Unele inspectorate școlare au publicat notele profesorilor suplinitori de la testarea județeană. Repartizarea posturilor se face în perioada 31 august – 1 septembrie

14.948 de vizualizări
Foto: © Volodymyr Tverdokhlib | Dreamstime.com
Unele inspectorate școlare au publicat rezultatele profesorilor suplinitori la concursul de angajare. Concursul de ocupare a posturilor didactice sau a catedrelor rămase vacante/rezervate la nivelul județului/ municipiului București se desfășoară în perioada 24 august – 1 septembrie 2023, pentru cei care vor să fie profesori suplinitori calificați și necalificați. Inspectoratul Școlar Mureș și Inspectoratul Școlar Sibiu au afișat rezultatele inițiale ale candidaților la testarea județeană. Descarcă mai jos documentele.
  • În zilele de 29 și 30 august 2023 au loc următoarele: depunerea contestaţiilor, analizarea, rezolvarea acestora şi comunicarea rezultatelor finale, potrivit calendarului.

Pentru suplinitorii calificațiproba scrisă s-a desfășurat în aceleași condiții ca proba scrisă din cadrul concursului național, conform metodologiei. Durata de redactare a lucrării scrise este de 4 oreNota obținută la proba scrisă are o pondere de 75% în media de repartizare.

Candidații trebuie să aibă minimum nota 5 (cinci) atât la proba scrisă, cât și la proba practică/inspecția specială, iar media de repartizare se calculează astfel: [(nota obținută la proba scrisă) x 3 + (nota obținută la proba practică/inspecția specială la clasă)] / 4.

Pentru candidaţii care au participat la concursul naţional, sesiunea 2023, şi au obţinut cel puţin nota 5 (cinci) la inspecţia specială la clasă/proba practică în cadrul acestui concurs ori cel puțin media 8 (opt) la inspecțiile la clasă în profilul postului, în cadrul examenului național de definitivare în învățământ, sesiunea 2023, pe parcursul anului şcolar 2022-2023, media de repartizare la concursul organizat de inspectoratul şcolar la nivel judeţean/nivelul municipiului Bucureşti se determină luând în calcul aceste rezultate”, mai scrie în metodologie.

ISJ Mureș – rezultatele inițiale pentru calificați

ISJ Mureș – rezultate inițiale pentru necalificați

ISJ Sibiu – rezultatele calificați

ISJ Sibiu – rezultate necalificați

Suplinitorii necalificați

Concursul de angajare pentru profesorii suplinitori necalificați 2023 se adresează celor care nu au studii corespunzătoare postului. Potrivit metodologiei, testarea constă în interviu și lucrare scrisă. Lucrarea scrisă se susține înaintea interviului. Durata de redactare a lucrării scrise este de 3 (trei) ore, conform sursei citate.

Tot în metodologie se arată că „lucrarea scrisă are o pondere de două treimi din nota finală, restul, respectiv o treime, reprezintă rezultatul evaluării în urma desfășurării interviului.” Nota minimă de promovare, atât a lucrării scrise, cât și a interviului, este 5 (cinci).

Repartizarea posturilor se face în ședință organizată la inspectoratul școlar (ISJ / ISMB) pe 31 august – 1 septembrie, conform metodologiei.

Informații de context

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat într-un interviu pentru Edupedu.ro că școlile nu scot posturile titularizabile de teamă că, după ce se ocupă în ședințele publice, oamenii vor pleca la începutul anului școlar:

„Există o temere în sistem, mai ales în zonele considerate greu atractive pentru cadrele didactice, să le scoată la concurs, pentru că, după aceea, se ocupă în ședințele publice de repartizare și, la începutul anului școlar, oamenii pleacă”, a spus Ligia Deca.

În acest an, doar proba teoretică s-a susținut la Titularizare 2023, ceea ce face ca această testare să fie cea mai importantă probă de angajare.

Potrivit Ministerului Educației, au fost înregistrate 5.261 de contestații (5.083 în anul 2022 și 6.248 în anul 2021). În cazul a 5.076 de contestații (96,48%), notele au fost modificate astfel: pentru 3.179 de lucrări notele inițiale au fost mărite, în timp ce pentru 1.897 de lucrări notele inițiale au fost micșorate.

O analiză Edupedu.ro a arătat că sunt cele mai multe posturi netitularizabile din ultimii 11 ani, potrivit datelor Ministerului Educației. Sunt peste 65.800 de posturi pe perioadă determinată. Concret, din 2012 și până în prezent sunt cele mai multe posturi. Acest lucru înseamnă că România se confruntă cu un deficit de cadre didactice. O posibilă explicație a faptului că sunt atâtea posturi netitularizabile poate fi generată de plecarea profesorilor din sistem. O altă cauză ar putea fi mascarea posturilor titularizabile de către directorii de școli, ceea ce este o corupție.

O altă analiză Edupedu.ro a arătat că există o scădere a numărului de candidați la Titularizare 2023, față de anii trecuți – din 2021 până în prezent. În plus, sunt sub 1.000 de posturi pentru profesorii din centrele și cabinetele psihopedagogice, deși Ligia Deca anunța că a repartizat în județe mai multe posturi.

Peste 2.600 de candidați prezenți la concursul de Titularizare 2023 s-au retras după ce au văzut subiectele, iar 26 au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Rata de participare a fost de peste 83%, a anunțat Ministerul Educației.

Foto: © Volodymyr Tverdokhlib | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
VIDEO Profesorii suplinitori din București, ținuți ore în șir pe scările inspectoratului școlar pentru a intra la ședințele de repartizare pe posturi. Accesul la grupuri sanitare, separat de cel pentru angajații ISMB

2 comments
  1. Dacă în ISJ se sta până la pensionare… ce mai e de mirare ca se obijnuiesc şi devin un fel de PROPRIETARI DE POSTURI/CATEDRE/FUNCȚI. Asemeni, directorii care sunt pe post de nici ei nu mai ştiu de cand, devin PROPRIETARI DE ŞCOLĂ/ŞCOLI. STAT ÎN STAT pe bani publici. Toate fiind îngaduite de GUVERN. De ce? Nu e greu de răspuns. 🤫

  2. Pregătiți va urmează să vina alti ,,specialiști” care vor sta pe telefon la serviciu ,vor avea contract de munca pentru stat până la 31 aug.2024 și plătiți cu sume între 800 și 1000 euro degeaba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Construirea unei „școli online suport” și „granturi pentru partenerii care dezvoltă conținut educațional în format digital” – soluții propuse de senatorul USR-PLUS Ștefan Pălărie, după ce elevii care au făcut peste 159 de zile de „școală online”, „au pierdut un an școlar și pierderile nu mai pot fi recuperate”

Construirea unei „școli online suport” și „granturi pentru partenerii care dezvoltă conținut educațional în format digital”, propune senatorul USR-PLUS Ștefan Pălărie într-un text publicat pe pagina sa de Facebook. Pălărie…
Vezi articolul