Mama elevei de clasa a XII-a încheie greva foamei după 7 zile în fața Ministerului Educației: Renunț la protestul extrem, nu și la demersul pentru un Bacalaureat echitabil

90.716 vizualizări
Foto: Edupedu.ro
După șapte zile de grevă a foamei în fața Ministerului Educației, Oana Corina Rogojanu, mama unei eleve de clasa a XII-a din Sibiu, a anunțat încheierea protestului său extrem. Decizia vine în urma unei întâlniri directe cu ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, care i-a înmânat personal o scrisoare oficială prin care își asumă trimiterea Corpului de control la Colegiul Național Samule von Brukenthall din Sibiu și lansarea unei analize urgente asupra modului în care funcționează școlile cu predare în limba minorităților.

Este pentru prima dată când conducerea ministerului recunoaște public nevoia unei evaluări sistemice a funcționării liceelor cu predare în limbile minorităților.

„Am înțeles mesajul dvs.! […] vom face cu regim de celeritate o analiză mai largă a sistemului, pentru a identifica și corecta (inclusiv prin sancțiuni, unde este cazul) astfel de situații potențiale,” a scris ministrul în scrisoarea înmânată părintelui, pe care o puteți citi integral aici.

Cronologia unui protest fără precedent

  • 29 aprilie 2025 – Oana Corina Rogojanu începe greva foamei în fața sediului Ministerului Educației din București. Protestul este motivat de obligativitatea susținerii probei de limba germană maternă la Bacalaureat, într-un context în care, susține ea, unitatea de învățământ frecventată de fiica sa nu respectă prevederile legale privind predarea integrală în limba germană.
  • 30 aprilie – Protestatara are primele întâlniri cu reprezentanți ai Ministerului Educației. Solicitările transmise includ revizuirea statutului școlilor „cu predare în limba germană” și oferirea unei alternative legale la proba de limbă maternă pentru Bacalaureatul 2025.
  • 1–2 mai – Ministerul Educației publică o primă reacție oficială, fără a se angaja la măsuri concrete de modificare a metodologiei de Bacalaureat. Părintele reacționează critic, subliniind că „legea este clară, iar încălcarea e documentată”.
  • 3 – 4 mai – Părintele trece prin momente dificile în derularea protestului.
  • 5 mai – În ziua a șaptea de grevă, ministrul Daniel David se întâlnește personal cu Oana Corina Rogojanu și îi înmânează o scrisoare oficială. Documentul include angajamentul trimiterii Corpului de control la colegiul semnalat și declanșarea unei „analize de sistem” pentru verificarea conformității tuturor unităților cu predare în limbi ale minorităților. Acesta îndeamnă la încheierea protestului.

În urma acestei întâlniri, Oana Corina Rogojanu a transmis Edupedu.ro un mesaj public prin care anunță încheierea grevei, dar nu și a demersului civic început:

„Astăzi, 5 mai 2025, în a șaptea zi de grevă a foamei, am avut o întâlnire directă cu ministrul Educației, domnul prof. univ. dr. psih. Daniel David, care mi-a înmânat o scrisoare oficială prin care își asumă trimiterea Corpului de control la unitatea de învățământ vizată și declanșarea unei analize urgente la nivel de sistem, pentru identificarea și corectarea neregulilor semnalate.

În acest context, și ținând cont de apelul sincer transmis de ministru, am decis să opresc protestul extrem. Revin alături de fiica mea, în aceste săptămâni importante de pregătire pentru Bacalaureat.

Însă doresc să fie clar că renunțarea la greva foamei nu înseamnă renunțarea la solicitarea mea — legitimă, documentată, legală: ca școlile declarate cu predare în limba germană să funcționeze în deplină conformitate cu legea, iar elevii înscriși în aceste unități să beneficieze de un Bacalaureat echitabil și legal.

Continuarea acestui demers este esențială nu doar pentru fiica mea, ci pentru toți elevii care merită respectarea drepturilor constituționale și un sistem de educație corect, onest și demn.

Le mulțumesc tuturor celor care m-au sprijinit în aceste zile — cu mesaje, cu solidaritate, cu voce. Vom continua să cerem respectarea legii, cu aceeași hotărâre și luciditate.”

Demersul părintelui a adus în atenția publică problema conformității școlilor declarate ca având predare în limba minorităților, în special în cazul celor cu profil german. Asta după ce Edupedu.ro a arătat într-o investigație jurnalistică faptul că, în realitate, multe dintre aceste unități de învățământ desfășoară predarea în proporție covârșitoare în limba română, în contradicție cu prevederile legii educației.

