La o săptămână după ce a început școala, Guvernul alocă bani pentru ca 159 de școli să aibă toalete în școală / Banii trebuie folosiți până la finalul anului, iar autoritățile locale trebuie să plătească din bugetul propriu pentru cheltuieli legate de branșamente

452 de vizualizări
Foto: ISJ Gorj
La o săptămână după ce a început un nou an școlar, Guvernul a alocat joi, 14 septembrie, prin Hotărâre de Guvern, 9.933 mii de lei pentru 97 de școli care au grupuri sanitare în curte și nu au apă curentă și canalizare și alte 4.673 mii de lei pentru 62 de școli care nu au finalizat construirea toaletelor în 2022. Ministerul Educației a cerut în februarie 2023 o situație cu școlile unde nu s-au finalizat lucrările și abia în luna iulie, în mijlocul vacanței de vară, s-a interesat care sunt școlile unde nu există canalizare și apă curentă și care au toaletele în curte, potrivit notei de fundamentare din Hotărârea de Guvern.

Până se demarează procedurile, lucrările ar putea începe cel mai devreme în octombrie spre final, iar sumele necheltuite revin la bugetul de stat la sfârșitul anului. În plus, autoritățile locale trebuie să plătească din bugetul propriu restul cheltuielilor necesare finalizării lucrărilor, precum și cheltuielile cu branșamentele pentru apă potabilă și canalizare, ceea ce înseamnă alte contracte care ar putea întârzia lucrările.

Prin Hotărârea de Guvern adoptată joi, 14 septembrie, 4673 de mii de lei sunt alocați pentru continuarea lucrărilor de amenajare a grupurilor sanitare care au fost finanțate în 2022 dar nu au fost finalizate și 9933 de mii de lei, pentru amenajarea unor grupuri sanitare în școli unde nu există nici canalizare sau apă curentă.

Sunt 97 de școli care au grupuri sanitare în curte, fără apă curentă și fără canalizare și 62 de școli, care nu au finalizat construirea toaletelor.

Potrivit Hotărârii de Guvern, la sfârșitul anului 2023 sumele rămase neutilizate se virează la bugetul de stat.

Art. 1 – (1) Se aprobă repartizarea sumei de 4.673 mii lei din transferuri din bugetul de stat
către bugetele locale, prevăzută în bugetul Ministerului Educaţiei pe anul 2023 pentru
continuarea lucrărilor de amenajare a grupurilor sanitare și asigurarea cu utilități a acestora
la unitățile de învățământ preuniversitar de stat care au fost finanțate, în anul 2022, conform Hotărârii Guvernului nr. 633/2022 și Hotărârii Guvernului nr. 1424/2022, și ale căror lucrări nu au fost realizate sau finalizate la 31.12.2022
, potrivit Anexei nr. 1.

(2) Se aprobă repartizarea sumei de 9.933 mii lei din transferuri din bugetul de stat
către bugetele locale, prevăzută în bugetul Ministerului Educaţiei pe anul 2023 pentru
finanţarea lucrărilor de amenajare a unor grupuri sanitare și asigurarea cu utilități a
acestora la unităţi de învăţământ preuniversitar de stat care nu dispun de grupuri sanitare
conforme, potrivit Anexei nr. 2.

De remarcat este că, la sfârșitul anului 2023, sumele rămase neutilizate se virează la bugetul de stat, potrivit HG.

Până vor începe lucrările ar putea dura cel puțin o lună, dacă se iau în considerare termene și posibile contestații, ceea ce ar însemna finalul lunii octombrie, lăsând doar 2 luni la dispoziție pentru ca banii să poată fi folosiți.

Ministerul Educației a cerut o situație a lucrărilor care nu au fost finalizate în anul 2022 în luna februarie a acestui an. Prin adresa nr. 35/SI/07.02.2023, Ministerul a cerut inspectoratelor școlare județene să verifice unitățile care nu au utilizat fondurile alocate prin HG nr. 633/2022 și HG nr. 1424/2022 și să transmită necesitatea și oportunitatea efectuării lucrărilor de remediere a situației neconforme la aceste unități de învățământ.

Apoi în luna iulie anul acesta, în plină vacanță de vară, Ministerul s-a interesat câte școli au grupurile sanitare în curte, fără apă curentă și canalizare. Prin adresa nr. 136/SI/11.07.2023 “s-a solicitat inspectoratelor școlare să analizeze situația tuturor unităților de învățământ preuniversitar de stat și să transmită dacă mai există și alte unități care nu dețin grupuri sanitare conforme, situate în curte, fără apă curentă și fără canalizare”.

Tot în nota de fundamentare se remarcă faptul că principalul motiv privind neautorizarea sanitară a unităților de învățământ pentru sănătatea populației îl constituie lipsa alimentării cu apă și canalizare, grupuri sanitare neconforme sau dotate necorespunzător sau amplasate în exteriorul construcțiilor de învățământ.

