Luna francofoniei 2021: Institutul Francez dă startul concursurilor de scriere și fotografie / Înscrieri până pe 24, 28, respectiv 31 martie

6.048 de vizualizări
Foto: © Jerome Cid | Dreamstime.com
Pentru a celebra valorile comune francofone, Institutul Francez din România propune trei concursuri elevilor și tinerilor pasionați de limba și cultura franceză. Este vorba, astfel, despre un concurs de fotografie – “Deghizează-te într-un personaj francofon!”, destinat indiferent de vârstă, un concurs de “caviardage” literar – simplificare de texte prin extragere de cuvinte (pentru liceeni – între 14 și 18 ani) și un concurs de scriere de povești uto/distopice (pentru tineri cu vârste între 18 și 25 de ani).

Concursurile își propun să dezvolte aplecarea spre lumea franceză, spre legăturile cu diversitatea limbilor moderne și promovarea deschiderii către alte noi modalități de exprimare în lumea actuală.

Concurs de fotografie – “Deghizează-te într-un personaj francofon!”

Înscrieri: până miercuri, 24 martie. Nu există limită / categorie de vârstă.

Desfășurare: Deghizați-vă într-un personaj francofon celebru, fictiv sau real și fotografiați-vă.
Exemple: Asterix, Obélix, Napoléon, Tintin, Marianne, Jeanne d’arc, Molière, Louis XIV, Lucky Luke, etc. Adăugați hashtag-ul #francophonie2021 pe fotografiile voastre. Publicați fotografia pe pagina Facebook a Institutului Francez din Romania, în comentariile postării pe tema concursului de fotografie de aici.

Ar putea fi o imagine cu cameră foto/video şi text
Foto: Facebook / Institutul Francez

În fotografie pot apărea între 1 și 4 persoane, iar fotografia poate fi editată în Photoshop sau orice alt program asemănător. Minorii trebuie să aibă acordul părinților pentru publicarea fotografiei.

Jurizare: se va ține cont de următoarele: creativitate, umor, sensibilitate; totodată, trebuie respectate regulile, iar pe fiecare fotografie trebuie să apară hashtag-ul #francophonie2021. Regulamentul este disponibil aici.

Concurs de “caviardage” literar / simplificare a textelor pentru o mai bună deschidere către public

Înscrieri: până duminică, 28 martie. Criteriu de vârstă: între 14 și 18 ani.

Desfășurare: Alegeți-vă un fragment scris de factură francofonă de maximum două pagini (dintr-un roman, dintr-o poezie, dintr-o piesă de teatru, dintr-un cântec etc.). Creați “caviardage-ul” literar. Acest lucru presupune tăierea de cuvinte și rezumarea la mai puține, maxim 10 rânduri sau versuri. Nu se pot adăuga alte cuvinte decât cele existente în opera originală. Mesajul rezultatului final poate avea același sens cu cel inițial sau nu neapărat, dar să fie logic. Înregistrați audio textul “caviardat”, cu intonație și emoție. Trimiteți următoarele la feur.pires@institutfrancais.ro:

  • extrasul inițial, menționând titlul și autorul;
  • rezultatul final (textul prelucrat);
  • înregistrarea audio;
  • indicațiile: nume, prenume, email, vârstă, oraș, clasă și școală.

Conform organizatorilor, se propune următorul model:

“Texte d’origine : LE DORMEUR DU VAL d’Arthur RIMBAUD

C’est un trou de verdure où chante une rivière
Accrochant follement aux herbes des haillons.
D’argent ; où le soleil, de la montagne fère,
Luit : c’est un petit val qui mousse de rayons.

Un soldat jeune, bouche ouverte, tête nue,
Et la nuque baignant dans le frais cresson bleu,
Dort ; il est étendu dans l’herbe, sous la nue,
Pâle dans son lit vert où la lumière pleut.

Ar putea fi o imagine cu text care spune „FAANTATS Roumanie INSTITUT. FRANÇAIS FRANCOPHONIE 2021 CONCOURS DE CAVIARDAGE LITTÉRAIRE Un jeu d'écriture pour les lycéens de 14 à 18 ans. Participez avant le 28 mars 2021 pour tenter de gagner des BDs”
Foto: Facebook / Institutul Francez

Les pieds dans les glaïeuls, il dort. Souriant comme
Sourirait un enfant malade, il fait un somme :
Nature, berce-le chaudement : il a froid.

Les parfums ne font pas frissonner sa narine ;
Il dort dans le soleil, la main sur la poitrine
Tranquille. Il a deux trous rouges au côté droit.

