OFICIAL Neregulile descoperite în cazul inspectoarei șefe de la Dâmbovița, trimise la parchet de Ministerul Educației. Ileana Nicolaescu a fost schimbată din funcție după ce a fost președinte de comisie județeană de Bac și evaluator pentru două discipline, din care pentru una nu avea specializare

5.100 de vizualizări
Ileana Nicolaescu / Foto: ripostapenet.ro
Un raport venit în urma controlului Ministerului Educației la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Dâmbovița, despre neregulile găsite în cazul inspectoarei generale Ileana Nicolaescu, a fost înaintat Parchetului de către Minister, după cum se arată într-un răspuns al instituției pentru Edupedu.ro. Ileana Nicolaescu a fost schimbată din funcție după ce a fost președinte de comisie județeană de Bacalaureat și evaluator pentru două discipline. Pentru una din ele, pe care a și predat-o din 2010, nu ar avea specializare.

„În urma sesizărilor primite la Ministerul Educației, conducerea instituției a dispus efectuarea unui control privind activitatea președintelui Comisiei Județene de Bacalaureat Dâmbovița, doamna Ileana Cătălina Nicolăescu (în același timp și inspector școlar general al județului Dâmbovița), pe durata primei sesiuni a acestui examen.

În urma concluziilor formulate pe baza acestui control, conducerea Ministerului Educației a decis în cursul zilei de 9 august 2023 emiterea unui ordin de ministru privind eliberarea din funcția de inspector școlar general a doamnei Ileana Cătălina Nicolăescu și înaintarea raportului de control către parchetul competent”, scrie în răspunsul Ministerului Educației la solicitarea Edupedu.ro.

Pe lângă calitatea de președinte al comisiei județene de Bacalaureat, Nicolaescu a fost și evaluator în două centre de examen în sesiunea iunie-iulie – detalii mai jos. Potrivit surselor Edupedu.ro, pentru calitatea de evaluator controlul Ministerului a vizat lucrările pe care le-a corectat, numărul acestora, timpul în care le-a corectat și pentru ce discipline școlare.

Până pe 31 august, când în mod obișnuit încetează mandatul unui inspector școlar general în funcție prin detașare, conducerea inspectoratului școlar Dâmbovița este preluată de unul din inspectorii generali adjuncți.

Edupedu.ro a scris de dimineață că o adresă a Ministerului în acest sens a ajuns miercuri după-amiază, 9 august, la inspectoratul din Dâmbovița, potrivit surselor noastre. Mai precis, a fost făcută o plângere la Ministerul Educației cum că Nicolaescu nu ar fi calificată să predea disciplina Logică, comunicare și argumentare, așa că nu ar fi avut cum să corecteze lucrări la examene pe această disciplină și nici să o predea.

La sesiunea iunie-iulie a examenului național de Bacalaureat 2023, Ileana Nicolaescu a fost președinte al Comisiei Județene de organizare a examenului de bacalaureat, dar și „profesor evaluator în cadrul Examenului de Bacalaureat Național, sesiunea iunie-iulie 2023 în Centrul Zonal de Evaluare nr. 2 – Școala Gimnazială ”I. Alexandru Brătescu Voinești” Târgovişte — disciplina Istorie și în Centrul Zonal de Evaluare nr. 3 – Școala Gimnazială ”Vasile Cîrlova” Târgoviște — disciplina Logică, comunicare și argumentare”, după cum se arată într-un răspuns primit Edupedu.ro la o solicitare de luna trecută în care am întrebat ce funcție a ocupat inspectoarea, ce lucrări a corectat, la ce discipline, din ce județ și dacă există vreo incompatibilitate în a avea două funcții în cadrul aceleiași comisii de Bac.

Nu există vreo prevedere normativă expresă care să stabilească o incompatibilitate directă între exercitarea atribuțiilor specifice ale președintelui comisiei județene de bacalaureat și evaluarea lucrărilor scrise la acest examen, în calitate de profesor evaluator. Referitor la aspectele legale ce reglementează profesorul evaluator, metodologia specifică precizează în mod expres că profesorul evaluator este cadru didactic de specialitate cu atribuții în examinarea și evaluarea lucrărilor scrise, în baza unor bareme de evaluare și notare.

