Șefa inspectoratului școlar Dâmbovița, Ileana Nicolaescu, dată afară după ce ar fi predat și corectat lucrări la examene pentru o disciplină la care nu este calificată – surse

100.906 vizualizări
Ileana Nicolaescu / Foto: captură – Youtube
Șefa Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Dâmbovița a fost eliberată din funcție, după ce o adresă a Ministerului în acest sens a ajuns miercuri după-amiază, 9 august, la inspectorat, potrivit surselor Edupedu.ro. Inspectoarea școlară generală Ileana Nicolaescu, membră PSD, este acuzată că ar fi corectat la Bacalaureatul de anul acesta, sesiunea iunie-iulie, mai multe lucrări la disciplină pentru care nu ar avea specializare și pe care ar fi și predat-o încă din 2010, conform acelorași surse.

Un ordin de ministru despre demiterea inspectoarei școlare generale Ileana Nicolaescu, în urma controlului la ISJ, nu a fost încă semnat, potrivit informațiilor noastre. Contactată de Edupedu.ro, șefa ISJ Dâmbovița a refuzat să comenteze vreun aspect. Locul ei este preluat interimar de un inspector general adjunct.

O plângere a fost făcută la Ministerul Educației cum că Nicolaescu nu ar fi calificată să predea disciplina Logică, comunicare și argumentare, așa că nu ar fi avut cum să corecteze lucrări la examene pe această disciplină și nici să o predea.

Mai exact, la sesiunea iunie-iulie a examenului național de Bacalaureat 2023, Ileana Nicolaescu a fost președinte al Comisiei Județene de organizare a examenului de bacalaureat, dar și „profesor evaluator în cadrul Examenului de Bacalaureat Național, sesiunea iunie-iulie 2023 în Centrul Zonal de Evaluare nr. 2 – Școala Gimnazială ”I. Alexandru Brătescu Voinești” Târgovişte — disciplina Istorie și în Centrul Zonal de Evaluare nr. 3 – Școala Gimnazială ”Vasile Cîrlova” Târgoviște — disciplina Logică, comunicare și argumentare”, după cum se arată într-un răspuns primit Edupedu.ro la o solicitare de luna trecută în care am întrebat ce funcție a ocupat inspectoarea, ce lucrări a corectat, la ce discipline, din ce județ și dacă există vreo incompatibilitate în a avea două funcții în cadrul aceleiași comisii de Bac.

Nu există vreo prevedere normativă expresă care să stabilească o incompatibilitate directă între exercitarea atribuțiilor specifice ale președintelui comisiei județene de bacalaureat și evaluarea lucrărilor scrise la acest examen, în calitate de profesor evaluator. Referitor la aspectele legale ce reglementează profesorul evaluator, metodologia specifică precizează în mod expres că profesorul evaluator este cadru didactic de specialitate cu atribuții în examinarea și evaluarea lucrărilor scrise, în baza unor bareme de evaluare și notare.

Articolul 29, alin. 2 din metodologia specifică (aprobată prin Ordinul M.E.C.T.S. nr. 4799/31.08.2010), precizează în mod expres faptul că ‘Lista profesorilor evaluatori cuprinde profesori de specialitate care predau la clase de liceu. În situații excepționale, despre care va fi informata Comisia Națională de Bacalaureat, pot fi numiți ca profesori evaluatori și profesori ce predau la gimnaziu, dar care vor evalua în echipă cu un profesor de liceu’”, a mai transmis Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița la acea vreme.

Instituția a refuzat să precizeze în răspuns pentru ce județ au fost corectate lucrările. La o solicitare ulterioară, în care am întrebat în cadrul cărei situații excepționale a fost luată decizia amintită anterior de a corecta lucrările, despre motivația acesteia, despre funcțiile pentru care a fost remunerată inspectoarea, sumele primite și despre liceul la care Ileana Nicolaescu predă / a predat Logică, așa încât să poată să și evalueze lucrări la această materie, nu am mai primit răspuns până acum.