Texte caviardé : LE DORMEUR
C’est une rivière d’argent où le soleil luit.
Un jeune, tête nue, dort dans l’herbe.
Il fait un somme, chaudement.
Les parfums font frissonner sa narine.
Il dort dans le soleil, tranquille
.

Jurizare: se punctează creativitatea, inventivitatea, notele umoristice, coerența creației, calitatea scrierii în limba franceză, calitatea expresiei orale. Regulamentul este disponibil aici.

Concurs de povești uto/distopice
Ar putea fi o imagine cu unul sau mai mulţi oameni şi text care spune „INSTITUT FRANÇAIS Roumanie * MOIS DE LA FRANCOPHONIE 2021 CONCOURS DE NOUVELLES UTO/DYSTO- PIQUES INVENTEZ LA SUITE D'UNE HISTOIRE EN 5000 SIGNES MAXIMUM! PARTICIPATION JUSQU'AU 31 MARS 2021 KYRALINA LECTORAT #FRANÇAIS ECTORAT FRANCAIS AIS LECTORAT @FRANÇAIS CRAIOVA LA”
Foto: Facebook / Lectorat de francais UNIBUC

Înscrieri: până miercuri, 31 martie. Criteriu de vârstă: între 18 și 25 de ani.

Desfășurare: Concurenții trebuie să formuleze o continuare a fragmentului de mai jos în maxim 5000 de caractere, cu nuanță utopică sau distopică. Lucrările se trimit, în format Word sau .pdf la adrien.grimaud@institutfrancais.ro.

Postarea inițială de pe Facebook se găsește aici.

« 3 juillet 2063, 8h00, Montréal (Canada, province du Québec), hôtel “L’impondérable”

Le réveil sonne, Méphisto se lève, tire les rideaux, prépare son café, allume la radio et écoute le bulletin d’informations.

8h22 : à peine a t-il fini son petit déjeuner que son portable sonne. Il voit que c’est sa femme, il décroche et répond :

– Allo chérie ?
– Salut ! Désolé de t’appeler aussi tôt mais il faut que tu quittes tout de suite ta chambre d’hôtel.
– Quoi ? Qu’est-ce qu’il se passe ?
– J’ai pas le temps de t’expliquer mais c’est urgent je te jure. Prends le strict minimum avec toi et sors de l’hôtel le plus vite possible, un taxi t’attendra en bas.
– Quoi ? Mais attends je suis en pyjama là, je…
– Écoute, fais ce que je te dis et discute pas, c’est sérieux ! le coupe-t-elle sèchement. “Je t’enverrai un message avec tous les détails. Crois-moi je t’en supplie.” Puis elle raccrocha.

Stupéfait, Méphisto resta immobile pendant 30 secondes devant sa tasse de café avant de commencer à se mettre en mouvement… »

Foto: © Jerome Cid | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
DOCUMENT Procedura și regulile pentru organizarea simulărilor de Bacalaureat 2021 și Evaluare Națională 2021
Hartă online despre activități de voluntariat – platformă națională de potrivire a voluntarilor cu proiecte locale
Cine Remember aduce un nou proiect cu tematică cinematografică pentru liceeni, despre locurile natale și culturale / Înscrieri până pe 15 martie
Concurs de creativitate pe tema primăverii pentru copii de grădiniță și elevi, dar și pentru cadre didactice. Participanții pot trimite materiale și pot înscrie școala ca parteneră până pe 30 aprilie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Asociațiile de elevi, adăugate pentru prima dată în proiectul legii învățământului drept colaboratori ai Ministerului Educației – amendament votat de Comisia de învățământ

Printr-o modificare a articolului 131 din proiectul legii învățământului preuniversitar, Comisia pentru Învățământ din Camera Deputaților a votat prezența prezența și a altor structuri asociative ale elevilor, în fară de…
Vezi articolul

Noi semnatari ai demersului susținut de 100 de intelectuali, numiți de Cîmpeanu „grup de interese”. Pedagogul Constantin Cucoș: O mai mare batjocură la adresa profesionalismului – dar și a bunului simț – nici că se putea / Andrei Marga: Soluția cea mai bună este oprirea acestor proiecte și elaborarea altora

Lista intelectualilor și personalităților care susțin demersul pornit pe 24 august, de prelungire a dezbaterilor pe proiectele legilor educației, ajunge la aproape 200 de semnături, la o săptămână de la…
Vezi articolul