Articolul 29, alin. 2 din metodologia specifică (aprobată prin Ordinul M.E.C.T.S. nr. 4799/31.08.2010), precizează în mod expres faptul că ‘Lista profesorilor evaluatori cuprinde profesori de specialitate care predau la clase de liceu. În situații excepționale, despre care va fi informata Comisia Națională de Bacalaureat, pot fi numiți ca profesori evaluatori și profesori ce predau la gimnaziu, dar care vor evalua în echipă cu un profesor de liceu’”, a mai transmis Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița la acea vreme.

Instituția a refuzat să precizeze în răspuns pentru ce județ au fost corectate lucrările. La o solicitare ulterioară, în care am întrebat în cadrul cărei situații excepționale a fost luată decizia amintită anterior de a corecta lucrările, despre motivația acesteia, despre funcțiile pentru care a fost remunerată inspectoarea, sumele primite și despre liceul la care Ileana Nicolaescu predă / a predat Logică, așa încât să poată să și evalueze lucrări la această materie, nu am mai primit răspuns până acum.

Specializată în Istorie, ar fi predat și Logică din 2010

Inspectoarea ar preda Logică la liceu din anul 2010, potrivit unor surse Edupedu.ro, pe bază de decizii și documente ale inspectoratului care i-ar fi conferit încadrare să predea discipline socio-umane, pe studiile acesteia de la „Facultatea de Istorie – Filosofie, Universitatea București, specializarea Istorie”, finalizate în 1993, conform CV-ului ei.

Specializarea Istorie, așa cum este trecută în CV-ul profesoarei, conferă unui absolvent posibilitatea de a preda Istorie, nu și Filosofie și Logică, doar pentru că se regăsesc în numele facultății de la acea vreme și sunt tot din sfera disciplinelor socio-umane, explică surse pentru Edupedu.ro. Acest lucru poate însemna că inspectoarea, timp de cel puțin 13 ani, și-ar fi însușit și ar fi fost plătită pentru ore și lucrări corectate la examene la discipline pentru care nu este calificată să le predea.

„Este vorba de răfuieli politice”, a declarat o sursă pentru Edupedu.ro. Inspectoarea ar fi corectat lucrări pe discipline socio-umane și la Definitivat și ar urma să conteste decizia Ministerului, potrivit surselor noastre.

În 2016 și 2021, profesoara Nicolaescu a devenit director de școală prin concursurile organizate la nivel național. Ileana Nicolaescu este membru PSD din 2010 și fost consilier județean din partea aceluiași partid. În perioada 2014-2019, după cum se arată în CV-ul ei, a fost director al Casei Corpului Didactic (CCD) Dâmbovița. A fost numită în funcție în martie 2022 la conducerea inspectoratului școlar din același județ. Anterior, instituția a fost condusă din 2015 de actualul secretar de stat pentru învățământ preuniversitar din Ministerul Educației, din partea PNL, Sorin Ion, și apoi de Homeghiu Aurora, susținută de PNL.

Amintim că toate funcțiile de conducere din inspectoratele școlare și casele corpului didactic sunt ocupate politic, prin detașare, conform unui raport publicat în martie 2023 de Ministerul Educației, instituție care refuză de doi ani să organizeze concursuri, așa cum îi cere legea. Peste 1.700 de directori de școli sunt puși tot politic – detalii aici.

Demisie și chiar anchetă DNA la Inspectoratul școlar Mureș, tot în acest an, tot la Bacalaureat

Procurori anticorupție de la Serviciul Teritorial Târgu Mureș al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au descins la sediul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Mureș pe 25 iulie, a confirmat pentru Edupedu.ro inspectorul școlar general Sabin Gavril Pășcan. Dosarul vizează examenul de Bacalaureat, potrivit informațiilor de la sursele Edupedu.ro la acea vreme.

Șeful ISJ Mureș, Sabin Pășcan, și-a dat demisia pe 2 august, după cum a confirmat acesta pentru Edupedu.ro. Decizia lui „nu are nicio legătură cu acele descinderi (DNA – n.red). Nu am fost restricționat în exercitarea funcției”, spunea el în urmă cu o săptămână.

La o zi diferență, pe 3 august, acum o săptămână, Sabin Pășcan a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită și instigare la abuz în serviciu, potrivit unui răspuns primit de Edupedu.ro la o solicitare către Direcția Națională Anticorupție. Este acuzat că ar fi pretins 3.000 de euro pentru ca un elev să promoveze examenul de BAC 2023.

