La 1 septembrie 2020 salariile din învățământ vor crește la nivelul din 2022, prevăzut în grila de salarizare a Legii 153. Sporurile rămân la nivelul de acum – proiect

65.586 de vizualizări
Foto: Edupedu.ro
Salariile personalului didactic de predare, personalului didactic auxiliar, personalului didactic de conducere și personalului de îndrumare și control vor crește la 1 septembrie 2020 până la nivelul prevăzut în grila de salarizare pentru anul 2022, potrivit unui proiect de hotrâre de guvern publicat în dezbatere publică de Ministerul Educației.

Proiectul aplică cunoscuta Ordonanță 114 din 2018, care punea în aplicare acordul de atunci al sindicatelor cu Guvernul Dăncilă, acord semnat la Alba Iulia în preajma Zilei Naționale.

Salariile au crescut pe 1 ianuarie 2019 și 1 ianuarie 2020 cu câte 1/4 din diferența rămasă între salariul de bază din 2018 și cel prevăzut de grila Legii 153 pentru anul 2022, iar de la 1 septembrie 2020 ar urma să se aplice 1/2 din diferența respectivă rămasă până la grila din 2022.

Ministerul Educaiei estimează în nota de fundamentare a proiectului că impactul bugetar al aplicării acestei creșteri pentru lunile septembrie, octombrie și noiembrie (pentru că decembrie este plătit în ianuarie, deci din bugetul pe 2021) ar fi de 166 milioane lei.

Creșterea se aplică salariului de bază. Salariul de bază este un venit salarial brut. La acesta se pot adăuga sporuri, indemnizaţii, prime sau alte beneficii ori drepturi care se calculează, în special, pe baza acestui salariul brut de bază. Toate acestea constituie venitul salarial al persoanei. Cuantumul net (banii cu care un angajat rămâne în mână) rezultă după oprirea de către angajator a impozitului pe venit, a contribuţiilor sociale şi de sănătate aferente.

Sporurile vor rămâne la nivelul aflat în plată acum, potrivit proiectului de HG.

Ce prevede OUG 114:

”În perioada 2019 -2022 se va acorda anual o creştere a salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare, fiecare creştere reprezentând 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare prevăzute de lege pentru anul 2022 şi cel/cea din luna decembrie 2018. Creşterea respectivă şi data de aplicare se stabilesc prin legea anuală a bugetului de stat cu respectarea prevederilor art. 6lit. h).

(4^1) Prin excepţie de la prevederile alin. (4), personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ beneficiază:

a) începând cu 1 ianuarie 2019 de prima tranşă de 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2018;

b) începând cu 1 ianuarie 2020 de a doua tranşă de 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2018;

c) începând cu 1 septembrie 2020 de salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022.

(4^2) Prevederile alin. (4^1) nu se aplică personalului asimilat din punctul de vedere al salarizării cu personalul didactic încadrat în unităţile/instituţiile de învăţământ preuniversitar şi universitar de stat.”

Citește aici ce salarii vor avea profesorii, învăţătorii şi educatorii de la 1 septembrie 2020, pe fiecare funcție și grad

Foto: edupedu.ro


8 comments
  1. Observ ca discutati in necunostinta de cauza, unele persoane, altele dezinformeaza ca sa mascheze salarile foarte mari, etc. Profesorii au salarii mai mult decat decente iar sporurile mai multe si mai mari decat salariul! In schimb cei care se ocupa de intretinerea unitatilor de invatamant sunt cu salarii minime pe economie chiar daca au studii aproape la fel ca nr de ani ca un profesor!Personalul nedidactic auxiliar va asigura confortul pentru care dumneavoastra luati multitudinea de sporuri si acel salariu care il tot ascundeti!. Hai sa facem o lista cu salariile din invatamant si vom vedea cat de echitabile sant, prin comparatiile intre toate structurile din invatamant!

  2. Ar trebui sa reveniti si sa reactualizati informatia… Salariile profesorilor NU vor mai creste conform LEGII! De fapt, nu vor mai creste deloc. Cereti-va scuze pentru dezinformare.

  3. Va implor, conștientizati ca salariile raman sub limita demnității umane…
    Nu ajungem nici macar la jumate din veniturile asistenților medical din spitale.

    Nu mai dezinformare, sporurile sun decuplate de salariul de baza, ci la un venit de 900 lei…
    Profesorii au venituri nete între 1400 și 3000 lei… Umilitor, mai puțin ca soferii

    NU PUTETI AVEA INVATAMANT DE CALITATE DACA PLATITI SALARII LA LIMITA DEMNITATII UMANE- va intra în sistem oameni slab pregatiti, cu așteptări mediocre si performanțe vai de noi

    1. A fost si in presa un articol cu fluturasul unei infirmiere care si a obtinut postul cu 8 clase.Avea in mana 800 de lei fara sporuri peste mine, dupa 16 ani de vechime ca titular.Si cu asta am spus tot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO „Când am deschis ușa de la cocioaba mea, am văzut-o pe diriga!” Actrița Alina Șerban, mesaj pentru profesorii care pot și sunt sprijiniți acum să creeze în școală un mediu sigur și incluziv pentru elevii lor – campanie de conștientizare Teach for România în proiectul „Segregare pe minus, Diversitate pe plus” (P)

De 10 ani Teach for Romania lucrează în comunități vulnerabile. În parteneriat cu școlile, părinții, elevii, instituțiile publice abilitate, încercăm să creăm un mediu sigur și incluziv în care elevii…
Vezi articolul

Peste 336 de mii de profesori, personal didactic auxiliar și cel administrativ primesc prima de carieră didactică și de carieră profesională 2024 / UPDATE: Cardurile au început să fie încărcate de miercuri, 30 octombrie

Cardurile pentru primă de carieră didactică și de carieră profesională vor fi încărcate în zilele următoare cu câte 1.500 de lei, respectiv 500 de lei pentru 336.724 de cadre didactice,…
Vezi articolul

DOCUMENT Evaluarea Națională 2019: Inspectoratul București anunță 2-4 ore de meditații la Română și Matematică, la clasele a VII-a și a VIII-a. Părinții vor afla absențele lunar

Elevii de clasele a VII-a și a VIII-a vor face între 2 și 4 ore de pregătire suplimentară săptămânală la Matematică și Română, la școală, în București. În plus, profesorii…
Vezi articolul