VIDEO Premiile Nobel 2018 – înmânate la Oslo şi Stockholm

426 de vizualizări
Ceremonia de înmânare a Premiilor Nobel 2018 se desfăşoară luni, 10 decembrie, la Concert Hall, în capitala suedeză, Stockholm – ziua în care se comemorează moartea fondatorului premiului, Alfred Nobel, relatează Agerpres. Dintre Premiile Nobel, cel pentru Pace este decernat la Oslo, în Norvegia.

Regele Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei înmânează laureaţilor o diplomă, o medalie şi Premiu Nobel. Anul acesta, fiecare Premiu Nobel valorează nouă milioane de coroane suedeze (1 milion de dolari). Medalia Premiului Nobel, concepută de renumitul sculptor norvegian Gustav Vigeland, este realizată din aur masiv şi reprezintă portretul lui Alfred Nobel. Ceremonia este urmată de un dineu de gală organizat la sediul primăriei din Stockholm, la care participă familia regală, membri ai guvernului şi peste 1.000 de invitaţi, scrie Agerpres.

Premiul Nobel pentru Pace 2018 este acordat lui Denis Mukwege şi Nadia Murad, pentru eforturile lor împotriva violenţelor sexuale ca armă de război în conflicte. Denis Mukwege este medic ginecolog care îngrijeşte victime ale violenţelor sexuale în Congo, iar irakiana Nadia Mourad este activistă a drepturilor omului care provine din comunitatea yazidi și a fost sclavă sexuală a grupării Statul Islamic (SI).

Gerard Mouropu / Foto: nobelprize.org

Francezul Gérard Mourou, părintele științific al laserului de la Măgurele, a luat premiul Nobel pentru Fizică 2018, alături de americanul Arthur Ashkin şi canadianca Donna Strickland. Premiul Nobel pentru Fizică 2018 a fost acordat pentru “invenții inovatoare în domeniul fizicii laser”, a anunțat pe 2 octombrie Comitetul Nobel.

Premiul Nobel pentru Chimie 2018 a fost acordat profesorilor Frances H. Arnold, George P. Smith şi Gregory P. Winter, pentru crearea unei noi familii de proteine, care pot fi utile în orice domeniu.

Premiul Nobel pentru Medicină 2018 a fost câștigat de cercetătorii James P. Allison şi Tasuku Honjo, care au descoperit o nouă terapie de tratare a cancerului.

Citește și:

 

Foto: www.nobelprize.org

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

PROIECT Până pe 29 ianuarie 2024, inspectoratele școlare vor transmite Ministerului Educației proiectul planului de școlarizare pentru anul 2024-2025 / Cele 10 criterii obligatorii pe care trebuie să le respecte planul de școlarizare

Până pe 29 ianuarie 2024, inspectoratele școlare vor transmite Ministerului Educației planul de școlarizare pentru anul școlar 2024-2025, potrivit proiectului de metodologie privind fundamentarea cifrei de școlarizare, document pus în…
Vezi articolul

Educație Digitală de Top cu ECDL/ICDL: beneficii pentru școală, elevi și profesori. Înscrieri deschise la concursul #BackToSchool dedicat elevilor care susțin un test de certificare a competențelor digitale între 1 septembrie și 15 decembrie (P)

ECDL Romania, liderul în certificarea competențelor digitale, aduce educația digitală la nivelul următor și vine în sprijinul elevilor și școlilor din întreaga țară. Prin intermediul programului ECDL/ICDL, elevii și profesorii…
Vezi articolul

VIDEO Elevi de școală generală construiesc în București un Sistem Solar, parcurgând distanțe mari pe jos pentru a înțelege dimensiunile uriașe dintre planete / Pe traseu vor marca locul planetelor folosind baloane și fructe de mărimi diferite

Obiectivul acestui inedit experiment este acela ca cei mici să meargă pe jos distanțe mari prin București, comparându-le cu distanțele dintre planete. Se întâmplă astăzi, 13 mai, între orele 19-21,…
Vezi articolul

Guvernul vrea să deschidă 3,8 milioane de conturi pentru toți copiii din România, fără acordul părinților. Pentru cine depune 100 de lei pe luna timp de un an, statul pune încă jumătate

Programul ”gROwth – contul individual de economii Junior” este un depozit la termen pentru copii, unul diferit de cele existente în ofertele băncilor. Pentru că presupune ca toți copiii din…
Vezi articolul