Specializată în Istorie, ar fi predat și Logică din 2010

Inspectoarea ar preda Logică la liceu din anul 2010, potrivit unor surse Edupedu.ro, pe bază de decizii și documente ale inspectoratului care i-ar fi conferit încadrare să predea discipline socio-umane, pe studiile acesteia de la „Facultatea de Istorie – Filosofie, Universitatea București, specializarea Istorie”, finalizate în 1993, conform CV-ului ei.

Specializarea Istorie conferă unui absolvent posibilitatea de a preda Istorie, nu și Filosofie și Logică, doar pentru că se regăsesc în numele facultății de la acea vreme și sunt tot din sfera disciplinelor socio-umane, explică surse pentru Edupedu.ro. Acest lucru poate însemna că inspectoarea, timp de cel puțin 13 ani, și-ar fi însușit și ar fi fost plătită pentru ore și lucrări corectate la examene la discipline pentru care nu este calificată să le predea.

„Este vorba de răfuieli politice”, a declarat o sursă pentru Edupedu.ro. Inspectoarea ar fi corectat lucrări pe discipline socio-umane și la Definitivat și ar urma să conteste decizia Ministerului, potrivit surselor noastre.

În 2016 și 2021, profesoara Nicolaescu a devenit director de școală prin concursurile organizate la nivel național. Ileana Nicolaescu este membru PSD din 2010 și fost consilier județean din partea aceluiași partid. În perioada 2014-2019, după cum se arată în CV-ul ei, a fost director al Casei Corpului Didactic (CCD) Dâmbovița. A fost numită în funcție în martie 2022 la conducerea inspectoratului școlar din același județ. Anterior, instituția a fost condusă din 2015 de actualul secretar de stat pentru învățământ preuniversitar din Ministerul Educației, din partea PNL, Sorin Ion, și apoi de Homeghiu Aurora, susținută de PNL.

Amintim că toate funcțiile de conducere din inspectoratele școlare și casele corpului didactic sunt ocupate politic, prin detașare, conform unui raport publicat în martie 2023 de Ministerul Educației, instituție care refuză de doi ani să organizeze concursuri, așa cum îi cere legea. Peste 1.700 de directori de școli sunt puși tot politic – detalii aici.

Demisie și chiar anchetă DNA la Inspectoratul școlar Mureș, tot în acest an, tot la Bacalaureat

Procurori anticorupție de la Serviciul Teritorial Târgu Mureș al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au descins la sediul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Mureș pe 25 iulie, a confirmat pentru Edupedu.ro inspectorul școlar general Sabin Gavril Pășcan. Dosarul vizează examenul de Bacalaureat, potrivit informațiilor de la sursele Edupedu.ro la acea vreme.

Șeful ISJ Mureș, Sabin Pășcan, și-a dat demisia pe 2 august, după cum a confirmat acesta pentru Edupedu.ro. Decizia lui „nu are nicio legătură cu acele descinderi (DNA – n.red). Nu am fost restricționat în exercitarea funcției”, spunea el în urmă cu o săptămână.

La o zi diferență, pe 3 august, acum o săptămână, Sabin Pășcan a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită și instigare la abuz în serviciu, potrivit unui răspuns primit de Edupedu.ro la o solicitare către Direcția Națională Anticorupție. Este acuzat că ar fi pretins 3.000 de euro pentru ca un elev să promoveze examenul de BAC 2023.

