OFICIAL Numărul de săptămâni de cursuri crește anul viitor școlar pentru liceenii claselor a XII-a și a XIII-a din învățământul tehnologic

7.115 vizualizări
Foto: © Igor Akimov | Dreamstime.com
Numărul de săptămâni de cursuri crește pentru elevii claselor terminale din învățământul tehnologic, în anul școlar 2022-2023, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial. Este vorba despre elevii claselor a XII-a și a XIII-a din învățământul liceal, filiera tehnologică.

Concret, elevii de clasele a XII-a zi și a XIII-a seral din învățământul liceal, filiera tehnologică, vor avea 29 de săptămâni alocate pentru pregătirea teoretică și pregătirea practică, în anul școlar 2022-2023, după cum se arată în documentul consultat. De asemenea, ei vor avea și 5 săptămâni de stagii de pregătire practică.

„În anul școlar 2022—2023, pentru clasele a XII-a zi și a XIII-a seral din învățământul liceal — filiera tehnologică, ale căror planuri-cadru de învățământ în vigoare prevăd un număr mai mic de 37 de săptămâni, se aprobă organizarea procesului de învățământ cu menținerea structurii, a numărului total de ore/săptămână și a numărului de săptămâni alocate stagiilor de pregătire practică prevăzute în planurile-cadru de învățământ în vigoare, dar cu reducerea numărului de săptămâni de cursuri pentru disciplinele și modulele din ariile curriculare, corelat cu structura anului școlar 2022—2023, aprobată prin Ordinul ministrului educației nr. 3.505/2022”, prevede articolul I din ordinul menționat.

Precizăm că anul școlar 2022-2023 începe de data de 5 septembrie 2022 și are o durată de 36 de săptămâni. Cu toate acestea sunt anumite excepții în privința învățământului tehnologic.

Numărul de săptămâni pe fiecare an, potrivit ordinului publicat în Monitorul Oficial

Structura pentru clasa a XII-a învățământ zi:

 • 29 de săptămâni de pregătire teoretică și pregătire practică;
 • 5 săptămâni de stagii de pregătire practică;

Structura pentru clasa a XIII-a învățământ seral: 

 • 29 de săptămâni de pregătire teoretică și pregătire practică; 
 • 5 săptămâni de stagii de pregătire practică.

Atât elevii de clasa a XII-a ( învățământul de zi), cât și cei de clasa a XIII-a (învățământ seral) au un număr de 34 de săptămâni de școală, în anul școlar 2022-2023. Spre deosebire de anul 2021-2022, prin acest ordin a fost crescut numărul săptămânilor. Potrivit ordinului din 15 aprilie 2021, elevii de clasele a XII-a (învățământ de zi) și a XIII-a (învățământ seral), aveau un număr de 34 de săptămâni alocate pentru anul 2021-2022: 27 de săptămâni de pregătire teoretică și pregătire practică, și 5 săptămâni de stagii de pregătire practică.

De precizat este că, în anul școlar 2022-2023, elevii claselor IX-XI au un număr de 37 de săptămâni, iar acest număr nu a fost modificat față de anul 2021-2022. Cele 37 de săptămâni cuprind pregătire teoretică și pregătire practică, precum și stagii de pregătire practică, fiind distribuite în funcție de an și de specializare. Vezi mai jos structura cu numărul de săptămâni.

Pentru clasa a IX-a liceu — filiera tehnologică: 

 • 34 de săptămâni de pregătire teoretică și pregătire practică; 
 • 3 săptămâni de stagii de pregătire practică;

Pentru clasa a X-a liceu — filiera tehnologică: 

 • 34 de săptămâni de pregătire teoretică și pregătire practică; 
 • 3 săptămâni de stagii de pregătire practică;

Pentru clasa a XI-a liceu — filiera tehnologică, profil Tehnic și Resurse naturale și protecția mediului: 

 • 32 de săptămâni de pregătire teoretică și pregătire practică; 
 • 5 săptămâni de stagii de pregătire practică;

Pentru clasa a XI-a liceu — filiera tehnologică, profil Servicii: 

 • 33 de săptămâni de pregătire teoretică și pregătire practică; 
 • 4 săptămâni de stagii de pregătire practică;

Pentru clasa a IX-a învățământ profesional: 

 • 32 de săptămâni de pregătire teoretică și pregătire practică săptămânală; 
 • 5 săptămâni de stagii de pregătire practică;

Pentru clasa a X-a învățământ profesional: 

 • 28 de săptămâni de pregătire teoretică și pregătire practică; 
 • 9 săptămâni de stagii de pregătire practică;

Pentru clasa a XI-a învățământ profesional: 

 • 27 de săptămâni de pregătire teoretică și pregătire practică; 
 • 10 săptămâni de stagii de pregătire practică;

„În anul școlar 2022—2023, pentru clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică, forma de învățământ seral, cu excepția claselor a XIII-a, se respectă numărul de săptămâni de cursuri stabilit prin planurile-cadru de învățământ în vigoare”, stabilește articolul 3 din document.

În document apare la articolul 5 că „stagiile de pregătire practică în învățământul profesional și tehnic pentru care au optat absolvenții ciclului inferior al liceului, filiera tehnologică, cuprind 720 de ore și se desfășoară în perioada propusă de unitatea de învățământ organizatoare și aprobată de inspectoratul școlar, conform structurii anului școlar, cu respectarea vacanțelor”.

Ordinul privind măsuri de aplicare și corelare a planurilor de învățământ pentru învățământul profesional, liceal — filiera tehnologică și postliceal cu structura anului școlar 2022—2023:

Foto: © Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Alexandru Rafila, atac dur la premierul Cîțu: Credeți că este întâmplător că s-a decis achiziția de urgență a testelor pentru elevi acum? De ce nu s-au cumpărat în vară testele, cu un preț mai mic, cu o procedură internațională, ci acum prin procedură de atribuire directă cu un preț mai mare decât în farmacie?

Atac dur lansat de medicul Alexandru Rafila, vehiculat ca viitor ministru PSD al Sănătății într-un guvern PNL-PSD, la premierul Florin Cîțu, pe tema testelor noninvazive pentru elevi. “Noi avem starea…
Vezi articolul

De ce n-au intrat școlile de poliție în vacanță ca toate celelalte școli de stat – explicațiile MAI / De patru ori mai multe concedii medicale decât cazuri de Covid-19 înregistrate în unitățile de învățământ ale Internelor

Școlile aflate în administrarea Ministerului Afacerilor Interne și a structurilor subordonate nu au intrat, acum două săptămâni, în vacanța forțată decisă de Ministerul Educației, după cum Edupedu.ro a semnalat atunci. Acest…
Vezi articolul

BREAKING After school-urile și creșele rămân deschise, anunță premierul. Ludovic Orban: Grădinițele și școlile se închid pentru 30 de zile. În clasele I-IV e un pic mai complicat, dar se vor face “niște recapitulative” când se va reveni în clase

Toate grădinițele și școlile din România vor fi închise de luni, indiferent de incidența cazurilor de coronavirus din localitate, a anunțat premierul Ludovic Orban. “Practic, nu vor fi afectate creșele…
Vezi articolul