Senator USR, Ștefan Pălărie: “Reforma educației se face cu ușile închise și doar cu girul plagiatorilor. Legile-secrete-Deca au ajuns să fie legile-pe surse-Deca”

418 vizualizări
Stefan Pălărie / Foto: Captură video
Senatorul USR Ștefan Pălărie remarcă pe pagina sa de Facebook faptul că ministrul Educației, Ligia Deca, nu a făcut publice proiectele legilor Educației, în varianta propusă de minister de când este ea la conducere: “Reforma educației se face cu ușile închise și doar cu girul plagiatorilor. Legile-secrete-Deca au ajuns să fie legile-pe surse-Deca”, scrie senatorul USR. Amintim că proiectele legilor Educației nu au fost făcute publice.
  • Amintim că ministrul Educației va face publice legile Educației când vor intra în proces de avizare interministerială, pentru a fi aprobate de către Guvern, deși inițial anunțase că legile vor fi “repuse în transparență după dezbaterea publică”. – Detalii aici

Senatorul USR scrie pe pagina sa de Facebook faptul că ministrul Educației, Ligia Deca, “a secretizat” legile Educației. El face referire la faptul că proiectele legilor, în varianta Deca, nu au fost făcute publice, iar ministrul vorbește pe marginea unor propuneri din aceste proiecte.

“Suntem în 13-lea ceas. Noul ministru Ligia Deca s-a evidențiat, încă de la început, cu 3 termene amânate pentru noile legi. Și apoi cu marea surpriză – secretizarea legilor, ascunderea lor, adică o nouă încălcare a propriilor promisiuni. Reforma educației se face cu ușile închise și doar cu girul plagiatorilor.

Legile-secrete-Deca au ajuns să fie legile-pe surse-Deca. Secretomania și lipsa de deschidere față de partenerii educației îmi este semnalizată de aproape toți cu care vorbesc: elevi, sindicate profesorale, asociații. Pentru noi nu era nicio surpriză din moment ce, la invitația USR de a veni în Comisia de învățământ din Parlament, doamna Ligia Deca ne-a tratat la fel: ne-a dat ignore. Nici măcar cu un răspuns politicos, timp de 2 luni de zile, la un document trimis către registratura ministerului”, spune senatorul Ștefan Pălărie.

După consultările din vara lui 2022 pe proiectele de legi propuse de Sorin Cîmpeanu, au fost primite peste 10.000 de amendamente, spunea fostul ministru. Varianta acestor legi Cîmpeanu, îmbunătățite sau revizuite după consultarea publică nu au fost publicate niciodată, iar în septembrie Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia pe fondul unui scandal de plagiat. Potrivit legii 52/ 2003 privind transparența decizională în administrația publică, la 10 zile calendaristice de la încheierea consultărilor publice, instituția ar fi trebui să publice și cele 10.431 de amendamente primite de la 1.523 de inițiatori. Acest lucru nu s-a întâmplat.

Ligia Deca a preluat mandatul Educației în septembrie, spunând că va “armoniza” proiectele de legi Cîmpeanu cu “recomandările care susțin calitatea, echitatea, integritatea și predictibilitatea”. – Detalii aici

Amintim, pe 10 ianuarie, la întâlnirea liderilor Coaliției de guvernare s-a decis că proiectele de legi nu pot fi aprobate politic în forma prezentată de Ligia Deca și că partidele vor face comisii de experți care vor ajusta textele. A fost stabilit și un calendar:

  • 1 februarie prezentare în Guvern, lansarea în avizare interministerială pentru două săptămâni
  • 15 februarie, aprobare în Guvern ca proiecte de legi și trimiterea lor în Parlament pentru procedură de urgență și constituirea în Legislativ a unei comisii comune de învățământ, formată din deputații și senatorii din cele două comisii de profil
  • 15 martie, aprobarea de către Parlament a pachetului legislativ.

Redăm postarea integrală a senatorului Ștefan Pălărie:

“Într-o țară ca România, zi de zi așteptările oamenilor coboară din dorința acestora de a se proteja în fața unei noi dezamagiri. Cu toate acestea, anumite momente sunt atât de crunte încât ajung să spulbere chiar și acele așteptări și pretenții minimale de la cei care ar trebui să îi reprezinte prin funcțiile de conducere din Guvern.

