Ministerul Educației nu deține date despre niciun profesor care ar fi făcut meditații contra cost cu elevii de la clasă în ultimii 5 ani și nici nu știe să fi fost vreun cadru didactic sancționat pentru așa ceva

14.949 de vizualizări
Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com
Ministerul Educației nu deține date despre niciun profesor care ar fi făcut meditații contra cost cu elevii pe care îi are la clasă, în ultimii 5 ani, potrivit unui răspuns dat de instituție la solicitarea Edupedu.ro. Întrebarea a fost transmisă Ministerului Educației în contextul în care proiectul Legii învățământului preuniversitar, obținut pe surse, stabilește că profesorilor le este interzis să pregătească contra cost elevii de la clasă.

Proiectul de lege Deca prevede că „personalului didactic de predare îi este interzis să desfăşoare activităţi de pregătire suplimentară contra-cost pentru elevii de la clasa/clasele la care este încadrat în anul şcolar în curs, având obligaţia de diligenţă să depună eforturi pentru atingerea competenţelor necesare de către fiecare elev, prin activitatea la clasă şi prin programele de învăţare remedială.” – detalii aici

Conform documentului, activitatea de desfăşurare a meditaţiilor cu elevii de la propria clasă reprezintă abatere disciplinară pentru cadrele didactice.

Edupedu.ro a întrebat Ministerul Educației următoarele: „câte cazuri de profesori care au făcut meditații contra cost cu elevii de la clasă au fost semnalate în perioada 2018-2022?” și „ce sancțiuni au fost aplicate acestor profesori?”.

Răspunsul Ministerului a fost că nu deține datele solicitate: „Referitor la solicitarea dumneavoastră, vă comunicăm faptul că Ministerul Educației nu deține datele solicitate.”

În prezent, profesorilor le este interzis prin Codul de etică, aprobat prin ordin de ministru, deci nu prin lege, să facă meditații cu elevii de la clasă.

Codul-cadru de etică al personalului didactic din învățământul preuniversitar, prevede explicit că ”meditațiile contra cost cu beneficiarii direcți ai educației de la formațiunile de studiu la care este încadrat” sunt interzise.

Informații de context

Secretarul de stat Sorin Ion a spus, la Profit News, că a făcut meditații, dar nu a plătit impozit la stat: „Sincer, nu (nu am plătit – n. red.), dar eu n-am făcut din meditații vreodată o a doua meserie. Și, în general, am făcut-o cu apropiați, cunoștințe, de ani buni – zero”. – detalii aici

Șeful ANAF, Lucian Heiuș a declarat la Euronews că din 2023 și-ar dori ca “instituția să aibă un sistem performant prin care să trimită un SMS către profesorii care oferă meditații, pentru a le atrage atenția că nu este legal și că reprezintă o infracțiune, dacă primesc bani de la părinții copiilor și nu plătesc impozit pe ei”.

Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat în cadrul unei conferințe de presă despre fiscalizarea meditațiilor: “Dacă profesorii sunt prima categorie care trebuie verificată, am oarece întrebări în această speță, însă nu se pot accepta excepții”. – detalii aici

În aprilie, Fiscul a publicat un ghid al profesorului care dă meditații. Cei care încasează bani în numerar sau cu cardul au obligația de a avea casă de marcat – document.

În luna mai, Sorin Cîmpeanu a anunțat că propune introducerea în Legea Educației a interdicției ca profesorii de la clasă să facă meditații cu elevii lor.

Edupedu.ro a scris, în luna mai, că piața meditațiilor este estimată la peste 120 de milioane de lei pe lună, pe baza datelor publice și a cercetărilor recente. Concluzia a reieșit după ce au fost analizate rezultatele unui studiu la nivel național, în privința sumei pe care o plătește pe lună un părinte pentru meditațiile copilului, și procentul elevilor care fac pregătire suplimentară.

Foto: 34218670 © Pressmaster | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Meditațiile cu elevii de la clasă sunt interzise profesorilor, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar / Ce sancțiuni s-ar putea aplica – surse
Ministrul Educației neagă că elevii ar face meditații, pentru admiterea separată în clasa a IX-a, cu profesorii din liceul la care vor să intre: Eu cred că, atâta vreme cât subiectele sunt elaborate din programa de gimnaziu, nu putem vorbi despre meditații cu profesorii de liceu
Ligia Deca, despre acuzațiile că un examen în plus de admitere la liceu ar încuraja și mai mult meditațiile: Nu facem altceva decât să reușim să testăm potrivirea mai bună a candidaților cu profilul pe care ei și-l doresc
Mihai Maci: De ce avem nevoie de meditații?
Veniturile obținute din meditații declarate de către profesori la ANAF s-au dublat față de 2019 / În București, sumele s-au triplat – analiză
Piața meditațiilor, estimată la peste 120 de milioane de lei pe lună, pe baza datelor publice și a cercetărilor recente – analiză
iulie 2022 – INTERVIU În fiecare școală va exista un registru al declarațiilor de interese pentru profesori. Ioana Lazăr, secretarul general al Ministerului Educației: Dacă nu completează acest registru și sunt prinși că dau meditații, se intră în zona de sancțiuni
Secretarul de stat Sorin Ion spune că a dat meditații și nu a plătit impozit la stat: Dar eu n-am făcut din meditații vreodată o a doua meserie
Iohannis, despre anunțul șefului ANAF că va controla profesorii care dau meditații: Dacă chiar profesorii sunt prima categorie care trebuie verificată am oarece întrebări în această speță / Dacă ANAF-ul va verifica categoriile unde se realizează evaziune pe scară un pic mai largă, atunci colectarea poate să devină mai eficientă
Iunie 2021 – STUDIU: Matematica, disciplina la care fac meditație cei mai mulți elevi / Copiii nu înțeleg informațiile primite la școală, spun părinții / Circa o treime dintre elevii claselor V-XII fac meditații cu 300 de lei pe lună, în medie

10 comments
  1. Cand toti vor dori sa se faca numai capsunari si interlopi nu vor mai fi nici meditatii nici meditatori. Mai e putin.

