O fetiţă de 1 an şi 6 luni diagnosticată cu gripă a fost transferată din Buzău în București

155 de vizualizări
Foto: Pexels.com
O fetiţă în vârstă de 1 an şi 6 luni, internată iniţial la secţia Pediatrie a Unităţii de Primiri Urgenţe Buzău, a fost transferată marţi dimineaţa la un spital din Capitală după ce, în urma unui test rapid, s-a confirmat că are gripă de tip A, relatează Agerpres.

În Buzău, din cauza gripei, o femeie în vârstă de 47 de ani a decedat în urmă cu aproape două săptămâni.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău, Adriana Bunilă, a declarat marţi dimineaţă că părinţii au venit cu fetiţa care prezenta febră, tuse, obstrucţie nazală, iar în urma testului rapid a reieşit că are gripă de tip A.

“După ce a fost evaluat de către medic, acesta a considerat că pacientul trebuie să fie transferat la Spitalul ‘Matei Balş’ din Capitală”, a afirmat purtătorul de cuvânt al spitalului, pentru Agerpres.

Informații de background

Amintim că deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus plângere penală la DNA în legătură cu achiziția vaccinului antigripal, după ce Ministerul Sănătății a cumpărat doze care nu pot fi administrate copiilor între 6 luni și 3 ani.

Ministerul Sănătăţii a cumpăprat anul acesta 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal, cu 200 de mii mai multe faţă de anul trecut.

Iarna trecută au murit 199 de oameni din cauza gripei. Epidemia de gripă a fost declarată oficial în 30 ianuarie 2019, iar ultimul deces a fost înregistrat în 3 mai.

Medicul pediatru Mihai Craiu a explicat în septembrie 2019 pentru Edupedu.ro că “cele 4 categorii de persoane la risc sunt:

  • seniorii de 65 de ani și mai mult,
  • pacienții cu boli cronice, cu cancere, diabet, insuficiență renală și multe altele,
  • femeile însărcinate – trebuie spus că femeia gravidă are risc de 10 ori mai mare decât femeia de aceeași vârstă nevaccinată să facă complicații,
  • și copiii între 6 luni și 5 ani.”

“Noi poate că nu suntem în grupa de risc, dar dacă suntem cadre didactice sau lucrăm cu publicul sau suntem cadre medicale și putem să îmbolnăvim niște oameni aflați în grupa de risc, atunci trebuie să ne vaccinăm”, a declarat atunci pentru Edupedu.ro medicul pediatru Mihai Craiu (sursa și detalii).

Principalele semnale de gripă – Febra foarte mare și durerile musculare. Diferența între gripă și răceală:

Diagnosticul de gripă îl pune medicul în urma unui exudat nazal prin care determină dacă pacientul are sau nu una din tulpinile de virus gripal. Există, însă, câteva simptome care diferențiază gripa de o răceală severă: temperatura foarte mare (în jur de 39-40 de grade Celsius) și durerile musculare mari care dau ceea ce medicii numesc „stare de curbatură” (atunci când ne adunăm corpul de la durere).

„Părinții se pot orienta în funcție de semnele de gravitate: o febră care durează mai mult de 48 de ore, tusea seacă, durerea musculară, copilul mai mult zace. Atunci sunt semne că este o stare mai rea ca de obicei, că nu este o simplă răceală sau că îl deranjează gâtul. Viroza este mai agresivă decât în alți ani, mai ales că atacă și persoane foarte tinere”, a explicat pentru Edupedu.ro, în urmă cu an, medicul de familie Valeria Herdea.

Copiii trebuie duși la medicul de familie imediat ce apar astfel de simptome pentru a determina exact ce virus le-a declanșat. Medicii reamintesc că, la gripa virală, antibioticul nu rezolvă nimic, fiind un medicament care atacă bacterii, nu viruși.

Photo by icon0.com from Pexels

Citește și:

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Inspecția specială

DOCUMENT Presiuni făcute prin inspectorate, de către Ministerul Educației, pentru ca aproape 7 mii de profesori să finalizeze cursul online MATE și obligatoriu să completeze evaluarea

Ministerul Educației le solicită profesorilor care s-au înscris la cursul online MATE să-l finalizeze, potrivit unei document trimis către inspectoratele școlare, obținut de Edupedu.ro. Luna trecută, Ministerul Educației a transmis inspectoratelor…
Vezi articolul

Szekely, întrebat dacă el crede că părinții se opun testării elevilor: „Oh, da. Am primit nenumărate mesaje de la părinți. Inclusiv eu personal am fost acuzat că forțăm copiii să intre în programe de testare biologică ale unor oculte mondiale…”

Consilierul lui Sorin Cîmpeanu, Radu Szekely, a spus că a primit numeroase apeluri și mesaje de la părinți care se opun testării elevilor, în condițiile în care, începând de săptămâna…
Vezi articolul