OFICIAL Numărul de săptămâni de cursuri crește anul viitor școlar pentru liceenii claselor a XII-a și a XIII-a din învățământul tehnologic

9.186 de vizualizări
Foto: © Igor Akimov | Dreamstime.com
Numărul de săptămâni de cursuri crește pentru elevii claselor terminale din învățământul tehnologic, în anul școlar 2022-2023, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial. Este vorba despre elevii claselor a XII-a și a XIII-a din învățământul liceal, filiera tehnologică.

Concret, elevii de clasele a XII-a zi și a XIII-a seral din învățământul liceal, filiera tehnologică, vor avea 29 de săptămâni alocate pentru pregătirea teoretică și pregătirea practică, în anul școlar 2022-2023, după cum se arată în documentul consultat. De asemenea, ei vor avea și 5 săptămâni de stagii de pregătire practică.

„În anul școlar 2022—2023, pentru clasele a XII-a zi și a XIII-a seral din învățământul liceal — filiera tehnologică, ale căror planuri-cadru de învățământ în vigoare prevăd un număr mai mic de 37 de săptămâni, se aprobă organizarea procesului de învățământ cu menținerea structurii, a numărului total de ore/săptămână și a numărului de săptămâni alocate stagiilor de pregătire practică prevăzute în planurile-cadru de învățământ în vigoare, dar cu reducerea numărului de săptămâni de cursuri pentru disciplinele și modulele din ariile curriculare, corelat cu structura anului școlar 2022—2023, aprobată prin Ordinul ministrului educației nr. 3.505/2022”, prevede articolul I din ordinul menționat.

Precizăm că anul școlar 2022-2023 începe de data de 5 septembrie 2022 și are o durată de 36 de săptămâni. Cu toate acestea sunt anumite excepții în privința învățământului tehnologic.

Numărul de săptămâni pe fiecare an, potrivit ordinului publicat în Monitorul Oficial

Structura pentru clasa a XII-a învățământ zi:

  • 29 de săptămâni de pregătire teoretică și pregătire practică;
  • 5 săptămâni de stagii de pregătire practică;

Structura pentru clasa a XIII-a învățământ seral: 

  • 29 de săptămâni de pregătire teoretică și pregătire practică; 
  • 5 săptămâni de stagii de pregătire practică.

Atât elevii de clasa a XII-a ( învățământul de zi), cât și cei de clasa a XIII-a (învățământ seral) au un număr de 34 de săptămâni de școală, în anul școlar 2022-2023. Spre deosebire de anul 2021-2022, prin acest ordin a fost crescut numărul săptămânilor. Potrivit ordinului din 15 aprilie 2021, elevii de clasele a XII-a (învățământ de zi) și a XIII-a (învățământ seral), aveau un număr de 34 de săptămâni alocate pentru anul 2021-2022: 27 de săptămâni de pregătire teoretică și pregătire practică, și 5 săptămâni de stagii de pregătire practică.

De precizat este că, în anul școlar 2022-2023, elevii claselor IX-XI au un număr de 37 de săptămâni, iar acest număr nu a fost modificat față de anul 2021-2022. Cele 37 de săptămâni cuprind pregătire teoretică și pregătire practică, precum și stagii de pregătire practică, fiind distribuite în funcție de an și de specializare. Vezi mai jos structura cu numărul de săptămâni.

Pentru clasa a IX-a liceu — filiera tehnologică: 

  • 34 de săptămâni de pregătire teoretică și pregătire practică; 
  • 3 săptămâni de stagii de pregătire practică;

Pentru clasa a X-a liceu — filiera tehnologică: 

  • 34 de săptămâni de pregătire teoretică și pregătire practică; 
  • 3 săptămâni de stagii de pregătire practică;

Pentru clasa a XI-a liceu — filiera tehnologică, profil Tehnic și Resurse naturale și protecția mediului: 

  • 32 de săptămâni de pregătire teoretică și pregătire practică; 
  • 5 săptămâni de stagii de pregătire practică;

Pentru clasa a XI-a liceu — filiera tehnologică, profil Servicii: 

  • 33 de săptămâni de pregătire teoretică și pregătire practică; 
  • 4 săptămâni de stagii de pregătire practică;

Pentru clasa a IX-a învățământ profesional: 

  • 32 de săptămâni de pregătire teoretică și pregătire practică săptămânală; 
  • 5 săptămâni de stagii de pregătire practică;

Pentru clasa a X-a învățământ profesional: 

  • 28 de săptămâni de pregătire teoretică și pregătire practică; 
  • 9 săptămâni de stagii de pregătire practică;

Pentru clasa a XI-a învățământ profesional: 

  • 27 de săptămâni de pregătire teoretică și pregătire practică; 
  • 10 săptămâni de stagii de pregătire practică;

„În anul școlar 2022—2023, pentru clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică, forma de învățământ seral, cu excepția claselor a XIII-a, se respectă numărul de săptămâni de cursuri stabilit prin planurile-cadru de învățământ în vigoare”, stabilește articolul 3 din document.

În document apare la articolul 5 că „stagiile de pregătire practică în învățământul profesional și tehnic pentru care au optat absolvenții ciclului inferior al liceului, filiera tehnologică, cuprind 720 de ore și se desfășoară în perioada propusă de unitatea de învățământ organizatoare și aprobată de inspectoratul școlar, conform structurii anului școlar, cu respectarea vacanțelor”.

Ordinul privind măsuri de aplicare și corelare a planurilor de învățământ pentru învățământul profesional, liceal — filiera tehnologică și postliceal cu structura anului școlar 2022—2023:

Foto: © Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Cum sprijină guvernul britanic universitățile

Vaccinul împotriva COVID 19 al companiei Moderna va fi testat în curând și pe copii. Expert american în sănătate: E nevoie să știm, dacă îl dăm adolescenților, la ce să se aștepte părinții?

Compania farmaceutică Moderna intenționează să înceapă, în curând, testarea vaccinului său pentru coronavirus în rândul copiilor, scrie New York Times, care citează un anunț al companiei. Testele vor include copii…
Vezi articolul

OFICIAL A fost înființat un comitet interministerial pentru prevenirea și combaterea abandonului școlar. O atribuție constă în propunerea de noi programe naționale de sprijin pentru reintegrarea copiilor care au părăsit școala

A fost înființat Comitetul interministerial pentru prevenirea și combaterea abandonului școlar, potrivit unei decizii publicate vineri, 17 februarie, în Monitorul Oficial. Acesta este un organism fără personalitate juridică, cu caracter…
Vezi articolul