O hartă de înaltă rezoluție a unei explozii galactice dezvăluie modul în care spațiul dintre galaxii este poluat cu substanțe chimie – studiu

75 de vizualizări
Foto: Phys.org
Oamenii de ştiinţă au creat prima hartă de înaltă rezoluţie a unei explozii galactice de dimensiuni gigantice, care oferă informaţii despre modul în care spaţiul dintre galaxii este poluat cu substanţe chimice, informează DPA, conform Agerpres.

Astronomii au studiat galaxia NGC 4383, situată în Roiul Fecioarei din apropierea noastră, şi au surprins un flux de gaz atât de mare încât lumina ar avea nevoie de 20.000 de ani pentru a îl străbate de la un capăt la celălalt.

  • Descoperirea lor a fost publicată luni, 22 aprilie, în revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Autorul principal al studiului, Adam Watts, membru al Centrului Internaţional de Cercetări în Radio-Astronomie (ICRAR) din cadrul Universităţii Western Australia, a declarat că acel flux de gaz a fost rezultatul unor puternice explozii stelare care s-au produs în regiunile centrale ale galaxiei.

Masa gazului ejectat în spaţiu este echivalentă cu peste 50 de milioane de sori.

“Se cunosc foarte puţine lucruri despre fizica fluxurilor de gaze şi proprietăţile lor, pentru că fluxurile de gaze sunt foarte greu de detectat”, a spus profesorul Watts.

“Gazul ejectat este destul de bogat în elemente grele, care ne oferă o perspectivă unică asupra procesului complex de amestecare dintre hidrogen şi metale în gazul care se scurge”, a adăugat el.

În acest caz, oamenii de ştiinţă au detectat oxigen, azot, sulf şi multe alte elemente chimice.

Fluxurile de gaz reglementează viteza şi durata de timp în care galaxiile pot continua să formeze stele. Gazul ejectat poate polua spaţiul dintre stele în cadrul unei galaxii, precum şi între galaxii, pentru totdeauna.

O hartă de înaltă rezoluţie a fost creată cu ajutorul datelor transmise de programul MAUVE, condus de doi cercetători de la ICRAR, Barbara Catinella şi Luca Cortese, conform sursei citate.

MAUVE este un program de mare amploare care se desfăşoară la Very Large Telescope (VLT), administrat de Observatorul European de Sud în nordul statului Chile.

“Am proiectat MAUVE pentru a investiga modul în care procesele fizice, cum ar fi fluxurile de gaze, ajută la oprirea formării de stele în galaxii”, a declarat Barbara Catinella.

“NGC 4383 a fost prima noastră ţintă, deoarece bănuiam că se întâmplă ceva foarte interesant acolo, dar datele obţinute ne-au depăşit toate aşteptările. Sperăm că, în viitor, observaţiile făcute de programul MAUVE vor dezvălui importanţa pe care o au fluxurile de gaze în Universul local, cu detalii deosebite”, a adăugat ea, mai notează Agerpres.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Vicepreședintele USR Tineret, Ciprian Constantinescu, despre postarea care compara exmatricularea studenților de la drept care au copiat cu o execuție publică: „E o poziție redactată de mine”

Vicepreședintele USR Tineret, Ciprian Sorin Constantinescu, a spus sâmbătă seară că este autorul controversatului text publicat pe Facebook de USR Tineret în care scria, referitor la cei 45 de studenți…
Vezi articolul

O fată de clasa a XII-a mi-a zis: Se dau bani pentru fetele care rămân însărcinate și că i se pare că bursele acestea încurajează fenomenul. Mi-a dat de gândit, a spus directorul CJRAE Dolj / Bogdan Cristescu, Ministerul Educației: E un succes că 60 de mame minore din județ au revenit la școală

Mariana Pădureanu, director CJRAE Dolj, a povestit că recent, o fată de clasa a XII-a i-a spus: “Știu că se dau bani pentru fetele care rămân însărcinate. Mie mi se…
Vezi articolul
repartizare liceu 2020

Monica Anisie, despre rezultatele de la simularea pentru Evaluarea Națională 2024: Trebuie ca noi, profesorii, să-i susținem acum pe acești elevi care nu au reușit să obțină o notă foarte bună. Dacă noi îi blamăm, am pierdut acel copil

Monica Anisie, fost ministru al Educației, a declarat, în legătură cu rezultatele de la simularea Evaluării Naționale 2024, că „rolul nostru, al profesorilor, este să venim și să îmbunătățim, să…
Vezi articolul

Ligia Deca, despre acuzațiile că un examen în plus de admitere la liceu ar încuraja și mai mult meditațiile: Nu facem altceva decât să reușim să testăm potrivirea mai bună a candidaților cu profilul pe care ei și-l doresc

Ministrul Educației, Ligia Deca, a precizat că motivul pentru care a propus în proiectul legii Educației posibilitatea ca elevii să dea și examen de admitere la intrarea la liceu, pe…
Vezi articolul