O explozie cosmică rară și impresionantă, observată de cercetători din Irlanda

183 de vizualizări
Foto: rte.ie
O explozie cosmică rară şi impresionantă, care eclipsează cele mai multe supernove din Univers, a fost observată de cercetătorii de la Universitatea Queen’s, Irlanda de Nord, informează DPA şi PA Media, conform Agerpres.

Noua şi neobişnuita explozie analizată de cercetători străluceşte cât sute de miliarde de sori, dar, în mod surprinzător, durează mai puţin de jumătate din durata unei supernove tipice.

Într-un studiu publicat recent, cercetătorii au identificat evenimentul folosind reţeaua Atlas de telescoape robotice.

Telescoapele din Hawaii, Chile şi Africa de Sud scanează integral în fiecare noapte cerul în căutarea oricărui obiect care se deplasează sau îşi modifică strălucirea.

La câteva zile de la detectarea exploziei – denumită AT2022aedm -, cercetătorii au obţinut mai multe date cu ajutorul New Technology Telescope din Chile şi au descoperit că are un aspect diferit de orice supernovă cunoscută.

Datele ulterioare provenite de la observatoarele din diverse locuri din lume au arătat că explozia s-a estompat şi s-a răcit mult mai rapid decât era de aşteptat.

Matt Nicholl, din cadrul catedrei de matematică şi fizică a Universităţii Queen’s, a spus că echipa de cercetători au vânat cele mai puternice explozii cosmice timp de peste un deceniu, adăugând că aceasta ”este una dintre cele mai strălucitoare pe care le-am văzut vreodată”, mai scrie Agerpres.

”De obicei, în cazul unei supernove foarte luminoase, s-ar fi estompat poate la jumătate din strălucirea maximă pe parcursul unei luni. Într-un interval similar de timp, AT2022aedm s-a estompat la mai puţin de un procent din strălucirea maximă – pur şi simplu a dispărut”, a spus el.

Locul unde s-a produs explozia a fost de asemenea descris ca surprinzător.

”Datele pe care le deţinem arată că acest eveniment s-a petrecut într-o galaxie masivă, roşie, situată la o distanţă de două miliarde ani-lumină. Galaxiile acestea conţin miliarde de stele asemănătoare Soarelui, dar nu ar trebui să aibă nicio stea suficient de masivă care să devină supernovă”, a adăugat Shubham Srivastav, cercetător în cadrul Queen’s.

Echipa a verificat datele arhivate şi a mai descoperit doar alte două evenimente cosmice cu un set similar de proprietăţi.

Acestea au fost descoperite cu ajutorul studiilor ROTSE şi ZTF, în 2009 şi 2020. Datele extinse obţinute în cazul AT2022aedm arată că acestea reprezintă un nou tip de evenimente cosmice, potrivit sursei citate.

”Am denumit această nouă clasă de surse ‘Luminous Fast Coolers’ (‘Strălucire care se răceşte rapid’) sau LFC. Parţial, pentru că sunt strălucitoare şi îşi pierd rapid strălucirea şi se răcesc.

”Parţial însă şi pentru că eu şi câţiva dintre ceilalţi cercetători suntem mari fani ai echipei de fotbal Liverpool. Este o coincidenţă simpatică în faptul că LFC-urile noastre preferă galaxiile roşii”.

Nicholl a spus că descoperirea deschide calea către cercetări suplimentare.

”Setul de date pe care l-am obţinut exclude posibilitatea să fie o altă supernova. Cea mai plauzibilă explicaţie pare să fie cea a unei găuri negre care a intrat în coliziune cu o stea”, a spus el.

”Dacă identificăm şi alte LFC, în special în Universul local, ar trebui să putem testa acest scenariu. Coliziunile sunt mai probabile în roiuri dense de stele, aşa că le putem căuta pe acestea la locurile exploziilor”.

Cercetarea a fost publicată în revista The Astrophysical Journal Letters.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Material susținut de BCR

Muzeul din București în care copiii află de la o veveriță cu inteligență artificială, pe înțelesul lor, de ce banii nu cresc în copaci / MINA are 15 instalații interactive și e perfect pentru vizite de weekend sau cu clasa

De unde vin banii? Bancomatul scoate bani nelimitat? Sunt câteva dintre întrebările la care veverița Vivi, un avatar cu algoritmi de inteligență artificială, le răspunde copiilor, pe înțelesul lor, în…
Vezi articolul

Efectele comasării alegerilor la tineri: Elevii și studenții cer Guvernului să reducă la 45 de zile înainte de 9 iunie termenul până la care își pot face viză de flotant / Termenul este de 6 luni, peste timpul rămas până la locale și europarlamentare

ONG-urile din proiectul ”Tinerii votează” au trimis o scrisoare deschisă prim-ministrului Marcel Ciolacu și Ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, în care îi solicită Guvernului României să reducă, la 45 de zile înainte…
Vezi articolul

GRAFIC Când estimează Ministerul Educației că vor fi gata de implementat noile planuri-cadru de liceu: În 2026 ar trebui să avem manuale școlare, programa și formarea profesorilor, iar în 2030 – prima generație care va da BAC după noul model

Prima promoție cu clasa a IX-a pe noile planuri-cadru va intra în anul școlar 2026-2027, dacă aceste lucruri merg conform planificării, a spus secretarul de stat în Ministerul Educației Bogdan…
Vezi articolul

Documentul prin care Consiliul Rectorilor și-a reafirmat joi sprijinul pentru Sorin Cîmpeanu, în scandalul plagiatului, a fost emis fără acordul mai multor rectori și în condițiile în care fostul ministru a revenit la conducerea organizației, după cum au semnalat membri CNR

Comunicatul transmis joi de Consiliul Național al Rectorilor (CNR), prin care acest for face scut în apărarea lui Sorin Cîmpeanu, în scandalul de plagiat, a fost emis în condițiile în…
Vezi articolul