Liceele pedagogice vor continua să formeze învățători, iar aceștia se vor putea angaja în învățământ ca suplinitori pentru doar 5 ani – amendament pe proiectul legii Educației. Au nevoie de diplomă de facultate în pedagogia învățământului primar pentru titularizare sau definitivare

4.164 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos – George Călin
Ministra Educației, Ligia Deca, a prezentat „o soluție“ la situația liceelor pedagogice, ca amenament la Comisia de Învățământ, în cadrul dezbaterilor de luni pe proiectul legii învățământului preuniversitar. Aceasta a fost o completare după ce sâmbătă ședința a fost suspendată fiindcă ministerul nu a avut o propunere pentru ca liceele pedagogice să continue să formeze învățători. Astfel, Deca a anunțat că învățătorii absolvenți de licee pedagogice pot să se angajeze în învățământ pentru o perioadă de grație de 5 ani, dar nu se pot titulariza sau licenția fără o diplomă de studii superioare în acest domeniu.

În varianta inițială a proiectului de lege, perioada era de 3 ani, până la care absolvenii de licee pedagogice își puteau lua licența ca să se angajeze pe perioadă nedeterminată.„Aceasta este soluția pe care am și agreat-o“, a declarat Ligia Deca.

„Soluția de fond este ca pentru cei care au finalizat specializarea pedagogia învățământului primar în liceele pedagogice să poată ocupa prin concurs național funcția de învățător pentru o perioadă de grație de 5 ani, fără să aibă obligația în această perioadă de 5 ani să aibă neapărat absolvit programul de licență de pedagogia învățământului primar. Însă la finalul perioadei trebuie să fie absolvenți, pentru a putea să promoveze examenul de licențiere sau titularizarea,“ a declarat ministra Educației.

Modificarea anunțată de ministra Ligia Deca a fost făcută la articolul 178, alineatul 2. Amendamentul ar urma să fie discutat, la momentul respectiv.

În varianta inițială a proiectului legii Deca, liceele pedagogice formau absolvenți pentru specializările educație timpurie, pedagogia învățământului primar, pedagogie generală și mediere școlară, iar pentru a deveni titulari ai sistemului, aceștia trebuie să finalizeze facultatea în termen de 3 ani.

Art. 52 – „(1) Învățământul pedagogic se organizează ca învățământ liceal vocațional, cu durata de patru ani, pentru elevii cu aptitudini în acest domeniu.

(2) Unitățile de învățământ în care se organizează învățământ pedagogic preuniversitar sunt unități de învățământ liceal, care au capacitatea de a organiza procesul de predare-învățare-evaluare și practica pedagogică, pentru specializările din cadrul filierei vocaționale: educație timpurie, pedagogia învățământului primar, pedagogie generală, mediere școlară”, prevede proiectul de lege Deca.

Articol în curs de actualizare


1 comment
  1. M-am liniștit. Bine că nu vor diploma de doctorat să predai. Mă întreb câți dintre cei care conduc aceasta țară, câți oameni foarte buni au avut învățători cu liceu pedagogic? Eu mă incadrez și mulți dintre cei care citesc acest comentariu. se încurajează fabricile de diplome. e mai tare un liceu pedagogic este mult peste orice doctorat de după anii 95-98.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Comisiile ilegale de la concursul de directori semnalate de minister într-o adresă către toate inspectoratele din țară, deși secretarul de stat Sorin Ion susținea că doar în București era „o problemă de ordin general” / Inspectoratele ar fi ignorat metodologia, iar ministerul avertizează că asta poate duce la „anularea probei de interviu” în cazul contestării

Ilegalitatea constituirii comisiilor de concurs pentru directorii de școli a fost semnalată de Ministerul Educației într-un al doilea document trimis de data aceasta tuturor inspectoratelor școlare, potrivit unei adrese obținute…
Vezi articolul

Definitivat 2023. Proba scrisă are loc pe 19 iulie. Instrucțiunile Ministerului Educației pentru profesori: Intrarea în săli se face de la ora 7:30 și până la 8:00. Nu este permisă schimbarea disciplinei pentru care candidatul a optat la înscriere

Proba scrisă de la Definitivat 2023 este organizată miercuri, 19 iulie, potrivit calendarului oficial. Profesorii au acces în sala de examen în intervalul orar 7.30-8.00, conform procedurii Ministerului Educației. Examenul…
Vezi articolul

Unele inspectorate școlare au publicat notele profesorilor suplinitori de la testarea județeană. Repartizarea posturilor se face în perioada 31 august – 1 septembrie

Unele inspectorate școlare au publicat rezultatele profesorilor suplinitori la concursul de angajare. Concursul de ocupare a posturilor didactice sau a catedrelor rămase vacante/rezervate la nivelul județului/ municipiului București se desfășoară…
Vezi articolul