N-am vrut să scot Săptămâna Verde și Școala Altfel pentru că ele reprezintă o apropiere de filosofia OECD, spune ministrul Educației: După ce am predat curriculum standard, nu mergem să ne plimbăm, ci să discutăm cum folosim în viața de zi cu zi ce am învățat

4.614 vizualizări
Sursa foto: Unplash
Ministrul Educației spune că nu vrea să scoată programele Săptămâna Verde și Școala Altfel din calendarul școlar pentru că „reprezintă o apropiere de filosofia OECD”, a spus Daniel David, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă în care răspunde jurnaliștilor la întrebări legate de Raportul QX de diagnostic în educație și cercetare, pe care l-a prezentat în premieră luni, 19 mai.

Ministrul Daniel David a spus că n-a renunțat la programele Școala Altfel și Săptămâna Verde din calendarul școlar pentru că „reprezintă o apropiere de filosofia OECD”. Daniel David a dat și un exemplu, după ce profesorii matematică, biologie sau chimie, de exemplu predau conținuturi.

„În mintea multora, Școala Altfel înseamnă că pur și simplu ieși din școală și mergi nu știu unde și faci te miri ce. În Săptămâna verde, că mergi la grădina botanică sau faci alte lucruri. După ce am făcut curriculum standard, avem o Săptămână Altfel. Ce facem? Nu mergem să ne plimbăm, hai să discutăm ce am învățat până acum, cum folosim în viața de zi cu o zi și ne apropiem iarăși de PISA și de filosofia OECD“, a spus ministrul.

  • Amintim, peste 900 de profesori și directori de școală propun renunțarea la unul dintre programele Școala Altfel și Săptămâna Verde sau chiar la ambele, arată un raport al Ministerului Educației.
Redăm declarațiile ministrului Educației pe acest subiect

Daniel David:Am primit mesaje de la mulți profesori, să scoatem Săptămâna Altfel și Școala Verde și n-am vrut să le scot pentru că eu cred că ele reprezintă o apropiere de filosofia OECD. În mintea multora, Școala Altfel înseamnă că pur și simplu ieși din școală și mergi nu știu unde și faci te miri ce. În Săptămâna verde, că mergi la grădina botanică sau faci alte lucruri.

Eu le-am spus nu asta înseamnă Săptămâna Verde. Poate să însemne dacă tot faci ora de matematică sau de biologie sau de chimie în școală, să legi conținutul le pe care îl predai în săptămâna respectivă de scopurile de dezvoltare durabilă, de exemplu. Copiii învață că există scopurile alea, cum ar putea să contribuie ce predau eu la acele scopuri. Săptămâna Altfel ar putea să însemne acest lucru. După ce am făcut curriculum standard, avem o Săptămână Altfel. Ce facem? Nu mergem să ne plimbăm, hai să discutăm ce am învățat până acuma, cum folosim în viața de zi cu o zi și ne apropiem iarăși de PISA și de filosofia OECD.”

Informații de context

Ambele programe Școala Altfel și Săptămâna Verde permit școlilor să își aleagă perioada în care se desfășoară (câte 5 zile consecutive) și activitățile.

Școala Altfel este un program introdus în 2016 ca și o completare a învățării. Potrivit metodologiei, „Școala altfel” este un program național al cărui scop este să contribuie la dezvoltarea competenței de învățare și a abilităților socio-emoționale în rândul copiilor preșcolari/elevilor. Cadrele didactice vor proiecta, testa și evalua abordări eficiente pentru dezvoltarea acestor competențe și abilități. Atât cadrele didactice, cât și elevii sunt încurajați să își manifeste creativitatea și să îmbine într-un mod atractiv teoria cu aplicațiile ei din viața de zi cu zi, învățarea cu preocupările individuale într-un context favorabil dezvoltării socio-emoționale.

Potrivit metodologiei programului Școala Altfel, fiecare școală trebuie să analizeze rezultatele și eficiența programului.

Programul „Săptămâna Verde” a apărut în anul școlar, 2022-2023, la inițiativa președintelui Klaus Iohannis, și a fost pus în practică fără niciun studiu sau comentariu de la fostul ministru Sorin Cîmpeanu.

  • De remarcat că Guvernul a susținut financiar numai programul introdus în legea învățământului de către președintele Klaus Iohannis, deși școlile din România au două săptămâni în care profesorii și elevii trebuie să realizeze activități extracurriculare: Săptămâna „Școala altfel”, introdusă de Legea Miclea-Funeriu în 2011 și „Săptămâna Verde”, introdusă anul trecut de președintele Klaus Iohannis.

Săptămâna Verde a fost introdusă de președinție și de Ministerul Educației condus de fosta consilieră a lui Klaus Iohannis, Ligia Deca, fără a prelungi anul școlar cu cel puțin 5 zile, atât cât le-a fost eliminat profesorilor din predarea curriculumului obligatoriu menținut nemodificat. Asta în condițiile în care România se clasează constant în rândul țărilor europene cu cele mai puține zile de școală. În anul școlar 2023-2024, România a fost în top 5 țări din Europa cu cele mai multe zile fără școală: elevii au 8 perioade de vacanță, care înseamnă 120 de zile libere – potrivit raportului european Eurydice.

Într-o analiză cu experți, părinți, profesori și elevi, Edupedu.ro a scris despre școala ciuruită de zile libere, punți, săptămâni altfel și verzi, module cu multe vacanțe. În mai 2023, când am publicat analiza, experții așteptau răspunsurile acestui studiu privind impactul împărțirii anului școlar pe module.

