Inspector general din Ministerul Educației: Ni s-a confirmat faptul că profesorul este cheia și că sunt foarte importante relațiile pe care el le construiește cu copilul

21.124 de vizualizări
Foto: © Sergey Novikov – Dreamstime.com
„Ni s-a confirmat faptul că profesorul este cheia și că sunt foarte importante relațiile: relațiile pe care el le construiește cu copilul, dar și relațiile pe care copilul și le construiește singur și la care, sigur, profesorul trebuie să fie atent”, a declarat Viorica Preda, inspector general pentru educație timpurie în Ministerul Educației, în cadrul unui eveniment organizat de Salvați Copiii România.
  • Joi, 9 noiembrie, Salvați Copiii România a prezentat rezultatele unei anchete preliminare despre fenomenul de bullying la vârste mici, în grădinițe, precum și metodologia dezvoltată de Mary Foundation și Save the Children Denmark.

Inspectorul general din Ministerul Educației a vorbit despre ce înseamnă educația socio-emoțională pentru copiii din grădinițe:

„Educația socio-emoțională, ați văzut, înseamnă să învățăm cine suntem, ce suntem, cum trebuie să reacționăm, să învățăm despre relații, cum să ne construim o relație frumoasă cu noi, dar și cu ceilalți, în așa fel încât să ne fie bine. Lucrurile acestea le-am avut în vedere, așa cum vă spuneam, și în momentul în care am structurat noul curriculum, unde există o zonă clară de dezvoltare socio-emoțională și unde avem, iată, și o fișă de apreciere a progresului copilului până la intrarea în clasa pregătitoare, dar avem și pentru zona mai mică, până la intrarea în grădiniță, cu niște repere, inclusiv pe partea de dezvoltarea socio-emoțională, de cum copilul poate să reacționeze cu ceilalți (…)”, a precizat Viorica Preda.

Ea a adus în atenție importanța relațiilor pe care profesorul le construiește cu copiii, precum și fișa de reflecție pe care au o de completat educatoarele:

„În sensul acesta am continuat, să zicem, construirea diferitelor instrumente. Unul dintre ele este și fișa de reflecție. Ea a apărut, inițial, în 2014, după ce noi, România, am participat la grupul de lucru pentru educație timpurie de la nivelul Comisiei Europene, grup de lucru în care s-a construit cadrul european pe calitate în domeniul educației timpurii și unde ni s-a confirmat faptul că profesorul este cheia și că sunt foarte importante relațiile: relațiile pe care el le construiește cu copilul, dar și relațiile pe care copilul și le construiește singur și la care, sigur, profesorul trebuie să fie atent. Și în acest context a apărut acea fișă de reflecție bazată strict pe interacțiuni: interacțiunea educatoarei cu copilul, interacțiunea copil-copil, interacțiunea educatoarei cu părintele și cu colegele. (…)

Lumea s-a temut atunci: „ce-i cu această fișă de reflecție? trebuie să completăm zilnic, în fiecare secundă ce se întâmplă?” Nu, departe de noi așa ceva, ci pur și simplu era o fișă pe care noi am recomandat să o aibă în portofoliul personal cadrul didactic și, din când în când, când am un moment de respiro, dacă există și acela – uneori este târziu în noapte, dar atunci când reușesc, să pot să mă uit pe ea și să văd: pe reperele de acolo, da, oare astăzi am reușit în timpul activităților să privesc copilul în ochi, cât de important este contactul vizual cu copilul? El se simte în siguranță atunci când el știe că vorbești cu el, comunici cu el. Asta înseamnă foarte mult pentru dezvoltarea lui socio-emoțională, pentru încrederea în sine (…). Acesta este, așa cum vă spuneam, unul din instrumentele cu care am venit în plus față de curriculum – fișa de apreciere a progresului copilului.”

Foto: © Sergey NovikovDreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


8 comments
  1. De când avem o țară plină de experți în educație, învățământul este la pământ.
    Asta dovedește cât de buni sunt experții, suntem o țară plină de părelologi PROȘTI.
    Experți peste experți, inspectori peste inspectori, …….

