– folosirea unui limbaj nuanțat;

– să fie atenți la limita de cuvinte;

– să ia creionul și să sublinieze cerința, acum le dau voie să sublinieze pe text și asta este foarte bine fiindcă sunt mulți copii care din neatenție pot pierde punctaj;

– pot primi un rezumat, o întâmplare reală sau imaginară, uneori le cere să includă o secvență descriptivă, una narativă, una explicativă sau dialogată;

– ar mai putea primi o caracterizare de personaj, deși aceasta e destul de grea pentru ei;

– pot primi prezentarea unei emoții în cadrul unei pagini de jurnal sau a unei scrisori, deci să știe ce trebuie să cuprindă fiecare din acestea două.

Unde au probleme copiii:

– atunci când trebuie să stabilească asemănări și deosebiri, mare atenție acolo, să fie atenți cum este formulat. Spre exemplu, cerința spune așa „Prezintă o legătură care se poate stabili la nivelul conținutului”, ei uneori se referă la faptul că în text este descris interiorul unei case. Însă, nu asta îl interesa pe autor, „la nivelul conținutului” înseamnă să găsească tema care leagă un text de celălalt text, să nu se lege de detalii, trebuie să vizeze esența.

– la rezumat mai au probleme pentru că nu știu să înlăture detaliile. La un rezumat trebuie să vizezi esența textului, trebuie să elimini toate detaliile din text.

– au o dificultate în a aduce argumente pertinente, care pot să ilustreze ceea ce vor să spună.

– un punct foarte greu este asemănarea și deosebirea dintre texte. Spre exemplu, la asemănare am avut inclusiv exemple de genul „acțiunea se petrece într-o casă în ambele texte”, nu se poate să dai un asemenea exemplu. Asemănarea sau deosebirea trebuie să fie la nivelul conținutului.

Ce trebuie să știe la gramatică:

– fonetică, iar aici sunt, de obicei, cerințe de genul „despărțiri în silabe”, „silabă accentuată, neaccentuată”, „numărul de litere și de sunete” (spre exemplu „eu” are două litere, dar trei sunete sau cuvântul „examen” are un sunet în plus față de numărul de litere), diftong, triftong și hiat, sinonime și antonime, mijloacele de îmbogățire a vocabularului (cuvinte derivate, compuse și formate prin conversiune, care își schimbă categoria gramaticală, și aici să fie atenți la participiu, ei nu văd valoarea adjectivală a participiului la „carte citită”, nu e adjectiv propriu-zis, este adjectiv provenit din participiu, prin conversiune, aceasta este greșeala cea mai frecventă).

– funcții sintactice. Li se cere cazul substantivelor și aici trebuie mare atenție când ai un nume predicativ, spre exemplu, atunci când ai „el este elev”, unii se iau după întrebare „ce este? – elev” și pun cazul acuzativ în loc de nominativ, dar el e nume predicativ și dacă nu are prepoziție, atunci e nominativ. Un alt exemplu: „crezându-se aceasta”, aici e tot subiect, „cine se crede? – aceasta se crede”, dar elevii se încurcă și îl iau drept complement și trec cazul acuzativ, dar el e nominativ, de fapt.

– construcții active, pasive sau reflexive mai pot apărea.

– la funcții sintactice au două tipuri de exercițiu: să recunoască funcția în text, sau să dea ei exemplu cu funcția respectivă. Le poate cere să dea ei un exemplu de circumstanțială de loc exprimată prin pronume în genitiv cu prepoziție.

– mai pot primi tipuri de enunțuri, dacă sunt exclamative, asertive, interogative, imperative sau negative.

-elevii trebuie să fie atenți la exercițiul la care li se cere corectarea greșelilor. De exemplu, în sintagma „lacul pe a cărui ape”, acordul gramatical este greșit. Articolul posesiv trebuie să fie la genul feminin, plural (ale) pentru că se acordă cu substantivul „ape”. În schimb, pronumele relativ se acordă cu substantivul antepus „lacul”, dar la cazul genitiv („cărui”). Așadar, construcția corectă este „lacul pe ale cărui ape”.

– atenție la folosirea greșită a virgulei între subiect și predicat.

Foto: Facebook/Ecaterina Stanca

Citește și:
VIDEO Evaluare Națională 2021 Programa școlară de limba și literatura română, explicată de experții de la Institutul de Lingvistică al Academiei Române. Prima lecție: noțiuni de fonetică și fonologie
Evaluarea Națională 2021. Testele de antrenament, seturile 14 și 15, au fost publicate: descarcă testele la Limba și literatura română, Matematică și Limba și literatura maternă
Baremele pentru testele de antrenament 14 și 15, pentru Evaluarea Națională și pentru testul 12, Bacalaureat, au fost publicate
Evaluarea Națională 2021 începe marți cu proba la Limba Română. În total, 131.177 de absolvenți de clasa a VIII-a, înscriși. Regulile pentru accesul în sala de examen și calendarul

2 comments
  1. Nu înțeleg de ce Edupedu, o publicație profesionistă, publică asemenea ”recomandări”, ele însele pline de greșeli de tot felul, începând de la titlul: ”Să fie atenți la participiu, aceasta este greșeala cea mai recurentă” și încheind cu ”– atenție la suprimarea virgulei dintre subiect și predicat” !!!???
    Doamnă profesoară și stimate redactor, câteodată tăcerea chiar e de aur!
    Mircea Bertea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

OFICIAL Măștile artizanale, permise în școală. În premieră, reguli obligatorii pentru toalete în condițiile impuse în școli la Evaluarea Națională și Bacalaureat, publicate în Monitorul Oficial

Condițiile de dezinfectare a claselor, de aerisire a sălilor între cursuri sau de intrare a elevilor la examenele naționale de Bacalaureat și Evaluarea Națională sunt definite într-un nou ordin comun…
Vezi articolul

Cum sunt subiectele de la Evaluarea Națională 2021? Ministrul Educației: Voi merge în fiecare dimineață și voi sta cu profesorii pentru a se extrage subiectele și, la fel cum am mai făcut, voi insista să fie rezolvate și la limba română și la matematică încă o dată acele subiecte care vor fi extrase

„Voi merge în fiecare dimineață și voi sta cu profesorii pentru a se extrage subiectele și, la fel cum am mai făcut, voi insista să fie rezolvate și la limba…
Vezi articolul

Admitere liceu 2023. AlegLiceu.ro – aplicația utilă pentru părinți și elevi care te ajută să îți găsești locul la profilul și specializarea vizate, pe baza mediei de admitere și a criteriilor dorite (P)

De anul acesta media de admitere la liceu nu mai ține cont de media din gimnaziu. Diferențele ce se vor înregistra în mediile de admitere din 2023 față de 2022…
Vezi articolul