BREAKING Guvernul Ciolacu taie finanțarea de 15% din Bugetul General Consolidat pentru Educație în 2024, prevăzută de legea educației Deca-Iohannis – surse

17.567 de vizualizări
Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Guvernul PSD-PNL condus de Marcel Ciolacu nu va da Educației 15% din Bugetul general consolidat, se arată într-un proiect de Ordonanță de Urgență al Ministerului Finanțelor, consultat de Edupedu.ro. În consecință, cele două articole, 134 și 147, din cele două noi legi ale Educației Deca-Iohannis, 198 și 199 din 2023, vor fi amânate pentru anul 2025, conform textului draftului de document. Recent, Ligia Deca a încercat să justifice public acest eșec spunând că „nu toate măsurile din lege intră în vigoare în anul viitor, deci probabil că nu de anul viitor” va fi 15% din BGC bugetul alocat Educației.

2024 ar fi fost primul an de aplicare a legii educației Deca-Iohannis, bazată pe România educată, în care pilonul central al reformei anunțată de președinte și de apropiații săi era tocmai finanțarea alocată pentru Educație de 15% din Bugetul General Consolidat. În sumă exactă, aplicat pe BGC actual, ar fi însemnat peste 90 de miliarde de lei.

Articolul 134 din Legea 198/2023 prevede: „Finanțarea cheltuielilor pentru educație, la nivelul sistemului național de învățământ preuniversitar și superior, cu toate componentele sale, reprezintă, anual, minimum 15% din cheltuielile bugetului general consolidat”.

Legea 199 din 2023, a învățământului superior, prevede la articolul 147: „Finanțarea cheltuielilor pentru educație, la nivelul sistemului național de învățământ preuniversitar și superior, cu toate componentele sale, reprezintă, anual, minimum 15% din cheltuielile bugetului general consolidat”.

Amânarea acestor articole din legile educației este trasă la indigo după amânarea unui alt articol legat de finanțare, timp de 12 ani, este vorba despre articolul 8 din Legea 1/2011. Acesta prevedea: „pentru finanțarea educației naționale se alocă anual din bugetul de stat și din bugetele autorităților publice locale minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv”.

Ligia Deca a militat pentru 6% din PIB când conducea organizația studențească ANOSR. Ajunsă ministru al Educației, aceasta a explicat că „una este că lupți din poziția de reprezentanță al studenților, cum eram atunci și, evident, trebuie să anunți dezideratul pe care tu îl ai din punct de vedere al beneficiarilor. Alta este când lupți din perspectiva membrului guvernului care are în față și limitările bugetare și limitările legislative”. 

Reamintim că Ligia Deca a declarat anul trecut pentru Edupedu.ro, în decembrie 2022, când a fost anunțat proiectul de buget și a primit doar 2,1% din PIB pentru Ministerul Educației, că este „acoperitor pentru funcționarea normală a sistemului de învățământ în anul următor, pe actuala lege“. Deca spunea la acel moment că „în momentul adoptării noilor legi, vom solicita actualizarea bugetului în concordanță cu noile prevederi”. 

Edupedu.ro a arătat într-o analiză publicată pe 6 iunie că finanțarea de 15% din Bugetul General Consolidat pentru Educație, în 2024, ar urma să fie ratată cu mult în 2024, conform calculelor de impact bugetar pe baza datelor Guvernului.

Reamintim, Bugetul Ministerului Educației pentru anul 2023 a fost de 32,5 miliarde de lei, potrivit legii bugetului de stat. Pe de altă parte, conform Ministerului de Finanțe, cheltuielile bugetului general consolidat pentru 2023 erau estimate la 608,124 miliarde de lei. Dacă Educația ar primi cel puțin 15% din cheltuielile bugetului general consolidat, atunci înseamnă peste 91 de miliarde de lei, de aproape trei ori mai mult ca în 2023.

Raportat la Produsul Intern Brut, procentul care a revenit Ministerului Educației, anul acesta, a fost de 2,1%, fiind cea mai mică alocare raportată la PIB din 2018 încoace, de la momentul trecerii salarizării profesorilor și personalului din învățământ în bugetul instituției. PIB-ul reprezintă totalitatea prețurilor (valoarea monetară) a produselor și serviciilor produse de o economie (țară) într-o perioadă de un an. Iar pentru anul 2023 acesta a fost estimat la 1.552 miliarde de lei.

Citește și:
SURSE Profesorii vor primi doar 13% creștere salarială de la 1 ianuarie, față de 40% cât prevedea OUG 57/2023, adoptată în plină grevă – proiect


9 comments
  1. …taie😂🙃😶
    De unde altundeva sa alimenteze acel nou sac fara fund denumit acum “fond de rezerva” din care se tot cresc veniturile specialilor si ale primarilor de prin tara (nou veniti printre “speciali”) si veniturile altor privilegiati🤔

  2. E “normal” sa taie de la Educatie, Cercetare (oare mai exista…?), imediat si de la Cultura si Sanatate, ca doar n-o sa taie de la “speciali”, nu…?!?
    Da’ de la BOR nu se poate ajusta chiar nimic…?!?