    Cand lucratorii din IT vor plati impozite in Romania va fi corect sa tragi de goler si pe altii.

    Un copy-paste de o secunda cu un click si vinzi un soft cu 3000 euro la fiecare 20 de minute si nu dai impozit.

    In fond nu obliga nimeni pe nimeni sa se mediteze, se poate face scoala si la privat sau in america de nord cu plata.

  2. Cata vreme copchiii care vor sa se faca capsunari sunt in aceeasi clasa cu copchiii care vor sa se faca interlopi si cu copchiii care vor sa se faca doctori si cu copchiii care vor sa se faca astrofizicieni, ESTE PERFECT NORMAL sa se faca pregatire soplimenthara in privat.

    Corect??

  3. Niciun părinte din țara asta nu a reclamat vreodată un profesor pentru meditații cu copiii de la clasă. Pare că situația asta nu deranjează pe nimeni, altfel ar fi floare la ureche să se organizeze un flagrant. Nici părinții nu vor impozitarea meditațiilor, că ar crește tarifele. Și nici nu vor să dispară meditațiile. A intrat în obișnuința copiilor să nu învețe la clasă în ideea că oricum merg la meditații. Nu o dată elevii mi-au declarat că nu învață din a 9-a până în a 11-a că merg în a 12-a la meditații. Evident, nu toți procedează așa, dar sunt mult prea mulți, totuși.
    Sigur, meditațiile trebuie impozitate; să meditezi copilul pe care îl ai elev este un conflict de interese. Ca și în cazul medicilor care tratează în privat pacientul primit în spitalul de stat. Și totuși, lucrurile rămân cum sunt, pentru că oamenii acceptă tacit situația, marea majoritate. Degeaba scrii pe forumuri, ca anonim, că ești nemulțumit.

  4. WHAAAAAAAAAAT???????
    Dar a incercat vreodata ministerul SA AFLE MACAR daca exista profesori care fac meditatii cu elevii DE LA CLASELE LA CARE PREDAU???? Nu era prea complicat, caci acesta se practica pe scara larga!!!
    Din pacate NU!!!!!!
    Acesta este un … secret al lui Polichinelle! Cunoscut si tolerat de toti…!!!
    Prevederile legale – recomandari, interdictii etc. – in aceasta privinta au fost si sunt doar … VORBE PE HARTIE!!!!:(((

    1. perfect adevărat! Avem pe cineva foarte drag noua care a afirmat că acele case pe care le deține, le-a cumpărat din banii de meditații.Va mai amintiți? De Iohannis e vb.Pe el l-a pedepsit cineva când era profesor?

  5. Sunt de acord cu intenția d-nei ministru.
    Propun ca mențiunea să se aplice și medicilor,astfel încât să le fie interzis să trateze același pacient la clinica privată ,dacă acesta a fost pentru tratament la spitalul de stat.

  6. Păi, corb la corb nu își scoate ochii, de-aia nu are ministerul nicio informație despre meditații făcute de profesori. Profesorii se acoperă unii pe alții, vor continua să le ușureze buzunarele părinților de sume consistente de bani și niciodată nu va afla ministerul de practici ilegale, numite meditații

  7. Ministerul Educatiei detine date daca se vor plati luna asta salariile la timp? Se zvoneste ca se vor plati pe 29 februarie.

  8. Cum puteți sa scrieți asemenea ineptii!!! asemenea titluri?!! De când lumea toti copiii, aproape fără excepție iau meditații, sunt câteva 5-6 la ora, cu profesorul de la clasa, sau, mai nou, alta clasa, pentru a nu fi atât de vizibil, atat părinții, cât și copiii putând certificavoricand acest lucru. Este o școală pe care părinții o suporta in paralel, si asta de ani buni! la 3-4 materii, înainte de treapta/bac fara discutie la toate materiile. ca nu sunt înregistrate sau declarate decât eventual parțial, este altceva!
    Dezolant felul în care prezentați lucrurile și total incorect! Intrebati-va familia, colegii, prietenii, vecinii care au copii la scoala!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Ligia Deca a dat exemple de creșteri salariale din calculele pe grile trimise inspectoratelor: Pentru un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic II, între 15 și 20 de ani vechime, salariul de bază crește de la 5.368 lei la 6.947 lei brut. În Ordonanța publicată în Monitorul Oficial același profesor are 5.717 lei / Diferența este dată de gradația angajatului – precizări

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a oferit exemple de creșteri salariale, la finalul şedinţei de guvern de astăzi. Astfel, „pentru un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic II,…
Vezi articolul

Matematica și motivul notelor mici, la subiecte mai simple decât acum 10 ani – Oana Moraru: Ora de matematică trebuie să fie oră de formare a gândirii logice, nu de bifat file de exerciții

“Unul din motivele pentru care gândirea logico-matematică nu se mai dezvoltă suficient la copiii noștri și avem din ce în ce mai mulți elevi cu dificultăți reale la gimnaziu sau…
Vezi articolul

Elevii pasionați de fizică, matematică sau informatică se pot înscrie la cursuri gratuite de pregătire organizate de profesori voluntari, în programul ”Hai la olimpiadă!” / Formularul este deschis până în octombrie

Elevii pasionați de fizică, matematică sau informatică se pot înscrie la cursuri gratuite de pregătire ținute de profesori voluntari în centre stabilite în peste 15 județe, potrivit Fundației „Nouă ne…
Vezi articolul