Am ajuns la al 3-lea premier cu suspiciuni de plagiat, generalul Nicolae Ciucă. Un premier care conduce un guvern acuzat, aproape din prima zi, de furt intelectual. Un guvern care se scufundă în impostură. Scandalul a început cu PNL-istul Florin Roman, a continuat cu scandalul PNL-istului Nicolae Ciucă, ajuns șef de partid, apoi scandalul PNL-istului și ministru al educației, Sorin Cîmpeanu. Astăzi suntem în plin scandal de plagiat, dovedit prin decizie definitivă a UBB, al PNL-istului Lucian Bode. Toate aceste nume fiind nominalizări care au avut girul de la Cotroceni – de unde Părintele României Educate conduce și politic lucrurile din PNL.

Am mai spus-o în spațiul public – au trecut 8 ani de zile în care puteam ca un proiect real de reformă a educației, susținut de profesorul Președinte de țară, să fi ajuns deja realitate.

Suntem în 13-lea ceas. Noul ministru Ligia Deca s-a evidențiat, încă de la început, cu 3 termene amânate pentru noile legi. Și apoi cu marea surpriză – secretizarea legilor, ascunderea lor, adică o nouă încălcare a propriilor promisiuni.

Reforma educației se face cu ușile închise și doar cu girul plagiatorilor.

Legile-secrete-Deca au ajuns să fie legile-pe surse-Deca. Secretomania și lipsa de deschidere față de partenerii educației îmi este semnalizată de aproape toți cu care vorbesc: elevi, sindicate profesorale, asociații. Pentru noi nu era nicio surpriză din moment ce, la invitația USR de a veni în Comisia de învățământ din Parlament, doamna Ligia Deca ne-a tratat la fel: ne-a dat ignore. Nici măcar cu un răspuns politicos, timp de 2 luni de zile, la un document trimis către registratura ministerului.

Am ajuns aici. Atât de jos. Și, culmea încă, atât de dezamăgitor! Avem la Palatul Victoria Guvernul-Plagiator, iar la Cotroceni patronul lui, Președintele-Absent, părinte al proiectului România Furată, câștigător al alegerilor din 2014 cu sloganul „România lucrului bine TĂCUT”.

Cum să nu fie dezamăgiți românii? Fără o decizie grea, dar sănătoasă, de eliminare a cangrenei – demiterea ministrului Bode și lămurirea suspiciunilor de plagiat la Ciucă, fără transparentizarea și organizarea unei dezbateri autentice pe o reformă a educației făcută de specialiști recunoscuți, nu vom asista decât la un abuz atât de mare de putere din partea Guvernului și la un precedent atât de periculos pentru democrația din România, încât putem să ne temem că România se va desprinde de traiectoria europeană și de clubul select al statelor civilizate.”

Citește și:
Ligia Deca s-a răzgândit: Va face publice legile Educației când vor intra în proces de avizare interministerială, pentru a fi aprobate de către Guvern / Inițial anunțase că legile vor fi “repuse în transparență după dezbaterea publică”
Minciunile Ligiei Deca. Cum ascunde un guvern pătat de acuzații de plagiat legile Educației: deși au fost promise dezbaterii transparente, proiectele sunt secretizate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

„Râde lumea de noi, doamna ministru…” – încă un memoriu trimis Ligiei Deca de 2.000 de directori de școli, după ce precedentele au fost tratate doar cu declarații: Ceea ce se întâmplă, pentru noi „e o dramă pe care nu ne-am putut-o imagina vreodată” / Directorii cer indemnizație de conducere de 50% din salariu și concediu de odihnă la fel ca al tuturor cadrelor didactice

„Râde lumea de noi, dna ministru…” scriu directorii de școli într-un memoriu trimis Ligiei Deca în numele a 2.000 de directori generali și directori adjuncți de școli. Managerii de școli…
Vezi articolul

Eșec major pentru a doua zi la rând la Ministerul Educației, care nu reușește să respecte propriul orar de afișare a ierarhiei pentru admiterea la liceu 2023, după ce marți a publicat grile greșite / Inspectoratele școlare județene care publicaseră miercuri ierarhiile pe siteurile proprii, le-au șters fără nicio explicație / UPDATE Ierarhiile au fost publicate după o oră și 25 de minute întârziere

Ministerul Educației a anunțat miercuri la prânz că va publica ierarhia pe județe a mediilor de admitere la liceu la ora 18:00, dar până la ora publicării acestui articol instituția…
Vezi articolul

OFICIAL Profesorii, părinții și elevii vor afla în fiecare joi, pe site-urile direcțiilor de sănătate publică, rata de ocupare a paturilor destinate bolnavilor de COVID la nivel de județ, în funcție de care merg la școală sau fac ore online de lunea viitoare

Elevii dintr-un județ nu merg la școală dacă, în județul lor, rata de ocupare a paturilor destinate bolnavilor de Covid-19 este mai mare de 75%, potrivit noilor reguli de funcționare…
Vezi articolul