Centrul Școlar de Educație Incluzivă Orizont din Oradea are 338 de elevi și eleve cu dizabilități, dar 23 dintre acestea n-au avut voie să vină la școală în timpul menstruației, relatează Bihoreanul, potrivit G4Media.ro.
„Ce este mai important? Sănătatea copilului sau faptul că stă într-o bancă?”, spune directoarea Lăcrimioara Șipoș, în viziunea căreia fetele la menstruație sunt bolnave, deci incapabile să urmeze cursurile
Pe lângă psihopedagogi, şcolile speciale au şi infirmiere care trebuie să ajute elevii incapabili să facă singuri lucruri banale, de la mersul la baie la mâncat ori, în cazul fetelor, la igiena personală în zilele când sunt la menstruaţie.
Faptul că dreptul la educaţie este garantat tuturor copiilor prin Constituţia României şi Legea Educaţiei n-a însemnat nimic pentru membrii Consiliului de Administraţie al CSEI Orizont, care în 27 septembrie 2023 au emis o hotărâre şocantă, ce prevede ca „elevele cu DMS (n.r – Deficienţă Mintală Severă), în perioada menstruaţiei, să fie ţinute la domiciliu”. Ca şi cum nu ar trece printr-un proces anatomic natural.
Citește articolul complet pe G4Media.ro
Foto: © Mangpor2004 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
5 comments
Bine ca publicati comentarii agramate, comentarii scrise de prosti, comentarii scrise de rauvoitori, comentarii care troleaza, dar cenzurati comentarii argumentate, in care se spun niste adevaruri. Ma rog, nu stiu de ce m-am asteptat ca pe un site numit edupedu sa aiba cineva suficienta inteligenta ca sa faca abstractie, cand este cazul, de forma unui comentariu, si sa ajunga la fondul lui. Jalnic.
Nu este oricum primul comentariu care nu imi este publicat. Pentru ca sunteti lasi, partinitori si, desigur, lacomi, ca multi dintre cititorii vostri…
Va citesc din ce in ce mai rar, si veti ajunge sa aveti cititorii pe care ii meritati.
Incredibil cum ați putut crea un asemenea articol, sper că nu a fost redactat de o femeie !
Da, este mai bine să stea acasă, în mediul confortabil și orice femeie ar fi mai bine să stea acasă, să se relaxeze, să facă ce îi place și să fie cât mai confortabil în acele zile !
E școală specială sau spital? Dacă fetele în cauză au probleme severe și au comportamente care pun în pericol alți elevi (se ating în acele zone constant și apoi pun mâna pe tot ce este în jurul lor – inclusiv colegi, se dezbracă și-și aruncă tampoanele în jur sau pe jos, au nevoie să fie manevrate de mai multe persoane pentru a le fi înlocuit un tampon, de exemplu), școala e pusă în dificultate. Nu sunt acolo doar acele fete, ci alte câteva sute de elevi, cu probleme mai mari sau mai mici, care trebuie și ei protejați. Ne-am obișnuit să sacrificăm drepturile celor mulți ca să asigurăm respectarea drepturilor celor foarte puțini – cât de cinstit e asta pentru cei mulți?
Niciodată școlile și spitalele nu au personal suficient, dacă există 5-6 asistente/infirmiere (deși nu cred că sunt atât de multe) la o școală dar sunt zeci de fete cu probleme grave care menstruează în același timp și au nevoie de ajutor pe tot parcursul zilei, simultan, nu pot face față.
Dar sigur, de blamat e ușor și duce la comentarii pline de mânie proletară, în special din partea celor care n-au avut niciodată de-a face cu copiii care au probleme atât de severe și au impresia că e suficient să le zâmbești mai mult ți totul e bine.
Aveți dreptate , putini știu complexitatea problemelor, habar nu au care este adevarul , preferă însa să creada ce spune un “jurnalist “și goana dupa snzațional !
doamne ferește. ..