Citește și:
Noi seturi de instrucțiuni, anunțate de ministrul Educației pentru Școala altfel și Săptămâna verde: Ele nu sunt o pauză în procesul educațional. Ora poate să rămână de matematică, de chimie, de fizică, de biologie

7 comments
  1. Ferească Dumnezeu! Toți profesorii, de la catedra, nu din birouri spun de ani de zile că sunt 2 săptămâni ineficiente și dereglează grav cursul didactic, iar asta vrea ceva ce nu se potrivește cu sistemul nostru de învățământ…nu se pretează! decât scoate elevii din ritm…elevii lipsesc și nu sunt interesați de aceste săptămâni imbecile…Am ajuns din cauza acestor săptămâni să se termine școală în iulie…Domnul nu înțelege că e inuman sa tii cate 30 de copii la 50 de grade in clase în această perioadă…Noi, profesorii nu le mai vrem și nu le vom mai face! Vom face ore! Punct!👎👎👎👎👎👎👎

  2. Bla bua bla și treze ziiua… slab slab. m-ați spart cu oecd-ul asta. înainte de 90 ieșeau liceeni tată, oameni buni, sistemul de admitere fain, dar ghici ce? Ați stricat tot cu lozinca reformă reformă de formă.

  3. 1. Daca aceste saptamani sunt pentru a demonstra caracterul aplicativ a ceea ce se preda la clasa, celelalte 34 de saptamani sunt folosite doar pentru teoretizarea continuturilor? Nu cumva pe tot parcursul anului scolar trebuie predat astfel incat elevii sa observe aplicativitatea practica a ceea ce invata? Daca da, care mai este rostul acestor saptamani?
    2. Inteleg necesitatea invatarii despre mediu, dar nu cred ca ultimii ani, prin Saptamana Verde, au format indivizi mai constienti de soarta planetei noastre.
    3. Aceste saptamani creeaza rupturi in programa scolara, avand, de multe ori, efect opus celui asteptat. De exemplu, un profesor de matematica tocmai preda teorema celor 3 bisectoare, apoi se trezeste ca a intrat in Saptamana Verde. Constiincios, le arata copiilor cum aplicam matematica pentru a gasi solutii pentru mediu. Saptamana urmatoare continua cu activitatea de geometrie. Ca pedagog, consider ca acest tip de invatare este mai degraba hei-rupist, decat util.
    Sugerez ca cele 5 zile din fiecare dintre aceste saptamani sa fie impartite in cele 5 module. Astfel, vom avea o zi verde si o zi altfel (desi ma intorc la punctul 1 si demonstrez de ce nu este necesara), pe care profesorii le pot folosi pentru un experiment, o vizita la un muzeu (da, se poate preda si acolo), un invitat din domeniul in care predau etc.

  4. N-ai vrut DE LENE. SCOATE-LE, elevii s-au săturat de aceleași activități (NU SUNT BANI PENTRU ALTELE), profesorii s-au săturat de directivele prețioase (faceți matematică ”altfel”, dar de fapt educație anti-drog, anti-violență, rutieră, etc și toate celelalte IMPUSE de minister tuturor profesorilor), anul școlar deja e fragmentat în mult prea multe bucăți.

    Scoate și modulele, întoarce-te MĂCAR la semestre, anul școlar începe pe 15 septembrie și se termină pentru toată lumea pe 15 iunie și GATA cu schimbările de dragul schimbării.

  5. Săptămâna Verde și Școala Altfel reprezinta CHIUL BY DESIGN. Apogeul bataii de joc si incompetentei Deca – Iohannis Asta nu e apropiere de nu stiu ce filosofie a OECD.

    Deci in cursul anului scolar formam analfabeti functional si wow vine saptamana verde si ne loveste dezvoltarea durabila, dupa care o luam de la capat cu analfabetismul functional. Saptamana altfel si verde ar trebui sa fie intregul an scolar, nu niste exceptii.

    Cred ca ar fi bun un alt ministru la preuniversitar. Domnul profesor universitar doctor psiholog sa se ocupe de cercetare si invatamant superior. Si evident sa continue trancaneala si trasul de timp la TV si pe la diverse conferinte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Concursul pentru elevi de toate vârstele și profesorii lor coordonatori. Înscrieri până pe 20 iunie, anunțate de Organizația Salvați Copiii în competiția „Starea de bine a tinerilor în lumea digitală” (P)

Organizația Salvați Copiii și Endava dau start concursului „Starea de bine a tinerilor în lumea digitală”, o competiție organizată la nivel național, pentru elevii care își doresc să își dezvolte…
Vezi articolul

Certificatele de integritate comportamentală pentru profesorii și personalul administrativ din școli să fie eliberate și electronic, au solicitat sindicatele din Învățământ Ministerului de Interne

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au cerut Ministerului de Interne ca certificatele de integritate comportamentală, pentru profesorii și personalul administrativ din școli,…
Vezi articolul

BREAKING Ghidul sanitar pentru redeschiderea școlilor, aprobat de miniștii Educației și Sănătății: intrarea în școli, eșalonată pe mai multe uși de acces, purtarea măștii este obligatorie pentru toți elevii și profesorii. Ce se întâmplă dacă apar cazuri de COVID-19

Intrarea în școală se va face eșalonat,  pe mai multe uși de acces, la intervale orare stabilite în funcție de zone sau de clădiri, elevii vor urma trasee prestabilite în…
Vezi articolul