Potrivit Legii nr. 198/2023, Art. 60, „în cadrul învățământului preuniversitar cu predare în limbile minorităților naționale, toate disciplinele se studiază în limba maternă, cu excepția limbii și literaturii române”. Dacă aceste condiții nu sunt respectate, organizarea probei de limbă maternă la Bacalaureat poate fi considerată nelegală, susține părintele.

Citește și:

A șasea zi de greva foamei în fața Ministerului Educației pentru mama elevei de la Colegiul Brukenthal din Sibiu, „declarativ” cu predare în limba germană: Respectarea legii ar elimina instantaneu tot acest haos / Trei tipuri de discriminare semnalate de părinte
UPDATE Mama aflată în greva foamei de cinci zile, în fața Ministerului Educației, a fost internată la Spitalul Universitar, apoi a reluat protestul. Reacția părintelui față de răspunsul MEC: Este profund dezamăgitor ca o instituție obligată să aplice legea alege, în continuare, să o relativizeze / Îmi reprezint fiica, un copil aflat în sistemul public de educație, nu într-un experiment
Greva foamei în fața Ministerului Educației, în semn de protest față de școlile germane care nu respectă legea, tolerate de minister și inspectoratele școlare / Mama unei eleve solicită ca proba de limba maternă de la Bac să fie opțională
A doua zi de greva foamei la Ministerul Educației / Părintele care cere respectarea legii Educației de către școlile cu predare în limba germană maternă, de către inspectorate și minister, a petrecut toată noaptea pe trotuarul din fața instituției și anunță că nu renunță la protestul extrem până când nu obține o soluție
​​A treia zi de greva foamei la Ministerul Educației. Părintele cere o soluție legală și echitabilă pentru Bacalaureat 2025: Nici Ministerul, nici ISJ Sibiu nu pot invoca lipsa de profesori ca piedică legală / Astăzi, echipajul medical a constatat o stare de slăbiciune și a decis administrarea unei perfuzii
Ziua a patra de greva foamei la Ministerul Educației: Sunt părinte, sunt parte a procesului educațional, și am semnalat o încălcare gravă a legii – totuși, nu sunt ascultată, spune mama elevei care cere ca proba de limba maternă de la Bac să fie opțională, pentru liceele cu predare în limba germană maternă care nu respectă condițiile legale

Prima reacție publică a Ministerului Educației și Cercetării la protestul unei mame care semnalează ilegalitatea școlilor germane vine abia în a patra zi de greva foamei a acesteia: anunță că nu poate anula o probă a Bacalaureatului, deși nu a cerut nimeni așa ceva. Instituția promite controale în toate școlile cu predare în limba maternă, dar abia la anul

2 comments
  1. La liceele cu predare in limba germana din aproape toata tara profesorii, in afara de cei de Lb.si lit.germana, sunt nevorbitori de limba in care ar trebui sa predea. Dl Ministru trebuie dat un ordin prin care daca nu este asigurata predarea a cel putin 70% din materii in limba germana, maghiara, etc. atunci la acel liceu sa nu aprobe formarea de clase de liceu.

  2. Ce-a rezolvat?! A pus pe alții să lucreze aiurea pentru ea, s-o ducă la spital, să-i pună perfuzii. Halal! Tango degeaba!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Premierul Ciolacu anunță „cea mai mare investiție” în cercetare – investiții de 1,6 miliarde lei în 20 de centre de excelență / Este vorba despre un proiect anunțat inițial de Ministerul Cercetării în august 2023 / Agenda ședinței de guvern a inclus și un memorandum privind participarea României la un consorțiu european

„Lansăm azi cea mai mare investiție făcută vreodată în cercetarea românească. 1,6 miliarde de lei în 20 de centre de excelență în domenii de cercetare de vârf”, a spus miercuri…
Vezi articolul

Studenții plătesc integral abonamentele la transportul local în comun și primesc reducerea de 90% prevăzută de lege prin decontare de la universități, transmite Ministerul Educației într-o adresă către rectori

Reducerea de 90% la transportul local în comun pentru studenți, prevăzută de legea educației în vigoare de peste o lună, va fi acordată prin decontare de către universități, după ce…
Vezi articolul

Anchetă la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din București unde zeci de elevi au fost puși să-și rescrie lucrările la Limba română, după o oră de la începerea probei, fără prelungirea timpului de examen. Comisia ar fi luat decizia anulării a peste 70 de lucrări pe motiv că numele probei nu se incadra perfect pe două rânduri, ca în foaia model dată de inspectorat – surse

Anchetă a Inspectoratului Școlar București la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din București, după ce mai multe lucrări au fost anulate, cu mult timp după începrea probei la Limba și literatura…
Vezi articolul