Citește și:
BREAKING Inspectorul școlar șef din Mureș, Sabin Pășcan, urmărit penal pentru șpagă. Este acuzat că ar fi pretins 3.000 de euro pentru ca un elev să promoveze examenul de BAC 2023
Șeful Inspectoratului școlar Mureș, Sabin Pășcan, acuzat că a cerut unor cântăreți de muzică populară să susțină un concert gratuit, ca să aprobe în schimb transferul copilului lor la altă școală / Pășcan este urmărit penal pentru șpagă în alt caz
Șeful Inspectoratului Școlar Mureș, Sabin Pășcan, și-a dat demisia: Nu doresc să mai continui pe funcția de inspector general / Demisia nu are legătură cu descinderile DNA, spune acesta
Cum a fost fraudat Bacalaureatul în 2022 la un liceu din Mehedinți. Membrii comisiei au oprit temporar camerele video, pentru a da candidaților cu care aveau înțelegeri rezolvările subiectelor / O persoană a fost reținută pentru 24 de ore, potrivit DIICOT
August 2022 – Fraudă la Bacalaureat, anchetată de corpul de control al Ministerului Educației la Drobeta Turnu Severin după ce cinci elevi au fost prinși că aveau foi cu subiectele deja rezolvate

20 comments
  1. Felicitari pentru acest tip de demers jurnalistic de investigatie! Ati reusit sa obtineti măcar o reacție. Urmariti si tineti-ne la curent cu derularea cazului.
    Terminati cu conspiratiile, ca nu este nicio rafuiala politică preelectorala, ci denuntarea faptului ca oamenii partidelor diferit colorate pot face,
    inclusuv in învățământ, tot ce doresc. Pt functii si bani. Sigur sesizarea a venit mai curand de la un coleg al sau. Oricum, ca inspector eu stiu ca nu preda la clasa efectiv mai deloc, are sedinte de partid… precum directorii.
    Eventuala ei impostură ramane de demonstrat, întrucât nu stiu daca absolventii de istorie de pe vremuri, multi deja pensionați, nu aveau voie cumva sa predea si socio-umane atunci cand era penurie de absolventi/profesori din zona asta stiintifica, dupa 1990. Pana atunci, normal, opereaza prezumtia de nevinovatie.

  2. Adam o simplă întrebare pentru toată prostimea care acum sare de fund în sus când a început campania mizerabilă a celor din USR Securitate,că de se apropie campania electorală din 2024 și trebuie să terfelească cum necum pe unii din fieful rival! Deci întrebarea e: Cum de in atâția ani , adică 13, a fost ok i sa acordat dreptul de a profesa și corectă și nimeni nu a făcut sesizare ,și culmea culmilor de tupeu și nesimțire , exact când e campania electorală pentru 2024, și trebuie prosteala pe față,hopa apare vrăjeală asta???? Băi,da cat de orb să fi sa nu îți dai seama că e o făcătură? Am absolvit facultatea de Istorie și cadrul Universității de Istorie și Geografie, eu pot sa predau ,istorie, educație socială sacultura civică ,dar și filosofie, daca au fost cursuri pe această specialitate! Daca i sa permis să predea timp de 13 ani și nu a contestat nimeni ,are tot dreptul!!! Terminați cu idioțeniile! Nu vedeți că sa inceput o campanie de denigrare a inspectoratului școlar județean,că să aibă motiv la mișto să zică sa se desființeze! Priviți naiba imaginea de ansamblul ei,nu va mai duceți după fentă,că fraierii!!!