  2. De câte ori soare o idee buna cariile și moliile comuniste păstrate oe linie politica prin minister și inspectorat o schimonosesc sa fie tit cum vor ei
    Așa ca nimic nu se schimba indiferent de cât buni sunt profesoriii acești dinozauri ii duc tot spre superficialitate
    Hârtii situații iar elevii sunt printre aceste aberații cerute și verificate de “specialiștii “ numiți politic
    Funeriu a fost singurul ministru care încerca sa facă ceva
    Cartea de vizita a profesorului sa fie rezultatele elevilor dar sistemul la respins

  3. Iar se arunca in carca profesorilor toata responsabilitatea cand se stie bine sau se ignora cu buna stiinta interferenta, amestecul brutal in actul didactic, in demersul pedagogic al multor parinti semi-analfabeti si pe care profesorul e obligat sa ii asculte si sa ia in considerare toate ineptiile…
    Intre scoala si parinti trebuie sa existe conlucrare, dar decizia finala trebuie sa fie a dascalului in absolut tot ce tine de scoala !

  4. Da, din 2014, de cand invatamantul nostru intra in pamant. De la Europenica comandă.
    Nu v-ar fi rusine. Pai nu va e. Ca sunteti platiti bine sa tradati.
    An de an ati mai venit cu alte si alte instrumente absurde. Si voi va radeati pe la spate. Fraierii sa faca.
    O data cu scrisoarea metodica din 2014 de atunci s a schimbat totul. Si politichia cu tichia.
    Copilul meu face homeschooling. Punct. Elev la o scoala din străinătate. Punct. Legal. Punct.

  5. Ati primit confirmari? Deci, nu mai suport limbajul de lemn snpaist. Ne cred prosti cu diploma. Si ei fac si mai pe prostii.
    Există un Dumnezeu. Nu ala la care carati bani sa va citeasca popii. Ca numai la El ne e nadejdea cand vedem atata umilire in ultimii 10 ani ca asa va cere Europenica.

  6. profesorul sarac flamand și umilit nu mai are putere sa învârtă cheia. SI date fiind promisiunile salariate neonorate , tocmai ce a scăpat cheia in canalizare. Dragi părinți , succes la meditatii. cate o cheie la fiecare materie . „ Eftin„

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Titularizare 2023. Adeverința medicală, pentru înscrierea la concursul de angajare în învățământ, trebuie eliberată de un cabinet de medicina muncii, anunță Inspectoratul Școlar Sector 3

Adeverința medicală, pentru înscrierea la concursul național de Titularizare 2023, trebuie să fie eliberată de către un cabinet de medicina muncii, anunță Inspectoratul Școlar al Municipiului București Sector 3. Vezi…
Vezi articolul
Ionut Simion, presedintele AmCham - Reducerea numărului de discipline

Reducerea numărului de discipline din trunchiul comun și creșterea numărului de discipline la alegerea școlii, una din cele 7 măsuri pentru Reforma Educației propuse partidelor de AmCham – Camera de comerț americană din România

Reducerea numărului de discipline din trunchiul comun și creșterea numărului de discipline la alegerea școlii este una din măsurile propuse partidelor politice de AmCham – Camera de comerț americană din…
Vezi articolul

EXCLUSIV Schimbări majore la gimnaziu, în noile planuri-cadru pregătite de Ministerul Educației: fără note din toamnă la Religie, Muzică, Desen și Sport, eliminarea materiilor Educație tehnologică și Dezvoltare personală / Varianta 2: Dispare Limba latină, sunt tăiate ore de la Limba modernă, Fizică, Chimie, Biologie, Geografie și Istorie

Tăieri de ore și eliminări de materii pentru clasele V-VIII sunt pregătite în prezent de Ministerul Educației, care este obligat ca din 14 septembrie să pună în aplicare legea care…
Vezi articolul

DOCUMENT Locul de muncă, ocupația sau profesia părinților nu vor mai fi cerute de profesorii diriginți și de învățători și nici nu vor mai fi trecute în catalogul clasei, anunță Ministerul Educației

Profesorii diriginți și învățătorii nu-i vor mai întreba pe părinții elevilor unde lucrează, ce funcție au sau ce meserie, se arată în informarea nr. 128RS/26.08.2021 trimisă de Ministerul Educației către…
Vezi articolul