OFICIAL Profesorii și angajații din Învățământ primesc salariile cu trei zile mai devreme în luna august

12.527 de vizualizări
Foto: Captură ordin
Profesorii și angajații din sistemul de Învățământ vor primi salariile aferente lunii iulie cu trei zile mai devreme, adică pe 11 august, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul ministrului Finanțelor nr. 2.241 din 21 iulie 2023. Măsura a fost luată în contextul în care data de 15 august (Adormirea Maicii Domnului) este zi liberă legală.

„c) în cazul ordonatorilor principali de credite și al instituțiilor publice din subordinea acestora pentru care data plății salariilor prevăzută în anexa la Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 86/2005, cu modificările și completările ulterioare, este data de 14, respectiv 15, plata se efectuează în data de 11”, prevede ordinul publicat în Monitorul Oficial.

FOTO DOCUMENT Ordinul ministrului Finanțelor

Informații de context

Pe 14 iulie, angajații din Învățământ au primit salariile majorate, conform ordonanței de urgență nr. 57 din 2023. Aceste majorări vin ca urmare a grevei din perioada mai-iunie.

Conform Ordonanței de urgență nr 57/2023, Guvernul trebuie să crească salariile de bază din Învățământ cu 1.300 de lei brut din luna iunie pentru cadrele didactice și didactice auxiliare și cu 400 de lei brut pentru personalul nedidactic.

De asemenea, ordonanța prevede că, de la 1 ianuarie, salariul debutantului va fi cât cel mediu pe economie, precum și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă.

„Art. III – (2) Grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari.

(3) Personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024.”

Citește și:
Ziua de salariu pentru angajații din Învățământ, modificată în august. Profesorii vor fi plătiți cu trei zile mai devreme, adică pe 11 august – document

5 comments
  1. Asistenți medicali sunt încadrați la personal nedidactic iar infirmierii la didactic auxiliar în condițiile în care nu au studii PL i,iar salariul infirmierilor cu vechime de 10 ani au întrecut salariul asistentului medical cu vechime de peste 20 ani.E corect?

  2. Angajatii din invatamant l, de vreo 15-20 ani, primesc banii pe luna lucrata pe data de 11-15 a lunii viitoare. Ce se intampla timp de 11-15 zile cu banii respectivi? Ce dobanzi incaseaza statul pentru aceste intarzieri de 11-15 zile? Acum 15-20 ani, se primea avans cam o treime din salariu pana la jumatatea lunii in care erai, lichidarea se primea in primele 3-5 zile din luna urmatoare celei in care lucrasesi. Asa ca….. Ceea ce publicati ca fiind un mare avantaj, ca luam banii cu 2-3 zile mai devreme este de fapt un “gheseft” al statului pe banii angajatilor din invatamant.

  3. Si asistentii medicali de ce sunt incadrati ca personal nedidactic? Un ingrijitor sau muncitor pot avea 10 clase, insa un asistent medical poate avea studii superioare, de ce intra in aceeasi categorie?
    Noi nu beneficiem de nimic, nici decont naveta …

  4. Conform art.150 Codul muncii actualizat 2023 aliniatul 5 :”Indemnizatia de concediu de odihna se plateste de catre angajator cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de plecarea in concediu.”
    Asta inseamna ca plateste cu mai bine de 40 de zile intarziere ,nu mai devreme.
    Vad ca va prostesc pe toti!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Cercetării susține că „Educația ca prioritate națională” a fost „subiect principal de discuție al românilor cu ION” în prima săptămână de funcționare. Mesajul vine în plin scandal al trucării oglinzii vorbitoare a premierului Ciucă

Oglinda pe care era scris ION, cu care premierul Ciucă a lăsat impresia că a discutat în debutul ședinței de guvern de miercuri, 1 martie, era doar un afișaj, iar…
Vezi articolul

Ultima zi în care elevii rromi și cei cu cerințe educaționale speciale pot completa fișele de opțiuni pentru admiterea la liceu 2023 / Repartizarea pe locurile distinct alocate acestora se face pe 13 iulie

În zilele de 10 și 11 iulie, elevii rromi și cei cu cerințe educaționale speciale (CES) pot completa fișele de opțiuni pentru admiterea la liceu 2023, conform calendarului oficial. Repartizarea…
Vezi articolul