  3. Dragi parinti si elevi! întrebarea este: Câte alte persoane necalificate au mai corectat lucrările de la examenele de bacalaureat si admitere în liceu ? A fost o evaluare corectă a lucrărilor? Cu toate aceste informații care apar sunt semne de întrebare!
    Politicul e suficient sa fie in parlament, președinție si prim-ministru, de altfel, nici miniștrii nu ar trebui sa fie cu carnete de partid, ci adevărați profesioniști, stricți, imparțiali, să urmărească scopul pentru care sunt în acele posturi și în același timp ei sa nu uite că sunt servantii acestei societăți nu viceversa. Scopul educație în esență este crearea unei populații de calitate în viitor. Educația trebuie să fie dinamica și realistă.
    Religiile trebuie studiată în sensul rolului si impactului avut asupra evoluției societăților și nu ca dogma în școală. Cu cât adulții cred mai puțin în “povești nemuritoare” cu atât o societate este mai evaluată, mai activă fără temeri de constrângere și bineînțeles mai corecți între ei.
    Educația dă calitatea societății de mâine, este cea mai importantă instituție într-o societate, venită atat din sistemul public cat si din familie.
    Profesorii, învățătorii si educatorii trebuie sa fie buni pedagogi in primul rând, capabili sa lege o conexiune cu elevii, nu au ce cauta la catedră cei care nu au acest har; “trebuie sa stie sa deschidă mintile copiilor”. Dragi profesori! notele de la 7 în jos sunt ale dumneavoastră, nu ale elevilor, nu ați fost in stare de acest lucru. Vă moare audiența ca la un spectacol prost.
    Majoritate din “Spuma elevilor” si inclusiv cei cu notele cel putin pana la 7 la BAC si ADMITERE sunt copii ținuți cu meditații, părinții lor plătesc în plus ca să obțină aceste rezultate PENTRU INVATAMANTUL DIN SISTEMUL PUBLIC! Profesorii trebuie sa aleaga buget sau privat, stat de plată sau factură! aici e treaba ministerului sa intervină.
    In familie: Ne învățăm copiii sau acceptam că se poate copia – trisatul, las ca da mama o atenție si treci clasa – spaga, “ce materie mai e si asta” – ignoranța…etc. E un lanț al slăbiciunilor trebuie întrerupt.
    Într-un astfel de context viitorul nu va fi roz! Cunoașterea îți da putere, prosperitate. Naivitatea si ignoranța din contra sărăcie, dependență, este sursa de exploatare pentru escroci. Escroci n-au interes sa deștepte prostimea, asa că Adio educație! sau Ce-o da D-nul!

  4. ar trebuii să fie dați afară si inspectorii, care solicită ore la plata cu ora și nu se prezintă la școală decât să incheie medii, dar si directorii de unități care le facilitează acest lucru, impiedicand astfel pe alții să poata solicita acele ore in ședințele de repartizare.

  5. Dar sotul doamnei transferat administrator de gradinita fara studii nu este un alt abuz al functiei?

    1. și economia politica,și antreprenoriat,… și … ce dreaq le trebe la un județ de spălați pe creier,care votează 101,2% PSD,lojika? ce știi te socio umane trebe sa aprofundezi,pentru ca rareș (ginerele de Trifan) să îți cumpere munca de o viață,pe nimic,prin gabita,i aplauzele naniielei Cristina și datulbsprovstor din cap al lui emilian.

  6. Legea nu permite sa fii inspector si diriginte:)) nici director si diriginte…oricum doar cei “alesi” sunt diriginti ca deh… buni sunt banutii pt dirigentia aia pe care n o faci…(dirigentia are si ea o programa – de care unii diriginti afla dupa 4 ani)…
    Cei care ar face cu adevarat ora, n au pedigree:) dirigentia e o recompensa (mai mult) pentru anumiti profesori…in rest, metehne vechi in inspectorate :))
    dar bine ca nu se desfiinteaza:)) au scapat oamenii de un stres:))

  7. Are dreptate Anca. Nu numai facultatea se numea Facultatea de Istorie-Filosofie. Diploma de licență cuprindea specializarea Istorie-Filosofie. Multi dintre absolvenții facultății au predat, considerați calificați, fie Istorie, fie discipline socio-umane, unde este cuprinsă și Logica.La fel cum absolvenții facultății cu specializarea Filosofie-Istorie, au predat Istorie fiind titularizări pe catedre de Istorie.

  8. Sa fie verificate și situațiile în care a avut ore și la liceu și la gimnaziu, pe care nu le-a făcut, dar a încasat banii. Oamenii au suplinit-o iar elevii nici nu o cunosc. Și nu e singura inspectoare din Dâmbovița. Mai sunt. De verificat. Parintii sunt foarte revoltați, mai ales ca elevii erau la profil la care au dat BAC-ul. Sa fie verificate inclusiv cursurile de formare la care figura ca formator și nu s-a întâlnit cu formabilii, care sunt de asemenea revoltați pentru ca doamna nu avea competentele necesare. Sa fie verificat și faptul ca figurează ca diriginte la o clasa de seral. Cine a mai pomenit sa fi inspector general și diriginte.