    1. DACĂ NE CONDUC CEL MAI MARE ANALFABET AL ROMÂNIEI ȘI PROFESORII DORM ÎN PAPUCI, DECA ESTE FOARTE NE INTERESATA, NU I PASA. KLAUS JOHANNIS WERNER PARCA NU AR FI PROFESOR, RĂU SE FACI CA SĂ. AI VOTAȚI ACEȘTI CACATI DE PSD ȘI PNL.. SA I IA DRACU DE HOȚI AI ROMÂNIEI.. DE 33 DE ANI AU FURAT DIN BANI CONȚINU.. CACA ROMÂNIA EDUCAȚA DE UN MUTALAU DE LA COTROCENI, AR TREBUII SA I SE CIARA DEMISIA ĂLUIA CARE DOARME DE 10 ANI ȘI APROATE TOT POPORUL MURIM DE FOAME.. MA NESIMȚIȚILOR. SA VINA MOARTEA PESTE VOI MA ANIMALELOR.

  3. Miss piggy , se crede și frumoasa pe deasupra. și brunetul asta năpădit de par , ajutați mă va rog sa mi dau seama cu ce animal aduce ..
    deci miss piggy și angry gorilla , ne au tăiat gazu*

  4. Așteptăm cu interes si cu aplauze explicațiile ,,Lidiei” Deca. Abia așteptăm să postăm comentarii de felicitare pt obținerea bugetului maxim pt educație.

    Afirmația anterioară este un pamflet si trebuie tratată ca atare.

    Rog adminisratorii siteului sa fie atenți când Deca le va cere stergerea comentariilor
    🧐 (ironie la adresa menținerii ,, stării de bine a ministresei)

  5. Buget pe măsură, educație pe măsură! Nici nu aveți nevoie de educație! Cadrele didactice sunt o masă de manevră pentru guvernanți! Ar trebui să intrați voi la ore și să aveți în clase tot felul de copii cu diferite dizabilități, altii certați cu bunul simț. Vă întreb : de ce copiii normali trebuie să asiste la circul celor care au probleme? Mai mult, unii părinți nici nu vor să recunoască faptul că ai lor copii au probleme.Alți părinți sunt nevoiți să cumpere bănci și scaune pentru că școala nu are buget,nu are laptopuri, nu are imprimantă. Totul din mila părinților sau din buzunarul propriu. Ați dat o primă cu care nu poți face nimic.V-aș ruga să ne cumpărați voi un laptop cu suma pe care ați alocat-o ,doar dacă vreți să luați un laptop de jucărie, pentru atât sunt banii. Vă bateți joc de educație doamna ministru. Ați făcut o rețea prin care profesorii chiar nu mai știu încotro să se îndrepte. Dvs. transmiteți ordine la ISJ-uri, ISJ-ul la directori, directorii la profesori. adică copy-paste asta e munca inspectoratelor și a directorilor. Cine face toată munca? evident SCLAVII de profesori. Ceea ce nu știați este că profesorii mai fac și munca contabililor, a secretarelor, a informaticienilor .plus comisii peste comisii. Vă întreb: Noi putem să mai avem dreptul să ne mai ocupăm și de familia noastră sau timp pentru noi personal nu mai trebuie să existe? Alte țări alocă bani în mod expres pentru educație. Voi ne faceți niște milogi! Asta se întâmplă când țara a ajuns să fie condusă de terți, crezi că nu știm?Plecați de acolo, ne-ați făcut de râs destul! Dați dovadă de o incapabilitate crasă! Felicitări profesorilor care încă mai dau dovadă de conștiință!Mulțumim!

    1. “Dvs. transmiteți ordine la ISJ-uri, ISJ-ul la directori, directorii la profesori. adică copy-paste asta e munca inspectoratelor și a directorilor.”
      Mihai Eminescu: “Un om nu poate face nimic într-o țara rău întocmită și măcar să tot poruncească, rămâne la vorba ceea: a poruncit câinelui, și câinele pisicii, și pisica șoarecelui, iar șoarecele și-a atârnat porunca de coadă…”

    2. De acord cu dvs. Dar sa o luam si pe partea cealalta; va intreb si eu:

      1) Ce beneficiu va aduc sindicatele din invatamant?
      2) Dupa asa serie lunga de esecuri a sindicatelor (30 de ani!), cum de mai au membri?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Vinerea următoare școlile vor raporta rata de vaccinare a personalului pe fiecare structură în parte, nu pe personalitate juridică, așa cum s-a făcut săptămâna aceasta, anunță ministrul Educației, care spune că a ales acest „criteriu de departajare” fiindcă altfel școlile și grădinițele ar fi rămas închise „o bună perioadă de timp”

Vinerea următoare școlile vor raporta rata de vaccinare a personalului pe fiecare structură în parte, nu pe personalitate juridică, așa cum s-a făcut săptămâna aceasta, potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.…
Vezi articolul