Autoritățile locale trebuie să suplimenteze bugetul local pentru a plăti restul cheltuielilor

În plus, autoritățile locale trebuie să plătească din bugetul propriu restul cheltuielilor
necesare finalizării lucrărilor
, precum și cheltuielile cu branșamentele pentru apă potabilă și canalizare, potrivit documentului. “Sumele estimate de către Ministerul Educației vin în
completarea sumelor alocate din bugetul local, restul cheltuielilor necesare finalizării lucrărilor, precum și cheltuielile cu branșamentele pentru apă potabilă și canalizare vor fi suportate din bugetul autorităților locale”.

După adoptarea proiectului de act normativ, autoritățile locale, pe raza cărora funcționează unitățile de învățământ preuniversitar de stat nominalizate, au obligația de a-și actualiza bugetele locale cu sumele aferente, astfel încât să poată demara procedurile de amenajare a grupurilor sanitare la unitățile de învățământ beneficiare.

Procedurile privind achiziția lucrărilor de investiții, încheierea și derularea contractului de lucrări intră în sarcina autorităților locale. De asemenea, consiliile locale răspund, în condițiile legii, de utilizarea sumelor repartizate, iar la sfârșitul anului sumele neutilizate se întorc la bugetul de stat, deoarece suma prevăzută în hotărârea de Guvern se va putea transfera de către Inspectoratele Școlare Județene la solicitarea autorităților locale, pe baza documentelor justificative emise de către executantul lucrării, și anume: recepție parțială/ recepție la terminarea lucrărilor, situații de plată și factură fiscală. Pentru realizarea lucrărilor de investiții, autoritățile locale vor respecta toate prevederile legale în vigoare în ceea ce privește achizițiile publice, calitatea în construcții, normele de igienă și de sănătate publică, precum și alte condiții prevăzute prin alte prevederi legale pentru proiectarea, realizarea și exploatarea construcțiilor pentru unitățile de învățământ. La recepționarea lucrărilor autoritățile locale se vor asigura că grupurile sanitare sunt funcționale, vor fi racordate la apă curentă și canalizare fie centralizată, fie puț forat și fosă septică, la instalația electrică și la instalația de încălzire astfel încât unitățile de învățământ să îndeplinească condițiile necesare obținerii autorizației sanitare”.

DOCUMENT Hotărârea de Guvern privind alocarea sumelor:
Informații de context

Numărul școlilor care au toalete conforme nu pare să fie unul cert la nivelul Ministerului Educației. Din 180 de școli cu toalete în curte cât erau în 2022 la începutul anului școlar, pentru 62 de școli s-au făcut lucrări ca să rămână fără latrină și au rămas, în prezent, 189 de școli cu toaletă în curte. Această explicație a fost prezentată de ministra Educației, Ligia Deca, la conferința de presă de după ședința de Guvern, vineri, 8 septembrie.

Întrebată de jurnaliști care este numărul de școli cu toaletă în curte cu două zile înainte ca elevii din țară să înceapă cursurile, Deca a spus că în ultimul an au fost rezolvate de pe listă 62 de școli, rămânând „la acest moment 189 de unități de învățământ cu grupuri sanitare neconforme”. Însă, cu un an în urmă, tot înainte să înceapă școala, erau 180 de școli în această situație, după cum declara purtătorul de cuvânt al PNL, partid în care s-a înscris Ligia Deca.

Singura explicație a ministrei pentru diferența de 62 de școli modernizate dintre cele 180 de școli cu toaleta în curte din septembrie anul trecut și cele 189 din septembrie anul acesta este că „rețeaua școlară este una în evoluție, școlile mai fuzionează sau da, se mai despart în funcție de nevoile locale și atunci această centralizare se cere periodic pentru a avea ultima situație în acest sens”.

Amintim că cea mai recentă declarație despre numărul de școli cu toalete în curte a fost făcută de purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, pe 23 august. „În acest an, avem 180 de școli cu toalete în curte”, a precizat Stroe, la începutul unei conferințe de presă. Cifra anunțată era similară celei declarate de fostul ministru al Educației, liberalul Sorin Cîmpeanu, în septembrie 2022: Anul trecut, aproximativ în aceeași perioadă, pe 31 august, ministrul Sorin Cîmpeanu declara că erau 306 școli cu toalete neconforme și că, după investiții pentru 126 de școli, mai rămân 180.

Edupedu.ro a scris că nicio școală cu toaletă în curte nu a fost modernizată în ultimul an, sub ministrul Deca. În septembrie 2022, Marcel Ciolacu, la acea vreme președinte PSD, acum prim-ministru din luna iunie, susținea că toaletele din curtea școlilor sunt o rușine și trebuie să dispară definitiv. „#RomâniaEducată trebuie să funcţioneze pentru toţi, nu doar pentru elitele privilegiate”, scria Ciolacu.