    1. Cand se vor scoate la concurs si posturile lor ? Sa se organizeze concurs pentru a ocupa functia de inspector, metodist etc…

  9. Cei care au studiat istorie au de regulă și studii de socio-umane. Chiar vreau să văd unde apare facultatea de (doar) logică, sau când au fost publicate catedre de (doar) logică. Cele mai multe sunt fie istorie, istorie-socio-umane, filosofie (unde există catedră) sau doar socio-umane. Am și eu o colegă care are pe diplomă istorie-filosofie, are decizie de repartizare pe istorie-socio-umane și a predat mereu logică, psihologie, economie și la un moment dat, chiar și educație antreprenorială (care acum a fost trimisă în aria tehnologii și e predată de ingineri).

    Astea-s pretexte. Pe de altă parte, din partea mea, încurcă-i dr*ce! Nu-mi pasă de soarta unui inspector numit politic. Să se întoarcă la catedră și să se descurce.

    Putem paria că oricum va avea socio-umane în încadrare, indiferent ce spun unul sau altul. Și la fel ca ea, 90% din profesorii de istorie din țara asta.

    1. Imediat după 90 la Universitatea din București a fost reînființată Facultatea de Filosofie prin separare de fosta facultate de Istorie și Filozofie. În 1993 e foarte puțin probabil să mai fi primit cineva de la Istorie și filozofie pe diplomă, probabil doar în 1990 și, poate, prin 1991.

      1. Colega mea a fost repartizată prin ordin de ministru, după absolvirea facultății. Nu știu exact când, dar înainte de revoluție. Ideea era că are specializarea istorie-filosofie și a predat mereu, pe lângă istorie, și disciplinele socio-umane, pe care e considerată calificată.

        Nu știu ce predă și ce e scris pe diploma de licență/master a respectivei inspectoare, dar există (multe) cazuri de profesori cu specializare și concurs pe istorie, care predau calificat socio-umane. Nu știu de ce se agită atât. Altfel, nu mă interesează problema dânsei (probabil politică, și o mai avea și alte schelete prin dulap.) Oricum inspectoratele n-au loc pentru sfinți.

          1. Da. Mai apar si acum. Dar foarte putini, mai ales lectori, fiindca nu vor sa isi asume o mare raspundere si nici nu cunosc preuniversitarul f bine. Plus ca isi scurtează vacanța lor pt câțiva arginti. Nu erau neaparat mai buni decat președinții din sistemul secundar. Mai veneau si de departe si aveau pretentia sa fie cazati la hotel bun…In acele vremuri de trista amintire absolventii faceau chetă pt org. bacului, pt cazarea acestor indivizi, cump de mancare, apa sau chiar hartie de copiator pt comisie de examen/evaluare etc. Har Domnului, s-a incheiat de mult prostia asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Protest la Palatul Cotroceni față de menținerea lui Bode în funcția de ministru, anunțat astăzi de comunitatea Declic: “Activiștii îi solicită președintelui Klaus Iohannis să-l revoce din funcția de ministru al Internelor pe Lucian Bode, dovedit ca plagiator de Universitatea Babeș-Bolyai”

Comunitatea Declic anunță organizarea unui protest în fața Palatului Cotroceni joi, 19 ianuarie, față de menținerea lui Bode în funcția de ministru de Interne. „Prin acest demers, activiștii îi solicită…
Vezi articolul

Lista celor peste 540 de programe de formare continuă pentru profesori a fost publicată de Ministerul Educației. Educația emoțională, strategiile didactice de predare și managementul clasei de elevi, printre domeniile vizate

Lista celor peste 540 de programe pentru formarea continuă a profesorilor a fost publică de Ministerul Educației. Este vorba despre Registrul naţional al programelor pentru dezvoltare profesională continuă acreditate, actualizat…
Vezi articolul