Promisiuni în programul de guvernare: Investiții în programe de after school – școala de la 8 la 17 – muzee și centre de știință, grădinițe și laboratoare, introduse în Planul Național de Redresare și Reziliență care va aloca 6% din bani pentru Educație

1.611 vizualizări
Foto: © Yunuli123 | Dreamstime.com
PNRR a fost rescris pentru domeniul Educație, potrivit noilor detalii apărute în programul de guvernare al guvernului Cîțu. Au fost introduse în planul de 34,4 miliarde de euro măsuri ca investițiile în programe de after school – școala de la 8 la 17 – muzee și centre de știință, grădinițe și laboratoare.
6% din PNRR va merge către Educație, asta înseamnă 1,82 miliarde de euro, față de 1,05 cât era în forma inițială.

Ce prevede programul de guvernare în privința PNRR pe Educație:

  • Pentru domeniul educație, sunt avute în vedere:
    • investiții în campusuri școlare inclusiv în zona urban mică, precum și laboratoare/ateliere/soluții digitale de predare/internate școlare/camine studentești;
    • investiții în educația timpurie;
    • investiții în modernizarea universităților publice de stat.
  • Se vor sprijini programele masa caldă la școală, after school (școala de la 8 la 17), dotare transport școlar, investiții in educație non-formală, inclusiv în muzee și centre de știință

Reamintim că în prima formă pusă în dezbatere de Guvernul Orban majoritatea fondurilor mergeau către finanțarea colegiilor centenare.

Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR) este un instrument nou propus de Comisia Europeană la data de 28 mai 2020 ca instrument european de relansare economică în urma crizei provocată de noul coronavirus.

Din anvelopa generală, România ar urma să beneficieze de o alocare de aproximativ 30,5 miliarde de Euro sub formă de granturi – 13,8 miliarde de Euro și împrumuturi – 16,7 miliarde de Euro.

Regula generală din documentul de negociere este că 70% din granturi trebuie să fie angajate până la finalul anului 2022, iar diferența de 30% din granturi până la 31 decembrie 2023. Plățile pentru proiectele din Program au termen final decembrie 2026.

Foto: © Yunuli123 | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Andreea Moldovan, Ministerul Sănătății: Pragurile de 15, respectiv 17 elevi la clasă, în anii terminali, “vin de la Ministerul Educației” / Limita de 50% este cea care contează / Școlile unde mai mulți elevi vor prezență fizică pot cere “derogare de la DSP”

Pragurile de 15, respectiv 17 elevi per clasă, în ani terminali, care pot veni la școală în sistemul hibrid sunt propuse de Ministerul Educației, a spus duminică, la Digi 24,…
Vezi articolul

EXCLUSIV Comisiile ilegale de la concursul de directori semnalate de minister într-o adresă către toate inspectoratele din țară, deși secretarul de stat Sorin Ion susținea că doar în București era „o problemă de ordin general” / Inspectoratele ar fi ignorat metodologia, iar ministerul avertizează că asta poate duce la „anularea probei de interviu” în cazul contestării

Ilegalitatea constituirii comisiilor de concurs pentru directorii de școli a fost semnalată de Ministerul Educației într-un al doilea document trimis de data aceasta tuturor inspectoratelor școlare, potrivit unei adrese obținute…
Vezi articolul