Anul trecut, aproximativ în aceeași perioadă, pe 31 august, ministrul Educației de atunci, Sorin Cîmpeanu, declara că erau 306 școli cu toalete neconforme și că după investiții pentru 126 de școli mai rămân 180. „Am spus că acum patru ani erau 2.219 școli cu toalete neconforme, iar acum sunt 306 școli. Din aceste 306 școli, 126 sunt finanțate și trebuie să folosească finanțarea. La finalul anului (n. red. 2022) trebuie să aibă conformitatea asigurată. Rămân 180 de școli, toate sunt școli sub 97 de copii, este numărul maxim de copii, sunt școli izolate”.

Acesta a menționat la acea vreme că „dacă autoritățile locale vor folosi finanțarea acordată prin bugetul Ministerului Educației, vom rămâne cu 100 de școli”.

Tot atunci, Cîmpeanu declarase că „nu are legătură toaleta în curte cu calitatea educației, din moment ce mulți dintre noi am făcut performanță învățând în aceste școli”. A fost, la scurt timp, apostrofat de premierul de atunci, liberalul Nicolae Ciucă. „Aceste toalete nu trebuie să mai existe în România anului 2024. Mi se pare absolut incredibil”, spunea premierul de atunci, Nicolae Ciucă.

În luna mai 2022, un număr de 126 de unități de învățământ preuniversitar de stat erau pe lista aprobată de Guvern pentru primirea de fonduri ca să construiască toalete, în locul latrinelor existente. Tot în primăvara anului trecut, ministrul Educației a anunțat că dacă acești bani alocați acum vor fi investiți, conform planului, ar mai rămâne 199 de structuri cu latrine. – detalii aici

Statisticile despre toaletele din școli sunt diferite la fiecare raportare oficială. De exemplu, în decembrie 2020, Guvernul României a aprobat un memorandum în care scria că peste o treime dintre școli sunt fără toalete interioare și nu au autorizație sanitară. Concret, potrivit documentului situația ar sta în felul următor:

  • 12.712 clădiri școlare nerenovate;
  • 4.414 școli care folosesc sobe pentru încălzire;
  • 5.826 de școli care nu au autorizație sanitară;
  • 3.884 nu au surse de apă adecvate;
  • 6.180 de școli nu au toalete interioare;
  • 12.359 de școli nu au rampă de acces
  • 15.007 școli nu au toalete adaptate persoanelor cu dizabilități.

În raportul final România Educată, publicat pe 14 iulie 2021, scrie că „’Strategia pentru modernizarea infrastructurii educaționale 2018 – 2023′ identifică aproximativ 4.200 de școli din România (însumând peste 155.486 de elevi) care nu au grupuri sanitare în incinta școlii, jumătate dintre acestea fiind amplasate în curte lipsite de apă curentă și canalizare”.

Documentul are și o actualizare a datelor – „La nivelul anului 2021, din datele transmise de către Ministerul Educației, din numărul total de clădiri cu destinația săli de curs, laboratoare, sală de sport, cămin sau cantină din învățământul preuniversitar, un număr de 3.191 clădiri nu au autorizație sanitară, fiind proporțional mai numeroase în mediul rural decât în cel urban.
Este important să notăm și că o parte semnificativă a autorizațiilor sanitare a fost obținută în baza unei declarații pe propria răspundere a directorului unității de învățământ”.

DOCUMENT Nota de fundamentare:
Citește și:
Lista școlilor ale căror lucrări de amenajare a grupurilor sanitare neconforme nu au fost demarate sau finalizate și care îndeplinesc condițiile de finanțare
Aritmetica ministrului Ligia Deca, în cazul toaletelor din curtea școlilor. Anul trecut erau 180 de școli cu latrină, anul acesta mai sunt 189, după ce în ultimul an pentru 62 de școli au fost construite WC-uri în interior. Explicația: „Școlile mai fuzionează sau se mai despart în funcție de nevoile locale”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Diriginții claselor gimnaziale trebuie să parcurgă mai multe etape pentru identificarea copiilor în risc de abandon școlar, potrivit unui ordin oficial. La ce întrebări răspund elevii – documente

Profesorii care sunt diriginți la clasele gimnaziale au de parcurs mai multe etape pentru identificarea copiilor în risc de abandon școlar, potrivit ordinului Ministerului Educației nr. 6000/2021. Prin acest ordin…
Vezi articolul

Părinții trebuie să își dea acordul pentru testarea elevilor, se vor face teste rapide in școli, anunță Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății. Testarea se va face și pentru cadrele didactice care au simptome

Părinții trebuie să își dea acordul pentru testarea elevilor, se vor face teste rapide in școli, anunță Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății într-o conferință de la Ministerul Educației. Redăm declarația: Părinții…
Vezi articolul

Educația nu se mai face, în țările care au succes, cu durere, spune Monica Mincu, cercetătoare româncă la Universitatea din Torino: Dacă elevii nu învață, vina este a noastră, nu a lor / Cât de curajoasă este România, politic vorbind, să implice experții și profesioniștii și să reformeze sistemul?

Țările care au performanțe deosebite au investit în sistemul școlar și au reușit să-l schimbe în două-trei decenii, a spus într-o scurtă analiză Monica Mincu, cercetătoare în sisteme școlare comparate…
Vezi articolul