Citește și:
Șefa inspectoratului școlar Dâmbovița, Ileana Nicolaescu, dată afară după ce ar fi predat și corectat lucrări la examene pentru o disciplină la care nu este calificată – surse
BREAKING Inspectorul școlar șef din Mureș, Sabin Pășcan, urmărit penal pentru șpagă. Este acuzat că ar fi pretins 3.000 de euro pentru ca un elev să promoveze examenul de BAC 2023
Șeful Inspectoratului școlar Mureș, Sabin Pășcan, acuzat că a cerut unor cântăreți de muzică populară să susțină un concert gratuit, ca să aprobe în schimb transferul copilului lor la altă școală / Pășcan este urmărit penal pentru șpagă în alt caz
Șeful Inspectoratului Școlar Mureș, Sabin Pășcan, și-a dat demisia: Nu doresc să mai continui pe funcția de inspector general / Demisia nu are legătură cu descinderile DNA, spune acesta
Cum a fost fraudat Bacalaureatul în 2022 la un liceu din Mehedinți. Membrii comisiei au oprit temporar camerele video, pentru a da candidaților cu care aveau înțelegeri rezolvările subiectelor / O persoană a fost reținută pentru 24 de ore, potrivit DIICOT
August 2022 – Fraudă la Bacalaureat, anchetată de corpul de control al Ministerului Educației la Drobeta Turnu Severin după ce cinci elevi au fost prinși că aveau foi cu subiectele deja rezolvate

6 comments
  1. Eu știam că cei care au absolvit facultatea de istorie/filosofie până în anii nouăzeci, nu mai știu nouăzeci și cât exact, erau calificați să predea toate materiile socioumane. Așa erau si structurate catedrele. Ulterior fiecare facultate a făcut doar cursuri de specialitate și s-au separat domeniile, după cum era si normal.

    1. Da.Asa este.Dar acum e vorba de lupta politica și probabil ca doamna nu face parte din partidul potrivit.Daca nu era ok cum a putut sa facă asta ani și ani la rand?Sa fim serioși s-a ajuns mai rău ca în stat bananier!

  2. E foarte bine ca se iau masuri dar am o intrebare: de ce este pastrat pe functie seful ISJ Constanta, Sorin Mihai, in al carui mandat s-au intamplat acte grave de coruptie, vezi cazurile inspectorilor Cabrancea si Faliboga? Mai mult , acest Sorin Mihai si adjuncta Manolache au devenit titulari de catedre la prestigioase scoli constantene fara examen de titularizare! Un caz de STUDIAT: educatoarea Manolache, adjuncta ISJ Constanta, a devenit titulara catedrei psihologie de la Colegiul Militar din Cta FARA sa fi predat aceasta disciplina in mediul liceal nici macar o zi!! Ce parere aveti despre asta?

    1. Daca esti titularul invatamantul poti sa ocupi alta catedra didactică daca dobandesti studii de specialitate pentru postul respectiv si esti inspectat la ora.

      1. …… alias Nick, oricare ai fi, cat de MORAL ti se pare ca marea majoritate a colegilor sa intre in competitia dura a concursului de titularizare iar SMECHERII sustinuti politic sa urce ierarhic, fraudulos?, fara concurs, NEDREPT si IMORAL?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Iulian Cristache

Federația părinților din preuniversitar: Noi am căzut de acord ca vacanța de iarnă să fie intersemestrială, iar calibrarea conținuturilor de predare pe semestre este responsabilitatea Ministerului și al sindicatelor

Reprezentanții părinților, elevilor și parte din sindicate au căzut de acord în ședința de astăzi de la Ministerul Educației ca vacanța de iarnă să fie vacanță intersemestrială, în anul școlar…
Vezi articolul
directoare Liceul Lazar

Aproape 250 de elevi de la clasa a XII-a merg doar 3 zile pe săptămână fizic, la școală, pe un orar flexibil “de tip american“, în care mai fac doar materiile pentru Bac. Proiectul pilot de la Colegiul “Gheorghe Lazăr”, caracterizat de directoare după un semestru și jumătate de aplicare: Elevii vin cu plăcere la ore, nu mai sunt stresați

În septembrie 2021 Colegiul Național ”Gheorghe Lazăr” a devenit “școală pilot“ prin ordin al ministrului Educației, proiect prin care, în semestrul al II-lea, elevii de clasele a XII-a vor face…
Vezi articolul